2016-07-04

Utflykt till Grotte di Frasassi

Första dagen med alla samlade i huset bjöd på regn. Inte precis det vi hade räknat med, så efter en rejäl frukost bestämde vi oss för att åka på utflykt. För i samma provins som vi bodde i ligger nämligen en av Italiens mest kända grottor. Grotte di Frasassi. Och att vara i en grotta när det regnar är ju ett genidrag. Inbyggt regnskydd liksom.

Frasassigrottorna är något utöver det vanliga. Stalagmiter och stalagtiter i formationer som får en att tappa andan när en tänker på att det ju faktiskt är naturen som skapat allt. Själva grottorna upptäcktes först 1971 och jag kan knappt fatta vilken himla guldgruva det måste känts som när de började utforska grottorna.

Italy – Grotte di Frasassi

Jag ville nästan smaka på berget. Jag tyckte det påminnde väldigt mycket om vaniljglass i stora högar.

Italy – Grotte di Frasassi

Allt var dessutom vaninnigt stort och takhöjden på sina ställen i grottan måste ha varit en bra bit över 100 meter. Vi hamnade på en italiensk guidad tur så rätt mycket av informationen om grottan flög en bit över mitt huvud.

Italy – Grotte di Frasassi

På sina ställen var det som om det var miniatyrstäder uppbyggda en bit in. Men det är bara naturen som format allt över flera miljoner år. Så coolt.

Italy – Grotte di Frasassi

Och här inne bland fantasilanskap gick vi i nästan en och en halv timme. Sinessjukt vilken stor och mäktig grotta alltså.

Italy – Grotte di Frasassi

För att ge något slags perspektiv på storleken tog jag den här bilden. Ser ni vad små alla är. Och takhöjden fortsatte hur högt som helst.

Italy – Grotte di Frasassi

När vi var klara med turen och kom ut igen hade regnet avtagit en aning.

Italy – Grotte di Frasassi

Bergen runtomkring var så mäktiga och fulla av grönska.

Italy – Grotte di Frasassi Italy – Grotte di Frasassi

Och eftersom det inte regnade promenerade vi ner till bilparkeringen istället för att ta den svettiga bussen som vi hade åkt upp till grottorna med. Där åt vi några snabba paninis innan vi styrde hemåt mot Villa Mami igen.

Italy – Grotte di Frasassi

När vi kom hem möttes vi av en regnbåge som slutade strax bakom poolhuset.

P.S. Ni har väl inte missat Beatas sammanställning av alla Monthly Makers bidrag på tema VÄXTER? Så vansinnigt mycket fint vi alla har skapat.

MER OM ITALIEN:
☞ Ancona
Vi flyttar in i Villa Mami

 


 

TRANSLATION: One rainy day in Italy we decided to go to the Frasassi caves. Such a magical and beautiful place. 

0

Kommentera

Ah, så fint!!! ÄLSKAR den här slags natur (för övrigt påminner grottan mig sjukt mkt när vi var i Vietnam!). Ser helt oroligt fint ut. Italien, du vinner nog ändå.

Åh älskar sådana grottor! Fast har aldrig varit en i närheten lika stor!! Vad otroligt vackra bilder på bergen med!

Droppstensgrottor är så coola! Har varit i ett par här i Spanien, men man brukar inte få fota insidan :/

moder jord = geni

Anna María Larsson

Verkligen!

ÅH! Tappade andan lite nu. Så jäkla vackert! Mäktigt! Med både berg, gruvan och regnbågar och nej nu måste jag åka till Italien. Du har sålt in mig helt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.