2016-01-14

Kylskåpspaj

Det finns nog ingen rätt som lagas oftare i vårt hem som paj. När ”inget finns hemma” går det alltid att slänga ihop en paj. När inspirationen är långt borta, då funkar paj. När du ska få gäster men orkar inte göra något komplicerat, då funkar paj. Att det dessutom går att variera i mer eller mindre oändligheten är ett stort plus dessutom. Jag har slutat att följa recept på pajer utan går bara på någon slags känsla. Ja, det eller på vad som finns hemma.

Som sagt så kanske ni förstår att jag gillar paj. Förövrigt perfekt matlåde-mat också! Men i alla fall. Tänkte ändå försöka dela med mig av lite goda grejer en kan ha i en paj och hur jag gör dem.

Kylskåpspaj

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
2-3 msk vatten

Variationstips! Vill du exempelvis göra en glutenfri pajdeg, blanda lite olika glutenfria mjölsorter. Jag har provat med bovetemjöl, majsmjöl, teffmjöl, hirsmjöl, med mera. Min mamma äter inte gluten och har alltid olika sorters mjöl hemma. Jag tar bara lite av varje så slutmängden blir typ 3 dl. Allt har hittills funkat. Så våga bara köra på.

Hur som. Blanda ihop allt i en matberedare. Ta lite vatten i taget annars är det lätt att degen blir för lös.

Jag gör alltid pajdegen det första jag gör. Sen låter jag den vila en liten stund i kylskåpet innan jag trycker ut den i pajformen. När den gjort det. Picka pajdegen med en gaffel och förgrädda ca 10 min i ugnen.

Sen är det dags för fyllningen.

Fyllning (min vanligaste kombination)
Lök
Spenat
Broccoli
2 ägg
Fetaost
Tomat

Min standardpaj börjar alltid med att hacka en gul lök som jag bryner en stund i stekpannan. Sen lägger jag till spenat och broccoli. Jag brukar använda fryst hackad spenat. Stek en kort stund tills allt är blandad och krydda med en favoritkrydda. Jag brukar oftast ta svartpeppar, örtsalt och lite chili. Stäng av värmen på plattan och ställ åt sidan.

Nu borde pajdegen också ha hunnit bli förgräddad. Ta ut den ur ugnen och låt stå i nån minut.

Knäck i två ägg i pajfyllningen. Se till att inte pannan är för varm så att ägget stelnar. Blanda runt ägget och smula ner lite fetaost. Rör om. Lägg fyllningen på den förgräddade pajdegen. Skiva en tomat och lägg på toppen. Grädda i ugnen på 225 grader tills pajen börjar få lite färg. Tror det brukar ta ca 20 min.

Quiche with kale

Servera med en sallad och vinägrett. Som alternativa fyllningar fungerar faktiskt det mesta, grönkål, kidneybönor, kikärtor brytbönor , svamp. (Här har jag dessutom lagt upp ett recept på en kantarellpaj med västerbottenost och persilja.) Stek ihop till en god röra och lägg sedan i pajformen. Testa dig fram till din bästa kombination så har du alltid något enkelt och gott du kan laga när inspirationen sviker.

Vad gillar du att ha i din paj?

 

TRANSLATION: I love making different kinds of quiche. You can add almost anything in there and it will turn out good. Click on the translate button to the right to have the full recipe. 

0

Kommentera

Ja, jag håller med. Finns det inget så fungerar det nästan alltid att göra en paj. Kylskåpspaj var också ett bra namn, jag brukar kalla den ”Allt möjligt paj”. 🙂

Älskar paj! Gjorde en paj med kallrökt lax, spenat och västerbottenost för ett tag sedan. Så himla gott!

Lagar nästan aldrig paj, men ska nog ta och göra det oftare! Det är ju både enkelt, billigt och gott! Och bra matlådemat är alltid ett plus! Min värsta matlådemat är potatis, i alla former utom kanske mos (men det äter jag ändå aldrig) så blir den så konstig när man värmer upp den igen tycker jag!

Men jaa, paj!! Jag är ett paj-fan, fast det var rätt längesedan måste jag erkänna. Jag gillar svamp i alla former, så svamp gillar jag att ha i. Men spenat och feta – och kanske lite soltorkade tomater är också grymt.

Jag kan dock meddela att det INTE går att bara köra med grahamsmjöl. Verkligen inte alls!!!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.