2016-05-02

Rapport från mitt miniväxthus

Jag har så länge jag har haft en balkong haft som vana att odla något ätbart där. Vanligtvis brukar jag odla basilika, (kommer ni ihåg när jag slog världsrekordet i största basilikabladet?) och tomat. Det är två stående grejer som jag tycker är lätta att odla på balkong och de behöver inte så himla mycket plats. Sen varje år har jag varierat med lite allt möjligt, djungelgurka, snackspaprika och diverse örtkryddor är saker som jag har odlat.

I år hade jag stora planer på att strukturera upp odlingen, kanske försöka fixa en pallkrage att odla i genom vår bostadsrättsförening och ha massa goda grejer. Men jag tror inte det blir så. Dels kunde jag inte bestämma mig vad jag skulle odla. Jag hade några basilikafrön kvar sen förra året, tänkte att de fick duga. Tomaterna kunde jag inte alls bestämma mig över vilka jag skulle ha. Men när jag hälsade på hos Sandra fick jag med mig ett gäng fröer och då var ju saken klar. Jag behövde inte bestämma själv. En kan säga att ödet gjorde det år mig. Skönt!

Till slut blev det i alla fall:
☼ Basilika
☼ Två sorters tomater (Sibirjak och Glacier)
☼ Slanggurka
☼ Snackspaprika
☼ Passionsfrukt (det här är ju en bubblare alltså som förmodligen kommer få bo inomhus)

Nu har alla ovan nämnda frön fått gro en bra stund och såhär såg det ut för vid första omplanteringen för ett tag sedan.

Green house

Jag sår alltid mina frön i en sån här pluggbox. Kanonsmidigt och tar superlite plats. Plus att alla får bo under ett plasttak så det blir som ett växthus. Jag petar ner ett eller två frön per hål.

Green house

Sen låter jag de växa till sig lite innan jag planterar om dem.

Green house

Första omgången jag planterar om tar jag bara något större krukor och sticker ner mina små plantor långt ner i jorden. Detta är för att de ska växa sig lite grövre med en stabilare stam. Vill du lära dig ännu mer om hur du ska göra och när är mitt tips att du kollar in Sandras odlingsskola del 1, del 2 och del 3. Där finns massa bra tips och förklaringar hur och varför du ska göra på ett visst vis.

Green house

Tänk att alla dom här små basilikaplantorna en dag ska växa upp och bli till god pesto.

Jag har lärt mig allt jag kan om odling genom att dels vara uppväxt med ett stort trädgårdsland där mamma och pappa odlade det mesta. Och dels i vuxen ålder att jag har bara kört. Ser plantan ut att må bra? Bra, något är rätt. Ser plantan ut att må dåligt? Vad kan jag ändra för att den ska må bra. Typ så tänker jag. Det värsta som kan hända är väl att det går fel.

Green house

Och tänka sig. Krukorna jag planterade om i räckte precis för att fylla upp mitt växthus. Och ni ska veta hur bra dom mår där inne i värmen. Jag har till och med ställt in en liten termometer för att det är kul att ha koll.

Green house

Jag älskar verkligen att varje morgon tassa upp och kika på plantorna hur mycket de har växt och hur dom mår. Det är ju som en tamagotchi fast analogt.

Green house

Det har redan vuxit en hel del sen jag tog de här bilderna och sen är det dags för omplantering nr 2. Jag måste bara skaffa större krukor.

RELATERADE INLÄGG
Världens största basilika 2.0?
Bygg ett eget miniväxthus
Världens bästa pesto

 

TRANSLATION: Current status in my miniature greenhouse. 

0

Kommentera

”Det är ju som en tamagotchi fast analogt” haha älskar liknelsen <333 Mysigt att få kika in i ditt växthus såhär. Tycker dessutom du valde två bra tomatsorter för de växer på som sjutton här hemma hos mig nu!

Hahaha jag skrattade också åt tamagotchiliknelsen (tomat-gotchi heheheheh) + igenkänningsfaktorn! När jag var hemma sjuk och uttråkad roade jag mig med att mäta tomaten och vrida paprikplantorna 90 grader varje dag för att maxa solexponeringen. Det är såå spännande att se allting gro och varje kväll försöker jag visa framstegen för en inte fullt lika imponerad men snäll och tålmodig Andreas. Megafint att få följa med ut i din balkongrabatt såhär!

Självklart reagerade jag på samma grej som bruttorna ovan 😛 Haha fantastisk liknelse! Och så vackra bilder du tar som vanligt. Så kul att få se hur det går för dina plantor och ditt växthus är ju fenomenalt snyggt!

H

Så himla fin liknelse med tamagotchin!! 😀

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.