Listor är alltid en kul idé! Precis som förra året tänkte jag fylla i min jullista. Har inte läst förra årets svar så jag tänker att det är lite kul (kanske mest för mig själv) att sen gå in och jämföra. Sen tänker jag mig att listan kan hjälpa mig att hitta lite mer julfeeling.

6 julsnabba

Pepparkakor eller lussebullar?
I år pepparkakor. Vi bakade egna med deg från Söderbergs Bageri och alltså mm-hmmm vilka goda pepparkakor det blev. Kommer absolut inte att räcka hela vägen fram till jul. Har redan ätit upp 80% av dem. Annars gillar jag också lussebullar så länge de är saftiga och gärna fyllda med mandelmassa eller nåt liknande.

Skumtomtar eller knäck?
Hemkokt knäck som är sådär karamellig, ja tack!

Julkorv eller julskinka?
Inget av dem då jag inte äter kött. Men är svag för Astrid och apornas sk*nka på ett vörtbröd med skånsk senap på. Det smakar jul.

Revbensspjäll eller Janssons?
Inget av dem heller. Och OM jag äter Jansson så vill jag att den ska vara utan ansjovis. Så svaret på det blir potatisgratäng!

Glögg eller julmust?
Julmust! Dricker sällan läsk, men julmusten, it’s a must!

Ge eller få?
Jag är faktiskt inte så mycket för något av dem på julen. Tycker att det är en sån himla hets och överdåd kring julklappar. Dessutom är det ofta bara en massa struntsaker som ges till höger och vänster. Så onödigt på så många sätt! I Philips familj har de så länge jag varit med dem lottat om vem de ska köpa julklapp till. Så jag köper en julklapp till någon (vi lottar om vem som köper till vem) och jag skickar min önskelista till alla. Så lite secret santa över det hela. På så sätt får jag en julklapp jag vill ha och ger bort en julklapp till någon som också vill ha det hen får. Vi gör samma sak med min familj sen några år tillbaka och kan ej säga nog många gånger hur SKÖNT det är att slippa den där köphetsen! Tycker det jobbigaste är att komma på vad jag önskar mig, hehe.

Jultröja Panduro Dnilva

4 julfavoriter

Favoritjulfilm?
Känner att jag behöver bättra på mitt tittande på julfilmer. Får alltid julfeeling av Harry Potter och brukar ofta plöja igenom samtliga filmer under julledigheten, tror dock det inte blir av i år med tanke på Edda. Men är pepp på när hon vill se dem med mig!

Favoritjulkalender?
Mysteriet på Greveholm har fastnat i minnet precis som Sunes Jul och Jul i Kapernaum. Om en ska se på det i liter mer nutid så tycker jag att 1000 år till julafton var intressant och att Selmas Saga som gick 2016 var himla fin. Äsch, jag älskar att följa julkalender och gör det varje år. Bästa starten på dagen att sätta sig i soffan och kolla.

Favoritjullåt?
De flesta typ! Tycker julmusiken är så viktig för att det ens ska bli någon julstämnig. Men kan inte välja bara en låt. Slukar allt! Ju närmare julen, desto pampigare ska det vara!

Favoritjuldoft?
Alla juldofter i en mix. Det ska lukta sådär varmt av tända ljus (som tänds med tändstickor), nylagad mat, knäck, kanel, nejlika, apelsin. Mmmm. Tänk en juldoft som parfym.

Lysande glittergran Larsson och Lyth

3 om jultid

När är det dags att pynta?
Jag vet att jag tyckte att folk började pynta extremt tidigt förra året, men i år alltså. Det börjades i oktober. Stopp säger jag. Jag fattar att en vill ha julmys, men sakta i backarna! Jag hinner liksom inte med. Men från första advent tycker jag att det är startskottet för pynterierna. Så kommer det lite mer och lite mer hela vägen fram till julafton.

När får man ha gran?
Får och får. Här har jag sett folk ta in granen redan 1:a december. Om jag ska vara gammalmodig och bakåtsträvande skulle jag än idag hävda att en minsann inte ska ta in granen en endaste dag före 23:e december. Men alltså, fasen, in med den när du har feeling och hinner fixa den. Det är ju svinmysigt med gran så lika bra att njuta lite längre av den.

När öppnar man presenter på julafton?
När jag var liten var det direkt efter Kalle Anka. Nu är det någon gång framåt kvällen typ. Det blir lite när det passar i schemat. Eller när tomten knackar på.

Julen 2017

5 julpersonliga

Vad är bäst med julen?
Ledigheten med familjen! Spela spel, äta gott, kanske lägga ett pussel, kolla på film hela familjen.

Det sämsta med julen?
Köphetsen, matsvinnet, stressen och folk som dricker sig fulla och barnen som till följd av det tar skada. Lägg av med det!

Vad ska du göra på julafton?
Som det ser ut nu ska vi fira jul hemma i vår lägenhet. Jag, Philip, Edda, mamma, pappa, Hannes och hans flickvän. Första julen hos oss, det ska bli fint. Känner att vi som värdpar kanske måste börja planera lite. Kolla så vi har tallrikar till alla osv. Maten kör vi knyt på så inte någon behöver göra allt.

Nyår då?
Har varit otroligt ouppstyrd i år med både jul och nyår. Senast vi pratade om det hemma så blir vi nog bara Philip, jag och Edda hemma. Lagar lite god mat och myser runt. Edda har varit väldigt svår att lägga den senaste tiden så att göra något på kvällarna för min del har i princip varit omöjligt. Därför känns det skönt att bara vara vi, hemma som vanligt.

Tror du att det blir det en snöig jul?
En kan ju alltid hoppas men ställer in mig på en brun jul så kan jag bara bli glatt överraskad OM jag får snö.

Fler jullistor hos mina JWHF-kollegor: Vicky, Christin, Lina, Sara, Emelie

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

4

De här stora karamellerna av julgranskulor och cellofanpapper gjorde jag till Roys del av granen i Dessertmästarnas jul i år där jag kommer in och gästar och julfixar i avsnitt 3 (sänds 19:e december kl 20.00 på Kanal 5). Efter det kan du kolla på Dplay. Med tanke på att själva programmet inte är mitt julprogram (SYND! Men är öppen för förslag om någon kanal skulle vara intresserad, hehe) så tänkte jag att jag kunde dela med mig lite mer av hur jag har gjort här på bloggen. Så vi kikar på hur jag gjorde karameller av julgranskulor, det perfekta pyntet för Disney-granen! Och det här blir ju dessutom en liten förhandstitt på det som komma skall.

Det är enkelt och ett perfekt sätt att använda gamla julkulor som kanske har blivit skavda, saknar hänge eller sådana du helt enkelt har över. Ett tips är att kolla efter julgranskulor på loppis och second hand! Finns sjukt mycket!

Disneykarameller till granen

Svårighetsgrad:
▲△△△△

Tidsåtgång:
▲△△△△

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Du behöver:

  • Runda julgranskulor i olika storlekar och färger
  • Cellofan (färgat eller klart spelar ingen roll, blir bara lite olika effekt)
  • Fiskelina
  • Tejp
  • Sax

Eventuellt kan du ha sidenband för att knyta rosett med. Ta vad du har hemma eller prova dig fram.

Gör såhär:

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Klipp en bit cellofan, den ska vara nog bred på bredden för att täcka julgranskulan och ha extra över på båda sidorna för att kunna få till flärparna på sidan av karamellen.

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Rulla in kulan i cellofan. Vill du kan du fästa den med en liten bit tejp.

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Snurra till ändarna genom att vrida i motsatt riktning som pappret på en vanlig karamell.

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Knyt ändarna med fiskelina. Om du ska hänga karamellen i julgranen, gör ett hänge av fisklina. Vill du ha ett extra band i en kul färg kan du knyta det över fiskelinan nu.

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Klipp till och skrynkla till ändarna. Sen är karamellen klar!

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

Gör en eller hundra och häng upp i granen!

DIY Karamellkula av Anna María från Dessertmastarnas jul 2018

 

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8
Nordiska Museet Stockholm

Studiebesök, att få se hur saker görs eller att få en privat visning av spännande platser kan vara en favoritsyssla hos mig. Det är så häftigt att få höra mer om något och få se och lära mig. Jag älskar det! Så när Emma Aspelin från Nordiska Museet bjöd in till en privat visning bakom kulisserna skrek jag JA! högt och svarde på vändande mail att jag ville med. Så häng på när jag, Maria och Helena fick smyga runt på museet.

Nordiska Museet Stockholm

Vi började med att åka högt upp i huset till det här mäktiga rummet med små burar längs väggarna. Och i burarna ligger det nedmonterade kakelugnar. Många från Klarakvarteren i Stockholm när de revs, men också från andra delar av landet. Vi kikade in bakom hönsnätet och där låg det hur många bitar som helst. En märklig grej ändå, varför skulle kakelugnarna upp så här många våningar när det inte fanns en hiss ens?

Så fortsatte vi uppåt några våningar längs med en trätrappa. Upp på taket och ut för att blicka ut över Stockholm. Vi hade sån flax med vädret. Sol och klart = bra utsikt! Det blåste en isande vind men det var så vackert! Stockholm är bra fint ändå. Efter några varv runt balkongen som går runt ett av tornen gick vi in i värmen igen.

Nordiska Museet Stockholm

Det fanns saker och vrår att titta på överallt. Det här hörnet såg ut som Room of Requirement från Harry Potter när han behövde gömma något. Så mycket fint att upptäcka, men vi hade ett späckat schema så vi fick gå vidare.

Vi mötte upp Susanna Janfalk, avdelningschef för samlingarna på Nordiska Museet, som visade oss porslinsvinden med 10 000 tals föremål. Från dåtid till nutid. Jag vågade knappt röra mig där inne. Ej läge att stöta till en hylla och krossa en antik vas till exempel. Det fanns så mycket kul att titta på. Det här ostronfatet till höger till exempel. Hur mäktigt på en nyårsdukning? Jag som inte gillar ostron hade ändå velat ha den på bordet. Maria föreslog att servera fredags-tacon sådär. Inte mig emot!

Nordiska Museet Stockholm Nordiska Museet Stockholm

Porslinet hade inte precis en trist utsikt heller. Vasamuseet och slottet liksom.

Den här mannen passerade vi. Stor som sjutton och lite gömd. Vem var han och varför har han lämnats kvar där?

Vi fortsatte till konservarot-ateljén, där träffade vi Chiara Romano Johansson som visade oss lite från kommande utställningen ”British så in i Norden” som öppnar 29 mars 2019. Vilket jobb det är med varje plagg och docka som ska förberedas. Och alla dolda under skynken för att skyddas.

Kolla in den här brudklänningen från mitten på 1800-talet bara! Och midjan! 45 cm!

Och här är en provbok med tyger från Liberty i London. Den här kunde du låna hem när du funderade på nya tyger till hemmet.

Fotostudion på Nordiska Museet Stockholm

Vi fick också kika in i fotostudion. En av Sveriges äldsta dagsljusateljéer. Och vilket ljus sen! Här hade jag lätt kunnat se mig själv ha mitt kontor och kunna fota mina DIYs i toppenljus till och med i mörkaste november.

Fotostudion på Nordiska Museet Stockholm

Selfieljuset var självklart tvunget att testas. Det fick mycket väl godkänt!

Fotostudion på Nordiska Museet Stockholm

Det här måste nog vara drömstativet när det kommer till funktion. Perfekt för flaylays! Lite minus är väl kanske storleken. Inte något jag tar med mig på tunnelbanan precis.

Julgran - Nordiska Museet Stockholm

Och så en sista tur i stora hallen där den här mäktiga granen står. Tänk att få pynta den, vilken grej! Stort tack till Emma Aspelin som visade oss runt. En så himla kul dag! TACK!

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

9
Hållbara julkalendern 2018 - Lucka 10

Idag är det dags för mig att öppna en lucka i den Hållbara Julkalendern som Maria på Husligheter är initiativtagare till. En secondhandkalender med personliga föremål som är redo att få nya hem. Vi är 12 bloggar (se alla i botten av inlägget) som alla har plockat fram två saker från våra hem. Saker som är använda och älskade av oss. Det finns nämligen så mycket fina och bra grejer där ute, varför måste en bara köpa nytt? I år känns det viktigare än någonsinn att tänka hållbart kring julen (och alla andra dagar av året). Så, häng på Hållbara Julkalendern, läs om alla älskade saker som förtjänar att fortsätta älskas och buda hem så många du vill via Tradera. Och det bästa, all vinst skäner vi till Naturskyddsföreningen och deras viktiga miljöarbete. Läs mer om kalendern här.

Min första sak som jag skänker till Hållbara Julkalendern är de här vackra fågelillustrationerna av Arthur Singer för The American Home Magazine 1956 som jag köpte för massa år sedan när vi bodde i Hornstull. Jag tror det kan varit 2010. Philip och jag bodde i en sekelskifteslägenhet med högt i tak, en grön kakelugn och vacker stuckatur. Lägenheten var så fin! Vi ville hitta något fint att ha på väggen som dessutom passade in i lägenheten så när jag sprang på tavlorna i en secondhandbutik på Södermalm var det meningen att de skulle med mig hem.

Det är fina detaljer och jag känner mig harmonisk när jag tittar på tavlorna. Det är en fin egenskap hos två tavlor ändå. Efter lite efterforsknigar så har jag kommit fram till att det är prints som följde med The American Home Magazine. Om jag har luskat rätt så är de två tavlorna jag har prints från oktober och november 1956. De är nummer 3 och nr 4 i samlingen.

Hållbara julkalendern 2018 - Lucka 10

Efter lägenheten i Hornstull har tavlorna flyttat med till vår funkisvtvåa på Hägerstensåsen, en helt annan typ av lägenhet, men tavlorna har passat bra där ändå. De har både hängt i hallen och hälsat alla gäster välkomna och nu senast stått i vardagsrummet i konsollhyllan som Philip och jag satte upp.

EFTER: Rensa hemma - Bokhyllor och skåp

Jag älskar tavlorna fortfarande, men nu när vi flyttat ännu en gång har vi inte hittat den rätta platsen, tyvärr. Så istället för att de ska läggas undan och glömmas bort förtjänar de att få ett nytt hem att trivas i.

Från och med idag och två veckor fram kan du buda på tavlorna på Tradera. Alla pengar går rakt till Naturskyddsföreningens viktiga arbete. Jag bjuder även på frakten till dig som lägger det högsta budet. Och här hittar du samtliga auktioner på Tradera.

Igår var det Helena som öppnade en lucka och där kan du buda på hennes fina satelitlampa. Imorgon ska du kika in till Emma på Whatdecoratesmyday som öppnar nästa lucka.

1 dec Husligheter
2 dec Emma Sundh
3 dec Studioelwa
4 dec Malin Persson
5 dec Mokkasin
6 dec Fair living
7 dec Living by W
8 dec Volang
9 dec Helena Lyth
10 dec Dnilva
11 dec Whatdecoratesmyday
12 dec Hemmafixbloggen
13 dec  Studioelwa
14 dec Malin Persson
15 dec Emma Sundh
16 dec Living by W
17 dec Mokkasin
18 dec Whatdecoratesmyday
19 dec Volang
20 dec Dnilva
21 dec Fair living
22 dec Helena Lyth
23 dec Hemmafixbloggen
24 dec Husligheter

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

1
Rosettskola - Anna María

Ett fint paket är i mitt tycke både kul att göra, men också väldigt kul att få. Det blir något alldeles extra när en kan se att det ligger lite jobb och tanke bakom ett fint inslaget paket. Och det finns otroligt mycket en kan göra på just det området. Vad du slår in i är en sak, men hur du knyter kan verkligen sätta stilen! Så här kommer min tredje film som jag har spelat in tillsammans med Panduro. Anna Marías rosettskola! Jag visar hur du knyter 7 olika slags rosetter. Rosetterna kan dessutom få helt olika utseende beroende på vilken typ av snöre du använder.

Prova dig fram med olika typer av band. Breda band, smala band, blanka eller glansiga. Olika band funkar olika bra för olika rosetter. Men kom ihåg att ha kul och testa! Bra att ha när du gör rosetterna är dubbelhäftande tejp och en bra sax.

Fler filmer jag har gjort tillsammans med Panduro

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

4
Dessertmastarnas Jul 3 - Juryn och Anna María
Dessertmästarnas Jul 2018 foto: Magnus Selander/Kanal 5

Ikväll är det premiär för tredje säsongen av Dessertmästarnas jul! Och jag är med och gästar ett av programmen! Som vanligt ska Magnus, Roy och Sébastien baka och fixa godsaker inför julen. Men i år kommer jag in och hjälper till att pynta inför julen. Jag fixar julpynt du kan göra själv och slår in bakverk och sånt som juryn lagat. Jag är så peppad på att få se programmet, vi spelade in i februari och då låg liksom Edda i magen. Så sjukt!

Som sagt har programmet premiär idag den 6:e december. Nästa avsnitt sänds på torsdag 13:e december samt onsdag 19:e (här är jag med!!) och torsdag 20:e december klockan 20.00 på Kanal 5. Eller så kan en kolla på Dplay.

Jag tänkte jag skulle dela med mig av det jag gör i programmet här på bloggen nu inför julen, lite tydligare steg-för-steg och instruktioner än vad som hinns med på TV. Så stay tuned!

UPPDATERING: Letar du efter recepten från programmet så har jag tyvärr ingen koll på dem eller var och om Kanal 5 lägger ut dem. Jag kommer dela några av recepten här som passar till mina DIY, så håll utkik!

UPPDATERING 2: Här hittar du recepten till säsong 3 av Dessertmästarnas Jul.

Mina julfix och pyssel från programmet hittar du här:
Stora godisar att hänga i granen

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

23

Vi har väl alla sett dem. Den klassiska jultröjan som bara blivit populärare med åren. För min egen del såg jag den först i diverse julfilmer innan den äntrade DIY och pysselvärlden och tillslut även butikerna. Jag som är uppväxt med stickade tröjor älskar idén om att få en hemstickad tröja varje jul som är galnare än den andra. Men om jag ska sticka en tröja själv eller starta en sån tradition för Edda behöver jag snabba upp min stickning med tre ljusår ungefär. Men det finns snabbare sätt! Panduro har nämligen tagit fram ett litet kit för just det här. Och jag har fått göra min egen jultröja med hjälp av kitet. Eller jag gjorde två. En till mig och en till Edda. Det gäller att matcha!

Jultröja Panduro Dnilva

Gör din egen Ugly Christmas Sweater

En lätt och kul grej att göra för att förhöja julstämningen med cirka tretusen procent. Det bara kliar i mina fingrar att göra en tröja till Philip också. Klart hela familjen ska ha varsin tröja!

Jultröja Panduro Dnilva

Du behöver:

  • En tröja, leta i garderoben om du har någon du kan avvara, annars finns det mängder i secondhandbutiker.
  • Christmas Sweater deco kit
  • Textillim eller limpistol (om du vill limma fast hellre än att sy)

Jultröja Panduro Dnilva

Gör såhär

Det är egentligen ganska så enkelt. Tänk ut hur du vill ha din tröja, sen är det bara att gå loss och sy eller limma fast delarna så som du vill ha dem. Eddas tröja har jag valt att sy fast paljetterna en och en lite huller om buller så de bildar ett E. Det tog sin lilla tid, men värt jobbet i slutet då de sitter bättre när jag sytt dem en och en. Eftersom Edda stoppar allt i munnen så är jag hellre på den säkra sidan. Men kommer såklart ha lite extra koll på henne när hon har den här tröjan på sig.

Jultröja Panduro Dnilva

Eddas tröja fick paljetter och pompoms på framsidan. Bara att maxa på så blir det bra tänker jag. Ju mer desto bättre på något sätt.

Jultröja Panduro Dnilva Jultröja Panduro Dnilva

På baksidan satte jag dit en gran som jag klädde i guldbandet som följde med i paketet. Nu när Edda kan rulla runt gäller det att det är juligt både fram och bak på tröjan.

 

Min tröja blev en lite stökigare variant. Jag bara smackade på lite allt möjligt. Renar, granar, pompoms och paljetter. Allt i en salig blandning. Som extra jul-bling sydde jag små grupper av paljetter här och var. Allt för att det ska blänka lite extra.

Jultröja Panduro Dnilva

Det här är en så kul grej att göra och ge bort som present eller samlas med kompisarna eller familjen och julpyssla. Köper ni alla ett varsitt kit kan ni dessutom byta grejer mellan er. Jag tog till exempel renen från Eddas kit och använde på min tröja.

Om du också gör en egen jultröja. Panduro har en tävling på Instagram där du kan vinna ett presentkort på 1000 kr. Lägg upp en bild på tröjan och tagga #uglyxmasbypanduro senast den 17 december. Se mer om tävlingen här.

 

Jultröja Panduro Dnilva

Kram och hej från mig och Edda!

→ Detta inlägg är ett samarbete med Panduro 

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

6
Julkrans med bilder

Här om dagen var jag inbjuden till en supermysig och julig workshop. Monica på Hemmafixbloggen styrde kvällen tillsammans med Canon. Själva workshopen var på Snickeriet och där hänger jag ju i vanliga fall när jag jobbar, så det var extra fint att få komma dit en kväll på workshop. På plats berättade Canon om sina skrivare som vi sen fick testa loss och printa bilder som vi sen kunde skapa med.

Jag skrev ut bilder på Edda. Hehe. Pga – det finaste jag vet. Kände mig otroligt klyshig och som en riktig mamma som skriver ut massa bilder på sitt barn. Nya tider nu! Monica inspirerade och hade gjort så fina kransar där hon hängt bilder från. Jag gjorde en egen variant och tänker att den ska så småningom få hänga i Eddas rum med bilder på familj och släkt. Men nu i jul får Edda vara huvudpersonen i kransen.

Julkrans med bilder

Jag måste ändå säga att jag blev riktigt imponerad av kvalitén på bilderna som skrevs ut. Blev blixtförälskad i ett av deras fotopapper. Supermatt och kvalitén var så fin. Ångrar nu att jag inte skrev ut en bild med något annat motiv än Edda för att kunna rama in och ha på väggen.

Julkrans med bilder

Och själva kransen tycker jag blev himla fin den med. Stommen (som kommer från Lagerhaus) tänker jag får bestå, men det som hänger på byter jag gärna ut efter säsong. Ljusslingan tog jag hemifrån och den adderar det där lilla extra. Nu ska jag bara hänga upp kransen i ett förnster här hemma.

Workshop med Hemmafixbloggen och Canon

Jag var tvungen att smyga ut och fota Snickeriet utifrån. Det fullkomligt bubblade av kreativitet där inne. Här var Karin, Monica och Malin i full gång!

Workshop med Hemmafixbloggen och Canon

Varenda vrå var full med material för att skapa, jag hade gärna stannat flera timmar till då all tid bara försvann i ett endaste nafs. Men så glad att jag kunde smita hemifrån en stund och få träffa alla fina pysselvänner och skapa.

Workshop med Hemmafixbloggen och Canon

Tack för mig Monica och Canon! Så himla fint styrt och så kul för mig att få komma iväg en stund hemifrån.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

2
Stumpstake - Panduro + Dnilva

Hoppas ni hade en fin första advent igår. Nu släpps min andra film som jag har gjort tillsammans med Panduro där jag visar grejer du kan göra själv inför julen. Missade du min adventskalender, här kan du se den. I den här filmen gör jag en stumpstake med hjälp av ett FixCandle ljuslim. På så sätt kan du limma ljus på fria (brandsäkra) ytor och fixa vingliga ljus i ljusstakar på ett enkelt sätt.

 

Stumpstake - Panduro + Dnilva

Två vintriga ljusdekorationer perfekta för lite adventsmys. Och så himla roliga att göra! Bygg ett landskap med små djur, låtsassnö, kottar, kastanjer, julkulor, godis eller vad du kan komma på. Låt fantasin flöda! Som vanligt, tänk på att ha koll på ljusen och släck dem innan du går hemifrån.

Men nog med småprat! Nu kollar vi på filmen och hur jag gjorde min stumpstake. Hoppas det kan inspirera dig till att göra en egen.

Gör en vintrig ljusstake

 

Stumpstake - Panduro + Dnilva

Spana in den här drömmiga arbetsplatsen! Jag är så otroligt tacksam och glad att jag kan kalla detta mitt jobb! Extra kul och lyxigt är det när någon annan står bakom kameran och filmar samt klipper materialet. Annars brukar jag göra allt själv. Så tack till Wanda, Emmy och Ulrika som alla var med när vi spelade in.

Stumpstake - Panduro + Dnilva

Philip och Edda hängde också med ner till Malmö. Edda som var riktigt imponerad av stumpstaken! Det kan nog vara det bästa betyget jag kan få ♡ Eller var det kanske alla ljus och allt som glittrade så fint som var det mest imponerande? Vem vet?

Fler filmer jag har gjort tillsammans med Panduro

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

4
The Creative Collective Sweden 2018

Kan ni förstå att vi går in i 2018 års sista månad imorgon? Knappt så jag kan det själv. Förutom sista månaden på året är december även julkalendernas tid. Jag har genom åren varit med och styrt julkalendrar tillsammans med Monthly Makers och även varit en del av The Creative Collectives julkalender. Jag tycker det är en fin tradition att få en dos inspiration och räkna ner tillsammans inför julen med DIY, pyssel och härliga recept. Även i år kommer det öppnas luckor här på bloggen och idag tänkte jag pusha lite extra för 24 Days of Scandinavian Creativity som Gina på Willowday håller i.

För 5e året i rad har Gina samlat några av de mest kreativa kreatörerna jag vet där ute. Och det kommer bli en härlig julkalender full av härlig inspiration. För att inte missa någon lucka är det lättast att följa Gina på @willowdaygram så kommer hon guida dig rätt dag för dag. Följ även #tccsweden2018 på instagram och tagga dina julprojekt med samma tagg för att vi alla ska få maximal inspiration.

Jag ser fram emot att följa kalendern och få se vad alla skapar. Vill du få en julboost redan nu, spana in tidigare års kreationer här.

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

7
Hugar Stockholm

För en vecka sedan åkte Philip och jag för första gången iväg en kväll sen Edda föddes. Vi hade bokat in en konsert och jag hade bokat in min mamma och pappa som kom hem till oss för att vara barnvakt åt Edda. Vi såg Hugar spela en intim spelning på Obaren här i Stockholm. Hugar är ett isländskt band som spelar sådär perfekt melankolisk pampig och känslofylld musik som jag i alla fall gärna har på repeat den mörkare halvan av året. Även Edda lyssnar på Hugar då vi spelar den för henne innan hon ska sova.

Edda är och har varit inne i en period där läggningarna tar extremt lång tid. Vi snackar läggningar som tar 3-4 timmar, vilket gör att det är svårt att göra så mycket annat eller ens något på kvällarna. Just nu går det inte heller att få henne att somna utan att jag ammar henne till sömns, så ja. Jag har varit rätt låst. Så när konsertkvällen kom där förra tisdagen och jag lite hade räknat med kaos och att jag förmodligen skulle missa konserten så somnar Edda på 30 min, bara sådär. Tack! Så Philip och jag lämnar mamma, pappa och Edda hemma hos oss och åker ner på stan! Sån märklig känsla att inte ha med Edda när vi båda är ute på något.

Sen var det konsertdags och kort och gott så var den super! Lyssna för tusan på dem på Spotify, tycker de är värda att höras av alla i hela världen. Strax innan 23 kom vi hem igen och Edda hade precis vaknat för första gången. Ibland står stjärnora rätt. Tack för det och tack till Hugar för en fin konsert! Ser fram emot nästa Sverigebesök!

Snart släpper de en ny platta och här är en av de nya låtarna. Jag är pepp!

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

11

Inlägget innehåller annonslänkar, de är märkta med ⟐. Jag får några öre per klick på en sådan länk och det hjälper mig att fortsätta ha bloggen kostnadsfri. Så klicka gärna på länkarna 🙂

Böcker jag vill läsa

I en drömvärld där jag hade oändligt med tid hade jag läst så många fler böcker. Jag älskar nämligen att läsa och försvinna in i en annan värld för en stund. Eller för den delen grotta ner mig i faktaböcker, tipsböcker eller vad det nu må vara. Absolut bästa stället för mig att läsa på har genom åren varit i kollektivtrafiken. Jag tror att det var 2015 som jag satte ett mobilförbud på mig själv när jag åkte tunnelbana. Det gjorde att jag började läsa mer. Såg verkligen fram emot resan till och från jobbet att få försvinna bort en stund och koppla bort hjärnan. Men sen Edda kom läser jag helt klart inte lika mycket, eller knappt något alls. Av förklarliga själ. Men ändå. Jag saknar läsandet. Just nu jobbar jag halvtid och åker kollektivt då och då = tid att läsa! Så nu är jag taggad på att komma igång och har samlat på mig tre böcker som legat i det här vill jag läsa högen.

 

Feministfällan - Nina Åkestam

Först ut är Feministfällan av Nina Åkestam ⟐. Gillar verkligen Ninas texter, krönikor och hennes bok Meningen med hela skiten ⟐. Har börjat lite smått och är supertaggad på att fortsätta läsa.

Är jämställdhetsprojektet så gott som klart? Är feminism för alla? Är den arga feministen ett problem? 

Feministfällan är boken för alla som kallar sig feminister, för alla som inte vågar göra det, och för alla som har slutat. Boken är ett stridsrop till en rörelse som behöver påminnas om att vi vill något så radikalt som att skapa ett samhälle med samma möjligheter för alla. Det är en obekväm uppgörelse med feminismens utmaningar, och en idé om hur vi ska fortsätta arbetet för en bättre, mer jämställd värld. 

 

Konsten att städa

Konsten att städa av Marie Kondo ⟐ fick Philip i födelsedagspresent av en kompis och jag har hört talas om boken och om KonMari-metoden sedan innan. Ni kanske minns min rensarutmaning under 2018 (har sen Edda föddes varit lite sämre på att blogga om den) och den och boken går ju lite hand i hand. Ska bli spännande att se vad hon säger om att städa och rensa. Vore ju rätt sweet att aldrig mer behöva städa som Marie menar att man kan slippa om en följer hennes tips.

 

Folkets Skönhet

Folkets skönhet av Merete Pryds Helle ⟐ var senaste boken i JWHF bokklubb. Jag hann knappt läsa baksidestexten innan de andra i klubben läst ut boken, men jag vill gärna läsa boken ändå. Har sparat mig från att kika in i diskussionstråden på Facebook, för jag vill inte råka ut för några spoilers. Snart är det dessutom dags för en ny omgång av JWHFs bokklubb. Så håll koll på startsidan här och gå med i bokklubbsgruppen på facebook redan nu!

Vad läser du för bok nu? Eller vad skulle du läsa om du hade tid?

Gillar du inlägget? Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar. Det hjälper mig att veta vilken typ av innehåll du gillar och vill se mer av. 

☆ Följ mig gärna på Bloglovin’InstagramPinterest & Facebook

8