2016-11-02

Ett avokadoträd växer upp + mina 5 bästa tips för att lyckas

Hej kompisar! Hoppas att ni mår bra! Jag gör det. Just nu känns det som att jag har tusen roliga/spännande/läskiga saker på gång och jag önskar att jag kunde klona mig själv för att hinna med. Alternativt ha minst tre gånger så långa dygn. Men det går ju inte. Så det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Hur som helst så var inte det tid jag skulle skriva om utan jag ville visa er hur stort mitt avokadoträd har blivit!

Det är runt en meter skulle jag gissa och verkar växa hela tiden. Den fick en extra skjuts i växandet i somras när jag lämnade det på kollo hos min farmor när vi var bortresta. Jag vette tusan vad hon gjorde, men jag kände knappt igen plantan när jag fick hem den igen. Så tack farmor Hedvig!

Det började som en liten kärna tidigt 2015 och nu har den vuxit sig stor. I inlägget plantor x2 – mango & avokado kan du se hur det såg ut i början. Jag tycker det är så himla kul att få olika kärnor att gro. Hittills har jag testat med allt möjligt men det jag lyckats bäst med är avokado, mango och passionsfrukt. Fast det enda jag har kvar nu är avokadon. De här tropiska växterna verkar inte riktigt gilla ett halvår av mörker typiskt nog.

Jag har testat med så många kärnor och jag vet inte exakt vad det var som gjorde att just den här kärnan växte sig så stor, men skam den som ger sig och något har jag nog lärt mig på vägen hit.

Mina 5 bästa tips för att få en avokadokärna att gro:
› Tvätta ren den från avokadorester och torka av. Annars kan den mögla och det är inte bra.
› Stick nålar eller tandpetare i kärnan och låt stå i vatten. (se bild)
› Byt vatten då och då.
› Ha tålamod, vänta, det kan ta svinlång tid innan det kommer ut en rot. Så ett tips är att göra flera kärnor åt gången.
› När det äntligen kommit ut en liten rot, plantera i en kruka. Tänk på att ha en nog djup kruka då rötterna blir ganska långa och stora.

Lycka till med era kärnor!


Följ mig på Bloglovin’, instagram (@Dnilva) och Pinterest

 

1

Kommentera

Så fint att läsa detta denna morgon! Efter min och sambons helg i Stockholm har en av våra kärnor skjutit i höjden och nu bildat ett par blad högst upp på stammen <3 Den var kanske två-tre centimeter när vi åkte, nu är den över det dubbla med pytteblad, så fin grej!

Ett tips är att också sätta citron från kärna, fungerar utmärkt. Vi har numera tre små citronträd i vår lägenhet, som ursprungligen kommer från kärnor vi inte ville ha i middagen.

Så fin den är! Jag tror att plantan fick väldigt mycket sol och bra med vatten hos din farmor – det fick mina i somras och växte hur mycket som helst. Det gäller ju att de får sin naturliga miljö återskapad för att de ska trivas.

Jag har två som växer sida vid sida, den ena lite över en meter och den andra strax under. Jag satte mina kärnor i mitt minidrivhus så snart de delade sig (och jag påskyndade det med att dela dem lite med en kniv) och de växte superfort sen. Jag hade en plastpåse runt plantan med lufthål och sprayade vatten i den så att det skulle hålla en hög luftfuktighet. Och det verkar som att det gick snabbare så än för många andra. Haha, kanske får skriva ett eget inlägg om det? 😉

Testa citron eller apelsinkärnor, som Ellen säger. Så belönande! Och använd näring för citrusväxter så är chansen större att de klarar sig tror jag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.