2016-04-21

Monthly Makers VÅREN – Svävande planta

Ni har väl koll på Monthly Makers? Den kreativa utmaningen som jag tillsammans med elva andra kreativa bloggare driver? Vi jobbar utefter ett bestämt tema varje månad och bjuder in alla som vill vara med och skapa att få just göra det. Temat vi har jobbat med nu i april har varit (och är ända fram till den 28:e) VÅREN.

Jag tänker mycket på våren som en tid med mycket som växer. Det grönskar ute i naturen och jag själv sår massa frön. Så jag har tolkat månadens tema i växternas tecken.

DIY – Hanging String Garden

Jag tror det var min kompis Kristin som var först med att visa mig de fantastiska Planteplaneterna från Danmark. Efter ytterligare efterforskning så är det ursprungligen en japansk grej som kallas Kokedama, men det är en mossbeklädd liten klump med jord som svävar. Och det är just det där, en svävande planta, som tilltalar mig så himla mycket. Så jag bestämde mig för att försöka mig på att göra en egen med material som är lite mer lättilgängligt än det som är i originalet från Japan.

DIY – Hanging String Garden

Såhär gick jag i alla fall tillväga. ↓

Svårighetsgrad:

Tidsåtgång:
ca 30 min

Du behöver:
☞ Suckulent
☞ Jord (jag har använt både U-jord och blomjord båda verkar funka bra.)
☞ Spoltråd (jag har använt en brun och en i guld)
☞ Vatten
☞ Säckväv
☞ Sisal

Beskrivning efter bilderna

DIY – Hanging String Garden

Gör såhär:

◇ Rensa bort överflödig jord från suckulenten.

◇ Blanda vatten med jorden. Om det blir för mycket kan du enkelt krama ur vatten från jorden så mängden spelar inte så stor roll.

◇ Forma jorden till en fast boll och krama ur överflödigt vatten. Ordentligt. Bollen ska bli riktigt fast.

◇ Dela jordbollen på mitten.

◇ Lägg suckulenten på ena halvan, se till så att alla rötterna får plats.

◇ Lägg på andra halvan och packa in alla rötterna.

◇ Klipp ut en kvadrat säckväv, den ska precis täcka jordbollen.

◇ Packa in jordbollen i säckväven och tvinna spoltråd runt. Se till så att allt sitter fast och ingen jord kan trilla ut på sidorna.

◇ Täck säckväven med sisal och tvinna en ny spoltråd på utsidan till alla sisal sitter fast.

◇ Gör en upphängning av ytterligare spoltråd.

◇ KLART!

DIY – Hanging String Garden

Jag fick verkligen blodad tand för att göra detta. Det var liksom enkelt, kul och går ju att variera massa. Hittills har jag gjort fem bollar.

I och med att detta är levande blommor så behöver de ju såklart vatten. För att vattna dem har jag doppat hela bollen i vatten, låtit den suga i sig lite och sen låtit droppa av en stund innan jag hänger tillbaka dem igen. Det får bli ett litet experiment med hur det fungerar. Annars tror jag en kan spraya vatten med en sprayflaska lite då och då också för att bibehålla fukten.

DIY – Hanging String Garden

Jag hängde mina i fönstret sålänge. Jag tycker de passar himla bra in bland alla växter. Men jag funderar på om jag kanske kan hänga dem i ett hörn från taket på något sätt. Det tror jag hade kunnat bli fint. (Ändå rätt kul att två tidigare Monthly Makers-grejer fortfarande hänger med. Miniväxthus av tavelramar och min väggbonad.)

DIY – Hanging String Garden

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat VÅREN och Ruth är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senaste den 28 april. Efter det sätter Ruth ihop ett maxat inlägg med allt vårigt vi har skapat tillsammans.

Är så pepp på att se vad ni har gjort!

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

 

TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This months theme was SPRING and I made this hanging string garden.

Difficulty level:
▲▲▲△△

Time requirement:
about 30 minutes

You need:
☞ Succulents
☞ Soil
☞ garden wire (I used a brown and gold one)
☞ Water
☞ Sackcloth (burlap)
☞ Sisal

How to:
◇ Clear away excess soil from succulent.
◇ Mix water with soil.
◇ Form the earth into a solid ball and squeeze out excess water.
◇ Break the soil ball in two.
◇ Place the succulent on one half, ensure that all the roots fit.
◇ Close the soil ball by putting the two pieces togehter.
◇ Cut out a square of sackcloth (burlap), it should just cover the soil ball.
◇ Pack the soil ball in sackcloth and twist around the garden wire. Make sure everything is secure and no soil can fall through on the sides.
◇ Cover sackcloth with sisal, wrap garden wire around the ball.
◇ Make something to hang your string garden in with the wire.
◇ DONE!

0

Kommentera

Så fint!!! Tycker verkligen också så mycket om växter i luften, eller hängande växter överhuvudtaget!

Så himla häftiga!!! <3 Och riktigt bra lösning om det redan är fullt på fönsterbräden och i miniväxthus! Dessutom gör du grymma tutorials. =)

ÅÅH har velat testa detta ett tag för SÅ FINT det blir!! Heja dig!

Oj så häftigt! Och fint!!

Alltså detta var ju hur fint som helst! Jag vill också testa! 😀

Wow så läckert,superfint. Gillar verkligen dina steg för steg instruktioner 🙂

Carin

Åh så snyggt! Jag ska lätt göra sådana här! Tack för tutorial! (PS Var köpte du sisal?)

Carin

Och hur tjock är din väv? 7 resp 11 resp 16 är de jag hittar…

Anna María Larsson

Kul att du blev inspirerad att göra dina egna! Jag köpte min sisal via Philips syster som pluggar till florist, men det finns att köpa på diverse hobbybutiker och hos blomsterhandlare. När jag snabbt googlade hittade jag att bland andra Slöjd Detaljer, skapamer säljer. Vad gäller tjockleken på min väv köpte jag en meter på Panduro. De hade bara en tjocklek vad jag vet. Men min är ganska tät skulle jag nog säga. Lycka till!

så himla balla! du kan aldrig göra ngt som inte blir bra!

Imponerande! Så smidigt och snyggt. Du har en jäkla bra känsla för konstruktion må jag säga! Superfint. Tror också att det kan passa fint i ett hörn.

Anna María Larsson

Tack snälla Wilda!

Anna María!! Det här är så himla snyggt, härligt och en underbar tolkning på vårtemat! Blev glad i hela magen. Plus gillar att du spinner vidare på temat med ditt växthus. Så intressant när det blir som små egna kollektioner inom Monthly Makers (typ alla Beatas grejer är ju som att de hörde ihop i samma konstprojekt – jag är inte alls sån, mycket mer spretig tror jag). I alla fall: BRA!!! Plus att du verkligen är skickligast på att göra tutorials. De är så snygga, genomarbetade, tydliga + du gör bra efterforskning och en vet att det går att lita på dina instruktioner liksom. Luv it!

Jätteläckra! Har aldrig sett nåt liknande, så himla inspirerande! 🙂

Vilken rolig och udda grej att göra! Som små kokonger eller alien-ägg hängande i fönstret. Otroligt dekorativt och vilken bra beskrivning du gjort!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.