2021-05-15

Att leva på författarskapet – en utopi?

Några av de vanligaste frågorna jag får är:

”Jobbar du fortfarande heltid?”
”Har du gått ner till deltid?”
”Du skriver väl på heltid nu?”

Det korta svaret är: ”Jag jobbar heltid.” Att leva på mitt författarskap känns som en utopi. Men, för att få författandet att över huvud taget fungera så tar jag tjänstledigt kortare perioder för att skriva. 

 

”Det låter bra i teorin men är svårare i praktiken”

 

Det krassa svaret på varför jag, efter tre släppta böcker, fortfarande jobbar heltid är pengar. Att leva på inkomster från författarskapet är omöjligt för de flesta. För att kunna satsa helt på skrivandet så krävs någon annan form av inkomst. Det kan vara arvode för författarbesök, arbetsstipendier från författarfonden och biblioteksersättning för utlånade böcker. Det låter bra i teorin men är svårare i praktiken. Det är många författare som konkurrerar om arbetsstipendierna och en bråkdel av de som söker får ett. Mer luttrade kollegor ger rådet att fortsätta söka varje år, för till slut kanske det ger utdelning. 

Om du får arvode enligt författarförbundets rekommendationer så är det bra betalt för författarbesök. Det viktiga är att kräva betalt och inte ställa upp ideellt. Det är trots allt ett jobb som ska utföras. Jag tänker på en chef, som för många år sedan sa till mig och min kollega, när vi inte fick någon större lönehöjning, att det gjorde väl inget för våra jobb var ju så roliga? Jag älskar att skriva böcker, men det blir ju svårt att leva på det om jag inte får betalt eller får väldigt lite betalt för det jag gör. Detta är troligtvis ett problem även i andra kreativa yrken. 

 

”Till dig som vill stötta en författare; köp boken och tipsa om boken! Det är det bästa stödet du kan ge”

 

Men försäljningen av dina böcker då, kanske någon undrar. Jag får ett förskottshonorar för mina manus och royalty när försäljningen överstiger det utbetalade förskottet. En del får aldrig någon royalty, andra får mycket, beroende på hur boken säljer. Som egen företagare ska jag dock skatta och betala sociala avgifter, så beloppet som jag kan ta ut i lön minskar drastiskt efter det. Trots den knapra ekonomin i skrivandet drömmer jag om att någon gång kunna arbeta deltid som författare. För skriva, det vill jag!

Till dig som vill stötta en författare; köp boken och tipsa om boken! Det är det bästa stödet du kan ge. Och vill du inte köpa, låna boken på biblioteket! 

 

”Njut av att läsa!”

 

Med dessa ord säger jag tack för denna roliga tid hos Justwannahavefun. Och jag vill skicka med en uppmaning: låt denna sommar bli en lässommar och res genom att läsa böcker! Läs högt för dina barn, lyssna på ljudböcker när du ligger på stranden, läs en spännande bok när det regnar ute eller en fantastisk fantasybok för att utmana din fantasi. Läs en sorglig bok och en kärlekshistoria. Läs böcker av författare från olika länder. Utmana dig själv och läs en bok du vanligtvis inte skulle ha läst. Och framför allt – njut av att läsa!

Status manus 2021: Manuset är lämnat till testläsarna! Känslan är samma som efter att ha tentat en stor kurs. Jag känner mig ledig. Eller, nästan ledig. Just nu är listan på vad som ska göras ganska lång; synopsis till nästa manus, upplägg till besök i skola, ansökan till utbildning, läsning av annans manus för att ge omdöme, uppdatera min sida hos Författarcentrum Syd och läsa och skriva PM i skräckkursen. Inte konstigt att min stora dröm är att få mer tid till skrivlivet.

P.S Månadens boktips!

Följ med till ett Norrland efter klimatkris och epidemier. I dystopin Nattavaara av Engström och Richert har en del av norra Sverige bildat en egen stat, med Kiruna som nav. Hit, till Nordmark, flyr sörlänningar för att överleva. Livet är tufft och kargt och präglas av svält och hårda regler. Nattavaara är första delen i en lovande trilogi.

 

 

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.