Jag tror att jag inte är helt ensam om att vabba en hel del den här hösten. Och i vårt fall har det länge handlat om att sysselsätta ett piggt men snorigt barn. Och det kräver en hel del ändå! För egen del föredrar jag att göra något som vi kan göra tillsammans och oftast landar det i att pyssla! Eftersom Halloween dessutom är bara runt hörnet så passar det väl perfekt att kombinera de två. Panduro har nämligen en massa boxar och kit som är perfekta att ta till i de här vabb- och halloweentiderna.

Halloweenpyssla med barn

Jag hann knappt få upp kameran innan Edda var i full färd med att slita upp alla kit. Det var en hel del Waaaaaooow och Oooooooo som kom ut ur hennes mun när vi öppnade kiten. Och det vill jag verkligen slå ett slag för. Att ha lite olika material som man kan göra lite vad som helst med. Barn har en otrolig förmåga att skapa något ändå. Och jag själv tycker det är väldigt kul att bara rykas med och försöka tänka mig in i vad Edda tänker och tillsammans komma på roliga saker vi kan skapa.

Halloweenpyssla med barn

Roligast för Eddas del var nog det stora pysselkitet Giant Spooky Halloween Box. Ett stort kit fullt med material som man kan göra lite vad som helst med. En kul grej föresten är att alla Panduros egna kit designas och packas av dem som jobbar på huvudkontoret nere i Malmö. Förutom det stora kitet testade vi också tre lite mindre kit med små figurer i: Speaking spooks, Boo Boo Bats och Creepy Creatures. Dom tänkte jag att vi skulle göra oss ett Halloween-ris och hänga upp alla gulliga figurer i. För kan man ha påskris borde väl ett Halloweenris funka? Visserligen är de här kiten rekommenderade från 3 eller 4 år. Men med en vuxen som hjälper till tycker jag det funkar toppen även med någon som är i Eddas ålder (drygt 2 år).

Halloweenpyssla med barn

Vi höll oss sysselsatta flera dagar med dom här kiten och jag vill slå ett slag för att ha pysselmaterialen lättillgängliga. Här hemma har jag allt i en låda som Edda kan plocka fram ur pysselskåpet när hon är sugen. Och den röda duken vet hon precis var den ligger och hon är otroligt noga med att den ska ut på bordet innan vi börjar pyssla. Fun fact: Det är exakt samma vaxduk som jag pysslade på när jag var liten. Så där finns mängder med spår och minnen från en himla massa års pyssel.

Halloweenpyssla med barn

Vi gjorde glasögon av piprensare.

Halloweenpyssla med barn Halloweenpyssla med barn

Edda och Philip gjorde en läskig mask. Vill man bara köpa ansiktsmasken så är det pangpris på den, 15 kr för en mask just nu. Tänk så många roliga karaktärer man kan skapa med en mask och lite färg! Älskar ändå Eddas uttryck när hon får gå lös på masken som Philip har målat. Önskar så jag visste vad hon kände och tänkte här!

Halloweenpyssla med barn

Av kartongen till själva pyssellådan gjorde vi läskiga skyltar. För något som alltid är kul att göra för Eddas del är att klistra på grejer och måla med glitter, färg eller vad det nu kan vara. En bit kartong kan man göra i princip vad som helst med.

Halloweenpyssla med barn

I det stora kitet fanns även en styrolitkon och ett gäng styrolitbollar i olika storlekar. Det fick bli en Halloweenglass!

Halloweenris

Och såhär blev vårt Halloweenris tillslut. För som sagt påskris till påsk, Halloweenris till Halloween. Man kan ju ta vilka grenar och pinnar som helst och göra sig en lagom läskig bukett av.

Edda fick vara med och göra vad hon kunde på dom lite mer pilliga kiten. Jag vet inte hur många spöken vi gjorde tillslut. Och att välja ut och limma på ögon är kul för även de minsta pysslarna.

Halloweenris

Vi använde oss av tre kit till halloweenriset: Speaking spooks, Boo Boo Bats och Creepy Creatures. Vi gjorde våra spöken lite mindre än mallen som var med i kitet så att det skulle passa storleksmässigt med det övriga pyntet. Men det är också det fina. Att man får vad man behöver i kiten men an ändå göra lite som man vill.

Halloweenris

Som ni förstår så har vi pysslat hur mycket som helst. Det är väldigt tacksamt att ha något att sysselsätta sig och barnen med när man vabbar. Ibland är det kortare stunder som Edda orkar sitta och ibland kan hon sitta en hel timme i taget. Jag tror att mycket handlar om övning och att ge barnen möjlighet att fritt få utforska. Även om det verkligen kan vara stressande för en förälder (läs mig) att hänga med och lite avslappnat ha kontroll så att färgen inte flyger åt alla håll eller att allt bara blir kladdigt.

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

 

3

Är det något jag har gjort det här Corona-året så är det att baka bröd till frukost. Världens klyscha egentligen. Men när jag ändå är hemma mer, behöver inte skynda iväg på morgonen eller sånt så finns tiden. (För det krävs inte så himla mycket tid faktiskt.) För all del de gånger jag vabbar också. Då behöver inte heller Edda bli klar eller hetsas iväg i all hast. Men då är nybakat bröd något som verkligen sätter guldkant på min tillvaro. Varför inte göra den stundtals otroligt gråa vardagen lite mer härlig?

Och för mig blir det lite mer härligt när jag får nybakat bröd till frukost. Och jag tror inte någon annan i familjen har särskilt mycket emot det i ärlighetens namn. Här vill jag minnas att det blev nattjäst källarfranska som är ett extremt gott och enkelt bröd. Och med den här blåbärssylten på är det ju typ som att äta godis till frukost.

Tack jag själv för det här lilla mini-hacket som förgyller min vardag. Sen att jag inte orkar sminka mig, har håret åt alla håll och säkert samma kläder flera dagar i rad får liksom vara. Jag träffar ändå inga andra människor. Nu hoppas jag att vi snart ska vara på andra sidan om den här vabbfesten som har pågått i 14 dagar.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6
Halloweenpyssel - Min Stora Dag

Jag och Helena fick den roliga frågan om vi kunde pyssla lite Halloweenpyssel tillsammans med Min Stora Dag med vänner. Och självklart ville vi göra det! Mitt i en pandemi kan det vara nog så isolerande att behöva hålla sig extra mycket hemma, men tänk då de barn som är sjuka, tillhör riskgrupper och allt vad det kan vara. Så Min Stora Dag har satsat lite extra på att göra roligt innehåll till sin YouTube-kanal just därför. Så där det finns pyssel, intervjuer med kändisar och annat roligt. Så häng med Helena, mig, Greta Thunberg, Danny Saucedo och många andra.

Här i videon pysslar vi loss och pimpar godisklubbor, gör spindelnät, en spökgirlang, handspöke och snabbfixar pumpor med ballonger! Hoppas du gillar!

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

3

 

Úlpa sweater - Dnilva

Att vissa projekt blir liggande är nog något som alla som gör saker kan känna igen sig i. Så är det rätt ofta för mig och så var det även med den här tröjan som jag har stickat på i lite drygt 5 (!!) år. Någon minns kanske det här inlägget från 2016? Inte, nä, det är ju ändå 4 år sen dess. Och då hade tröjan redan blivit liggande sen jag började med den i januari 2015. Men ibland får saker ta lite tid. Slow fashion kanske vi kan kalla det?

Mamma hjälpte mig faktiskt att göra klart det sista på den. Jag hade faktiskt bara kragen/luvan kvar och mamma undrade om jag hade något som låg halvfärdigt som hon kunde hjälpa till att avsluta. Hon behövde dessutom ett nytt projekt att sticka på. Så win-win för båda!

Úlpa sweater - Dnilva

Men jag är så glad att den äntligen blev klar. För jag älskar den! Varm, fin och ett plagg jag kommer använda mycket! Har redan gjort det och hösten har bara precis börjat. Jag tog med den till Island när vi var där i augusti. Jag tänkte att den självklart måste förevigas i ett äkta isländskt hraun = lavafält. För mer isländskt än så blir det väl inte? Och det är väl det minsta tröjan är värd efter så många år.

Úlpa sweater - Dnilva

Det blåste och regnade när vi tog bilderna. Men det är väl snarare standard än något annat.

Úlpa sweater - Dnilva

Och den är lite längre så att den garanterat håller kylan borta. Det värsta jag vet är när en tröja är för kort och kylan liksom smyger sig in på magen nerifrån. Nä. Det är inte min grej. Som sagt. En rejäl tröja med längd, hål för tummarna och en kombinerad luva och krage.

Stickat med två trådar plötulopi. Mönstret heter Úlpa och kommer från Istex Lopi Óveður. Finns på Raverly här.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

13

Den sista tiden har jag mest ägnat åt att beta av jobb, deadlines och göra klart. Av någon anledning tycker jag att alla deadlines alltid händer samtidigt. Eller handlar det mer om planeringen som liksom blir så per automatik om man är en deadline-junkie som jag? Men det är också det fina. Att ibland ta det lugnt, få utrymme för att andas och sen kötta på och leverera.

Larsson och Lyth - Min stora dag

I onsdags spelade jag och Helena in Halloweenpyssel till Min Stora Dag. Det ska bli kul att se när det kommer ut. För i vanliga fall, när vi gjort Larsson och Lyth har vi gjort allt jobbet själva. Idé, utförande och produktion. Nu hade vi lyxen att ha ett produktionsbolag med oss. Så vi behövde bara dyka upp och pyssla. LYX!

Och som ett brev på posten blev Edda sjuk. Men jag är ändå tacksam att hon blir det när mina deadlines är lämnade. Det brukar annars vara jag själv som blir sjuk när jag slappnar av. Försöker hitta på så mycket som möjligt som känns kul utan att fastna framför TVn. Hittills har vi (förutom att titta på TV) lekt med lera, gjort halloweenspindlar, byggt en båt av soffan, blåst ballonger, bakat scones, sorterat och förflyttat cirka en miljard små googly eyes, lyssnat på sagor, läst böcker, gått med soporna and whatnot.

Scones

Handspriten är aldrig längre bort än att man når den. Och vår ICA hade billiga eko-druvor som var helt galet goda. Vi (jag) åt upp alla innan första VAB-dagen var över. Och trots att sconesen hade fel form enligt Edda. (De ska tydligen vara runda och stansas ut. De får absolut inte klickas ut på plåten som jag gjorde den här gången.) Så fick vi i alla fall en fin fika. Det gäller att göra saker som både sjuklingen och en själv tycker är kul, eller gott.

Idag hänger vi mest inne. Samma sak som vi gjort de senaste dagarna alltså.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11

Vår ugn har verkligen börjat sjunga på sista versen. Något är knas med över och undervärmen. Eller det blir alltid svart i botten och knappt färdigt ovanpå. Typiskt dåligt! Första gången jag märkte av det här var i juni, när jag gjorde en tårta till Eddas 2 årsdag. Den gick visserligen att rädda genom att skära bort det brända, men det blev absolut helt kolsvarta tårtbottnar först. Hur som helst så har vi lärt oss att jobba runt det här i några månader nu. Och den senaste veckan har det lagats helt otroligt goda grejer i den här stackars ugnen.

Lyxig pizza i vanlig ugn

En eftermiddag fick jag ett extremt sug efter en (eller tre) riktigt goda pizzor. Stefan skulle komma över och vi skulle se film, så varför inte göra en favorit i repris där han tog med sig sin pizzasten och vi kunde laga lite gott innan filmen.

Lyxig pizza i vanlig ugn

Det blev tre otroligt goda pizzor. Alla tre med ricotta som bas istället för tomatsås. Bara det var en succé. Men godast blev pizzan med ricotta, inlagda citroner, sardeller, mozzarella, kapris basilika och lite riven pecorino på toppen. Det fullkomligt vattnas i min mun bara jag tänker på den. Och ugnen klarade jobbet galant eftersom vi körde pizzasten och gräddade högst upp i ugnen. Tur det!

Marmorkavel

Dagen efter pizzorna var det dags för nästa ugnstest, eller jag ville egentligen testa en annan grej. Nämligen min farmors gamla marmorkavel som jag har fått ärva. Och jag visste faktiskt inte att det ens fanns marmorkavlar eller om de nu är bättre än något annat, men så fort jag kände tyngden på den visste jag att det här var något jag bara måste ha i mitt kök! Så direkt den här rejäla och tunga pjäsen kom in i vårt hem ville jag testa vad den gick för. Bullar är ju perfekt test för kaveln och på söndag är det kanelbullens dag. Sagt och gjort, bullar blev det. Jag tycker det blir helt vansinnesgoda bullar. Använder det här receptet och det blir alltid så himla bra.

Tack kära ugn för att du håller än.

Kanelbullar

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10
Gör egen tvål - Dnilva

Att göra egen tvål är faktiskt himla enkelt. Det finns flera olika sätt man kan göra på. Ett superenkelt sätt är en variant som du mer eller mindre bara smälter ner tvålmassa och häller i formar, superlätt att lägga till både doft och färg här också. Eller så kan man använda sig av tvålflingor och forma med händerna. Jag har testat båda varianterna. Välkomna till Dnilvas tvålfabrik!

Gör egen tvål – melt and pour

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲▲△△ 

Gör egen tvål - Dnilva

Du behöver:

Gör såhär

Följ instruktionerna på förpackningen till din tvålmassa. Jag började med att dela upp min tvålmassa i mindre bitar och sen är det dags att smälta.

Gör egen tvål - Dnilva

Smält din tvålmassa och lägg till doft och färg om du vill ha det. Var försiktigt och rör INTE i tvålmassan när den smälter. Då kan det bildas luftbubblor som inte är så fina. (Ska erkänna att det är extremt svårt att låta bli, men om du måste röra, gör det så försiktigt du bara kan.)

Det här smältkärlet var verkligen toppen. Väl värd investering om du kommer göra mycket tvål. Den är dubbelmantlad så att det är liksom ett inbyggt vattenbad. Så låter den som en sån där gammaldags tekanna, ni vet det där pipet, när vattnet kokar. Tillför verkligen till stämningen!

Gör egen tvål - Dnilva

Häll upp i valfri tvålform och dekorera med vad du vill. Jag gjorde tre olika varianter här. Från vänster till höger; opak tvål med doft av bittermandel – garnerad med hackad mandel (tänker att det kommer bli en fin skrubbande känsla när man tvättar sig), en tvådelad opak och transparent med rosdoft och torkade blomblad och så den längst till höger – en tvådelad opak och transparent lavendeldoft dekorerad med torkad lavendel.

Låt sen torka enligt anvisningen på förpackningen. Vill du göra en tvådelad tvål som jag gjorde behöver tvålen inte torka helt innan du häller på nästa lager. Det räcker med att den får stelna lite innan du häller på nästa lager.

Gör egen tvål - Dnilva

Jag passade också på att göra en chokladdoftande tvål av den svarta tvålmassan, som ju faktiskt är mer brun än svart. Men perfekt för choklad skulle jag säga!

Tvådelad lavendeltvål med torkad lavendel.

Och svårare än såhär är det faktiskt inte! Sen är det bara din form som avgör hur slutresultatet blir. Jag gjorde ett gäng små tvålbollar som ju faktiskt ser ut som små glasskulor. Perfekt att lägga i en strut av tvålpapper och ge bort i present!

Gör egen tvål - Dnilva

Här har jag gjort lite olika varianter och droppat i lite färg i tvålmassan. Det blir rätt mycket färg av väldigt lite, så vill du ha mer pastelliga toner var lite försiktig med mängden färg bara.

Gör egen tvål - Dnilva

Strimlat silkespapper gör alla presenter roligare!

Gör egen tvål - Dnilva

Eller så lägger man tvålarna i cellofanpåsar och petar ner i struten.

Gör egen tvål - Dnilva

Jag kan inte låta bli att tycka att de här tvålarna som jag gjorde i hjärtformen är lite som små praliner. Ner med dem i valfri ask och du har en perfekt present! Eller slå in dem i ett tvålpapper och på med en tvålsticker!

Jag sa ju att jag startat en tvålfabrik! Och än är det inte slut. För nu ska vi göra tvål på ett ännu enklare sätt. Nämligen med tvålflingor. Där behöver man inte smälta nåt utan det är mer knåda och forma som gäller. De pastelliga rosa och lila tvålarna här i asken ovan är gjorda på det viset.

Gör tvål med tvålflingor

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△ 

Du behöver

Gör egen tvål - Dnilva

Följ anvisningarna för tvålflingorna på din förpackning. Mina tvålflingor blandades med varmt vatten och lite matolja. Var noga med att mäta upp rätt mängder, men det står på paketet hur mycket du behöver. På med plasthandskar och knåda ihop till en lämplig massa. Jag delade upp min tvålmassa i mindre delar och knådade in lite färg i en av bitarna. Sen knådade jag ihop dem och fick en fin pastellig marmorerad effekt.

Gör egen tvål - Dnilva

Eftersom den här tvålen är så lätt att forma ville jag göra tvålen runt ett snöre. Så att tvålen kan hänga i duschen. Antingen knådar du tvålen runt ett snöre, eller så sticker du hål i din tvålboll när den är rund och trär ett snöre igenom bara.

Nu kommer det ta en stund innan vi har slut på tvål i det här hushållet kan jag lova. Men i dom här pandemi-tiderna är jag nog inte ensam om att tvätta händerna ganska ofta. Men det är svårt att inte fortsätta göra massa tvål när man väl har börjat. Och! Det är en väldigt fin och personlig present att ge bort till någon.

Lycka till med dina tvålar!

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

5
Koka eget päronmos - enkelt och gott

Det började med att vi åkte hem till Idamarie och fick plocka päron från deras enorma päronträd. Stort tack för det! Kan säga att det knappt märktes att vi hade varit där. Men vi fick med oss fler kilo päron hem. Av i alla fall 4 kg päron har jag kokat päronmos. Så vansinnigt gott och superlätt att göra! Och det är liksom inget annat än päron i moset. Kan inte fatta att det kan bli så gott!

Så jag vill härmed slå ett slag för päronmos vid alla tillfällen som ett äppelmos används. Jag har alltid ätit havregrynsgröt med äppelmos till frukost, men nu har päronmoset tagit äppelmosets plats! Jag har kokat mitt mos utan något annat än bara päron. Då blir hållbarheten inte lika lång som om man petar i massa konserverande grejer som socker och annat. Men om man fryser in och tar ut i mindre förpackningar allteftersom så håller det!

Jag hittade ett recept på päronmos från Annelie (Blomster & Bakverk) det fick vara inspiration och grunden. Men jag hade ett lite annorlunda tillvägagångssätt än hon.

Päronmos utan tillsatser

  • ca 2 kg päron
  • knappt 1 dl vatten

Päronmos utan tillsatser

Gör såhär:

Skala päronen och ta bort pinnen och blomster-grejen i botten på päronet. Skär i stora bitar. Jag klyftade till fjärdedelar och sen en gång på mitten. Vill du vara noga kan du även skära bort kärnhuset här. Jag gör det inte för det tar en himla massa tid som jag inte har med en 2 åring springande runt benen.

Lägg ner allt i en kastrull, tillsätt knappt 1 dl vatten och låt koka på svag värme tills päronen är mjuka och går att mosa. Stick i dem med en potatissticka för att kolla om de är klara.

Mosa päronen med exempelvis en potatisstöt eller en gaffel. Sila ditt mos genom en sil. Jag trycken genom det med baksidan på en sked och sen skrapar jag av det som kommer igenom med en slickepott.

Häll upp moset på steriliserade glasburkar alt frys in i påsar.

Jag har inte testat att smaksätta mitt mos, men tänker mig att både kardemumma och kanel skulle vara gott. Kanske hinner jag koka en omgång till och testa.

Ät och njut!

Recept päronmos

Andra goda grejer att göra nu på hösten

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7
Pyssla ljuslyktor av teckningar

Är det något jag har en hel del av är det abstrakta konstverk i regnbåges alla färger (i bland blandade så att det mer är en brun sörja förvisso) som Edda har målat både hemma och på förskolan. Jag tror jag inte är ensam om att känna att de kan bli lite väl många kanske? Idag ska vi ta tillvara på de här teckningarna för ännu ett pyssel tillsammans med Pysselbolaget. Som ni kanske minns så har Edda och jag hakat på deras skräpår, ett år där Pysselbolaget bara pysslar med skräp. Temat för september är glas och nu ska vi göra fina ljuslyktor av gamla glasburkar och teckningar. Häng på!

Gör ljuslyktor av teckningar

Gör en ljuslykta av barnens teckningar

Det här är ett pyssel som går i en rasande fart! Har du färdiga teckningar går det ännu snabbare. Annars är det himla mysigt att plocka fram vattenfärger och vanligt papper. Låt den lilla konstnären jobba fritt och när målningen har torkat är det lätt fixat att göra egna ljuslyktor.

Gör ljuslyktor av teckningar

Du behöver:

  • Teckningar
  • Gamla glasburkar
  • Dubbelhäftande tejp eller vanlig tejp
  • Sax/hobbykniv + linjal

Gör ljuslyktor av teckningar

Gör såhär:

För snyggast möjliga ljuslykta, börja med att ta bort etiketterna från dina glasburkar. Pysselbolaget har samlat massa bra tips på hur man enkelt får bort etiketter från glasburkar här.

Gör ljuslyktor av teckningar

Ta sen dina glasburkar och små konstverk/teckningar. Mät höjden (mät från botten till precis under glasburkens kant) + omkretsen på burken och klipp eller skär ut rektanglar av teckningen. Tänk på att om du använder levande ljus med riktig eld är det viktigt att pappret absolut inte går över kanten på glasburken. Då kan det nämligen börja brinna och det vill vi verkligen inte!

Pyssla ljuslyktor av teckningar

Tejpa sen ihop teckningen runt burken. Vanlig tejp eller dubbelhäftande funkar precis lika bra. Ta det du har hemma!

Och svårare än så är det faktiskt inte. Vips har du en fin ljuslykta att lysa upp hösten med.

Gör ljuslyktor av teckningar Fina ljuslyktor av barnens teckningar Fina ljuslyktor av barnens teckningar

Ser ni vilka mysiga ljuslyktor det blev av Eddas teckningar? Dom här kommer absolut att sätta stämningen i höst. Och jag tror att jag ska skaffa mig elektriska värmeljus så kan de få stå på en stund på kvällen i Eddas rum när vi läser saga. Ultimata myset ju!

Ljuslyktor av barnens teckningar
Pysselbolagets fina ljuslyktor

Pysselbolaget har också gjort egna varianter av ljuslyktorna. Där kommer teckningarna från äldre barn så det blir en annan typ av stil. Så fint också! Missa inte att kika på det!

Fler saker du kan pyssla med av skräp

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6

Det här med att begrava någon i Corona-tider. Konstigt. Som ni kanske vet dog in mormor i mars. Men vi kunde först nu i augusti, 5 månader senare, begrava henne. Det var en så konstig känsla. Island som annars är ett otroligt kramigt och pussigt land som jag dessutom förknippar med en mänsklig värme och närhet mellan människor blir liksom stelt och kallt nu. Det var så konstigt att sitta med tomma bänkrader mellan oss alla. Inga varma kramar. Bara avlägsna, lite tafatta viftande och blickar om att det här ju är knäppt som utbyttes. Vissa släktingar såg jag bara ryggen av när de kom och gick. Avstånd och allt sånt ni vet.

Dom här två dockorna har legat i mormors och morfars lägenhet i alla år. Det är mammas gamla som hon lekte med när hon var liten. Edda hittade dem och ville ha med dom överallt när vi var på Island och absolut på begravningen också. Var liksom tvungen att föreviga detta, lite konstiga, med en bild när dom satt sådär i kyrkbänken innan begravningen.

Kyrkogården ligger precis vid havet. Så himla fint.

Edda hade samma klänning på sig som på sin 1 årsdag. Kanske inte helt vanligt med vita prinsessklänningar på en begravning. Men mormor köpte klänningen till Edda när hon var nyfödd i princip. Naturligtvis alldeles för stor då. Men mormor hade liksom blivit helt blixtförälskad i klänningen och ville absolut att Edda skulle ha den på. Så Edda hade den på sitt 1 årskalas som mormor dessutom reste till Sverige för att komma på. Så det kändes liksom lite som att cirkeln slöts när Edda hade klänningen på begravningen också. Jag vet i alla fall att amma hade gillat det.

Familjen ♡

Anna María & Edda

På ett sätt känns det liksom lite märkligt att blogga om detta. En begravning. Men samtidigt så är det så himla konstiga tider att jag vill skriva ner och minnas det för framtiden. Och om det är något jag vill minnas så är det hur himla fint det är att ha med Edda i dom här konstiga stunderna. Hon är så förstående och inkännande fast att hon bara är två år. Så tack Edda.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

 

16

Nu mår äntligen Edda bra igen och hon är tillbaka till sitt gamla vanliga. Det betyder också att jag kan jobba igen! Ska bara försöka minnas hur man gör det. Hehe. Så under tiden jag letar efter svar på den frågan så tänkte jag tipsa om en så himla mysig grej jag sett på TV. Jag pratar om Seniorsurfarna på UR-Play. För mig är det ett feelgood-program med klockren casting. Men jag tror att det egentligen ska vara ett program riktat till seniorer och andra som inte känner sig helt bekväma i den nya digitala tiden vi befinner oss i. Men strunt samma!

Foto: Malin Göransson/UR

I Seniorsurfarna ska alltså fyra kända svenskar som inte har kanonkoll på den digitala tekniken lära sig att hantera smarta telefoner, mobilt BankID, Swish, Snapchat, Instagram och massa andra smarta och alldagliga funktioner som vi tar för givet. Och jag lovar! Det är bra TV. Programmet sändes i början av året, så det här är väl kanske en gammal spaning, men jag hade helt missat det.

Foto: Malin Göransson/UR

Jag vill bara nämna castingen, för den är så bra gjord. Det är kanske hela anledningen till att programmet blev så bra. Och säga vad man vill om att samla kändisar som ska göra något och man sen gör TV av det. Men med Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling som ska lära sig att vara digitala är det bara ren och skär feelgood-underhållning! Jag känner inte att jag skrattar åt dem och deras tillkortakommanden med tekniken, utan jag snarare gläds med dem i deras framgångar.

Foto: Malin Göransson/UR

Det är 6 avsnitt på knappt 30 min. Finns på både UR-Play och SVT-play. Och det fina är att det på UR-Play även finns utbildningsmaterial för äldre som behöver hjälp och vill lära sig på riktigt. Så det är verkligen ett tips om du känner någon som kanske inte är så digital, men önskar att kunna hålla en digital kontakt med personen. Jag är till exempel oändligt glad över att jag har kunnat prata med mormor och morfar på Island genom Skype och FaceTime. Utan det hade vi aldrig haft den fina kontakten vi har haft genom åren. Som sagt. Oändligt tacksam för det.

Här kan du se Seniorsurfarna på UR-play och här kan du se Seniorsurfarna på SVT-play.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

9

Vilken annorlunda helg det blev. Egentligen skulle jag träffa två kompisar på en otroligt efterlängtad AW i fredags. Jag kände att jag verkligen behövde det efter 5 dagars vabbande. Men livet med barn går inte att planera till 100%. Aldrig. För efter lunch i fredags vaknade Edda och klagade på att hon mådde konstigt. Ont i magen sa hon. Sen var hon så himla hängig. Hon var typ oigenkännlig.

På förmiddagen hade vi pysslat både superhjältemasker och en glittrig skylt till hennes rum. All ork hon hade då var som bortblåst. Hon var mer eller mindre totalt orkeslös och ville bara konstant bli buren. Hon var kall och hade otroligt låg temp. Runt 35 grader. Vilket kändes sjukt obehagligt. Stundtals satt hon bara och stirrade rakt ut. Är det nåt som känns läskigt så är det när ens i vanliga fall, spralliga barn som knappt kan sitta still inte orkar leka. Så vi åkte till närakuten för att kolla upp det.

Philip är snorig så han fick inte följa med mig och Edda in på akuten. Visst har man flera barn eller är ensamstående så är väl det standard att vara själv med ett barn när nåt sånt här händer. Så det var liksom ännu en jobbig grej när ens barn inte mår bra. Men efter några timmar och massa prover senare åkte vi hem igen. Allt såg bra ut som tur är. Och det verkade inte vara någon allvarlig blodsjukdom eller nåt annat jag inte ens vill tänka på. Men uppenbarligen mådde ju inte Edda bra.

Vi behöver väl inte gå in på alla detaljer men fy fasen alltså. Det är en sån maktlöshet när ens barn inte mår bra. Nu idag, söndag har hon orkat leka lite. Vilket känns som en otrolig lättnad. Hon har ätit och druckit mer än hon gjort sen i fredags. Så jag bara hoppas att hon sover bort det sista och är tillbaka som vanligt imorgon igen. Även om vi inte vet vad felet är så vill jag bara att hon ska må bra.

Omtumlande helg. Minst sagt. Hoppas att nästa vecka blir lugnare känslomässigt i alla fall.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

18