Påsken närmar sig och det är faktiskt hög tid att sätta igång med påskpysslandet tycker jag! Det fina med påskpyssel är att det är ganska fritt. Jag brukar tänka att ett påskpyssel är något som känns vårigt, pastelligt och glatt, sen kan det vara lite hur som helst. Det finns heller inte särskilt mycket krav (tycker jag i alla fall) kring påsken. Alla gör lite som de vill och folk firar lite olika.

I år stannar vi hemma och firar en riktig hemmapåsk. Annars var våra planer att åka ner till Philips föräldrars stuga utanför Halmstad. Vi har gjort det flera år i rad, så man kan nog säga att det är lite av en tradition. Men eftersom att stanna hemma är det enda vettiga att göra just nu så gör vi ju självklart det! Och det känns himla fint det också. Att gräva där man står och se det som är fint med att vara hemma. Nya traditioner kan skapas, eller i alla fall provas på. Maria och Emma har dragit igång #hemmapåsk på instagram, där finns massa tips på DIY, recept och annat påskigt mysigt som en kan göra hemma. In och inspireras.

För egen del har jag än så länge knappt börjar med påskpysslandet. Har hittills bara gjort påskliljor i crepepapper. Men med en liten djupdykning i arkivet så finns det en lite kul att göra. Ser att den här kategorin absolut behöver fyllas på här på bloggen!

Naturligt färgade ägg

Färga ägg naturligt - Larsson och Lyth

Färga ägg med sånt du (förmodligen) redan har hemma är smått beroendeframkallande och kul! Perfekt att göra med lite äldre barn skulle jag tro också. Eller, du behöver verkligen inte ha barn med här. Det är så kul att experimentera fram olika nyanser och färger.

Färga ägg naturligt - Larsson och Lyth

Alternativa fjädrar till påskriset

Man kan göra fjädrar av allt möjligt som inte är fjäder, garn, tyg, tyll med mera. Kolla in hela inlägget här: alternativa fjädrar till påskriset

Påskpyssel papphöna - Larsson och Lyth

Helena och jag har ju en YouTube-kanal tillsammans. Larsson och Lyth. Vi gjorde en himla massa påskfilmer och såklart ligger ju de kvar på vår YouTube-kanal. Kika gärna in där även om vi inte uppdaterar just nu.

Äggknappar på skjortan

Vill du piffa till kläderna lite äggstra tycker jag du ska fixa äggknappar till din skjorta.

Just nu är jag på gång att fixa lite påskris. Satte igång ett litet växtfärgningsbad med avokado igår och tyget ser ut att bli så fint! Ja tänkte fixa en liten enkel dekoration till påskriset. Men det är just det, jag behöver ett ris, några grenar bara. Och nu skulle jag verkligen vilja ha en trädgård att plocka in lite ris ifrån. Det känns så himla ovärt att köpa pinnar tycker jag. Vi får se hur jag löser det.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8
 • Just wanna view more of
 • DIY
Den lilla buketten

Nu skulle jag egentligen ha varit på Island. På måndag skulle vi haft begravning för amma. Men nu är jag kvar hemma och det blir ingen begravning. På grund av Corona, risken för smittspridning, reserestriktioner och allt. Nu blir det kistläggning (bara liksom själva delen där de stänger kistan) som planerat, men utan oss.

Jag är verkligen inte en van begravningsbesökare. Men på Island har man (kanske samma sak gäller i Sverige, jag vet inte alls) kistläggning för den närmaste familjen. Kistan är då öppen och man kan ta ett sista farväl. Jag tyckte det var väldigt fint på morfars kistläggning att han låg där i kistan och jag kunde se och röra vid honom en sista gång. Men nu blir det inte så med amma. Eller. Det blir av, men utan oss. För det går självklart inte att vänta hur länge som helst. (Ursäkta det lite absurda i nästa mening.) Liken blir bara fler och fler och var ska man liksom förvara dem? För folk fortsätter ju att dö trots att läget i världen är att allt är på paus (typ). Så vi får vara med via Hangout Meet. Bara det känns ju också så knäppt, men också tack tekniken för att det förhoppningsvis går.

Detta är så märkligt och jag har verkligen inte accepterat att amma inte finns längre. Stötvis kommer det till mig. En liten pil av verklighet som träffar mig snabbt och hårt. Det gör ont i mig att jag inte kan få ett avslut nu.

Själva begravningen blir senare, nån gång. Det får vi se. Kanske i slutet på sommaren / början på hösten.

Fan alltså.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

25

Påskliljor hör man ju på namnet att de hör till påsken. Innan har jag inte tänkt att de är särskilt märkvärdiga, men just i år tycker jag de känns extra fina! Är det bara jag eller kan någon relatera? Och varför inte göra dem själv då? Med lite crepepapper kan du göra ett helt fång! Så tillsammans med Panduro kickar jag officiellt igång påskpysslandet hos mig NU! Det är faktiskt ganska meditativt att sitta och göra en blomma blad för blad. Kanske perfekt såhär i Corona-tider när vi alla behöver hålla oss sysselsatta lite extra i våra hem?

Påsklilja i crepepapper

Svårighetsgrad:
▲▲▲△△

Tidsåtgång:
▲▲▲△△

Påsklilja i crepepapper

Du behöver

DIY - Påsklilja i crepepapper

Börja med att klippa ut alla delarna från mallen. När du klipper ut dem kan det vara smidigt att nypa fast mallen i crepepappret med hjälp av en eller två klädnypor. På så sätt ligger mallen stilla när du ska klippa och du kan enkelt klippa ut flera likadana bitar på samma gång om du viker pappret. Tänk på att kolla på att fiberriktningen stämmer överens med hur mallen ligger.

Vira in din blomstertråd i floratejp och böj till en liten ögla med hjälp av en tång.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Limma ihop trumpeten längs ena långsidan med hjälp av limpistolen. Snurra till pistiller.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Limma fast pistillerna på blompinnen (öglan uppåt) genom att rulla in den.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Trä över trumpeten och knyt fast den hårt med en bit sytråd. Forma den till en klocka/trumpet med hjälp av fingrarna.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Limma fast tre blomblad åt gången med ett jämnt mellanrum.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Dölj skarvarna genom att limma fast och snurra runt den avlånga biten för blomstjälken.

Täck med floratejp så du får en fin övergång och vik dina blomblad på mitten. Fäst dem till sist på stjälken med floratejp.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Gör flera blommor och blanda upp med andra färger om du har lust med det.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Ner med blommorna i en vas och glöm gärna att vattna, de kommer stå hur länge som helst! Tänk vad fint att göra mini-varianter av dem också. Eller enorma. Det vore också kul att göra.

Steg för steg beskrivning- Påsklilja i crepepapper

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7

Har ni sett att Pysselbolaget har ett skräpår i år? Det betyder att de skapar och pysslar enbart med skräp under 2020. Så smart på jättemånga sätt! Varje månad är det fokus på ett material där de djupdyker i smarta pyssel och med informativa inlägg om själva materialet. Läs om Pysselbolagets skräpår här. I mars är fokus på TYG och idag har Edda och jag teamat ihop oss med Karin och Freja för att pyssla ihop en humörstavla. Häng på!

Flanellograf - Pysselbolaget
Foto: Pysselbolaget

Minns ni också flanellografen från er barndom? Idag ska vi göra en liten variant på den och använda oss av de där små tygbitarna och stuvarna som blir över av gamla kläder eller andra projekt. Tillsammans med Pysselbolaget gör vi en tygtavla med ansikte där vi både kan visa känslor och leka fram nya roliga ansikten för de minsta pysslarna. För steg för stegbeskrivning kika in hos Pysselbolaget.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Gör en egen flanellograf – Humörtavla

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△

Du behöver:

 • Ett par stora bitar filttyg
 • Små tygbitar
 • Den hårda delen av dubbelhäftande kardborreband
 • En kartongplatta
 • Sax
 • Hobbylim

När du har samlat ihop ditt material, kika in hos Pysselbolaget för hela beskrivningen.

Sådär! Då har vi ett ansikte i filttyg med massa löstagbara delar som ögon, näsa, mun, ögonbryn, tårar, skägg, mustascher och vad du vill. Låt fantasin sätta gränserna! Jag gjorde håret på mitt ansikte i filttyg, på så sätt kan du fästa roliga detaljer även där. Här kan barnen dels öva finmotoriken med att fästa och flytta de små delarna, men också prata kroppsdelar och känslor när de skapar de olika ansiktsuttrycken.

Flanellograf - Pysselbolaget
Foto: Pysselbolaget

Såhär fint blev Karins ansikte! Tänk ändå så olika uttryck man kan skapa med liknande material. Hur ser ditt ansikte ut?

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Jag grävde fram diverse filtbitar och gamla tyger i mina gömmor när jag gjorde mitt ansikte. Och det blev just det, mitt ansikte alltså. För när Edda fick syn på den skrek hon rätt ut: MAMMA!! Och ja, jag ser likheten. Jag lovar att det inte var meningen. Tänk vad kul att göra hela familjen, eller barnen så att de kan uttrycka sina känslor via sitt alterego på humörtavlan.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Genom att sätta en bit filt under själva ansiktet funkar det toppen som parkering för de övriga delarna som inte används. Även om Edda var ganska så bestämd med att inga delar alls fick vara på tavlan till en början. Ansiktet skulle vara helt tomt!

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Men det är också kul att leka med dem och prata om vilka kroppsdelar det är.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Efter ett gäng turer där jag satte upp delarna och hon plockade ner började hon förstå grejen och gjorde egna små ansikten. Så kul! Och det går att variera så himla mycket beroende på vad man gjort. Ögonbrynen kan bli en näsa, rosiga kinder blir ögon, ögon kan bli örhängen och så vidare. Jag märkte att vi kom ganska så långt på bara några få delar.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Lekexperten Edda hälsar att detta är en fullträff! Fem näsor av fem möjliga!

Vill du också göra en egen tygtavla med ansiktekika in hos Pysselbolaget för hela beskrivningen.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10

Jag har skaffat nytt kontor och fått nya kollegor! Läget är verkligen toppen, det är bokstavligen krypavstånd. Jag har knappt en minuts promenad så är jag framme. Jag kan gå hem och äta mat på lunchen och ingen klagar om jag skulle jobba i pyjamas. Nu gör jag inte det, för det känns mer som att jag går till jobbet om jag faktiskt klär på mig. Mina kollegor då? En av dem är lite mer krävande och vill ständigt att vi ska jobba ihop. Hon vill gärna bli buren och sitta i knät också. Eller bygga med klossar och måla. Den andra är något äldre och lite mer självgående som tur är. Vi brukar turas om att hänga med den yngre kollegan. Skönt så.

Det är ju helt klart en omställning att jobba hemifrån, men det funkar. Just nu. Värst är väl att Edda inte kan vara på förskolan. Så det blir lite påfrestande att både Philip och jag behöver jobba och samtidigt underhålla Edda.

Och idag fyller jag år! Det hör ändå inte till vanligheterna att ha hela familjen hemma hela dagen när födelsedagen är på en måndag. Visst att vi jobbar och så. Men ändå fint. Nåt bra ska väl den här Corona-grejen innebära.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11
Trendrapport 2020 - 6 stora trender för året

Precis som förra året så jobbar jag vidare med Photowall och skapar innehåll och skriver artiklar till deras egna kanaler. Ett roligt och kul uppdrag som jag ska fortsätta med året ut. Årets första uppdrag som jag både gjorde var en trendrapport för 2020.

Här kan ni läsa den: Trendrapport 2020 – 6 stora trender för året

Trendrapport 2020 - Runda former

Det är ändå spännande vad 2020 redan har gett oss och det är bara mars. Det här hade vi väl kanske inte föreställt oss (Corona, social distansering, hemmajobb, karantän och allt som händer nu) och inte jag heller när jag skrev den här trendrapporten. Så vi får väl se hur framtiden blir framöver. Kanske kommer vi vilja boa och ha det mysigt, fint, härligt hemma ännu mer nu när vi tillbringar väldigt mycket tid i våra hem?

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

5
 • Just wanna view more of
 • Home
Spring flowers

Livet just nu alltså. Mycket är nog bara förnamnet. Coronaviruset som härjar och allt med det. Min mormor dör. Min farmor får en stroke och ligger på sjukhus. Edda är sjuk. Philip har bihåleinflammation. Deadlines kryper närmare och jag springer konstant på bollar och släcker bränder. Jag vet inte om det är bra att det är mycket på en och samma gång. Känner mig lite bedövad tack vare det. Då måste jag bara hantera allt. En liten grej taget och ta mig framåt. Huvudet ovanför vattenytan osv.

Och jag hanterar det rätt bra. Det som rubbar mig är när sömnen blir lidande. Edda vaknar vid 05 varje morgon och vill ”gåååå neeeeeeer”. Ner från sängen alltså. Men egentligen menar hon nog att gå upp. Försöker förklara det för henne, men vi får ta den grammatiklektionen senare.

Solen är i alla fall framme och det luktar vår ute. Vår och hopp, trots allt, för så måste det vara.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

18
Klippa ner palettblad - Dnilva

Palettblad är en otroligt tacksam krukväxt. Det växer så det knakar och det är kul att det finns i så många olika sorter och färger. Mitt största palettblad är det här ↑ Jag fick det genom en stickling från Mikaela för ett gäng år sedan när vi hade en Monthly Makers-träff om jag inte minns helt fel. Under vintern när solljuset är i princip obefintligt är bladen åt det gröna hållet med några rosa inslag, men på sommarhalvåret är det desto mer umph i dem och bladen kan vara helt knalligt rosa.

Jag ska erkänna att jag inte har tagit väl hand om mitt stackars palettblad. Men nu kommer solen så sakta tillbaka och jag vill ge det lite mer kärlek. Jag vet egentligen inte vad som är rätt att göra, men jag tycker inte jag har fått ordning på formen på det så jag tänkte att jag likaväl kunde klippa det ganska så hårt. Edda var himla sugen på att hjälpa till. Ni ser ju så stort det är! Nästan en och en halv meter högt skulle jag tro.

Klippa ner palettblad - Dnilva

Hoppsan! Det blev inte så himla mycket kvar när jag var klar. Men det var så många långa rangliga pinnar som stod åt alla håll att det fick bli såhär. Så nu har jag väl cirka tusen sticklingar om detta skulle skita sig. Så det är ju bra i alla fall.

Och nu är en ganska bra tid för att ta sticklingar och beskära palettbladen faktiskt. Eller, ja bäst var kanske för någon vecka sen. MEN hur ska en hinna med allt i rimlig tid?! Hanna Wendelbo har skrivit en himla bra guide om palettblad och hur man ska beskära dem. Kika gärna där om du vill få lite mer hjälp på traven. Hur fin är inte hennes sort China Rose? Undrar vad min sort kan heta. Jag har ingen aning alls.

Klippa ner palettblad - Dnilva

Enda nackdelen med att jag klippte ner var att Eddas gömställe helt plötsligt försvann, förlåt för det! Vi får hålla tummarna för att det växer tillbaka och blir ännu tätare den här gången.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7
 • Just wanna view more of
 • Home
Amma Didda och Edda
Döden. Vilken jävla skitgrej. Amma Didda, min älskade underbara finaste mormor är död. Så definitivt och så, så tomt. Hon. Finns. Inte. Och jag hatar det! Känner mig snuvad på en av mina bästa personer. Vi hade en så himla fin relation hon och jag. Vi hade kul ihop, fjantade, skrattade och hon fanns alltid där. Amma hade humor, livsglädje och var den yngsta 90 åringen jag känner.
Amma har alltid inspirerat mig till att skapa och hon frågade alltid vad för projekt jag höll på med just nu när vi hördes. ”Hvað er á nálinni núna?” sa hon. (Vad har du på nålen nu kanske man kan översätta det till.) Tack amma för all inspiration!
Jag har redan tänkt tanken att jag vill FaceTimea henne både en och två gånger och liksom kommit på mig när jag tar fram telefonen att det inte går längre. Hon fanns alltid ett tryck bort trots att det egentligen var en halv Atlant mellan oss. Men nu kan jag inte det. Aldrig igen.
Min enda tröst i den här skiten är att hon är med morfar nu. Det måste vara så det går till. Jag tänker inte tänka nåt annat.
I lördags var sista gången vi sågs. Amma i sin säng på Island och jag hemma hos mig sittandes i soffan.
Bless amma. Ég elska þig.
☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook
20

Min bloggkollega Lina här på JWHF kör med jämna mellanrum inlägg som hon kallar finfint just nu. Där skriver hon om grejer, saker och tankar som är aktuella i hennes liv just nu. Inget mer komplicerat än så. Men fint att få liksom en inblick i hennes liv för stunden. Så jag tar det konceptet och snor rakt av! Här kommer mitt lilla hopplock just nu.

Några av länkarna nedan är adlinks vilket betyder att jag får några öre per klick.

För en dryg vecka sen sov Philip och jag på hotell en natt, ett SPA hotell i Varberg. Tänkte förlänga den SPA-iga känslan hemma en stund med den här blandningen ovan. Den här boken läser vi just nu i #jwhfbokklubb, önskar att jag var lite piggare på kvällarna så jag hann läsa mer. För den känns väldigt lovande! När jag vill boosta ansiktet lite brukar jag använda de här padsen, som ett mini-spa för stressade småbarnsföräldrar typ. En ansiktsmask som jag köpte på hotellet. Jag tog säkert för tunt lager, men då räckte det till en gång till när vi var hemma igen. Fint att kunna förlänga spa-besöket så ju. Vill också slå ett slag för Estrids rakhyvlar, gillar dem för vad företaget står för och själva produkten. Och så en hårborste för blött hår, jag har på riktigt knappt borstat håret de senaste åren men sen jag fick testa den här borsten och några andra är jag helt fast. Det är ju fantastiskt att borsta håret! Varför har ingen berättat det för mig?

Ibland måste man (jag) bara få fokusera på strunt och ytligheter när livet i övrigt bjuder på det motsatta. Ta hand om varandra där ute. På riktigt.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

13

Tack och adjö vabruari! Ses igen nästa år. Visst blir det en del vabbande med förskolebarn, men det hör väl till tänker jag. Jag försöker verkligen att se det som bonusdagar tillsammans med Edda hellre än att det blir något jobbigt. Självklart händer det att jag blir stressad och känner att jobbet blir lidande, men ja, jag kan liksom inte göra så mycket åt det. De gånger då Edda ändå vill göra något och hon har orken försöker jag att hitta på grejer som vi kan göra tillsammans. Är oroligt pepp på att hon ska bli lite äldre så vi kan pyssla tillsammans på riktigt, eller baka, eller bygga nåt. Men visst finns det massa saker att göra ihop nu också!

Här om sistens drog jag fram vaxduken, baksidan på en gammal tapet (jag gillar att måla på tapet då det är lite tjockare papper och för att jag har massa liggande), penslar och fingerfärg så blev hon himla pepp! Jag tänker att bara för att det är fingerfärg så måste en ju inte måla med fingrarna.

Även om det nog är mer regel än undantag att händerna får färg på sig. Särskilt efter att jag brukar rita av hennes hand när vi ritar med träkritor. Måla handen! säger hon.

Jag använder Panduros egna fingerfärg och har dem i gul, blå, röd, och grön. Då kan Edda dessutom öva på att lära sig grundfärgerna undertiden vi målar. Jag blev faktiskt extra glad när jag såg att samma dag som jag skaffade fingerfärgen blev den svanen-märkt! Bra ju! Så då känns det bra att det bara är att kladda loss utan att jag behöver tänka på vad den innehåller och hur Eddas små händer mår av den och om nåt slinker in i munnen…

Det är bra tryck i pigmeten så skydda kläderna om du är rädd om dem är mitt råd. Men annars, kör på bara och kladda loss! Agnes som också bloggar här på JWHF har skrivit ett kanonbra inlägg om att måla med barn. Där har jag bland annat lärt mig att begränsa färganvändandet till bara 3 färger åt gången. Även om det såklart beror på vilka färger som används så är det lättare att undvika en brun sörja om en följer det tipset.

Även om hon inte orkar sitta hur länge som helst och måla så ser jag verkligen att hon tycker det är roligt att måla och det vill jag verkligen uppmuntra. Jag försöker att ha alla grejer lättillgängliga så det är lätt för mig också att bara dra fram när andan faller på eller Edda blir sugen.

Perfekt vabbsyssla, måla med pensel

Sen är det faktiskt inte bara pensel som är kul att måla med. Hushållspapper, svampar, vad som helst funkar! Våga testa!

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

12
 • Just wanna view more of
 • DIY
Thomas Sabo lunch
Foto: Wilma Orr Studio Emma Svensson

Just nu flyter dagarna ihop, jag har inte riktigt koll på om det är helg, vardag eller nåt annat mittemellan. Vab, sportlov och vanliga livet blandar sig hej vilt. Men här om dagen var jag bjuden på en himla trevlig lunch tillsammans med Thomas Sabo som lanserade sin nya kollektion Magic Garden.

Det var som att kliva rätt in i våren. Solen gassade in genom de stora fönsterna och rummet var fyllt av vackra blommor och glittrande smycken.

Thomas Sabo lunch
Foto: Wilma Orr Studio Emma Svensson

Extra plus för hur fint de visade upp smyckena. På en bädd av mossa och ljussatt med små spotlights. Kanske bara är jag som uppskattar sånna detaljer så pass. Men det gjorde det liksom finare och det var betydligt mer fotovänligt så.

Thomas Sabo lunch
Foto: Wilma Orr Studio Emma Svensson

På plats fanns också Nathalie från Bloomaway som visade hur man binder den perfekta buketten. Jag var snabbt framme och frågade cirka en miljon frågor om hur sjuttsingen det är en får till de där spiralbindningarna som florister gör.

Thomas Sabo lunch
Foto: Wilma Orr Studio Emma Svensson

Sen fick jag hjälp att komponera ihop och binda min egna bukett – såhär blev den.

Thomas Sabo lunch
Thomas Sabo lunch
Foto: Wilma Orr Studio Emma Svensson

På plats träffade jag både Ann-Catherine och Johanna. Det är alltid fint att ses och hinna prata en stund. Och med mig hem fick jag min alldeles egenbundna bukett blommor. Och det var precis vad jag behövde den här dagen. Så tack Thomas Sabo och Presskontakterna för en fin lunch!

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

3