2015-10-21

Mina topp 13 bra grejer med Island

Iceland Iceland Amma og Afi

Som många av er kanske vet (eller inte vet för den delen) så kommer min mamma från Island. Jag har alltid sen jag var liten haft en särskild dragning till det landet och drömmer en dag om att få bo där på riktigt. Jag har tillbringat otaliga somrar och andra lov där när jag var yngre. Nu när jag har blivit äldre försöker jag åka dit så ofta jag kan när det passar ihop med jobbet, ekonomin och tiden.

Men vad är det då som är så himla speciellt med Island tycker jag? Jo! det ska jag säga er. Här kommer min topplista över varför jag gillar Island så himla mycket. Finns nog egentligen ett gäng grejer till som gör Island så speciellt, men vi börjar såhär.

♡ Mormor och morfar bor där – Rätt uppenbart kanske, men dom är verkligen de bästa jag kan tänka mig och jag älskar dom så himla mycket.
Bergen– Jag älskar att i princip var du än åker kan du se berg. Både praktiskt pga att en har något att förhålla sig till och kan ha lite koll på väderstreck. Och att det är fint och mäktigt.
Vattnet – Dricksvattnet ÄR godare än vanligt. Och det kommer liksom naturligt varmvatten till kranarna som har hettats upp under jorden. Rätt coolt tycker jag.
Luften – Frisk, krispig och fräsch luft. Hoppas vi människor kan se till att den fortsätter att vara det.
Lakritsen – Islänningarna kan verkligen det här med att göra god lakrits.
Min släkt– Också rätt uppenbart men hela min släkt är på riktigt fantastisk. Tycker om dem så mycket och det känns fint att veta att jag har en stor släkt som finns där.
Þetta reddast mentaliteten – Þetta reddast = det här löser sig. Vilket innebär att det mesta går att lösa och man har en positiv syn på allt i princip. Inget är omöjligt. Jag har fått för mig att folk som bor på avlägsna öar lär sig att bli problemlössre. Bra grej tycker jag hur som helst.
Hjälpsamheten – Det här kanske grundar sig lite i punkten ovan. Men jag blir ständigt överraskad av hur mycket folk vill hjälpa till. Inget är ett problem och folk kan verkligen göra saker bara för att vara snälla.
Lavafälten – Oändligt med lava i ett utomjordiskt landskap. Så öde, orört och vackert.
Utomhusbaden – Det finns hur många simhallar som helst. Varje liten by har i princip en och du badar utomhus året om. Vattnet är varmt och bubbelpoolarna lite bubbligare. Om du någon gång åker till Island tycker jag att du ska besöka en simhall.
Blåbärsskyr med mjölk – Bästa frukosten. Gillar det faktumet att skyr numera finns i Sverige. Men det är verkligen inte samma sak. Förstår inte varför det inte finns en variant med bara blåbär. På Island äter du skyr med mjölk. Prova! (Lite som kräm och mjölk eller gröt med mjölk liksom.)
Kreativiteten – Jag tycker att det verkligen känns att det är ett kreativt folk. Husen är i roliga färger och kreativiteten skiner igenom det mesta.
Närheten till naturen – Du kan i princip bara hoppa in i bilen och köra typ 15 minuter från stan sen är du ute i en helt magiskt vacker natur.

Här kan du läsa mer om min senaste resa till Island ↓
Första dagen på Island
Vandring på Esjan
Svínahraun
Þingvellir
Krýsuvík
Reykjanestá – branta klippor och stora stenar
Gunnuhver
Norrskensnatten

 

TRANSLATION: A list of why I love Iceland so much. Click on the translation button in the right column for full translation.

0

Kommentera

José

Jag bor på Island under en termin nu (utbytesstudier) och kan bara hålla med (minus släkt såklart)! Har kikat på dina andra Islandsinlägg! Helt kär i detta landet, våndas redan över att behöva åka hem till jul…

måste. dit. asap. drömplanet ju

Alltså Island verkar så himla fantastiskt! Efter din senaste inläggsserie har jag bestämt att jag måste åka dit och vandra. Hade inte en tanke på det innan, men du har helt frälst mig. Jag har inte ens klarat av att läsa och kolla på bilderna särskilt noga pga blir så överväldigad. Sparar inläggen tills jag har tid att titta och känna in allting utan att behöva springa iväg till jobb och sånt, tills jag kan ge dem all uppmärksamhet de förtjänat. Så jävla värdefullt och fint att få ta del av dina äventyr där!

Och du och din mormor är så himla lika! Hihi, så fint!

Har velat åka till Island sedan jag var liten, verkar vara helt fantastiskt.

H

Vilken fin lista! Min pappa är från Island och din släktbeskrivning låter ungefär som min 🙂 Jag har inte varit där alls många gånger men efter 20 års frånvaro tyckte alla ändå att det var hur kul som helst att träffa mig. Jag är inte så mkt för att bada så det har jag faktiskt inte hunnit med men min pappa sticker alltid till badhuset när han är där. Och äter skyr, fast med rjóma 8)

Anna María Larsson

Vad kul att höra! Jag är inte heller så mycket för att bada, FÖRUTOM på Island. Är ju liksom varmt i vattnet där vilket gör en enorm skillnad. Skyr + Rjómi är så gott! Men det lyxar jag bara med ibland 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.