2015-10-03

Fikonmarmelad på färska fikon

fikonmarmelad på färska fikon

Här kommer ett riktigt enkelt och gott recept på fikonmarmelad gjort på färska fikon. Passa på när det är extrapris i butikerna, det brukar det vara såhär års. Min kompis Stefan tipsade om att ICA Kvantum i Liljeholmen hade extra bra pris på fikon nu så jag åkte dit och köpte ett gäng här om dagen. Stefan brukar göra en himla god italiensk variant med rosmarin och chili. Men jag var sugen på en med bara fikonsmak. För är det nåt jag gillar så är det fikon. Färska eller torkade spelar ingen roll. Jag gillar sötman och hur det knastrar när jag äter dem. Sen är ju fikonmarmelad så himla gott till en riktigt god ost och ett gott vin.

 

Fig Marmalade

Fikonmarmelad på färska fikon

Du behöver:

ca 10 st färska fikon
375 g socker
1, 25 dl vatten
1 st citron

Gör såhär:

Innan jag kokar sylt eller marmelad brukar jag alltid sätta in mina diskade glasburkar i ugnen på 100°C och låta dem stå i värmen i minst 20 min. Detta är för att burken ska steriliseras och marmeladen inte ska mögla lika lätt.

Skölj fikonen, skär bort den lilla torra pluppen och dela i 4 lika stora delar. Koka sedan upp vatten och socker till ett sockerlag, låt koka tills temperaturen är uppe i 105°C

Ha i fikonen och i sockerlaget och fyll på med juice från 1/2 citron.

Låt koka i 15-20 minuter eller tills marmeladen börjar tjockna. När jag rör brukar jag sen smaka lite på det som fastnat på skeden. (Tänk på att det är svinvarmt först, så låt svalna lite innan du smakar. Det är aldrig kul att bränna sig. mvh en som gjort det för ofta.) Känn efter om du behöver ha i lite mer citron, ha i mer om du behöver.

Om sylten har massa skum på toppen efter att den kokat, ta då bort det med en sked.

Ta av kastrullen från spisen och mixa marmeladen med en stavmixer. När du mixat sylten slät, sätt tillbaka kastrullen på spisen och koka upp igen. Känn efter på konsistensen, är den för lös koka tills sylten har tjocknat lite.

Häll sedan upp marmeladen på dina rena och steriliserade burkar och sätt på locket direkt. Låt svalna.

Ät och njut!

Fig Marmalade
19

Kommentera

Åh, ost och kex + marmelad lät ju jäkligt gott! Vet du hur hållbarheten blir på marmeladen?

Jag vet inte exakt hur länge den håller, men om man använder rena skedar och inte får ner massa smulor i burken så bör den ju hålla ett tag helt klart. Frågan är bara om jag kommer lyckas ha kvar den så länge i kylen. Svårt att låta bli att äta upp den ju 😉

Göran

Att äta sylt med det minsta anlag till mögel är inte alls bra. På gränsen till farligt eftersom mögelsvamparna producerar gift. Av den anledningen är det bättre att tillsätta ett antimögelmedel som exempelvis Atamon.

åhhh vad heter en sån där text-printer-apparat nu igen?

DYMO heter den. Så himla bra grej att ha hemma 🙂

Fikon = bästa frukten! Är verkligen som godis!

Helt klart!

Att jag inte tänkt på att göra egen fikonmarmelad, lär ju bli så mycket godare än köpemarmelad. Tycker också om knastret haha, plus att går så bra med ost och vin. Ett måste på ostbrickan 🙂

Precis min mening också, plus att det verkligen var superlätt att göra.

Tobias Magnesjö

Väldigt bra recept! Har en buske här i trädgården som i år gav ungefär 30 mogna fikon som jag idag blev till utmärkt marmelad.

Anna María Larsson

Kul att du gillade receptet! Och vad härligt med en egen buske i trädgården 🙂

Magnus

Ska testas.

Har ett stort fikonträd här som är välfyllt nu.
Sågade ner ett par stycken träd i våras. Nya har vuxit upp i år. Över två meter höga nu. Inga frukter i år, men säkert nästa.

Så kul!! Vill alltid köpa fikon på livset vid mig pga fina, men vet inte vad jag ska göra med dem efter jag fotat dem Hahah! Kanske ska testa detta!

Ja, fikon är sjukt fina! Tycker verkligen du ska testa detta!

Vet inte varför det här inlägget kom upp i mitt flöde någonstans nu, men det gjorde det i alla fall! Åt en pizza med fikonmarmelad på i helgen, och så hittar jag detta idag!? Tänker att det är ödet och att jag borde göra fikonmarmelad att ha på pizza i höst. Tips, helt enkelt! 😀

Åh! Det låter ju supergott med fikonmarmelad på pizza. Vad mer var det på pizzan? Blev sugen på det. Tror det är riktigt gott.

Margaretha

Hej!
Kan marmeladen frysas ?
Blir hållbarheten sämre med mindre mängd socker tog 2/3 av sockermängden kan tänka mej ta ännu mindre socker eftersom marmeladen blev i sötaste laget !

Anna María

Hej! Jag har aldrig provat att frysa marmeladen faktiskt. Vet inte om det går. Generellt brukar det vara så att hållbarheten blir sämre med mindre mängd socker. Men som du säger så är marmeladen rätt söt om en följer receptet.

Eva Nilsson

Kan jag koka upp den igen om marmeladen blev för lös.

Maria

Ang. mögel i marmeladen:
Man brukar säga om marmeladen innehåller minst 50 % socker så är möglet inte farligt. Den sortens svampar som trivs under såna förhållanden ska nämligen inte producera gift.

Gunilla Beggren

Hej! Har en fikonbuske som ger väldigt mycket fikon, hinner inte med att ta hand om dem. Hittade detta recept, jättebra! Nu kokar jag sylt plus gör försök att torka i ugn på 60 grader men tar ju åtskilliga timmar.
Gunilla i Åhus

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.