2016-10-21

Monthly Makers LEKSAKER – Gör ditt eget kinaschack

Då var det den 21:a och dags för mig att visa upp vad jag har hittat på i månadens Monthly Makers. Temat vi har jobbat och jobbar med är LEKSAKER. Som vanligt ett tema som en kan tolka på en mängd olika sätt. Jag valde att göra ett eget kinaschack för att spela spel är en av de bästa typerna av lek.

Kinaschack är ett spel jag alltid har kopplat till min mamma för jag tyckte hon var så himla bra på det när jag var mindre. Och det är kul att spela, en får vara lite taktiskt och flera kan vara med. Mitt bästa är när jag får till ett så pass bra drag att jag kommer över hela spelplanen. Det är grejer det.

Att göra ett eget kinaschack är egentligen inte så svårt. Däremot så tar det tid. En himla massa tid. Men som min gammelmormor sa. Det syns inte på’et hur länge man har varit om’et. Men det var däremot rätt kul att göra. Så jag tänker att det går jämt ut.

Chinese checkers DIY by Dnilva

Svårighetsgrad:
▲▲
△△

Tidsåtgång:
60+ min

Du behöver:
Plywood hexagon (jag hittade en perfekt spelplan färdigsågad och allt på Panduro)
Träpärlor 12 mm (eller träkulor utan hål) 60 st
◆ Borr 8 mm
◆ Hobbyfärg i 7 olika färger
◆ Pensel
◆ Tandpetare
◆ Sandpapper
Mall för kinaschack (ladda ner den gratis här)

(Beskrivning efter bilden)

DIY Chinese Checkers by Anna María

Gör såhär:
☆ Börja med att ladda ner och skriva ut min mall för kinaschack. Se till att du skriver ut den lika stort som du vill ha din spelplan.

☆ Tejpa fast mallen på din träbit. Ta en skruv, syl eller borret och markera i mitten av alla hål var du ska borra. Se till att trycka tillräckligt hårt så att det syns.

☆ Borra alla 121 hålen och försök att göra dem lika djupa, men inte gå igenom träskivan.

☆ Slipa bort ojämnheter med sandpappret.

☆ Måla alla hålen i de färger du önskar. Jag valde att måla alla hålen vita först och sedan målade jag de yttre stjärnspetsarna, det vill säga boen i sex olika färger.

☆ Måla sedan träpärlorna 10 st av varje färg. Jag trädde mina pärlor på en tandpetare för att lättare komma åt och måla runt hela. Låt torka. Ett tips när du vill låta pärlorna torka är att ställa ner dem i en skål med ris. Riset hjälper dem nämligen att stå rakt.

☆ När färgen är torr på både pärlor och spelplan är det bara att sätta igång och spela.

Chinese checkers DIY by Dnilva

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I oktober är temat LEKSAKER och Elsa är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senast den 28 oktober. Efter det sätter Elsa ihop ett inlägg med allt vi gjort.

Och jag ser som vanligt fram emot att se vad ni alla hittar på!

✄ ✎ ✄ ✎ ✄

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✄ ✎ ✄ ✎ ✄

 TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This month’s theme was TOYS and I made this Chinese Checkers board game.

Difficulty level:
▲▲
△△

Time requirement:
60+ min

You need:
◆ Plywood hexagon 
◆ Beads 12 mm 60 pcs
◆ Drill 8 mm
◆ Craft paint in 6 different colors
◆ Brush
◆ Toothpick
◆ Sandpaper
Template for Chinese Checkers (download it for free here)

How to: 
☆ Start by downloading this free printable template that I made. Make sure you print it as big as you want to have your board.

☆ Tape the template onto your piece of wood. Take a screw, awl or drill and mark in the middle of all the holes where to drill. Be sure to press hard enough so you can see where to drill.

☆ Drill all 121 holes and try to make them equally deep, but do not go all the way through.

☆ Grind away any roughness with sandpaper.

☆ Paint the inside of the holes. I choose to paint all the holes white as a base. Then paint each point of the star (10 holes in total) with a separate color.

☆ Then paint the wooden beads, 10 of each color. 

☆ Let the paint dry and start to play!

 

0

Kommentera

SÅ fint! Älskar som att färgerna och översta bilden är så jäkla snygg och proffsig.

Anna María Larsson

Tack, tack! 🙂

Wow, så impad – toppenfint Anna María! Även impad av det tålamod som krävs för att få till det, har inte mycket av den varan själv tyvärr 😉

Anna María Larsson

Tack Stina! Ja, en del tålamod krävdes faktiskt. Men ett hål och en kula i taget så blev det ändå klart tillslut 😛

Du är verkligen QUEEN of DIY alltså, Anna María! Fattar inte hur proffsigt det här är! Och så kul!!! Längtar direkt till Gotland där mormor alltid tvingar en sitta uppe sent och spela kinaschack som hon ALLTID vinner! Och morfar ska alltid knorra och vägra vara med (det hör till). Vilken fantastiskt fin idé och helt utomordentligt utförande. Jag är bortom imponerad!

Anna María Larsson

Oj! Tack Alicia 🙂 Haha! Vad är det med mormödrar och att vara bra på kinaschack va? 😛

GENIALT!! Var nästan beredd på att se en kulram här inne idag, eftersom någon smart person trodde det på instagram, men detta!! Älskar spel, och just kinaschack har vi faktiskt inte… Synd att jag inte heller äger en borr, för annars tror jag att jag har just en sån platta kvar från när jag gjorde temat på både saga och trä… Men i alla fall, det här är genialt, och superfint, man ser inte att det är gjort och inte köpt!

Anna María Larsson

Blev faktiskt pepp på att göra en kulram efter dem kommentaren 😛 Du får låna en borr av någon så att du kan göra en egen variant. Så kul spel att spela.

Alltså FENOMENALT!!!!!! Så himla bra tolkning!! Du är bäst!!!!

Anna María Larsson

TACK :))))))

Men WOW vad häftigt! SÅ bra tolkning och vilket jäkla proffsigt utförande! Hade aldrig kunnat gissa att det var det du skulle göra av alla träkulor!!

Anna María Larsson

Tack! Hehe, ja ett kinaschack är kanske inte det första en tänker på när en ser en massa kulor 🙂

Så himla snyggt! Perfekt inför höstiga spelkvällar ju 🙂

Anna María Larsson

Men visst är det! Spela spel, levande ljus och något gott att snacksa på!

Vakkert, leikent og så himla gøy! 😀 Diggar det, og fargane er jo kjempefine! 🙂

Anna María Larsson

Vad fint att du gillar det. Och tack! 🙂

Alltså det här är så himla proffsigt och snyggt. ÄLSKAR det!

Anna María Larsson

Alltså tack! 🙂

Nej så fint! Vilka mysiga färger du använt <3

Anna María Larsson

Tusen tack! Jag gillar färgerna också. Det blev himla bra.

Så jäkla PROFFSIGT utfört i beskrivning och i foto och på alla nivåer! SÅ imponerad att jag tappar ord. Vilket underbart bidrag! Heja dig!

Anna María Larsson

Men tack snälla! 🙂

Superfint och kreativt tips!

Anna María Larsson

Tack så mycket!

Kul att du förknippar det spelet med din mamma för jag förknippar det med min just av samma anledning, hon var så extremt bra på det. Vad annorlunda det känns att se ett kinaschack i det här färgerna men vackert är det.

Anna María Larsson

Vad lustigt! Det är kanske en sån grej alla mammor är bra på 😛 Hehe.

Åh, vill göra precis det här! Så fint, kommer helt klart upp min min ”Att-göra” lista direkt!

Anna María Larsson

Vad kul att jag kunde inspirera dig! Lycka till och skicka gärna en bild på det färdiga resultatet sen om du gör ett eget 🙂

Förstår att det måste tagit en himla tid. Så svårt att inte borra för djupt. För mig hade det definitivt blivit för djupt på typ sista hålet. Så härliga färger också. Älskar också det spelet. Men inte nog för att pilla ihop ett själv. Så när du ledsnar på det tar jag det gärna 😉

Anna María Larsson

Ja, det var verkligen lurigt att inte gå för djupt. Gjorde det på några ställen, men det får väl vara en del av charmen. Ha! Bra att veta om jag ledsnar på det 🙂

Alltså det är så fantastiskt att jag dör! Vill spela med dig! Asap! <3

Anna María Larsson

Haha! Kom hit så spelar vi!

Wow, vad fint!! Otroligt proffsigt utfört! Kan inte spela kinaschack ( tyvärr) men när jag ser dina fina bilder vill jag lära mig bums!!:)

Anna María Larsson

Ja, lär dig. Det är inte så krångligt. Mest kul bara 🙂

Tycker detta är sååå fint! Helt klart min favorit efter samlingsinlägget, men kärade ner mig i den tidigt på din instagram, hehe. Du är så duktig!

Anna María Larsson

Tack snälla du! 🙂

ALLTSÅ DU ÄR JU BRILJANT.

Hej Anna Maria! Jag har precis startat en ny blogg med fokus på dia och konst, jag skulle supergärna vilja vara med och skapa varje månad, hur går jag tillväga för att hoppa på tåget? Var hittar jag temat för november?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.