Årets påskris blev extremt gulligt. Och med ganska så enkla medel faktiskt. Jag växtfärgade en liten bit bommulstyg som jag hade i mitt materialskåp. Av tyget rev jag smala remsor som jag knöt fast i några kvistar av oklar sort. Fint så!

Jag var in på Panduro här om dagen och skaffade material till mitt nästa samarbete, då såg jag de här urgulliga små kaninerna som jag kände skulle passa perfekt i några överblivna äggskal.

Och visst gjorde de sig bra i äggskalen fyllda med lite silkespapper? Så gulliga ju!

Easter Bunny DIY

Sen limmade jag dit ett litet snöre med hjälp av en limpistol och vips så var årets pynt till påskriset fixat!

Och som en sista liten grej så målade Edda några urblåsta ägg med lite fingerfärg. Jag tänker att det finns en charm i att det är lite kladdigt och verkligen gjort av en snart 2 åring. Det är nog mest jag som måste jobba på att det inte kan se helt perfekt ut. Men det blev ganska så perfekt ändå. Vårt lilla påskris för den här hemmapåsken.

Rosa påskris - hemmapåsk

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

1
Go'kväll - Anna Maria Larsson

Ikväll skulle jag egentligen ha varit uppe i Umeå och spelat in Go’kväll. Tanken var att jag skulle påskpyssla och inspirera folk i TV-sofforna inför påsken. Tyvärr blev min medverkan avbokad, på grund av Corona. Helt förståeligt. Men självklart tråkigt ur ett personligt perspektiv. För mig som liten egenföretagare är varje jobb viktigt. Och jag ska inte sticka under stol med att mina TV-jobb är otroligt viktiga. De ger i sin tur mer jobb och så vidare.

Jag vet faktiskt inte hur allt detta kommer att påverka mig i det stora hela, men jag ska erkänna att jag är lite rädd för framtiden och hur det kommer se ut med mina jobb framöver.

Vi får helt enkelt se när nästa gång jag gästar Go’kväll blir. Jag hoppas snart! Men imorgon kommer ni ändå kunna få påsk-inspiration. Ida Hansson (@nordic_remake på instagram) finns på plats i studion och fyller upp min plats. Jag vet att Ida kommer göra så fina och inspirerande påskpyssel. Så missa inte!

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6

Här om dagen hade vi två avokado till middag (ja, vi åt lite annat också). Över blev då skalen och kärnorna. Jag har sett att folk har växtfärgat tyg med avokado sen innan, men aldrig provat på själv. Så utan att egentligen ha en plan för vad jag skulle färga gjorde jag ett snabbt ihopkok.

Växtfärga tyg med avokado

Jag körde lite på måfå så förlåt för det alla ni som vill ha ett exakt recept. Men jag tror att alla avokadon är olika så våga prova dig fram! Men om jag ska försöka återskapa vad jag gjorde så var det typ, såhär:

Växtfärga tyg med avokado

 • 2 avokado, urgröpta skal + kärnor
 • vatten
 • kastrull
 • vitt bommulstyg

Häll upp cirka 3 liter vatten i en kastrull. Skär avokadoskalen + kärnor i bitar. (Det går bra att frysa skurna avokado + kärnor om du vill göra färgbadet en annan gång än då du ätit avokado.) I med avokado-hacket och koka upp. Jag lät det sjuda en knapp timme. Sen fick det svalna och stå på spisen i typ ett dygn (I ärlighetens namn var det för att jag inte orkade lägga i tyget innan dess pga lathet, men det gjorde nog att färgbadet blev ännu lite starkare.)

Växtfärga tyg med avokado

Sen nästa kväll stoppade jag ner en bit tyg som jag hade sköljt i vatten innan. Koka upp blandningen och låt puttra en liten stund. Tror mitt puttrade i en kvart kanske. Stäng av plattan och låt allt svalna. Låt tyget ligga i över natten.

Nästa morgon, ta upp tyget, skölj + krama ur lite försiktigt och låt sedan torka.

Tänk vad man kan göra med lite matavfall. Två avokado + kärnor blev det här fina!

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6

Påsken närmar sig och det är faktiskt hög tid att sätta igång med påskpysslandet tycker jag! Det fina med påskpyssel är att det är ganska fritt. Jag brukar tänka att ett påskpyssel är något som känns vårigt, pastelligt och glatt, sen kan det vara lite hur som helst. Det finns heller inte särskilt mycket krav (tycker jag i alla fall) kring påsken. Alla gör lite som de vill och folk firar lite olika.

I år stannar vi hemma och firar en riktig hemmapåsk. Annars var våra planer att åka ner till Philips föräldrars stuga utanför Halmstad. Vi har gjort det flera år i rad, så man kan nog säga att det är lite av en tradition. Men eftersom att stanna hemma är det enda vettiga att göra just nu så gör vi ju självklart det! Och det känns himla fint det också. Att gräva där man står och se det som är fint med att vara hemma. Nya traditioner kan skapas, eller i alla fall provas på. Maria och Emma har dragit igång #hemmapåsk på instagram, där finns massa tips på DIY, recept och annat påskigt mysigt som en kan göra hemma. In och inspireras.

För egen del har jag än så länge knappt börjar med påskpysslandet. Har hittills bara gjort påskliljor i crepepapper. Men med en liten djupdykning i arkivet så finns det en lite kul att göra. Ser att den här kategorin absolut behöver fyllas på här på bloggen!

Naturligt färgade ägg

Färga ägg naturligt - Larsson och Lyth

Färga ägg med sånt du (förmodligen) redan har hemma är smått beroendeframkallande och kul! Perfekt att göra med lite äldre barn skulle jag tro också. Eller, du behöver verkligen inte ha barn med här. Det är så kul att experimentera fram olika nyanser och färger.

Färga ägg naturligt - Larsson och Lyth

Alternativa fjädrar till påskriset

Man kan göra fjädrar av allt möjligt som inte är fjäder, garn, tyg, tyll med mera. Kolla in hela inlägget här: alternativa fjädrar till påskriset

Påskpyssel papphöna - Larsson och Lyth

Helena och jag har ju en YouTube-kanal tillsammans. Larsson och Lyth. Vi gjorde en himla massa påskfilmer och såklart ligger ju de kvar på vår YouTube-kanal. Kika gärna in där även om vi inte uppdaterar just nu.

Äggknappar på skjortan

Vill du piffa till kläderna lite äggstra tycker jag du ska fixa äggknappar till din skjorta.

Just nu är jag på gång att fixa lite påskris. Satte igång ett litet växtfärgningsbad med avokado igår och tyget ser ut att bli så fint! Ja tänkte fixa en liten enkel dekoration till påskriset. Men det är just det, jag behöver ett ris, några grenar bara. Och nu skulle jag verkligen vilja ha en trädgård att plocka in lite ris ifrån. Det känns så himla ovärt att köpa pinnar tycker jag. Vi får se hur jag löser det.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8
 • Just wanna view more of
 • DIY
Den lilla buketten

Nu skulle jag egentligen ha varit på Island. På måndag skulle vi haft begravning för amma. Men nu är jag kvar hemma och det blir ingen begravning. På grund av Corona, risken för smittspridning, reserestriktioner och allt. Nu blir det kistläggning (bara liksom själva delen där de stänger kistan) som planerat, men utan oss.

Jag är verkligen inte en van begravningsbesökare. Men på Island har man (kanske samma sak gäller i Sverige, jag vet inte alls) kistläggning för den närmaste familjen. Kistan är då öppen och man kan ta ett sista farväl. Jag tyckte det var väldigt fint på morfars kistläggning att han låg där i kistan och jag kunde se och röra vid honom en sista gång. Men nu blir det inte så med amma. Eller. Det blir av, men utan oss. För det går självklart inte att vänta hur länge som helst. (Ursäkta det lite absurda i nästa mening.) Liken blir bara fler och fler och var ska man liksom förvara dem? För folk fortsätter ju att dö trots att läget i världen är att allt är på paus (typ). Så vi får vara med via Hangout Meet. Bara det känns ju också så knäppt, men också tack tekniken för att det förhoppningsvis går.

Detta är så märkligt och jag har verkligen inte accepterat att amma inte finns längre. Stötvis kommer det till mig. En liten pil av verklighet som träffar mig snabbt och hårt. Det gör ont i mig att jag inte kan få ett avslut nu.

Själva begravningen blir senare, nån gång. Det får vi se. Kanske i slutet på sommaren / början på hösten.

Fan alltså.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

26

Påskliljor hör man ju på namnet att de hör till påsken. Innan har jag inte tänkt att de är särskilt märkvärdiga, men just i år tycker jag de känns extra fina! Är det bara jag eller kan någon relatera? Och varför inte göra dem själv då? Med lite crepepapper kan du göra ett helt fång! Så tillsammans med Panduro kickar jag officiellt igång påskpysslandet hos mig NU! Det är faktiskt ganska meditativt att sitta och göra en blomma blad för blad. Kanske perfekt såhär i Corona-tider när vi alla behöver hålla oss sysselsatta lite extra i våra hem?

Påsklilja i crepepapper

Svårighetsgrad:
▲▲▲△△

Tidsåtgång:
▲▲▲△△

Påsklilja i crepepapper

Du behöver

DIY - Påsklilja i crepepapper

Börja med att klippa ut alla delarna från mallen. När du klipper ut dem kan det vara smidigt att nypa fast mallen i crepepappret med hjälp av en eller två klädnypor. På så sätt ligger mallen stilla när du ska klippa och du kan enkelt klippa ut flera likadana bitar på samma gång om du viker pappret. Tänk på att kolla på att fiberriktningen stämmer överens med hur mallen ligger.

Vira in din blomstertråd i floratejp och böj till en liten ögla med hjälp av en tång.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Limma ihop trumpeten längs ena långsidan med hjälp av limpistolen. Snurra till pistiller.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Limma fast pistillerna på blompinnen (öglan uppåt) genom att rulla in den.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Trä över trumpeten och knyt fast den hårt med en bit sytråd. Forma den till en klocka/trumpet med hjälp av fingrarna.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Limma fast tre blomblad åt gången med ett jämnt mellanrum.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Dölj skarvarna genom att limma fast och snurra runt den avlånga biten för blomstjälken.

Täck med floratejp så du får en fin övergång och vik dina blomblad på mitten. Fäst dem till sist på stjälken med floratejp.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Gör flera blommor och blanda upp med andra färger om du har lust med det.

DIY - Påsklilja i crepepapper

Ner med blommorna i en vas och glöm gärna att vattna, de kommer stå hur länge som helst! Tänk vad fint att göra mini-varianter av dem också. Eller enorma. Det vore också kul att göra.

Steg för steg beskrivning- Påsklilja i crepepapper

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8

Har ni sett att Pysselbolaget har ett skräpår i år? Det betyder att de skapar och pysslar enbart med skräp under 2020. Så smart på jättemånga sätt! Varje månad är det fokus på ett material där de djupdyker i smarta pyssel och med informativa inlägg om själva materialet. Läs om Pysselbolagets skräpår här. I mars är fokus på TYG och idag har Edda och jag teamat ihop oss med Karin och Freja för att pyssla ihop en humörstavla. Häng på!

Flanellograf - Pysselbolaget
Foto: Pysselbolaget

Minns ni också flanellografen från er barndom? Idag ska vi göra en liten variant på den och använda oss av de där små tygbitarna och stuvarna som blir över av gamla kläder eller andra projekt. Tillsammans med Pysselbolaget gör vi en tygtavla med ansikte där vi både kan visa känslor och leka fram nya roliga ansikten för de minsta pysslarna. För steg för stegbeskrivning kika in hos Pysselbolaget.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Gör en egen flanellograf – Humörtavla

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△

Du behöver:

 • Ett par stora bitar filttyg
 • Små tygbitar
 • Den hårda delen av dubbelhäftande kardborreband
 • En kartongplatta
 • Sax
 • Hobbylim

När du har samlat ihop ditt material, kika in hos Pysselbolaget för hela beskrivningen.

Sådär! Då har vi ett ansikte i filttyg med massa löstagbara delar som ögon, näsa, mun, ögonbryn, tårar, skägg, mustascher och vad du vill. Låt fantasin sätta gränserna! Jag gjorde håret på mitt ansikte i filttyg, på så sätt kan du fästa roliga detaljer även där. Här kan barnen dels öva finmotoriken med att fästa och flytta de små delarna, men också prata kroppsdelar och känslor när de skapar de olika ansiktsuttrycken.

Flanellograf - Pysselbolaget
Foto: Pysselbolaget

Såhär fint blev Karins ansikte! Tänk ändå så olika uttryck man kan skapa med liknande material. Hur ser ditt ansikte ut?

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Jag grävde fram diverse filtbitar och gamla tyger i mina gömmor när jag gjorde mitt ansikte. Och det blev just det, mitt ansikte alltså. För när Edda fick syn på den skrek hon rätt ut: MAMMA!! Och ja, jag ser likheten. Jag lovar att det inte var meningen. Tänk vad kul att göra hela familjen, eller barnen så att de kan uttrycka sina känslor via sitt alterego på humörtavlan.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Genom att sätta en bit filt under själva ansiktet funkar det toppen som parkering för de övriga delarna som inte används. Även om Edda var ganska så bestämd med att inga delar alls fick vara på tavlan till en början. Ansiktet skulle vara helt tomt!

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Men det är också kul att leka med dem och prata om vilka kroppsdelar det är.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Efter ett gäng turer där jag satte upp delarna och hon plockade ner började hon förstå grejen och gjorde egna små ansikten. Så kul! Och det går att variera så himla mycket beroende på vad man gjort. Ögonbrynen kan bli en näsa, rosiga kinder blir ögon, ögon kan bli örhängen och så vidare. Jag märkte att vi kom ganska så långt på bara några få delar.

Gör en egen flanellograf - Humörstavla för små barn

Lekexperten Edda hälsar att detta är en fullträff! Fem näsor av fem möjliga!

Vill du också göra en egen tygtavla med ansiktekika in hos Pysselbolaget för hela beskrivningen.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10

Jag har skaffat nytt kontor och fått nya kollegor! Läget är verkligen toppen, det är bokstavligen krypavstånd. Jag har knappt en minuts promenad så är jag framme. Jag kan gå hem och äta mat på lunchen och ingen klagar om jag skulle jobba i pyjamas. Nu gör jag inte det, för det känns mer som att jag går till jobbet om jag faktiskt klär på mig. Mina kollegor då? En av dem är lite mer krävande och vill ständigt att vi ska jobba ihop. Hon vill gärna bli buren och sitta i knät också. Eller bygga med klossar och måla. Den andra är något äldre och lite mer självgående som tur är. Vi brukar turas om att hänga med den yngre kollegan. Skönt så.

Det är ju helt klart en omställning att jobba hemifrån, men det funkar. Just nu. Värst är väl att Edda inte kan vara på förskolan. Så det blir lite påfrestande att både Philip och jag behöver jobba och samtidigt underhålla Edda.

Och idag fyller jag år! Det hör ändå inte till vanligheterna att ha hela familjen hemma hela dagen när födelsedagen är på en måndag. Visst att vi jobbar och så. Men ändå fint. Nåt bra ska väl den här Corona-grejen innebära.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11
Trendrapport 2020 - 6 stora trender för året

Precis som förra året så jobbar jag vidare med Photowall och skapar innehåll och skriver artiklar till deras egna kanaler. Ett roligt och kul uppdrag som jag ska fortsätta med året ut. Årets första uppdrag som jag både gjorde var en trendrapport för 2020.

Här kan ni läsa den: Trendrapport 2020 – 6 stora trender för året

Trendrapport 2020 - Runda former

Det är ändå spännande vad 2020 redan har gett oss och det är bara mars. Det här hade vi väl kanske inte föreställt oss (Corona, social distansering, hemmajobb, karantän och allt som händer nu) och inte jag heller när jag skrev den här trendrapporten. Så vi får väl se hur framtiden blir framöver. Kanske kommer vi vilja boa och ha det mysigt, fint, härligt hemma ännu mer nu när vi tillbringar väldigt mycket tid i våra hem?

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

5
 • Just wanna view more of
 • Home
Spring flowers

Livet just nu alltså. Mycket är nog bara förnamnet. Coronaviruset som härjar och allt med det. Min mormor dör. Min farmor får en stroke och ligger på sjukhus. Edda är sjuk. Philip har bihåleinflammation. Deadlines kryper närmare och jag springer konstant på bollar och släcker bränder. Jag vet inte om det är bra att det är mycket på en och samma gång. Känner mig lite bedövad tack vare det. Då måste jag bara hantera allt. En liten grej taget och ta mig framåt. Huvudet ovanför vattenytan osv.

Och jag hanterar det rätt bra. Det som rubbar mig är när sömnen blir lidande. Edda vaknar vid 05 varje morgon och vill ”gåååå neeeeeeer”. Ner från sängen alltså. Men egentligen menar hon nog att gå upp. Försöker förklara det för henne, men vi får ta den grammatiklektionen senare.

Solen är i alla fall framme och det luktar vår ute. Vår och hopp, trots allt, för så måste det vara.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

18
Klippa ner palettblad - Dnilva

Palettblad är en otroligt tacksam krukväxt. Det växer så det knakar och det är kul att det finns i så många olika sorter och färger. Mitt största palettblad är det här ↑ Jag fick det genom en stickling från Mikaela för ett gäng år sedan när vi hade en Monthly Makers-träff om jag inte minns helt fel. Under vintern när solljuset är i princip obefintligt är bladen åt det gröna hållet med några rosa inslag, men på sommarhalvåret är det desto mer umph i dem och bladen kan vara helt knalligt rosa.

Jag ska erkänna att jag inte har tagit väl hand om mitt stackars palettblad. Men nu kommer solen så sakta tillbaka och jag vill ge det lite mer kärlek. Jag vet egentligen inte vad som är rätt att göra, men jag tycker inte jag har fått ordning på formen på det så jag tänkte att jag likaväl kunde klippa det ganska så hårt. Edda var himla sugen på att hjälpa till. Ni ser ju så stort det är! Nästan en och en halv meter högt skulle jag tro.

Klippa ner palettblad - Dnilva

Hoppsan! Det blev inte så himla mycket kvar när jag var klar. Men det var så många långa rangliga pinnar som stod åt alla håll att det fick bli såhär. Så nu har jag väl cirka tusen sticklingar om detta skulle skita sig. Så det är ju bra i alla fall.

Och nu är en ganska bra tid för att ta sticklingar och beskära palettbladen faktiskt. Eller, ja bäst var kanske för någon vecka sen. MEN hur ska en hinna med allt i rimlig tid?! Hanna Wendelbo har skrivit en himla bra guide om palettblad och hur man ska beskära dem. Kika gärna där om du vill få lite mer hjälp på traven. Hur fin är inte hennes sort China Rose? Undrar vad min sort kan heta. Jag har ingen aning alls.

Klippa ner palettblad - Dnilva

Enda nackdelen med att jag klippte ner var att Eddas gömställe helt plötsligt försvann, förlåt för det! Vi får hålla tummarna för att det växer tillbaka och blir ännu tätare den här gången.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7
 • Just wanna view more of
 • Home
Amma Didda och Edda
Döden. Vilken jävla skitgrej. Amma Didda, min älskade underbara finaste mormor är död. Så definitivt och så, så tomt. Hon. Finns. Inte. Och jag hatar det! Känner mig snuvad på en av mina bästa personer. Vi hade en så himla fin relation hon och jag. Vi hade kul ihop, fjantade, skrattade och hon fanns alltid där. Amma hade humor, livsglädje och var den yngsta 90 åringen jag känner.
Amma har alltid inspirerat mig till att skapa och hon frågade alltid vad för projekt jag höll på med just nu när vi hördes. ”Hvað er á nálinni núna?” sa hon. (Vad har du på nålen nu kanske man kan översätta det till.) Tack amma för all inspiration!
Jag har redan tänkt tanken att jag vill FaceTimea henne både en och två gånger och liksom kommit på mig när jag tar fram telefonen att det inte går längre. Hon fanns alltid ett tryck bort trots att det egentligen var en halv Atlant mellan oss. Men nu kan jag inte det. Aldrig igen.
Min enda tröst i den här skiten är att hon är med morfar nu. Det måste vara så det går till. Jag tänker inte tänka nåt annat.
I lördags var sista gången vi sågs. Amma i sin säng på Island och jag hemma hos mig sittandes i soffan.
Bless amma. Ég elska þig.
☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook
20