2021-03-18

Pannkakor

När jag var fem år gammal flyttade min familj från stan till ett litet ställe några mil norr om Uppsala, känd för sina många vikingagravar. Vi delade tomt med en bondgård där grisarna rymde ibland och skogen stod mörk bakom huset. Pappa byggde en bastu redan första året och mamma högg veden. Dagen innan julafton pulsade vi ut i kohagen och tog en gran.

På sommarloven kom mina kusiner ofta och hälsade på. De var några år äldre än mig och för att locka upp dem på morgnarna, när de helst av allt ville sova, gjorde jag pannkakor. I början fick de nog be på mig men till slut gjorde jag dem bara, gick in i deras sovrum och sa ”Pannkakorna är färdiga!”.  På bordet: mellanmjölk, bobs jordgubbssylt, strösocker. Och en hög med Kalle Anka-tidningar (som jag aldrig plockade undan och som mamma hotade med att slänga varje gång <3).

Till en början var de säkert inte så goda, pannkakorna. Jag hade redan då en förmåga att strunta i mått och istället köra på känsla. Det gör jag fortfarande men jag har faktiskt ett recept jag brukar utgå ifrån om jag vill vara bombis på att det blir bra. Här kommer det!

Pannkakor (2 pers)
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl mjölk (ev lite mer om man använder havremjölk)
1 nypa salt
2 msk brynt smör

Vispa ihop äggen, vetemjölet och 1 dl av mjölken till en klumpfri smet. Vispa därefter i resten av mjölken och en nypa salt. Låt smeten stå och svälla i minst en halvtimme. När det är dags att steka, låt pannan bli riktigt varm och lägg i smöret. Låt det brynas och häll därefter ner det i smeten. Rör om och stek sedan pannkakorna i smör. Använd helst i en gjutjärnspanna.

21

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.