2015-09-21

Island – Gunnuhver

Den här bilden här nedanför symboliserar ett ganska så typiskt isländskt väder. Regn. Vi hade bestämt oss för att åka på utflykt och med tanke på att vi bara är här en kort stund kunde vi inte missa en chans till en utflykt på grund av lite trist väder. För är det något jag har lärt mig av alla gånger jag har varit på Island så är det att en inte ska låta sig stoppas av att vädret är lite kasst.

Gunnuhver Gunnuhver

När vi hade åkt i en dryg timme var vi framme på rätt plats och då hände också en typiskt grej som brukar hända när en är på Island. Regnet hade slutat. Vädret växlar rätt snabbt så bara för att det är dåligt när en åker hemifrån behöver det inte betyda att det kommer vara dåligt när en är framme. Ja, tvärt om gäller det ju såklart också. Men den här gången hade vi tur.

Gunnuhver

 

Vi åkte till Gunnuhver som ligger ute i Reykjanes. Det är ett aktivt område med en varm källa som kallas just Gunnuhver efter en historia om en kvinna som hette Gunna och är ett spöke. Efter att hon spökat och härjat alltför länge var det en präst som lurade ner henne i den kokande leran med hjälp av ett garnnystan. Än idag sägs folk se henne springa och jaga sitt nystan och höra hennes skrik när hon faller ner… De flesta platser på Island har en gammal saga eller historia kopplad till sig, vilket jag kan tycka är ganska så roligt. Sen hur stor det av historien som är sann, det är upp till var och en.

Gunnuhver

Det går tydligt att se att det här är ett aktivt område och att naturens krafter inte är att leka med. År 2008 var utkiksbron placerad på en annan plats. Den platsen är inte lika säker idag.

Gunnuhver

För efter jordbävningar och förändringar i makren ändrades allt om. Precis där bron var och där alla turister stod och kikade, det är nu mitt i det kokande och bubblande leran.

Gunnuhver

Eeeeeh. Tur att ingen stod där när det hände. Det här är sånt som gör hela upplevelsen lite mer mäktig. Känslan av att det i princip skulle kunna börja koka under våra fötter när som helst.

Gunnuhver Gunnuhver Gunnuhver

Som sagt. Det gäller att hålla koll där du går. Dvs gå på den byggda träspången.

Gunnuhver

En annan sjuk grej var att här låg ett hus ända in på 1940-talet. Man kan se var väggarna och de olika rummen låg.

Gunnuhver Gunnuhver

Marken är himla häftig med olika färger, mönster och struktur.

Gunnuhver GunnuhverGunnuhver

Den varma ångan från de kokande källorna la sig som en tjock yta över hela området och var stundtals så tät att man inte såg något.

Gunnuhver

 Här kan du läsa mer om min senaste resa till Island ↓
Första dagen på Island
Vandring på Esjan
Svínahraun
Þingvellir
Krýsuvík
Reykjanestá – branta klippor och stora stenar
Gunnuhver
Norrskensnatten
Panoramabilder från Island

 

TRANSLATION: Pictures from a trip to Gunnuhver in Reykjanes, Iceland.

0

Kommentera

SÅ HÄFTIGA BILDER!!! Känns som caps lock inte är tillräckligt ens för att understryka haha!

Alltså nej, jag måste ju åka till Island nu bums. Det här är ju helt ofattbart häftigt och vackert. Får tårar i ögonen av skönheten. Ojoj. Adrenalinpåslag!

Ja! Gör det bara!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.