2016-02-21

Monthly Makers TRÄ

Månadens tema i Monthly Makers har ju varit TRÄ och jag nämnde i inspirationsinlägget att jag ville göra något som vi behövde här hemma. Det är faktiskt så att vi saknar en bra hushållspappershållare. Så när jag fick veta att temat var trä visste jag precis vad jag ville göra!

Monthly Makers TRÄ

Det blev en ganska enkel historia där jag gjöt en botten i betong som jag sen stack ner en rundstav i. Toppen av rundstaven dekorerade jag med bladguld. Dock är det här faktiskt mitt försök nummer två. För först ville jag att betongen skulle vara vit så jag köpte ett pigment som jag blandade med betongen, men jag blev inte nöjd med slutresultatet.

Först och främst blev det någon konstig glans på betongen som jag inte gillade alls och sen använde jag mig av en sämre gjutform som inte var bra. Det blev tråkiga ränder och såg inte särskilt bra ut. Gör om och lär av misstagen, vilket jag gjorde. Plus pepp från Philip att jag skulle prova göra en till fast att klockan var mycket och jag var trött efter en lång dag på jobbet.

Monthly Makers TRÄ

Vill du göra en likadan (eller liknande) kommer här en utförlig steg-för-steg beskrivning.

Svårighetsgrad:

Tidsåtgång:
30-40 min + torktid för betongen

Du behöver:
☞ Rundstav
☞ En liten bit bred tejp
☞ Betong
☞ Något att gjuta din botten i ex en tom kvargburk
☞ Bladguld
☞ Borr

Beskrivning efter bilderna

DIY Paper Towel Holder

Gör såhär:
◇ Börja med att såga till din rundstav i önskad längd. Såga av en extra bit av rundstaven som du ska gjuta in i betongen och sen ta ut = göra hålet för den långa rundstaven. Tejpa en bred tejp runt den lilla rundstaven, limma fast den i botten på din gjutform.

◇ Blanda din betong och häll ner i formen. Låt stelna.

◇ När allt är torrt är det dags att ta ut den lilla rundstaven som förmodligen sitter fast som berget. Jag kom fram till att det var lättast att borra massa hål i den och sen dra i tejpen inåt mot mitten av hålet för att få loss den.

◇ Dekorera toppen på rundstaven med bladguld. Och tryck sedan ner staven i hålet. Om det är gingligt, limma fast den.

◇ På med hushållspapper och den är klar!

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I februari är temat TRÄ och Sandra är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senaste den 28 februari. Efter det sätter Sandra ihop ett maxat inlägg med allt vi har skapat tillsammans.

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

 

Translation: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This months theme was WOOD and I made this paper towel holder with concrete, dowel and some gold leaf to finnish it off. If you want to do your own follow the guide above. 

0

Kommentera

Ååh vad fint och vilken bra grej! Supersnyggt med betongen mot träet och vilken helt perfekt gjutform du hittade till slut? Så stiligt!

Anna María Larsson

Tack Alicia! Ja, skam den som ger sig. Tillslut hittade jag en kvargburk som passade fint. DOCK hade jag nog önskat att den var någon cm större, men jag får leta vidare.

Snyggt! Betong och trä är ju en otroligt fin kombination, och bladguldet på toppen är verkligen pricken över i!

Anna María Larsson

Ja visst är det! Ja, det är ju bokstavligt talat pricken över i’t, ser ju lite ut som ett i dessutom ;P

gud va fint ja försökte likanande innan men misslyckades… hehe

Anna María Larsson

Tack! Ja, jag misslyckades ju första omgången jag med så lite knepigt är det ju allt. Försök igen om du orkar 🙂

Jättefint, gillar verkligen formen på betongdelen! Har aldrig gjutit ihop trä och betong förut, men tror du att det skulle gå att bara gjuta ner rundstaven direkt och slippa krångla med att göra ett hål för den? Eller skulle trät bli påverkat av betongen kanske? Kanske skulle den spricka? Tråkigt att pigmentet inte blev bra, skulle jättegärna se hur det såg ut ändå eftersom jag aldrig testat det 🙂

Anna María Larsson

Tack! Tog ett tag att hitta rätt form. Gillar rundningen i toppen själv faktiskt. I min första variant gjöt jag ner trät direkt och då sög trät i sig massa vätska vilket gjorde att det blev rätt fult. Trodde det skulle torka, men har inte gjort det än på en vecka. Ska du måla trät efteråt går det säkert att göra det i och med att du då målar över. För i övrigt påverkades inte det på något sätt. Ja, himla trist att det inte blev bra. Men ska testa det till något annat. Det blev en så märklig blank yta som jag inte gillade.

Så enkelt och snyggt det blev. Ibland lönar det sig att inte ge upp.

Anna María Larsson

Ja, det gör ju det. Är himla glad att jag orkade med en omgång till.

Så läckert! Gillar verkligen bladguldet på toppen, gjorde mycket för intrycket! Och alltså, betong. Det måste jag ju testa snart.

Anna María Larsson

Tack! Ja! Testa betong. Finns ju lite mindre förpackningar att köpa i hobbybutiker om du inte vill släpa hem en 20kg säck som jag har gjort 😛

Så himla snyggt, ser så himla proffsig och design:ig ut 😀 Älskar att du är så bra att ha med steg för steg bilder förresten <3

Anna María Larsson

Tack snälla, blir glad att höra att du gillar mina steg för steg bilder 🙂

Snyggt att kombinera material och guld är aldrig fel/ Linda

Anna María Larsson

Precis min tanke också 🙂

AArgh, så snyggt! Älskar 1. trä 2. betong och 3. bladguld = kunde ju inte blivit snyggare! Riktigt snygg design 🙂

Anna María Larsson

Tack! Är svag för samtliga tre materialen jag själv så kunde liksom inte låta bli att kombinera dem 🙂

Sjukt snygg! Älskar ”krocken” mellan betongen och guldet och dessutom lär den stå ordentligt stadigt. =) Nä, nu måste jag snart ta och prova att göra något i betong mer än att gjuta igen golv! =D

Anna María Larsson

Tack! Ja, det måste du verkligen. Är liksom inte så himla knepigt egentligen.

Så himla bra, fint og praktisk prosjekt! Digger kontrastene mellom betongen og den runde trebiten ^^

Anna María Larsson

Tack! Gillar ju att göra projekt som jag har användning för och det här var verkligen perfekt.

Blev hur snyggt som helst! Extra bra när man kan göra något som behövs i hemmet 🙂

Så snygg! Blev sugen på att göra en betongfot till den hållaren som jag redan har, det känns ju lite onödigt att göra en helt ny när man redan har en, men man kan ju alltid pimpa den man har 😉

Anna María Larsson

Men exakt! Det är ju nästan bättre faktiskt, då vet du ju att du har en bra grund.

Så läcker! Funktionellt och snyggt. Bladguldet är verkligen pricken över i.

Så snygg. Vår pappershållare gick i tusen bitar för något år sedan och vi har haft en tråkig ikea variant sedan dess. En sån här var ,yrket snyggare!

Anna María Larsson

Trist, ett perfekt tillfälle att göra en egen med andra ord 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.