2017-03-15

Mina tankar om Superskaparna avsnitt 4 – Drömfångare + Sänggavel

Då har fjärde avsnittet av Superskaparna sänts. Har du inte sett det än tycker jag du ska kolla på avsnitt 4 nu. För förbered dig på spoilers om du läser vidare. Så där! Nu är du varnad i alla fall. Men en sak som jag har reflekterat över efter att ha sett mig på TV i några veckor. Framförallt senaste avsnittet. Vad jag svär! Det är helt sjukt. Förlåt för det alla.

 

Superskaparna avsnitt 4

Första utmaningen var att vi skulle göra en drömfångare, vindspel eller en mobil med utgångspunk i någon av de fem kinesiska elementen. Jord, eld, trä, vatten eller metall. Jag valde att göra en drömfångare. Jag har aldrig gjort en drömfångare tidigare men jag känner att det skulle vara kul att ha gjort en någon gång. Och varför inte nu under en tävling liksom?

Jag hittar en sybåge som känns som en perfekt bas till min drömfångare. Plus att det också passar in på elementet TRÄ som jag väljer att fokusera mest på. Och i sybågen vill jag skapa ett träd av metalltråd. Den här typen av metalltråd/aluminiumtråd har jag jobbat med innan och den är himla lättjobbad för den är lättböjd och formas enkelt. Jag vet egentligen inte vad jag håller på med men jag får till en bas som blir ett bra träd. Däremot jobbar jag med alldeles för långa längder vilket gör allt galet otympligt. Men i en sån här tävling är det inte läge att ha för lite material att jobba med.

 

När det är 30 sekunder kvar ser jag att en av träpärlorna sitter helt galet. Jag flyttar på den men hinner inte fästa den. Så jag proppar i ett gäng fjädrar och hoppas det är tjockt nog för att hålla pärlan på plats. Det håller tack och lov! Och jag är så nöjd med resultatet!

 

Superskaparna avsnitt 4 Superskaparna avsnitt 4

När Maria sen säger att det är min drömfångare som är bäst med motiveringen ”en modern exklusiv tolkning av en klassisk drömfångarform. Och som håller en hög finish.” är lyckan total. Det är så skönt att vinna den snabba utmaningen, det känns som en liiiiten fördel till den långa utmaningen. Även om jag absolut inte känner mig säker så är det så skönt att kliva in i nästa tävling med lite självförtroende.

 

Superskaparna avsnitt 4

4-timmars utmaningen är att vi ska göra sänggavlar. Och vi får en gavel som vi kan utgå från om vi vill. Samtidigt tycker juryn att vi ska utmana oss själva och då tänker jag att jag vill göra en annan typ av gavel än en som består av ett enda stycke. Vi får dra en pensel ur en burk för att få reda på vilken stil vår sänggavel ska ha. Jag får skandinavisk och det kändes så himla skönt. Det kunde inte blivit bättre faktiskt. För mig blir utmaningen att konstruera en ram och få ihop den snyggt. Särskilt med tanke på att vi bara har handsågar.

 

Superskaparna avsnitt 4

Min tanke är att sängaveln ska bestå av en träram och i träramen vill jag ha hexagonformade filtbitar i ett mönster som hänger på ett rep. Jag vill ha många hexagoner så att det ser maffigt ut och blir ombonat. Jag känner att jag har tid på mig och jag kan göra min gavel på olika sätt beroende på hur jag ligger till tidsmässigt. Antingen skulle jag kunna gå all in och borra hål och trä ett långt snöre genom alla hålen och sedan fästa hexagonerna på. Eller så kan jag göra en snabblösning och snabbt häfta fast snörena med hexagoner helt på baksidan av ramen med en häftpistol. Men det är min sista utväg om tiden verkligen krisar. Det känns i alla fall bra att jag har flera alternativ om tiden skulle bli knapp.

 

Jag tror att det är en timme kvar när jag bestämmer mig för att jag ska göra den mer tidskrävande lösningen och borra hål i ramen för att låta hexagonerna vara centrerade i ramen. Och det tar tid att borra. Alldeles för lång tid. Men nu har jag liksom satt igång så det finns ingen återvändo. Den här sista timmen av utmaningen är nog det snabbaste jag någonsin har jobbat. Jag svettades, svor och kände sån otrolig stress. Hälften av hexagonerna fick jag strunta i, fanns inte en sportslig chans att jag skulle hinna fästa dem också. Jag tycker inte riktigt det framgick i programmet. Men jösses vad jag slet och stressade!

 

Där och då var jag bara tacksam att jag kunde presentera någonting för juryn. Sänggaveln blev nästan så som jag tänkte mig. Jag tror den hade kommit mer till sin rätt ovanför en dubbelsäng och med dubbelt så många hexagoner.

 

Jag är lättad och glad över att jag får vara kvar och kämpa en vecka till i Superskaparna. Trist att Karin fick lämna, jag grät även en skvätt den här veckan i TV. Jag hade så himla roligt med henne och alla andra deltagare under inspelningen.

Superskaparna går på tisdagar kl 21.00 på Sjuan eller när du vill på TV4Play.

♡ Följ mig gärna på Bloglovin’, Instagram & Facebook

0

Kommentera

Tyckte din sänggavel var superfin! Att domarna snackade så mkt om att utmana sig själv o prova andra material tycker jag känns lite fånigt. Jag tycker om när det går att se en skapares personliga stil lysa genom! Du var bäst i båda utmaningarna helt klart!

Tack! Ja, det kan jag faktiskt hålla med om att det är kul att se den personliga stilen lysa igenom. Och jag vet inte vad en vinner på att hela tiden skapa något utanför sin egna stil. Blir knas om det bara görs för sakens skull liksom.

vill sååå gärna se detta 🙁 måste skaffa svenskt IP till min dator

Ja! Gör det 🙂

Absolut en värdig vinnare av snabbtävlingen! Grym var den! Kan dock tycka att det var lite fånigt att de kommenterade att du använde samma material.. och? Känner jag. Att anpassa val av material till utmaningen och inte välja utefter vad man inte haft känns självklart?

Jaa håller med! Och Henrick har ju använt metall hur mycket som helst nu, tror inte att de kommenterade något om det liksom? Men om Anna María klippte ut former i filt två gånger så var det inte OK typ? 😛

Hur som helst tycker jag du var GRYMT BRA den här veckan, älskade både drömfångaren och gaveln!

Ja, så kände jag också när jag hörde dem säga det. Sen fanns det ju bara ett begränsat materialförråd för oss att utgå ifrån också. Det hör liksom till min stil att jobba med de materialen.

Men precis, flera av oss har använt samma grejer. Vet att de också var på Karin om det. Jaja. Så är det med det liksom. Tack Mikaela 🙂

nu är jag ju inte alls insatt i pyssel, men alltså: domarna? tyckte de är riktigt tradiga tyvärr, förstår inte alls deras kriterier eller hur de tänker. blev väldigt chockad av att både linda och karin åkte ut så tidigt. karin gjorde ju asballa grejer om man gillar den stilen, känns bara som att domarna inte gjorde det? plus att varför är det en fördel att köra massa olika tekniker? är väl minst lika viktigt (?) att ha en unik stil, eller åtminstone en som sticker ut lite ur mängden? ähh sorry för neggo, du var svinbra (!!!) men domarna är knas.

ps. det där med att du svär? va? har nog inte hört det en enda gång? iaf inte tänkt på det.
ps2. det får mig att tänka på hur jag ser på språkbruk….
ps3. …fast å andra sidan är jag ju högstadielärare så beblandar mig väl bland rätt mycket svordomar dagligen, hah.

Ja, juryn förvånade mig flera gånger i deras beslut.
Haha! Skönt att höra att du inte tänker på att jag svär. Var en kompis dotter som frågade ”mamma får man svära i TV” som jag reagerade på det. 😛 Haha. kan vara så att du är avtrubbad som lärare.

Det är så kul att se varje veckan och superkul att du gick vidare! Galet imponerad över att du (och de andra) lyckas prestera under sådan tidspress, ni är helt otroliga.

Ja, så skönt att jag klarade mig kvar. Ja, det är sjukt hur vi presterade, men det var liksom bara att mata på. Imponeras faktiskt av mig själv och de andra nu i efterhand.

Sofia sköld

Du är verkligen så himla duktig i programmet! Jag tänkte när jag såg din drömfångare i senaste avsnittet att ja såååå gärna skulle vilja ha en sån- du skapade verkligen en så vacker drömfångare på kort tid! kommer den komma till försäljning?:-)

Tack snälla! Ja, det är faktiskt flera som frågat om de kan köpa drömfångare av mig. Och absolut! Det kommer upp ett inlägg om det. Vad kul att du är intresserad av att köpa en. Men kommer lägga lite mer tid på dem som ska säljas. 😛

håller med lovisa om karin!! hon var så satans duktig! och tänker inte heller på att du svär, inte på ett dåligt sätt iaf, mer kul. fast sen svär ju jag rätt mkt också ….. DU E GRYM BTW e så glad att det går så bra förej!

Karin är grym! Hennes glasslampa är en stor favorit hos mig. Hehe, skönt att du inte heller tänker på att jag svär. Tack! Är så glad att du kan kolla på programmet 🙂

Du är så himla bra och åh vad jag gillar det du skapar! Det är så rätt och så du <3 Sen gör du en helt fenomenal insats med din personlighet som bara tar sig igenom tv-rutan.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.