Trots att hemma-spa dagarna ligger lite på paus just nu och det är mer snabba och effektiva duschar som gäller så hinner jag ändå vårda kroppen en aning, tack och lov för det! Idag tänkte jag vi skulle kika in i mitt badrumsskåp och se vad som tagit slut den sista tiden. Jag tycker det är himla kul att få dyka in i folks badrumsskåp och rutiner, så nu delar jag några av mina.

Inlägget innehåller reklamlänkar och genom att du klickar på dem får jag några öre per klick.
Så klicka gärna loss vetja! 🙂 

Empties

Origins – Drink Up Intensive Overnight Mask | Björn Axén – Organic Body Oil Caring Bergamot
Björn Axén – Organic Body Scrub Energizing Orange | Björn Axén – Body Cream Caring Bergamot & Vanilla
Origins Cheeks and Balances Face Wash | Exuviance Essential Daily Defense Creme

Här har vi en blandning av sånt jag smörjer huden med. En riktig favorit är Origins nattmask, älskar att smörja mig med den innan jag lägger mig och tycker verkligen att jag vaknar upp med en ny fräschhet i ansiktet. I början var jag inte särskilt förtjust i den alls, men nu kan jag faktiskt inte vara utan den. Gillar även Origins ansiktstvätt.

Björn Axén har lanserat kroppsvård. I alla hudvårdsprodukter ligger fokus på hudvård och miljö. De flesta av produkterna är dessutom veganska. Min stora favorit som jag (nästan) badade i under graviditeten är deras kroppsolja. Smorde magen minst en gång om dagen med den och jag hade och har en superfin hud där. Tack vara den eller gener, vet ej. Hur som helst så har det känts toppen att veta att jag smörjer mig med bra produkter när jag haft så mycket hud mot hudkontakt med Edda. Förutom det så hjälpte den massor då det kliade när magen växte och huden var torr. Kroppsskrubben, också från Björn Axén är superbehaglig skrubb som känns som en skrubbig tvål. Så inte alls för rivig utan jag kan ta den vid mer eller mindre varje dusch.

 

Empties

Björn Axén – Deep Conditioner Repair | Depend – Nail Polish Remover | NYX – Concealer Wand
Anastasia Brow Powder | L’oreal Paris Volume Million Lashes Mascara

Här kommer vi till hår och smink. Älskar inpackningen från Björn Axén, brukar köra den efter varje hårtvätt så att håret ska få sig lite extra kärlek. Innan Edda kom målade jag nog naglarna varannan vecka. Nu har det inte blivit lika många gånger. Men den här borttagningen har varit så bra. Luktar i princip inget och det är ett megaplus! Prima med dip-in också! En concealer från NYX som har varit toppen för att täcka nån finne eller mörka partier under ögonen. Har varvat med två färger, en för sommaren och en för vintern.

Sen har vi mina dagliga vapendragare. Den här mascaran har jag använt i flera år och den är verkligen den som funkar allra bäst på mig och mina fransar. Och ögonbrynspudret som nog är den enskilda podukt jag använder mest.

Det var sånt som jag använt upp på sista tiden. Vilka är dina favoritprodukter?

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

1
Vardagsrum - Dnilva

Nytt år, nya tag och alla andra klassiska klyschor. Förra året gjorde vi en rensarutmaning hemma. Det var nog en kombination av att förbereda för att vi skulle bli en till i familjen och att det verkligen behövdes. Jag var och är less på att ha för mycket saker som jag har samlat på mig. Jag har dessutom haft en idé om den här rensningen i flera år, men inte kommit mig för. Så då tog jag till det bästa tricket i min bok, blogga om det! För bloggar jag om det, är det samma sak som att jag lovar något. Och lovar jag något så gör jag det! Snacka om lättlurad jag är ändå!

Rensa hemma månad för månad

Rensning är lite av en färskvara. Jag tror att det är något jag behöver göra hela tiden, jag har supersvårt att göra mig av med grejer och är otroligt sentimental när det kommer till prylar. Så tro inte att jag är en monsterrensare som kan göra mig av med vad som helst, hur enkelt som helst, nej! Men jag har viljan att rensa och vet att känslan efteråt är värd det. Det tar bara sin lilla tid att komma dit. Så! Därför kommer jag/vi köra en repris på rensandet även i år!

Family Living - Rensa hemma

Family Living hörde även av sig i slutet av förra året och undrade om jag ville skriva en artikel om mitt rensarår. Självklart ville jag det! Så i det sista numret (1/2019) av Family Living finns en sju sidor lång artikel med mina bästa tips och ett rensarschema månad för månad. Schemat som är i Family Living är något justerat så att det också ska täcka in barnfamiljer, också nu tillhör ju även jag en sådan. Galet! Så haffa ett nummer asap, eller häng kvar här på bloggen. Jag tänkte nämligen fortsätta dela med mig av min rensar-resa framöver. För den nyfikne så är den omskrivna varianten ganska lik den ursprungliga, jag har flyttat om lite och lagt till rensa barnrum i augusti. Men mitt bästa tips är att anpassa listan efter dina behov och ditt hem.

Januari är förråd/klädkammare och vi är redan igång med rensningen ute i förrådet. Det bästa är att vi redan har rensat förra året, så nu är det så mycket lättare. Tack vi själva för det!

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

18
  • Just wanna view more of
  • Home

Jag tycker det faktiskt är smått absurt hur folk städar bort julen redan i mellandagarna. Det känns så himla mycket slit och släng. In med granen! Sen ut med den innan den första barret faller! Kan i och för sig fatta att det blir så om en börjar julpynta i oktober… Skrattade gott åt Claras inlägg på samma ämne. Men alla får såklart göra som de vill. Jag njuter gärna av julen och framförallt granen till trettonhelgen minst, eller när jag har tid att plocka bort den.

Jul 2018

Jag tänkte vi kunde kika lite på granen hur den såg ut i år. Jag gillar verkligen en maxad gran och är inte alls främmande Disney-granen, en gran full med olika slags pynt, kulörta lampor och massa glitter. Men jag kan också uppskatta det mer klassiska. Den här julen blev det en lite mer sparsmakad gran. Det blev så då jag helt enkelt inte orkade pynta mer. Tiden fanns liksom inte. Men fint ändå tycker jag!

Guld och rött blev det den här gången. Det brukar faktiskt oftast vara basen då det mesta pynt vi har är ändå rätt klassiskt. Mycket har jag gjort själv, såklart! Kan inte låta bli att ha egna grejer i granen. Längtar faktiskt till när Eddas första egengjorda grej hängs upp där. Och de gånger jag har köpt på mig pynt då har jag antingen köpt det på second hand / loppis eller på rea efter jul. Då vet jag vad som saknas i granen och kan komplettera efteråt. Sen jag var med i Hållbara Julkalendern har jag fått en nytändning på Tradera och där hörni kan en hitta massa fint julpynt! Att jag inte tänkt på det innan!

Nytt i år i granen är 6 st hängen från Karen Blixen Jul från Rosendahl. Jag vann dem i en instagramtävling hos Maria. Både hon och jag blev paffa när Rosendahl valde mig som vinnare. Det är alltid lurigt tycker jag att vara med i tävlingar hos de jag känner. Tänker att jag inte vinner eftersom jag känner den jag tävlar hos. Men i det här fallen när det var kunden som valde vinnare så var det extra kul! Plus att det känns rätt på alla sätt då. Jag som knappt aldrig vunnit någonting. Ett mycket fint komplement i granen.

 

Jul 2018

Mina stora karameller som jag gjorde i Dessertmästarnas jul fick flytta in.

Samma sak med julgranshänget som jag också gjorde i Dessertmästarnas Jul. Ett nytt tillskott blev en julkula med Eddas fotavtryck. Det var absolut inte lätt att göra på något sätt. Vi gjorde tre kulor till men där ser det mer ut som bajskorvar med klor än gulliga bebisfötter. Efter att jag tog bilden skrev jag dit Edda vid foten och på baksidan av kulan skrev jag Jul 2018. Ett fint minne från Eddas första jul.

Det var en snabb kik på julens gran. Men nu är den ett minne blott och nu gapar ett stort tomt hål i vardagsrummet där den stod.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

17
  • Just wanna view more of
  • Home
Edda

Hej på andra sidan både julen och året! Jag tog lite ledigt från det mesta som har med skärmar och sociala medier att göra. Blev totalt less där innan jul. Har haft en skärmtid på under timmen per dag sen jul. (För mig är det typ en fjärdedel av min normala skärmtid, så det är mycket bra!) Det beror på två grejer.
1) Jag har velat vara mer i nuet, spela spel, hänga med folk och bara vara.
2) På kvällarna när jag annars brukar scrolla telefonen har jag ägnat åt att lägga Edda. Hon har haft så svårt att komma till ro de senaste dagarna. Vilket gjort att vi är tillbaka på en läggningtid på 4h typ. Inte varje kväll, men just nu är det extra kinkigt. Hon har fått sin första tand vilket har gjort att hon varit extra ynklig. Tror dessutom att nästa också är på väg. Den här ständiga jakten på sömn som jag driver just nu. Sömn för Edda och sömn för egen del. Det är egentligen ett eget inlägg.

Jag är på ett sätt pepp på att komma tillbaka till vardagen, men på ett annat sätt not so much. Gillar verkligen att vara ledig och hänga med Philip och Edda! Veckan som kommer blir lite av en mjukstart för mig. Har flera rolliga grejer på gång framöver som ska planeras och möten om framtiden, men inget som brinner i knutarna. Bra så.

Hoppas du får en fin start på veckan!

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11
Jag har fått barn!

Gjorde du något 2018 som du aldrig gjort förut?
Eh, ja! FÖDDE BARN! Herregudars! Det var en jäkla grej att ge sig på, minst sagt. Köpte/sålde även lägenhet i samma veva. Flyttade med en 2,5 månad bebis och målade om samtidigt. Cyklade mellan nya och gamla lägenheten för att amma (när Edda hängde med sin farmor, lämnar NATURLIGTVIS inte mitt barn ensam hemma). Drack 4 liter körsbäsrssaft under förlossningen. Jag som hittills i mitt liv inte trott att jag gillat körsbärssaft, sedär! Ja, det mesta med förlossningen var en förstagångsupplevelse och allt med att ta hand om och ansvara för ett barn är nytt. Tycker att jag hittills klarat mig rätt bra.

På väg till förlossningen, en något mer peppad än den andra.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja, flera faktiskt. Så glad för alla små kompisar som både jag och Edda har fått!

Dog någon som stod dig nära?
Inte någon i min närmsta krets, men en person jag hade i min närhet en tid av mitt liv finns tyvärr inte längre kvar här. Hon var så varm och en sån inspiration. Tänker ofta på henne och är tacksam att jag fick lära känna henne.

 

Vilka länder besökte du?
Island och Danmark. Med tanke på klimatet och mängden CO2 som släpps ut vid varje flygning är jag glad att jag legat lägre än andra år på resfronten. Så måste det fortsätta! Vill kunna lova ett flygfritt 2019, men med tanke på att min mormor och morfar börjar bli gamla och inte längre är helt friska kan jag inte lova det till 100%. Är egoistisk i detta. Men gör vad jag kan.

Är det något du saknar år 2018 som du vill ha år 2019?
Mer ekonomisk stabilitet. Lever just nu jäkligt fett på halvtidsjobb och föräldrapenning. Mmmmmm…. Det och TID som jag verkar vilja ha varje år. Men nu är det kanske dags för mig att lära mig prioritera istället för att försöka klämma in allt och alltid överleverera. Så kanske hjälp att bara vara nöjd med saker vore en bra grej.

Vilket datum från år 2018 kommer du alltid att minnas?
17 juni! Dagen då Edda föddes!!!!!!

Vad var din största framgång 2018?
Att föda ett barn.

Bästa köpet?
Nya lägenheten!

Gjorde någonting dig riktigt glad?
EDDA och Philip!

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2018?
Dance to this (feat. Ariana Grande) – Troye Sivan, som är min mest lyssnade låt under 2018. Men annars mycket lugn musik. Piano. Och Hugar.

Gravidstil - Mönstrad klänning

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Mer känslor på alla plan. Jag känner nog mer av allt. Kan bero på hormoner, barnafödande etc. Men är nog ändå i det stora hela en gladare person, jag vill vara det i alla fall. Är det helt klart utåt, sen emellanåt blir det en del dippar. Men det är väl så som livet är.

Vad önskar du att du gjort mer?
Firat mig själv! Firat mina framgångar och vågat känna att jag gjort något bra. Är så dålig på det och som egenföretagare är det bara jag själv som firar jobb-framgångar. Men vill också fira mer på det privata planet.

Vi ska ha barn!

Vad önskar du att du gjort mindre?
Scrollat, kan alltid scrolla mindre. Och zappat Netflix. Den lilla tid jag kollar på TV borde vara mer tittande och mindre scrollande/zappande. Ovärt.

Favoritprogram på TV?
Har kollat så mycket mindre på TV i år (trots scrollande). Jag har inte alls följt lika många serier som tidigare och de jag har kollat på TV har ibland bara varit slö-tittande. Det är ändå ovärt. Minns nog inte vad jag sett under året, men Systrar 1968 plöjde jag nu under mellandagarna. Se!

Böcker jag vill läsa

Vilka böcker har du läst i år?
Jag har inte så stor koll på exakt vad jag läst i år. Känns inte riktigt som att jag har tagit mig tid till att läsa. Flera påbörjade böcker som inte har hunnit avslutas. Och flera böcker om barn, förlossningar och sånt. (Böckerna är länkade med adlinks, vilket betyder att jag får några öre per klick på en länk. Så klicka loss så blir jag glad. Tack på förhand.)

Bästa boken du läste i år?
Avslutade precis Bränn alla mina brev som är boken vi läser just nu i JWHF-bokklubben! Så bra!! Vet inte om det är den bästa. Men den jag bäst kommer ihåg nu i alla fall.

Dessertmastarnas Jul 3 - Juryn och Anna María

Din största framgång på jobbet 2018
Att jag har varit med i Dessertmästarna jul som enda inbjudna gäst i programmet. Och att jag blir tillfrågad titt som tätt om att vara med i andra sammanhang. Att jag verkar göra något bra som fler än jag ser. Mitt långa samarbete med Panduro och att jag fick göra och medverka i filmer i deras kanaler. Att jag fick ett mail från ett program som jag skämtat lite om att jag skulle vilja vara med i och som nu blir verklighet under tidigt 2019. Så pepp, men mer om det senare! Och att jag klarat av att jobba halvtid och vara föräldraledig sen oktober. Att företaget fortfarande går framåt. Att flytta bloggen hit till Just Wanna Have Fun. Det blev lite mer FUN nu!

Största framgången på det privata planet 2018
Att bli mamma.

Något du önskade dig och fick?
Ett friskt barn.

Edda

Något du önskade dig och inte fick?
Hade en föreställning om hur vi skulle kunna dela lika på föräldraledigheten och att det skulle vara smidigt. Med en bebis som i flera månader vägrade att äta från något annat än mitt bröst gjorde det svårt, nästan omöjligt ibland. Men vi har envisats och jag har jobbat hemma istället för att vara på kontoret. Jag har pumpat och vi har provat alla möjliga sorters flaskor till pipmuggar och allt där emellan. Vi har vridit, vänt och kämpat för att få dela lika. För att både Philip och jag ska få vara med Edda från dag ett. Jag tror det är viktigt för Philips och min relation att vi båda är delaktiga från början. Vi skapar större förståelse mellan oss hur det är med en bebis i alla faser. Edda får möjlighet att knyta an till oss båda och vi kan båda fortsätta att jobba. För vår del har detta varit så mycket slitigare än om bara en av oss (jag) hade varit hemma med Edda. Men jag tror att vi i det stora hela vinner på detta, alla tre.

Min födelsedag

Vad gjorde du på din födelsedag 2018?
Bjöd hem massa vänner på AW! Jag firade mig för ovanlighetens skull. Kul!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
På jobbfronten så säger jag; mer struktur och fasta uppdrag skulle gjort att jag varit lugnare och tryggare ekonomiskt. Men ska väl kanske inte klandra mig själv för det. Höll ett bra tempo med diverse jobb första halvan av året. Sen föddes Edda och fokus blev nåt helt annat. Som det ska ändå.

Vad fick dig att må bra?
Edda och Philip.

Vem saknade du?
Familjen på Island.

De bästa nya människorna du träffade?
EDDAAAAA!!!

Edda och Anna María

Mest stolt över?
Philip, mig och Edda. Att vi är en familj nu. Det är helt ofattbart och ändå så självklart. Ser så fram emot att forma vårt liv tillsammans.

Björn Axén Color Shots Mahogany Brown

Högsta önskan just nu?
Att 2019 blir ett bra år. Både privat och jobbmässigt. Att jag kan komma framåt och utveckla företaget samtidigt som jag kan tillåta mig själv att få vara föräldraledig och fokusera på Edda. Se henne utvecklas och skapa minnen för henne och mig själv.

Här kan du se hur jag svarat tidigare år:

2017 i listformat
2016 i listformat
2015 i listformat
2014 i listformat
2013 i listformat
2012 i listformat

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

15
Anna María, Edda, Philip - Julen 2018

Hej på andra sidan julen! Jag hade tankar på att komma hit och säga hej både en och två gånger innan jul och under julen. Men helt ärligt behövde jag ett litet break från julen. Eller julen i alla sociala kanaler främst. Kände en sån himla press, eller förvntning på julen kanske. En förväntning från min egen sida. Eddas första jul och jag ville att allt skulle vara sådär perfekt som alla andra har det. Gnistrande vit snö, sol, en brinnande eld i öppna spisen (obs! har ej en öppen spis), ett vackert hem med en perfekt pyntad gran, en felfri dukning, en julig blombukett, några få vackert inslagna paket under granen, en dag med oceaner av tid till att bara mysa och så vidare och så vidare… Ja men ni hör ju. Totalt orimligt och bara så fel! Varför väljer min kropp/hjärna att ödlsa tid på nåt sånt. OM jag bara hade vetat det alltså.

Vår plan var att fira jul hemma i lägenheten hos oss, men det ändrades i sita stund så vi åkte till Uppsala istället och firade hemma hos mamma och pappa. Fint det med! Och såhär i backspegeln fick jag en jättebra jul. Nu fick jag dessutom fira ännu en jul med farmor Hedvig. Hennes 96:e jul och Eddas första. Så fint! Jag behövde främst släppa mina egna förväntningar på julen. Så note to self. Det går alldeles utmärkt att fira jul med otvättat hår, knytkalas med några få utvalda maträtter, en bebis som håller på att få tänder och är allmänt kinkig och varsitt paket. Telefonen lät jag mer eller mindra vara hela dagen. Svarade på några sms och skickade julhälsning till de som hade skickat julkort till oss. Annars höll jag mig långt från instagram, ville inte tuta i huvudet några orimliga förväntningar på min jul eller jämföra den med någon annans. Vet egentligen att det är en ytterst välpolerad bild av allas verklighet, det som ligger på instagram alltså. Men jag måste erkänna att den här julen var jag svag. Riktigt svag.

Men så får det vara ibland.

Hoppas ni alla hade en bra känsla i kroppen efter era julfiranden. Det hade jag ändå. Trots tvivel.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

26

Då har turen kommit till mig igen att öppna en ny lucka i Hållbara Julkalendern. En julkalender som Maria på Husligheter är initiativtagare till. En secondhandkalender med personliga föremål som är redo att få nya hem. Vi är 12 bloggar (se alla i botten av inlägget) som alla har plockat fram två saker från våra hem. Saker som är använda och älskade av oss. Nu auktionerar vi ut dessa på Tradera till förmån för Naturskyddsföreningen och deras viktiga miljöarbete. Så många fina och personliga ting som kommer få nya hem. Än är kalendern i full gång och det finns flera fina fynd att göra. Här kan du se alla aktiva annonser.

Hållbara julkalendern lucka 20 - Dnilva

I dagens lucka kan du buda hem två stycken skomakarlampor i grön plåt/emalj. Här hittar du annonsen. Jag har faktiskt bytt till mig dem i ett bytesrum vi hade i föreningen på en tidigare lägenhet. Jag blev blixtkär och tänkte att de skulle passa så bra hemma hos oss. Jag tycker den gröna färgen är så fin och storleken är alldeles lagom (25 cm). Min plan har alltid varit att lämna in dem till en elektiriker som kunde fixa med elen eftersom sladdarna har några år på nacken. Men. Jag har liksom aldrig kommit längre än tanken. Så istället för att de ska bara ligga och vänta på att jag får tummen ur så vill jag låta dem flytta hem till någon som kan ge dem den kärleken de förtjänar. Jag tänker att de till exempel skulle vara urfina ovanför ett köksbord eller i ett kök ovanför en arbetsbänk utan överskåp, typ såhär. Jag saknar bara det sistnämnda köket…

Hållbara julkalendern lucka 20 - Dnilva

Från och med idag och två veckor fram kan du buda på lamporna på Tradera. Alla pengar går rakt till Naturskyddsföreningens viktiga arbete. Jag bjuder även på frakten till dig som lägger det högsta budet om du inte vill hämta upp dem hos mig här i Stockholm. Och här hittar du samtliga auktioner på Tradera.

Igår var det Linda/Volang som skänkte en inredningskonsultation för valfritt rum (hur bra grej!!!)  Imorgon ska du kika in till Liselotte på Fair living som öppnar nästa lucka.

1 dec Husligheter
2 dec Emma Sundh
3 dec Studioelwa
4 dec Malin Persson
5 dec Mokkasin
6 dec Fair living
7 dec Living by W
8 dec Volang
9 dec Helena Lyth
10 dec Dnilva
11 dec Whatdecoratesmyday
12 dec Hemmafixbloggen
13 dec  Studioelwa
14 dec Malin Persson
15 dec Emma Sundh
16 dec Living by W
17 dec Mokkasin
18 dec Whatdecoratesmyday
19 dec Volang
20 dec Dnilva
21 dec Fair living
22 dec Helena Lyth
23 dec Hemmafixbloggen
24 dec Husligheter

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

2
Dessertmästarnas jul - Anna Maria pysslar
Bild från Dessertmästarnas Jul 2018 Kanal 5

I kväll är det dags för mitt avsnitt av Dessertmästarnas Jul! Klockan 20.00 på Kanal 5, eller när du vill på Dplay. Som jag nog sagt både en och två gånger tidigare är jag med i ett avsnitt den här säsongen. Jag besöker Roy, Sébastien och Magnus mitt i julstöket för att julpyssla och slå in paket. I kvällens avsnitt kokar Magnus två sorters äppelmos och jag slår in moset, redo att ges bort i present. Vem blir inte glad av att få egengjord äppelmos liksom? Så jag tänkte dela med mig av inslagningen och receptet på Magnus äppelmos. Och som inslagning gjorde jag en presentask i form av ett äpple.

Vi kikar hur jag gjorde.

Presentask äpple

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△

Du behöver:

  • Rött lite tjockare papper (till äpplet)
  • Grönt lite tjockare papper (till bladen)
  • 1 st Brun piprensare
  • 1 st Glasburk
  • Sax/skalpell
  • Falsben/baksidan på en sked
  • 1 st Provpåsklämma (ni vet en sån där metallgrej med två ben du kan ha för att sätta ihop papper eller stänga en påse)
  • Linjal
  • Hålslagare med 1 hål
ÄpÄppelmos Dessertmästarnas Jul - Äppelaskpelmos Dessertmästarnas Jul - Äppelask

Mät bredden och höjden på din burk. Min burk har 10 cm stor botten och är 14 cm hög. Till den burken skar jag ut 9 st 30×5 cm pappersremsor. Dra ett streck med falsbenet/baksidan på en sked 7 cm in från vardera kanten. Det blir mycket lättare att få raka veck på så sätt. Vik in kanterna och gör ett hål i varje sida. Sätt ihop pappersremsorna med provpåsklämman.

Äppelmos Dessertmästarnas Jul - Äppelask

Dags att slå in. Ställ burken i mitten av alla papper och vik in dem en och en. Fäst ihop med piprensaren och klipp till två gröna blad. Vill du kan du dra med falsbenet i bladen för att skapa ådring och sedan vika till, då får bladen lite mer levande form. Fäst bladen i piprensaren och böj till den så den liknar en stjälk.

Dessertmästarnas jul - Anna Maria pysslar
Bild från Dessertmästarnas Jul 2018 Kanal 5

Sen är asken klar! Testa dig fram med olika färger på pappret och anpassa storleken på pappersremsorna efter hur stor burk du har.

Och till den här fina inslagningen vill du såklart ha ett gott mos! Här är recepten på Magnus två olika äppelmos från programmet.

Magnus röda äppelmos – Dessertmästarnas jul 2018

  • 1 dl vatten
  • 10 st Äpplen, urkärnade och klyftade
  • 2 st stjärnanis
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 st vaniljstång
  • 1 tsk Espelettepeppar

Magnus gröna äppelmos – Dessertmästarnas jul 2018

  • 1 dl vatten
  • 10st Äpplen, urkärnade och skalade
  • 2 st Kanelstänger
  • 1 st vaniljstång
  • 1 tsk grovmalda kardemummakärnor

Värm samtliga ingredienser i en stor kastrull med lock på låg-mellanhög värme i cirka 30 minuter. Lyft ur stänger och kryddor och mixa slätt i en matberedare, Fyll i steriliserade lufttäta burkar.

Vi ses kl 20.00 på Kanal 5 eller efter det på Dplay!

Fler grejer från Dessertmästarnas Jul 2018 hittar du här:

Julkarameller till Disneygranen

Kanel och stjärnanis julgranshänge

Julhänge till granen

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8
24 days of Scandinavian Christmas - Day 18 by Dnilva

I dagens lucka i den kreativa julkalendern 24 Days of Scandinavian Creativity som Gina på Willowday håller i har turen kommit till mig. Och idag tänkte jag dela med mig av det juligaste jag vet. Nämligen laufabrauð, ett isländskt bröd som görs till julen. Det är tunna platta runda kakor, lite som knäckebröd, i själva brödet skär en också ut ett mönster och liksom flätar degen. Hela alltet är ett mindre konsteverk och ett julbord utan laufabrauð är ett lite tråkigare julbord i min mening. Dessutom kommer jag dela med mig av vårt familjerecept på laufabrauð.

Just det här receptet tycker jag är världens bästa! Mitt recept har jag fått av min mamma Margrét Haraldsdóttir som har fått det av mormor, María Sigriður Ágústsdóttir som i sin tur fick det av sin mamma, min gammelmormor Margrét Magnúsdóttir. Min gammelmormor var den som kom på genidraget att byta ut lite av vetet och ersätta det med råg. Det ska ni veta, gör hela skillnaden.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Men, vi tar det från början. Traditionen att göra laufabrauð kommer ursprungligen från norra island, så gör även min släkt. Men numer görs och äts det över hela landet. För att skära ut själva mönstret finns ett speciellt verktyg, laufabrauðsjárn. Är du riktigt hard core skär du ut mönstret helt och hållet för hand med en liten kniv. Det här är verkligen en heldagssyssla och något en inte svänger ihop i en handvändning. Det kan vara därför brödet är extra gott då en vet vilket jobb det ligger bakom.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Såhär ser det ut när man skär och flätar brödet med det speciella verktyget, ett laufabrauðsjárn. Raka streck är lätt, men ska du göra en cirkel eller en böj finns risken att degen böjer eller viker sig, det är inte bra. Och har du väl gjort ett hack i degen går det inte att ångra sig. Så full fokus och ha tungan rätt i munnen.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Såhär ser de färdiga bröden ut. Visst är de fina? De är goda att äta precis som de är eller med lite smör på.

Okej, här kommer receptet, det är krångligt och inget en gör lite hastigt och lustigt. Det är massa saker att tänka på och inget jag skulle göra själv heller för den delen. Vi brukar ses hela familjen och göra det tillsammasn. Men med det i bakhuvudet så är det ändå en av de finaste jultraditioner som jag vet. Och totalt värt allt jobb som ligger bakom. Så bli inte avskräckta!

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Recept laufabrauð

English recipe at the end of the post

För ca 30-40 bröd (beroende på hur tunt du kavlar degen)

  • 125g smör
  • 0,5 l mjölk
  • ca 65 ml socker (baserat på en gammal kopp som gammelmormor hade)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • ca 700-800 g vetemjöl
  • och ca 150 g rågmjöl
2 st kokosfett att steka/fritera i (borde också funkar med valfritt växtbaserat fett/olja)

Gör såhär:

OBS! Gör degen en dag innan du ska skära ut bröden!
Värm mjölken till precis innan den börjar koka. Lägg i smör och socker. Kyl sedan mjölken något, den kan vara lite varmare än ljummen. Ha i de torra ingredienserna och rör ihop. Degen ska precis komma ihop och inte knådas så mycket för då blir degen seg och svår att kavla ut. Så fort degen gått ihop, gör en tjock rulle och plasta in degen i plastfolie eller lägg i en tät platspåse. Se till att det inte är några sprickor eller veck i degrullen. De går inte att få bort när du sen ska kavla ut dina bröd. Så var noga, men jobba snabbt. Låt degen vila inplastad i kylskåp över natten.

När det är dags att skära till bröden, skär av en bit av din degrulle med en degskrapa eller kniv. Runda till degen och kavla ut den tunt. Brödet ska vara supertunt, då är det bäst. Skär sen ut dina bröd genom att lägga en tallrik eller ett grytlock och använd en baksporre för att få en fin kant. Lägg alla utkavlade bröd och täck med smörgåspapper, det är suuuuuperviktigt att degen inte torkar ut innan du skär i den. Men så fort du har skurit ut ditt mönster är det inte lika noga.

Viktigt att tänka på, det går bara att få till riktigt tunna bröd om du gör direkt från degrullen. Det går alltså inte att göra som pepparkakor att kavla, stansa och sen knåda degen på nytt. Här har du en chans, så se till att skära upp rätt mängd deg från början så slipper du massa spill. Men de kanter som blir över är perfekta för att göra små snacksbitar av, så spara dem också.

När alla kakor är skurna och fina är det dags att fritera dem. OBS! Se till att picka bröden innan de ska friteras, annars blir det luftbubblor i dem. Värm upp fettet och testa att fritera en bortskuren bit för att kolla värmen. Vänd så det friteras på båda sidor. Ta upp ur pannan och lägg på en bakplåt med hushållspapper på. Där står nästa person redo och pressar/plattar till brödet med en kastrull. På så sätt får du platta bröd. Låt sedan svalna.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Såhär ser verktygen ut som vi använder för att skära ut laufabrauðet, en baksporre för kanterna och så själva laufabrauðs-skäraren. Den är dessutom ett hantverk i sig och görs för hand av vad jag har hört endast en person. Tänk alltså!

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Och om en inte vill använda något vertyg går det lika bra att skära ut helt för hand. Den här kyrkan som Hannes, min bror, gjorde är ett klassiskt motiv.

 

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Eller så kan man göra plats för ett band och hänga upp brödet, lite som den svenska motsvarigheten till upphängda knäckebröd här i Sverige.

Vad smakar det då kanske du funderar på? Ja, det är som ett hårt bröd, men ändå poröst. Det har en liten sötma i sig då de ska passa till det salta på julbordet. Det är svårt att förklara smaken, mer än att det är stört gott! Men som sagt, varje familj har sitt recept och ofta naturligtvis enligt dem det absolut bästa receptet. Men jag lovar det här är bäst på riktigt.

Icelandic Laufabrauð (leafbread) by Dnilva

Missa inte någon lucka i kalendern. Följ Gina på @willowdaygram så leder hon dig rätt varje dag. Igår var det Amanda från Project Kid som delade med sig av sina fina pompom och träkule-ornament. I morgon är det Monica på Hemmafixbloggen som ska öppna nästa lucka.

Här är alla deltagare i årets julkalender: Karin och Freja från pysselbolaget | Annelie från anneliesblomsterochbakverk | Wenche Lise Fossland från Wenlise Hanna Wendelb Helena Lyth  | Lia från Our Lovely Mess | Marie från Musqot Design | Arielle från Art Camp LA | Karen från Life in Koda Color | Ulrika från Kriiskitchen Kreativa Karin | Trixi från Colouredbuttons | Chiara från Chiarabelles Shop, contributor to Oh, Happy Day |  Mia Kinoko |   Ida Lauga  | Britt från Remains of the Day | Amanda från Project Kid | Anna María från Dnilva |  Monica från Hemmafixbloggen  | Malin från Created by Malin  | Lina från LinabytheBay| Katarina från DIY Sweden | Ane Kirstine |  Jennifer Anglade Dalhberg | Leonore från Froken Turkos | Malin från Poppy Photography och den som håller i och styr: Gina från Willowday.

English recipe for Laufabrauð

The recipe makes 30 – 40 thin pieces of bread depending on how thin the dough is rolled.

  • 125 g butter
  • 0,5 l milk
  • ca 65 ml sugar (this measurement is based on my great-grandmother’s “cup”)
  • 1 tablespoon salt
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon ammonium carbonate* (hjorthornssalt)
  • ca 700-800 g Wheat
  • ca 150 g Rye

Oil for heating

How to:

NOTE: It’s very important that you make the bread the day before slicing.

Warm milk exactly before you begin to bake. Add the butter and sugar. Cool the milk a little so that it’s just slightly warmer than room temperature. Measure dry ingredients and stir together. As little kneading as possible. Please in plastic wrap. Put in refrigerator overnight.

Make sure there aren’t cuts, folds or exposed bits in the dough. You won’t be able to get rid of these flaws later when you roll out.

When it’s time to cut the bread, cut a piece of your dough roll with a dough scraper or knife. Roll the dough thinly. The bread should be super thin, then it’s best. Then cut out your circled bread by placing a plate to get a nice edge.

Put all the bread rolled and covered with a sandwich paper. It is important that the dough does not dry before cutting it. But as soon as you’ve cut your pattern, it’s not as accurate.

Important to remember, you can only get really thin bread if you do directly from the dough roll.

When all the cakes are cut and decorated it’s time to fry them. NOTE! Be sure to peck the bread before frying, otherwise, there will be air bubbles in them. Heat the grease and try to fry a torn piece to check the heat. Then turn it fry on both sides. Remove from the pan and put on a baking sheet of household paper. There the next person stands ready and squeezes / plates to the bread with a saucepan. That way you get thin bread. Then cool down.

*You might be able to use double amount of baking powder instead, but it is not quite the same and it may slightly alter the flavor and texture. I haven’t tried it though.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

14
DIY Julgranshänge från Dessertmästarnas Jul av Anna María

På onsdag den 19:e december är det ÄNTLIGEN dags för mig att gästa Dessertmästarnas jul. Med tanke på att vi spelade in det i februari i år så känns det verkligen äntligen. Jag har väntat och väntat att få se resultatet. Jag förberedde och fixade sjukt mycket grejer inför programmet och självklart vill jag dela det med er om ni vill göra något av det jag gjorde i programmet. Idag tänkte jag visa några julhängen som jag gjorde. Fina att hänga i granen och en kan välja lite vad som ska hängas på den. Jag har valt att både dekorera med sidenband och med en liten grankvist.

Elegant hänge i julgranen

Svårighetsgrad:
▲▲△△△

Tidsåtgång:
▲△△△△

Du behöver:

  • Stiltråd/aluminiumtråd
  • Avbitartång
  • Rundtång
  • Glas, burk eller annan cylinderform att linda tråden runt
  • Grankvist eller snöre
  • Ev limpistol
  • Fiskelina

 

DIY Julgranshänge från Dessertmästarnas Jul av Anna María
  1. Knipsa av en bit tråd med avbitartången. Gör en ögla med rundtången, det här är upphängningen.
  2. Vira tråden runt ditt cylinderformade föremål, typ en glasburk eller ett glas. Stäng igen genom att fästa tråden runt sig själv.
  3. Dra tråden rakt ner genom cirkeln
  4. Krulla till änden med rundtången
  5. Fäst grankvisten med smältlim eller knyt fast en bit sidenband.
  6. Knyt fast fiskelina i toppöglan och häng upp i granen. KLART!

Det här julpyntet gjorde jag till avsnitt 3 av Dessertmästarnas jul 2018. Det sänds 19 december kl 20.00 på kanal 5 och finns även att kolla på Dplay.

Fler grejer från Dessertmästarnas Jul 2018 hittar du här:

Julkarameller till Disneygranen

Kanel och stjärnanis julgranshänge

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

4
julpynt - Kanel och stjärnanis (Dessertmästarnas jul 2018)

Julen är för mig förknippad med dofter! Gran, kanel, nejloikor i apelsin, hyacinter med mera. Ett hem kan verkligen dofta jul och då höja stämningen till tusen. Så när jag fick i uppdrag att dekorera julgranen i en mer klassisk sil till Dessertmästarnas Jul 2018 (som jag gästar den 19:e december kl 20.00 i Kanal 5) och fixa julpynt som du kan göra själv, ville jag göra något enkelt som även doftar jul. Då föddes det här kanel och stjärnanis julgranshänget. Enkelt att göra och fint att både hänga i granen, ha som dekoration vid dukning eller pynta paket med.

Kanel och stjärnanis i granen

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲△△△△

julpynt - Kanel och stjärnanis (Dessertmästarnas jul 2018)

Du behöver:

  • Kanelstänger
  • Hel stjärnanis
  • Limpistol
  • Snöre/band

Gör såhär:

Limma ihop två kanelstänger med limpistolen. Limma sedan fast en stjärnanis på de ihoplimmade kanelstängerna.

Knyt ett snöre eller band om kanelstängerna och knyt en ögla av en annan bit snöre. Limma sedan fast hänget på baksidan.

Julpynt - Kanel och stjärnanis (Dessertmästarnas jul 2018)

Gör en, tio eller tusen och häng upp i granen! Gör du utan hänge passar de som sagt perfekt som dekoration på ett paket eller att lägga på en servett till dukningen.

Det här julpyntet gjorde jag till avsnitt 3 av Dessertmästarnas jul 2018. Det sänds 19 december kl 20.00 på kanal 5 och finns även att kolla på Dplay.

Fler grejer från Dessertmästarnas Jul 2018 hittar du här:

Julkarameller till Disneygranen

Julhänge till granen

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8

Listor är alltid en kul idé! Precis som förra året tänkte jag fylla i min jullista. Har inte läst förra årets svar så jag tänker att det är lite kul (kanske mest för mig själv) att sen gå in och jämföra. Sen tänker jag mig att listan kan hjälpa mig att hitta lite mer julfeeling.

6 julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
I år pepparkakor. Vi bakade egna med deg från Söderbergs Bageri och alltså mm-hmmm vilka goda pepparkakor det blev. Kommer absolut inte att räcka hela vägen fram till jul. Har redan ätit upp 80% av dem. Annars gillar jag också lussebullar så länge de är saftiga och gärna fyllda med mandelmassa eller nåt liknande.

Skumtomtar eller knäck?
Hemkokt knäck som är sådär karamellig, ja tack!

Julkorv eller julskinka?
Inget av dem då jag inte äter kött. Men är svag för Astrid och apornas sk*nka på ett vörtbröd med skånsk senap på. Det smakar jul.

Revbensspjäll eller Janssons?
Inget av dem heller. Och OM jag äter Jansson så vill jag att den ska vara utan ansjovis. Så svaret på det blir potatisgratäng!

Glögg eller julmust?
Julmust! Dricker sällan läsk, men julmusten, it’s a must!

Ge eller få?
Jag är faktiskt inte så mycket för något av dem på julen. Tycker att det är en sån himla hets och överdåd kring julklappar. Dessutom är det ofta bara en massa struntsaker som ges till höger och vänster. Så onödigt på så många sätt! I Philips familj har de så länge jag varit med dem lottat om vem de ska köpa julklapp till. Så jag köper en julklapp till någon (vi lottar om vem som köper till vem) och jag skickar min önskelista till alla. Så lite secret santa över det hela. På så sätt får jag en julklapp jag vill ha och ger bort en julklapp till någon som också vill ha det hen får. Vi gör samma sak med min familj sen några år tillbaka och kan ej säga nog många gånger hur SKÖNT det är att slippa den där köphetsen! Tycker det jobbigaste är att komma på vad jag önskar mig, hehe.

Jultröja Panduro Dnilva

4 julfavoriter

Favoritjulfilm?
Känner att jag behöver bättra på mitt tittande på julfilmer. Får alltid julfeeling av Harry Potter och brukar ofta plöja igenom samtliga filmer under julledigheten, tror dock det inte blir av i år med tanke på Edda. Men är pepp på när hon vill se dem med mig!

Favoritjulkalender?
Mysteriet på Greveholm har fastnat i minnet precis som Sunes Jul och Jul i Kapernaum. Om en ska se på det i liter mer nutid så tycker jag att 1000 år till julafton var intressant och att Selmas Saga som gick 2016 var himla fin. Äsch, jag älskar att följa julkalender och gör det varje år. Bästa starten på dagen att sätta sig i soffan och kolla.

Favoritjullåt?
De flesta typ! Tycker julmusiken är så viktig för att det ens ska bli någon julstämnig. Men kan inte välja bara en låt. Slukar allt! Ju närmare julen, desto pampigare ska det vara!

Favoritjuldoft?
Alla juldofter i en mix. Det ska lukta sådär varmt av tända ljus (som tänds med tändstickor), nylagad mat, knäck, kanel, nejlika, apelsin. Mmmm. Tänk en juldoft som parfym.

Lysande glittergran Larsson och Lyth

3 om jultid

När är det dags att pynta?
Jag vet att jag tyckte att folk började pynta extremt tidigt förra året, men i år alltså. Det börjades i oktober. Stopp säger jag. Jag fattar att en vill ha julmys, men sakta i backarna! Jag hinner liksom inte med. Men från första advent tycker jag att det är startskottet för pynterierna. Så kommer det lite mer och lite mer hela vägen fram till julafton.

När får man ha gran?
Får och får. Här har jag sett folk ta in granen redan 1:a december. Om jag ska vara gammalmodig och bakåtsträvande skulle jag än idag hävda att en minsann inte ska ta in granen en endaste dag före 23:e december. Men alltså, fasen, in med den när du har feeling och hinner fixa den. Det är ju svinmysigt med gran så lika bra att njuta lite längre av den.

När öppnar man presenter på julafton?
När jag var liten var det direkt efter Kalle Anka. Nu är det någon gång framåt kvällen typ. Det blir lite när det passar i schemat. Eller när tomten knackar på.

Julen 2017

5 julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Ledigheten med familjen! Spela spel, äta gott, kanske lägga ett pussel, kolla på film hela familjen.

Det sämsta med julen?
Köphetsen, matsvinnet, stressen och folk som dricker sig fulla och barnen som till följd av det tar skada. Lägg av med det!

Vad ska du göra på julafton?
Som det ser ut nu ska vi fira jul hemma i vår lägenhet. Jag, Philip, Edda, mamma, pappa, Hannes och hans flickvän. Första julen hos oss, det ska bli fint. Känner att vi som värdpar kanske måste börja planera lite. Kolla så vi har tallrikar till alla osv. Maten kör vi knyt på så inte någon behöver göra allt.

Nyår då?
Har varit otroligt ouppstyrd i år med både jul och nyår. Senast vi pratade om det hemma så blir vi nog bara Philip, jag och Edda hemma. Lagar lite god mat och myser runt. Edda har varit väldigt svår att lägga den senaste tiden så att göra något på kvällarna för min del har i princip varit omöjligt. Därför känns det skönt att bara vara vi, hemma som vanligt.

Tror du att det blir det en snöig jul?
En kan ju alltid hoppas men ställer in mig på en brun jul så kan jag bara bli glatt överraskad OM jag får snö.

Fler jullistor hos mina JWHF-kollegor: Vicky, Christin, Lina, Sara, Emelie

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

9