Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Sommaren är verkligen den bästa tiden för att måla om och fixa till saker som börjat sjunga på sista versen. Det är ett så himla enkelt knep för att ge nytt liv åt gamla grejer. Som den här dockvagnen som någon hade kastat i grovsporona till exempel. Så himla fin ju! Ena hjulet är lite småskevt och det gnisslar lite, men sånt kan man ju lätt fixa själv. Och med ny färg och andra småfix är den som ny.

När man målar om saker som barn leker och använder gäller det att tänka på vilken färg man använder så att det är en färg som inte innehåller några konstigheter och bokstavligen går att slicka på. För sånt gör ju små barn vare sig man vill eller ej. Hehe. Panduro har den Svanenmärkta färgen Vintage Greenspot som var perfekt till detta projekt och kan användas till möbler i trä. Den finns i 6 nyanser och jag har använt två, en till insidan och en på utsidan. Häng med så visar jag hur jag pimpade Eddas dockvagn!

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg
Dockvagenen före – helt ok ändå, men ganska fläckig och sliten

Fixa till en gammal dockvagn i trä

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲▲△△△
(+ torktid)

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Du behöver

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Börja med att skruva isär vagnen så gott det går och ta bort sånt som kan vara vägen när du ska måla. Tvätta rent och rugga upp ytan med slippapper på allt som ska målas.

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Måla alla delar och detaljer tills den gamla färgen inte syns igenom. Jag behövde måla två lager färg totalt. Tänk på att låta färgen torka enligt anvisningarna på burkarna innan du målar nästa lager.

Linda läderrem rund handtaget

För att linda en läderrem runt ett handtag eller rundstav finns flera olika sätt att göra det på, jag gjorde en ganska enkel variant. Jag använde trälim utblandat med vatten (blanda så det känns som filmjölk ungefär). För att få en snygg början och avslutning på läderremmen linda runt och skär ett litet jack tvärs över där början av läderremmen och nästa varv möts. Ta bort och lägg en linjal längs med de två jacken. Skär till så får du en fin diagonal som går lätt att snurra runt.

Pensla på trälimsblandningen på insidan av läderremmen och vira hårt runt handtaget. Det är bara bra om läderremmen blir lite fuktig (nästan blöt) då kan du få till det ännu tightare runt.

När allt har torkat, både färg och handtag, skruva ihop vagnen och den är redo att lekas med!

Upcykla en dockvagn - Panduro greenspot färg

Såhär blev vagnen tillslut. Jag sparade några träerna detaljer och målade med olika färger på insidan och utsidan. Av en händelse så råkar detta vara exakt de färgerna som finns i lekstugan nere i stugan. En otroligt lycklig slump ändå!

Ines, Katten Jansson och haren Are fick åka på premiärturen trädgården runt. Edda bjöd på kaffe, bullar och chokladbollar till allas lycka.

Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Personligen tycker jag att den här läderdetaljen på handtaget verkligen blev ett lyft. En så förhållandevis enkel grej gör att hela vagnen blir lite lyxigare.

Fixa till en gammal dockvagn med färg och läder

Tänk att dockvagnen var något jag hittade i grovsoporna. Så ovärt att slänga! Bättre att fixa till den lite och ta hand om sånt vi redan har. Kanske kan du hitta något på en loppis i sommar som kan få lite nytt liv?

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

9

I förra veckan åkte vi på utflykt till Fyllinge och till Olofstorp djur och trädgård. Dom har massa fina odlingar och lite smådjur som höns, grisar, kaniner, katter med mera. En lagom aktivitet en förmiddag på semestern helt enkelt. Solglasögon på så var Edda redo för djuren!

Olofstorps djur & trädgård

Edda älskar verkligen djur och är inte alls rädd för dem. På gott och ont. Hon hade nog gärna klappat alla djur. Men det går ju inte.

Olofstorps djur & trädgård

De har massa fina odlingar och olika slags trädgårdar på Olofstorp. Det gör ju verkligen inte att mitt sug efter en trädgård minskar precis. Men! Har man en trädgård måste den ju skötas om och fixas med. Så det här kanske är det bästa alternativet nu. Att ”låna” andras och offentliga trädgårdar för en förmiddag. Och på så sätt stilla mitt sug efter allt som växer.

Olofstorps djur & trädgård Olofstorps djur & trädgård

Jag kan ändå förstå hypen med höns, var och varannan instagrammande och bloggande person har ju höns nuförtiden. Dom är fina djur och på nåt vis ganska roliga tycker jag.

Olofstorps djur & trädgård

Så himla mycket att titta på för en 2-åring. Här spanar vi på änderna som var på väg till dammen för ett litet dopp.

Olofstorps djur & trädgård Insektshotell - Olofstorps djur & trädgård

Jag gillar verkligen insektshotell och det här var nog det största jag någonsin sett. Jag tänkte först att det var en kaninbur typ.

Olofstorps djur & trädgård Olofstorps djur & trädgård Olofstorps djur & trädgård

Så avslutade vi med våffel- och pannkakslunch innan vi vinkade hejdå till djuren.

Olofstorps djur & trädgård

Himla bra utflykt en halvmulen sommardag i Halmstad.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8

Nu ska vi prata om elbilar. För idag tänkte jag lämna plats åt Philip (min kille) som får gästblogga här. Vi har nämligen en elbil och det tycker jag känns som ett väldigt bra alternativ om man måste ha en bil. Innan vi bestämde oss var det en hel del efterforskande. Mest Philip som bokstavligen har slukats in i ett informationsflöde utan dess like. Och jag får ändå säga att han har skaffat sig väldigt bra koll på marknaden. Naturligtvis har vi båda också fått erfarenhet av att ha och använda en elbil i 8 månader.

Skaffa elbil - GUIDE

Emma Sundh fick nys om att jag (Philip är väl mer rätt) hade koll på elbilar så inför att hon skulle skaffa elbil frågade hon om lite råd och vad man ska tänka på. Nu är hon också en glad elbilsägare. Och vi tänkte att ni är kanske fler som är sugna på elbil men vet inte riktigt var ni ska börja så vi har satt ihop två guider för dig som vill skaffa elbil. Här hos mig kan du läsa om vad ska man tänka på när man skaffar elbil och i Emmas guide kan du lära dig om elbilar, klimat, el och när du ska ladda din bil.

Så här kommer Philips ultimata elbilsguide:

Elbil. Ett ord som i princip alla i Sverige år 2020 har en relation till. Mer än sällan har många av någon anledning en ganska stark åsikt kring detta fordon.
Det finns motståndare och lovordare. Det finns de som har både kunskap och erfarenhet, men framför allt finns det många med förutfattade meningar. Låt oss behandla ett gäng frågetecken nedan med utgångspunkt i mina egna erfarenheter och min upplevelse av att leva med elbil.

Den här guiden tar upp de här punkterna, vill du inte läsa allt så klicka dig till respektive rubrik

Bakgrund och våra förutsättningar 

Hur är det att leva med elbil?

De negativa aspekterna / utmaningar

Varför borde jag skaffa elbil?

Vad ska du tänka på om du ska skaffa elbil?

Den ultimata elbilsguiden

Bakgrund och våra förutsättningar

Vi skaffade elbil för ca 8 månader sedan och det är en Hyundai Ioniq. Vi privatleasar den på 12 mån och ser det som ett perfekt läge för att testa hur det egentligen är att leva med elbil. Är det för jobbigt att tänka på var man ska ladda hela tiden och finns det elstolpar så det räcker? Kommer vi vara frälsta eller gå tillbaka till fossilbil efter året gått?

Till absolut största del använder vi vår elbil med utgångspunkt Stockholm. Ofta rör vi oss inte särskilt långt. Då och då tar vi en tur till Uppsala och några gånger om året kör vi ner till Halmstad och tillbaka. Vi har egen p-plats med laddstolpe i vår bostadsförening (det verkar för övrigt vara på väg att explodera med nya förmånliga möjligheter från diverse aktörer) och även om det hade varit lite billigare att ladda då och då ett par hundra meter bort så unnar vi oss lyxen.

Kör man lugnt och sansat men på landsväg/E4-an så kommer vi nu på våren/sommaren (mer om detta senare) ca 20 mil på full laddning. Dvs vi kommer fram och tillbaka till Uppsala när vi hälsar på Anna Marías föräldrar och var vi vill inom Stockholms ramar. Vi behöver inte ladda den när vi varit och handlat några gånger eller när vi varit på någon utflykt i närheten. Det är däremot lite omständigare när vi ska ner till Halmstad. Då krävs ett antal stopp.

Nog om oss.

Elbilsguide - att leva med elbil

Hur är det att leva med elbil?

Först och främst. Det absolut läskigaste i början, var känslan ”Vad gör jag om batteriet tar slut mitt på E4-an?!”. Någon svarade mig ”Ja du gör väl samma sak som med en annan bil?”. Och då blev jag genast tryggare. För oss som inte har släkt och vänner i närheten som skulle kunna ge sig ut med en reservdunk så är det ju faktiskt ingen som helst skillnad, bilen går bara lite kortare.

För mig är den största skillnaden från att tidigare kört en bensindriven bil två saker:

  • Planering när vi ska åka långt.
  • Känslan. Bara känslan.

That’s it. Det är inte mer än så.

Jag kommer ihåg när jag övertalade mina kära föräldrar för några år sedan att göra skiftet från PC till Mac. De var först lite skeptiska och kanske något oroliga, men när de väl vant sig visade det sig faktiskt vara smidigare än förut. Nåväl. Kanske är det inte ”smidigare” med elbil, men det behöver faktiskt inte vara så mycket svårare heller.

Den stora biten är planering inför längre resor.

Först vill jag bara säga: Jäklar vad laddplatser det finns ändå!
OBS. nu utgår jag bara ifrån vad jag själv upplevt och det är främst landets nedre halva.
Men vill du behövs det inte planeras alls. Sätt dig i bilen och kör. När du närmar dig någon mil kvar på mätaren, tryck på infotainmentsystemet så visar den vilka olika laddstolpar du har i närheten. Välj och vraka. Dock bör det nämnas här att sätta sig in i vilka stolpar som är bäst, billigast och hur man använder dom är lite snårigt. Mer om detta under utmaningar med elbil nedan.

För att prata ur egen mössa så älskar jag att planera våra resor. För mig är det pusslet bara ett plus. Jag sitter hemma och jämför i olika appar och lägger upp ultimata rutter och hittar billigaste laddplatserna. Men det är ju inte alla som uppskattar det (?).

En annan sak värd att nämna är att tekniken i många elbilar idag ofta är väldigt långt fram rent tekniskt. Visst, det finns fossilbilar som har senaste tekniken också, men min upplevelse är att det ingår mer funktioner i grundutförande och att det oftare ligger som extrautrustning på många andra bilar. Allt ifrån kameror runt hela bilen, assistenter för att byta fil till Teslas senaste funktion där bilen kan köra fram till där du står alldeles själv.

Sen kan jag inte prata elbilar utan att nämna acceleration. Det är en helt annan känsla att trycka på gasen på en elbil. Den reagerar direkt och är otroligt lättkörd. Lite som när jag var ung och hade en trampmoppe utan växlar. Det vara bara att gasa eller att släppa gasen som gällde. Ibland kunde man väl tänka sig att bromsa också. Det gör man dock ganska sällan i nya elbilar, då det ofta finns en funktion där batteriet istället tar tillvara på motståndet och laddar sig medan den ”motorbromsar”.

Sammanfattningsvis gällande ägandet, ur mitt perspektiv, är att det är jättelite osmidigare, mycket roligare och något dyrare.

Guide elbil

De negativa aspekterna

Även om jag tycker att det är kanon att köra och leva med en elbil så finns det vissa saker värda att nämna, som skulle kunna anses som höga trösklar för att våga ta steget.
Jag har varit inne på dem båda två.

Planering och att sätta sig in i laddstolpevärlden.

För att planera sin längre resa kanske man gärna vill ha en idé innan man ger sig iväg. Var finns stolpar (som passar min bil) och hur pusslar vi ihop detta för en så friktionsfri resa som möjligt. Detta innebär lite jobb (om man inte vill gå på mañana style jag beskrev som ett alternativ ovan). Tyvärr finns det inte riktigt någon perfekt app med alla stolpar och bra info samlad. Jovisst, det finns sajter och appar som har ganska många olika tillverkare samlade, men för min del vill jag veta att jag har koll på ALLT. Det betyder flera olika appar och jämförelser innan jag är nöjd. Att veta vad man behöver för att ladda på stolparna kan också vara lite svårt att veta. De flesta stolparna idag har kortläsare och det brukar kunna lösa sig ganska smidigt på plats, men inte ännu alla. Vissa behöver du ha en så kallad laddbricka för att kunna ladda från. De är ofta gratis så jag beställde alla jag kunde hitta ungefär. (Länkar till några längre ner.)
En annan sak som skiljer är priset. Och snabbheten på laddningen. Ofta har dom med varandra att göra. Men för att krångla till det; inte alltid.

Priserna förändras lite och nya aktörer ploppar upp, så jag kommer inte lista några siffror här, då det kan vara missvisande. Men en tumregel är ändå att snabbare är dyrare. Vadå snabbare? Tänker du då. Kort förklarat kan laddarna ge olika mycket kW in i batteriet och desto högre siffra ju snabbare laddas batteriet. Fast inte riktigt. Din bil har en högsta gräns så många värstingladdare kanske inte är snabbare än en annan, pga att din bil inte kan ta emot den höga effekten. Nu är vi inne på överkurs, men det kan vara en bra sak att ta reda på innan du väljer bil.

Priset

Är det dyrare att äga en elbil? Jadu. Oj vad det beror på.
Eftersom ”vanliga” elbilar fortfarande är ganska nya på marknaden antar jag att vi får jämföra med en hyfsat ny inte elbil. Och då skulle jag säga att inköpspriset generellt är dyrare.
Även om Teslas Model S har funnits på marknaden sen 2012, så är det fortfarande en kort tid vi har kunnat samla data för omkostnader över tid. För att ta just S-exemplet så har andrahandsvärdet hållit sig starkare än många andra bilar och batterierna har degraderat mindre än vad man trodde, enligt en färsk undersökning. (Varsågod för den oerhört tydliga och tungt faktabaserade förmedlingen.) Inget Oxfordsystem att bjuda på här tyvärr.

Min egna erfarenhet gällande omkostnader kortsiktigt är att vi betalar mer för parkeringsplats med laddmöjlighet och vi betalar, om än ganska lite, för elen vi använder på stolpen.
Vad man tjänar in pengar på är milkostnaden. Och den kan man verkligen få ner otroligt mycket om man är medveten. Förra gången vi körde ner till Halmstad körde vi 52 mil för 56kr. (Då var den full-laddad när vi åkte och hade ca 20% kvar när vi kom fram.) Jag har också hittat ett sätt vi skulle kunna köra så att det kostar 0kr, men det skulle innebära en liten omväg på en kvart eller så (Tack Lidl som börjat med gratis snabbladdare på vissa av deras parkeringar. Mycket smart drag.)

Ladda elbil på Lidl
Lidl erbjuder gratis laddning av elbilar på vissa parkeringar

Sammanfattningsvis gällande kostnader är helt enkelt att du får ner kostnaden genom att köra så många mil som möjligt. Du tjänar ju såklart inte pengar på att köra mer, men i jämförelse med en fossilbil knappar du in vad gäller kostnader. Det finns en anledning till varför många taxibilar idag är Teslor.

Varför borde jag skaffa en elbil?

Ok, jag ska hålla mig kort.
Det finns ett par faktorer jag ser som fördelar med en elbil. Faktorerna är till stor del baserat på mjuka värden.
Visst, kör du jättemycket kan det vara en prisvärd investering och gillar du att vara först iväg från rödljuset är det också el du ska köra. Men finns det andra anledningar?

Jag skrev nästan högst upp ”Känslan. Bara känslan.” Och den tycker jag är underskattad. Över matbordet kan vi diskutera diverse hårdfakta, framtidsrisker, klimatbov eller frälsare eller att man inte orkar stanna och ladda när man är på väg någonstans (men äta går bra. Newsflash, man kan göra det samtidigt). Men vad som är svårt att prata kring är känslan. Känslan av att sitta i något nytt och spännande. Att man bidrar till att utvecklingen går framåt och att fabriker troligen kommer att bli betydligt bättre på att bygga dessa batterier mer klimatsmart så länge det är detta som säljer. Att den är kvick, sugen, glad på livet. Som en 7-åring! Men den största skillnaden att bilen är tyst som en mus. Dessutom är en elbil byggd för att vara otroligt säker. Det sitter kameror överallt och skärmar för att hjälpa dig ha koll. Om du vill. Annars fixar den biffen alldeles själv.

Vår leasing går ut om drygt 4 månader och jag vet inte riktigt hur vi kommer att göra. Det är inget snack om att vi båda vill fortsätta köra elbil. Att köra något annat skulle bara kännas som att lyssna på sin gamla MiniDisc man hittat i källaren. Som från en gammal era. Något som var förut.

För vår del kommer det att landa i om vi har råd. Vi som oftast kör så korta sträckor har svårt att motivera kostnaderna, men ärligt talat har jag svårt att se något annat. Kanske blir det att kika på en hybrid – det vore enligt pappret troligen det smartaste alternativet för oss. Men som sagt. Det känns uråldrigt och smutsigt. Och jag har aldrig riktigt gillat medelvägen. Allt eller inget, det är roligare så.

Den ultimata elbilsguiden

Vad ska du tänka på om du ska skaffa elbil?

Ok. Du är sugen på att skaffa elbil. Men vad ska man tänka på då?

  • Storlek – Hur stor bil behöver du? Hur många ska åka i bilen och hur mycket bagageutrymme behöver ni?
  • Pris – Vad kan ni lägga på en bil?
  • Räckvidd – Hur långt behöver den gå? Ska ni mest köra kortare sträckor eller är det långa turer som gäller för er? Vad är en bra räckvidd för ditt behov? Många gånger är det dyrare med ett större batteri så mitt tips är att fundera över om det kanske räcker med ett lite mindre.

För oss som kör längre sträckor bara någon gång om året så är det ok att stanna två gånger istället för en. (Eller ingen om man går på värstingalternativ.) Vi har ca 9 mil till Anna Marías föräldrar i Uppsala så en bil som går 20 räcker för oss. Fundera över hur du kommer använda bilen och var det är värt att lägga krutet. På batteristorlek eller pris.

Finansieringsalternativ finns såklart ett par stycken också.
Du kan köpa bilen alt. privat- eller företagsleasa.
Vi valde som sagt alternativet att leasa privat, men bara i 12 månader, för att få testa helt enkelt. Notera att det dock är ganska sällsynt med så korta avtal, då de ofta sträcker sig över 24 eller 36 månader. Ett litet tips är att ha koll på slutet av året då bilförsäljarna ofta vill bli av med årets modeller för att plocka in nästa års modeller. Då har man bäst förutsättningar för att göra klipp!

Den ultimata guiden om elbilar

Länkar och tips.

Kartor/laddplatser/Appar

uppladdning.nu
plugshare.com
chargemap.com
eondrive.eon.se
ionity.eu/en/where-and-how.html

Laddbrickor

eon.se/elbil/ladda
incharge.vattenfall.se/ladda-paa-vaegen
fortum.se/sa-har-laddar-du-din-bil
bee.se/om-laddning/ladda-langs-vagen

Och missa inte Emmas guide:
Där kan du lära dig om elbilar, klimat, el och när du ska ladda din bil.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

12

Vi rivstartade semestern med att få Edda att sluta med blöjor. Hur kunde jag vara så naiv och tro att det var nåt vi skulle fixa på några dagar i början av semestern? Varför pratas det inte mer om mängden kiss det finns i små barns blåsor?

Jag väljer att bespara er detaljerna (om ni inte ber om att jag ska dela med mig, har fört någon slags loggbok över potträningen, det börjar bli en mindre roman nu…) Hur som helst. Vi tog bilen ner till Halmstad igår. Vi har ju en elbil och jag kan inte understryka hur härligt och bra det känns med elbil.

Hej hej från laddning + lunch i Linköping.

Sommaren är lite halvt frånvarande. Här vid havet blåser det massor. Sol blandas med regn och allt däremellan. Men det känns skönt med miljöombyte och att ha en trädgård att springa i för Eddas skull. Vi äter rabarberpaj med rabarber från trädgården. Grillar lax i foliepaket och cyklar runt byn. Nu känns det som semester på riktigt. Lite varmare väder på det bara och ett dopp i havet så är jag nöjd.

Och så vore det toppen om Edda kunde lära sig att gå på pottan. Kräver inte mer än så.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

13
Holiday Slipover - Work in progress

När jag kollar på TV på kvällarna stickar jag oftast under tiden. Ett av alla projekt är den här västen, slipover kan man nog också kalla det. En Holiday Slipover från Petit Knit. Sjukt rolig att sticka och passar också nybörjaren. Plus att slipovern / västen är bästa plagget!

Holiday Slipover - Work in progress

Har stickat på den så fort jag fått chansen och tycker garnet verkligen är perfekt. Har 3 nystan samtidigt. 2 trådar Cotton-Merino i beige och 1 tråd med Silk-Mohair i offwhite.

Holiday Slipover - Work in progress

Är faktiskt klar med den sen ett tag tillbaka. Använde den på midsommar och har sen dess dessutom hunnit blocka den. Får ta bättre bilder på den också. För den är himla fin!

Holiday Slipover - Work in progress

Och här kanske det blir lite väl mycket nörderi för er som inte är lika uppslukade av stickning som jag. MEN! Magic Loop, vilken grej! Jag har precis lärt mig det och det är så himla bra. YouTube:a videos om du vill lära dig, men kort sagt så kan du sticka ett plagg på rundsticka med mindre omkrets än vad dina rundstickor har tack vare magic loop. Man gör en liten extra ögla och vips är det som att man har rätt längd på rundstickan. Genialt!

Råkar det vara så att du skulle vilja lära dig att sticka så vill jag bara peppa på och säga GÖR DET! För jag har stickat lite då och då under många år. Så jag har ju absolut kunnat grunderna. Men i princip aldrig gjort klart något. Men nu har jag verkligen hittat det här med stickning och det är så himla roligt! Kan. Inte. Sluta. Mest är väl tack vara min bästa syjunta, Tvåpunktnål. Följ oss på instagram för sånt vi stickar på! Snart är vi dessutom uppe i 100 följare.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10
Edda sommarlov

Och helt plötsligt så har Edda gått på sommarlov. Philip har jobbat det sista och vi har semester kan man väl mer eller mindre säga. Jag själv har väl typ semester med några undantag för några deadlines, bokföring och lite mail typ. Som egenföretagare är jag inte alls bra på att ta ledigt. Har inte varit helt ledig på de dryga tre åren som jag haft eget tror jag. Egentligen dumt ju. Men nu är det som det är och jag är faktiskt ganska bra på att släppa saker när jag måste.

För att fira in Eddas sommarlov åt vi en Bamseglass efter förskolan. Edda har varit extremt peppad på att få äta Bamseglass. OBS att hon då endast ätit det en gång tidigare i sitt liv. Men vissa saker sätter uppenbarligen spår. Så sommarlovet firades in på bästa vis. Bamseglass efter förskolan. Och till kvällsmat köpte vi rökta räkor, aioli och baguette från Ersons i Fruängen.

Edda sommarlov

Rökta räkor kan om möjligt vara nåt Edda gillar ännu mer än Bamseglass. Hon har uppenbarligen smak för det goda här i livet som ni förstår. Edda ville äta ute, så vi dukade på uteplatsen och åt i den ljumna sommarkvällen. När vi nästan ätit upp kom det lite regn, men det gjorde absolut noll. Det gjorde bara att allt kändes lite mer som sommar och sommarlov. Ser så fram emot den här sommaren ändå. Det mesta är faktiskt ett oskrivet blad, men det känns fint att vara lediga tillsammans även om jag inser att det kommer bli rätt svettigt att ha en vild 2 åring att underhålla i flera veckor. Återkommer säkert om nån vecka med en lite mer verklighetsförankrad bild. Hehe.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11
Pärlad brosch - Dnilva

Jag skulle vilja slå ett litet slag för broschen. En lite bortglömd accessoar som mest kanske varit förknippad som något tantigt, men alltså. Vilken genial liten glädjespridare det är ändå! Och det finns tusen olika varianter, former och storlekar. Och! Du kan göra en själv! Idag tänkte jag nämligen visa det senaste jag gjort. En pärlad brosch gjord av Toho Treasures-pärlor.

Pärlsöm / pärlvävning är en pillig sport, det ska jag inte skoja bort! Jag kunde absolut inget om det innan jag började med projektet, men känner nu efter en del pillande att jag har fattat grejen och jag har verkligen fått blodad tand att göra mer. Det finns verkligen så himla många olika tekniker och sätt att göra på. Jag har använt mig av två olika slags stygn (tror jag vi kan kalla det) för att göra min brosch. Och jag upplever att om du kan dessa så kan du göra en hel del.

Pärlad brosch - Dnilva

Engelska är huvudspråket i pysselsammanhang – så förlåt för min svengelska som kommer här. Men, jag använde mig i huvudsak av två olika sömmar som sagt. Brick stich och ladder stich. Med hjälp av dem syr du fram din önskade figur rad för rad.

Jag har använt mig av japanska Toho-pärlor (från Treasure kollektionen). Det är en liten cylinderformad glaspärla där alla pärlorna har lika stora hål och är i samma storlek vilket gör att man får ett mycket jämnare resultat. De finns i massa härliga färger. Tidigare har jag jobbat med Rocailles-pärlor (även kallade seed beads), de är tjeckiska runda glaspärlor som finns i olika storlekar. Det som var extra fint med Toho-pärlorna var att slutresultatet blir så mycket jämnare eftersom pärlorna är mer eller mindre exakt lika stora.

Pärlad brosch - Dnilva

Du behöver:

Pärlad brosch - Dnilva

Och trots en hel del pillande så gick det att få ihop en söt liten brosch. Jag har med mig tre stora lärdomar från projektet och den första är hur viktigt det är att planera det du ska göra. Ska du göra en figur av något slag skulle jag verkligen rekommendera att följa ett mönster. Jag började först på frihand, men kände mig ärligt talet lite vilsen först. Så antingen ritar du upp ett eget mönster eller så finns det massor att köpa. Jag köpte mitt mönster på Etsy och det känns fint att få stötta andra kreatörer med en förhållandevis liten peng.

Det andra jag lärde mig var hur viktigt det är att hålla koll på så att tråden inte trasslar sig eller att pärlar snurrar in sig. Håll fingrarna i styr och gör det lugnt och systematiskt så går det fint. Och om en pärla trasslar sig eller det blivit fel är det lättare att knipsa sönder pärlan än att försöka backa bakåt.

Och till sist. Lägg lite extra tid på att fatta hur man gör stygnen. Jag var för ivrig och började bara köra. Så hittade jag den här videon och då föll allt liksom på plats.

Pärlad brosch - Dnilva

Nu kanske det låter superkrångligt och pilligt, men även om det är lite trixigt så är det väldigt roligt när man väl fattat grejen.

Pärlad brosch - Dnilva

Och man behöver ju inte bara göra broscher eller sy / väva figurer. De här pärlorna är superfina att göra örhängen, armband och halsband av. Eller att brodera fast på kläder till exempel.

Pärlad brosch - Dnilva

Hoppas du är peppad på pärsömnad och pärlvävning, för det är kul och man kan göra massa fina saker. Lycka till!

→ Detta inlägg är ett betalt samarbete med Panduro 

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

5
Edda 2 år

Den 17 juni fyllde Edda 2 år. HON ÄR SÅ STOR! Philip och jag pyntade lägenheten och dukade bordet kvällen innan så att Edda skulle få vakna upp till en kalasfixad frukost. Älskar för övrigt att vi (jag) har en hel låda med kalasjox = ballonger, serpentiner, ljus och diverse som jag har samlat på mig genom åren. Då är man alltid redo för lite firande. För även om allt är annorlunda och man inte kan ses och fira så mycket så kan man ju alltid göra nåt.

Eftersom hon skulle till förskolan så fick det bli ett snabbt och effektivt firande på morgonen med en extra mysig frukost med ballonger, serpentiner och några kvistar doftschersmin.

Edda 2 år

Edda var sjukt pepp på att få blåsa ut ljusen. Vi har övat lite inför födelsedagen på att blåsa ut ljus. Vi tände ljusen och Edda skulle få blåsa när jag upptäcker och ropar: ”DISKMASKINEN! Stäng den Philip!” Philip hann precis bort så hade hon blåst ut ljusen på första försöket.

Edda 2 år

Jaja. Snabbt ska det gå.

Edda 2 år

Sen åt vi en lite extra lyxig frukost med vattenmelon, svenska jordgubbar, gröt, yoghurt och bröd och annat gott innan stöket var ett faktum och vi var tvungna att snabba oss för att inte bli alltför sena till förskolan.

Edda 2 år

Jag som fyller år i mars tycker det är helt underbart med att Edda fyller år i juni. Då kan jag ändå njuta av alla somriga grejer på hennes födelsedag. Som några kvistar av blommande blommor och svenska jordgubbar till exempel. Det är lyx.

Edda 2 år

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8
Broderad väggbonad

För lite över ett år sedan gjorde jag den här väggbonaden för ett jobb till Panduro. Ett enormt broderi på en 80×80 cm stor duk. Eller duk, det är en hålad filt som jag har broderat i med garn i olika tjocklekar. Det här var ett så himla befriande projekt att få dyka ner i där för lite mer än ett år sedan. Morfar hade precis dött, jag varvade jobb och föräldraledighet i ett enda virrvarr. Men det här blev som meditation. Jag tog med mig projektet när Edda och jag åkte till Island för att gå på begravningen. Så jag sydde på den så fort jag fick chansen. Mamma hjälpte mig med idéer på olika sömmar och lärde mig massa tricks.

Det blev franska knutar, korsstygn, snedstygn, flätor och olika mönster i olika färger och former. Handarbete kan vara så meditativt när man bara gör utan att tänka så mycket.

Broderad väggbonad

Det som faktiskt är extra kul är att broderi i vanliga fall är ganska smått och pilligt, men det blir en helt annan grej när man får ta upp det i storlek och skapa stort.

Broderad väggbonad

Kolla så stor den är! Och jag älskar fransarna nertill. Så med dom inräknade blev väggbonaden säkert 1 meter hög. En riktigt maffig pjäs på väggen.

Trendig väggbonad
Foto: Panduro

Själva bonaden var ett hantverksjobb jag gjorde åt Panduro. Det innebar att jag gjorde själva grejen (väggbonaden i det här fallet) som de sedan har med som inspirationsbild kopplad till produkten på hemsidan och en guide på hur du kan göra. Så när jag var klar skickade jag ner väggbonaden till dem i Malmö så de kunde fota den i sin studio. Såhär blev deras bild ↑ Och här hamnade den på deras hemsida.

Andra saker du kan göra med hålad filt

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6
Midsommar i Gröndal

Vilken midsommar vi hade! Så fin, okomplicerad och bara bra. Jag tror vi på något sätt har Corona att tacka för det. Kanske handlar det om att det inte fanns några särskilda förväntningar utan att man liksom får göra nåt bra av det man kan pga ”rådande omständigheter”. Att alla liksom sänker ribban och att man är mer i nuet. Jag vet inte men oavsett så hade vi en fantastiskt fin midsommar.

Midsommar i Gröndal

Vi firade i Gröndal med vänner. Vi började hemma hos Elin och Mattias med midsommarlunch. Sill, lax, potatis, västerbottenpaj, sallad och sånt som hör en midsommar till. Till fika blev det en klassisk midsommartårta med jordgubbar som jag bakade. Alla barn är i ungefär samma ålder så det var synkade tider vilket känns som en otrolig lyx att dessutom kunna få en liten stund av lugn och ro utan barn och att kunna prata till punkt.

Midsommar i Gröndal

Precis när barnen hade vaknat gick jag, Elin, Nathalie och Moa ner till vattnet för ett dopp. Det blev två friska och snabba dopp. Men alltså vad härligt det är att bara. Har kommit på mig själv att längta efter nästa bad flera gånger. (Då har det ändå bara gått två dagar sen midsommar.) Och då är jag en person som varit badkruka i hela mitt liv. Men jag känner att det har ändrats nu.

Midsommar i Gröndal Midsommar i Gröndal

Nu är första gången jag känner att jag skulle vilja ha närmare till vattnet. Trots att vi ändå bor en cykeltur från flera olika badställen. Men det är något romantiskt med att tassa ner till vattnet i morgonrock och ta sig ett dopp.

Midsommar i Gröndal

Framåt eftermiddagen bytte vi location. Andra halvan av Midsommar firade vi i Nathalie och Örns trädgård. Att fira midsommar i Gröndal var som att fira i södra Europa. Typ. Pittoreskt som bara den och när vädret var så bra som det ändå var gav det verkligen en känsla av utomlands.

Moa och Nathalie hade fixat små stationer till alla barn. Ansiktsmålning, ateljé, koja, en plaskpool.

Midsommar i Gröndal

Edda var extremt nöjd med fri tillgång till vatten. Är det något hon älskar är det att leka med vatten. Kolla så fin hon är i min gamla klänning som mamma (eller mormor) sydde till mig.

Midsommar i Gröndal Midsommar i Gröndal

Jocke hade gjort en supergod typ flädersaft med kanel, äpple och massa godsaker. Den var god som den var, men också fantastisk som en spritz! Gabriella som precis har börjat blogga här på JWHF har fått mig att bli så himla sugen på spritz i sommar. Kolla in på hennes IGTV för spritz-inspo.

Midsommar i Gröndal

Så var det dags för mat igen och vi grillade och fick sitta ner en liten stund i hyfsad lugn och ro. För barnen fick utebio på en liten filt.

Midsommar i GröndalMidsommar i Gröndal

Ser ni vilka söta små tigrar jag fick fira midsommar med.

Midsommar i Gröndal

Och såhär såg jag typ ut. Har faktiskt sytt min klänning, eller gjort om en linneklänning från second hand. Perfekt med linneklänning i värmen. Och framåt kvällen åkte min nystickade väst på. Måste visa er sen. Älskar stickad väst.  Bättre än såhär blev inte någon bild på Edda och mig. Jag försöker dra bort nappen lite smidigt eftersom vi ska ta bild, mitt i en blink. Men det är en bild i alla fall. Och det var en fantastisk fin Midsommar.

Midsommar i Gröndal

Hoppas ni också har haft fina dagar.

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

10
Foto: Sanna Dahlén

Det här kan vara mitt fetaste DIY. En blomjacka som absolut inte går obemärkt förbi. Projektet har funnits i mitt huvud i flera år. Materialet har legat i garderoben i över tre år. Men så kom Corona-våren och jag kände att det bara var dags att göra jackan. Det fanns nog en mening med att den skulle ligga så länge och att det var nu den skulle göras.

 

Foto: Sanna Dahlén

Den är tung. Bokstavligen. För mängden blommor är många. Och jag kan inte låta bli att bli glad av den här jackan. Här är det fest, glädje och alltid sommar.

 

I jackan bor det också massa minnen, för en stor del av blommorna i jackan är samma blommor som jag hade i min takkrona som jag gjorde när jag vann den första deltävlingen i Superkaparna när jag tävlade där.

 

Foto: Sanna Dahlén

Och ett sånt här DIY kräver något mer än mina vanliga bilder som bara jag tar. Så jag pratade med min kompis Sanna som är en helt fantastisk fotograf och hon ville hjälpa mig! Så jag tänker inte ens be om ursäkt för alla bilder som jag lägger upp här på mig själv och min jacka. För med så mycket som finns i den här jackan av tid, känslor och engagemang så är det bara så.

DIY blomjacka - Dnilva
Foto: Sanna Dahlén
Foto: Sanna Dahlén

Jackan är naturligtvis ett sånt där vardagsplagg man gärna har på sig en grå novembertisdag.

 

Foto: Sanna Dahlén

När Corona är slut vill jag gå på fest i den här jackan. Jag längtar så!

 

Foto: Sanna Dahlén

Tack Sanna för helt magiska bilder! Behöver ni en fotograf, look no further. sannadahlen.com

Och såhär såg jackan ut innan: plötsligt händer det ändå

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

29
Midsommar i Vinterviken

Nedräkningen till midsommar är i full gång och visst, midsommar kommer nog inte vara vad det brukar i år, pga vi är ändå mitt i en pandemi, så kanske det ändå går att få det ganska härligt! (Vi håller tummarna för bra väder va?) Men lekar och midsommar hör liksom ändå ihop. För 3 år sen skrev jag ett inlägg med 14 roliga lekar till midsommar och alla är absolut inte Covid-19 säkrade, men med lite smart tänk kan man skippa några lekar och Corona-anpassa några andra. För leka och tävla kan man också göra i mindre skala.

Här hittar du inlägget: 14 roliga lekar till midsommar

Fler inlägg på tema midsommar

Enkel girlang till midsommar

Blommigt diadem till midsommar

☆ Jag finns också på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

 

9