2016-09-22

Koka egen ketchup – enkelt och gott

Koka egen ketchup - Dnilva

 

Först och främst stort tack för fina kommentarer om min Pasta Alphabet poster i förra inlägget ♡ Ni var många som trodde den skulle passa i fler kök än mitt eget så jag funderar faktiskt på att trycka upp några exemplar om någon skulle vilja köpa.

Som jag också nämnde igår så är tomatfläckarna på postern från en ketchup som Philip och jag kokade ihop här om dagen. Det är svinlätt att göra egen ketchup, det tar visserligen lite tid. Men så sjukt värt tycker jag. Vår balkong har fullkomligt kryllat av tomater vilket gjorde det här ketchupkoket ännu lyxigare. Koka egen ketchup från egenodlade tomater, så lyrrigt!

Jag har aldrig gjort ketchup tidigare, men sökte runt lite på nätet efter olika tillvägagångssätt och sen kombinerade jag och anpassade efter hur jag tänkte att en borde göra. ← Det är för övrigt mitt bästa tips när du lagar mat. Testa själv och tänk hur du tror att det ska göras. Prova, våga misslyckas och du kommer bli en bättre kock i ditt hemmakök.

 

Homemade ketchup by Anna María

 

Men kom ihåg att en ketchup du kokar själv inte kommer smaka som Felix eller Heinz. Är du ute efter precis det är det nog ändå bättre att köpa en flaska i butiken. Det du däremot kan göra om du kokar egen ketchup är att du kan krydda och smaksätta helt efter eget tycke och smak. Nästa gång kommer jag nog justera mängdförhållandet lite bara för att jag ska få en annan smak, men mums alltså så gott det blev!

Nu till receptet!

Du behöver:
1,5 kg tomater
1-2 selleristjälkar
3 schalottenlökar
1 gul lök
fänkålsfrön
korianderfrön
rosmarin
svartpeppar
olivolja
1,2 dl rödvinsvinäger
30 g farinsocker
1 näve färsk eller fryst basilika
salt och ev mer peppar

Gör såhär:
Skär tomaterna i grova bitar. Kom ihåg att ta bort den hårda stocken. Lägg dem åt sidan.
Hacka selleristjälkarna, schalottenlöken och den gula löken i bitar. Mortla sedan fänkålsfrön, korianderfrön, rosmarin och svartpeppar till en god blandning. Ta mest av det du gillar bäst och lukta dig fram till en kombination du gillar. (Förlåt alla receptslavar, men så här lagar jag mat.) Jag hade mest av fänkålsfrön och rosmarin i min blandning. Fräs försiktigt sellerin och båda lökarna tillsammans med de mortlade kryddorna i olivolja på medelvärme.
Lägg i de skurna tomaterna och koka upp. Tillsätt rödvinsvinäger, farinsocker och hackad basilika. Låt småputtra under omrörning i knappt 30 minuter.
Mixa såsen slät med en matberedare eller en stavmixer. Pressa allt genom en finmaskig sil. Det du vill ha kvar i silen är skalrester och tomatkärnor. Häll tillbaka den silade tomatpurén i kastrullen och koka upp igen, låt småputtra tills den fått önskad konsistens.
Smaka av med salt och eventuellt lite mer peppar.
Häll upp på väl rengjorda och steriliserade* flaskor eller burkar.

*För att sterilisera en burk, sätt ugnen på 125°C och låt burken stå i den varma ugnen i minst 15 minuter. 

 

Homemade ketchup by Anna María

Sen är din ketchup klar! Ät den till allt du vill ha ketchup på. Jag som annars inte är ett stort ketchupfan skulle till och med ha detta på en god quornfärssås.

FLER RÄTTER MED TOMAT:
⊙ Bruschetta med egenodlade tomater
⊙ Kylskåpspaj
⊙ SnabbpizzaTRANSLATION: Make your own ketchup. It’s easy and so much better than any store bought version. 

You need:
1.5 kg of tomatoes
1-2 celery stalks
3 shallots
1 onion
fennel seeds
coriander seed
rosemary
black pepper
olive oil
1.2 dl red wine vinegar
30g brown sugar
1 handful fresh or frozen basil
salt and more pepper if necessary

Do this:
Cut the tomatoes into chunky pieces. Remember to remove the hard base. Put them aside.
Chop the stalks celery, shallot and the onion into pieces. Grind fennel seeds, coriander seeds, rosemary and black pepper to a good mix. Take the most of what you like best and smell your way to a combination you like. (Sorry all recipes slaves, but this is how I cook.) I had most of the fennel seeds and rosemary in my mixture. Carefully sizzle the celery and both of the onions with the spices in olive oil over medium heat.
Add the chopped tomatoes and bring to a boil. Add the red wine vinegar, brown sugar and chopped basil. Let simmer in just under 30 minutes and remember to stir.
Mix the sauce smooth with a food processor or hand blender. Press through a fine sieve. Pour the strained tomato puree back into the saucepan and bring to a boil again, let simmer until it is the desired consistency.
Season with salt and possibly a little more pepper.
Pour into well cleaned and sterilized bottles or cans.

Enjoy you ketchup!

 

0

Kommentera

Vilket fantastiskt recept! Har inte ens kommit på tanken att göra ketchup själv men klart en kan göra det! Jag känner också efter jättemycket själv i hur mycket jag vill ha av allt så jag är inte alls bra på att ange mått i recept 😉
Och så fint med texten på flaskorna 😀 Där fick du in lite mer bokstäver och ord i september 😉

Anna María Larsson

Ja, men just det. Ännu mer på temat 🙂

I have noticed you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month.
You can use the best adsense alternative for any type
of website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize
your website

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.