2015-01-06

Baka bästa baguetten

Enkel nattjäst baguette

På nyårsafton åt jag ett så himla gott bröd som Marco hade bakat. Jag var bara tvungen att be om receptet. Brödet är superenkelt att göra, det kräver bara lite tid att jäsa, men framförallt är det gott. Jag har bakat 6 baguetter sen nyår och vill bara baka mer. Tänker mig att jag ska baka en ny omgång och göra en typ av halloumiburgare någon dag i veckan. Brödet får en så himla fin yta och blir lite lagom segt och luftigt.

Så här kommer receptet. Dels för att jag själv ska kunna hitta tillbaka till det lättare än att ha det i ett SMS från Kristin och såklart för att jag tycker att ni ska testa baka det. Perfekt att göra till helgen exempelvis då det ska jäsa över natten och en kan få nygräddat bröd på morgonen med minimal ansträngning.

Super easy home made bread

Deg:
3 g (3 krm) torrjäst
350 g (3 ½ dl) kallt vatten
450 g (7 ½ dl) vetemjöl special
10 g (1 ½ tsk) salt

Gör såhär:
Rör ihop ingredienserna till degen i en bunke. Täck över med plastfolie och låt stå och jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.

När 8 timmar har gått är degen redo att jobbas vidare med. Börja med att sätta ugnen på 250°C. Skrapa sedan ut degen på ett mjölat bakbord. Vik sedan ihop degen till ett paket. (Jag vek bara fyra gånger men en kan säkert vika fler. Titta gärna på detta klippet om att vika deg fast gör det på bakbordet istället för i en bunke.) Låt jäsa under bakduk i 40-60 min.

Dela degen i tre långa längder (tänk på att det ska bli baguetter). Sträck ut dem lite på längden och snurra dem sedan nåt varv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda sedan tills baguetterna fått fin färg, 15-20 minuter.

Ät!

Super easy home made bread

 

5

Kommentera

åh GOTT! och så fasligt RIMLIGT med mosad avokado som pålägg <3

Ser SJUKT goda ut! Skall tvinga Anton att baka 😛

åh vad fint det ser ut!

ISA

åh vad frasigt och luftigt det såg ut. haha! kan känna konsistensen!

Pernilla

Det ser jättegott ut och jag vill gärna göra men har väldigt svårt att få tag i färsk jäst som jag antar att du har använt. Tror du att det också går att göra på torrjäst? Och i så fall hur mycket skulle du använda?

Anna María Larsson

Det är torrjäst jag har använt i receptet, så det går prima. Ska genast ändra i beskrivningen så det blir tydligare 🙂 Så mängden är alltså den samma som i receptet ovan. Lycka till med bakningen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.