2021-04-16

Om att ha koll och lära hela livet

 

Illustration av Mari Bergström

 

Tänk, när jag var tvungen att gå i skolan var det inte alltid så kul. Nu, när jag pluggar som vuxen, så är det en fantastisk kick. Det hänger förstås ihop med att jag väljer ämnen som jag gillar. Men det handlar också om att jag tycker det är himla kul att förkovra mig och lära nytt. 

Du kan få koll på olika sätt; allt från att bevaka twitter och lyssna in på intressanta prat på Clubhouse till att gå kurser på universitetet. Jag skulle vilja hålla mig à jour med vad som är på gång, bevaka nyheter, ja helt enkelt omvärldsbevaka mina intresseområden mycket mer än vad jag gör. Det kan lätt bli övermäktigt när du inser hur många poddar du borde lyssna på och alla nyhetssajter du ska hinna läsa. Jag har en lista på tio-femton poddar jag vill lyssna på, men när ska jag klämma in det?

Jag insåg för ett tag sen (ett bra tag sen) att jag typ inte hade koll på vad som hände i världen längre. Varför hade det blivit så? Svar: jag tittar inte på nyheter på TV längre (förr var det standard att se Rapport eller Aktuellt varje kväll), jag lyssnar sällan på radio och vi har ingen dagstidning (inte heller en betalprenumeration på nätet). Jag menar, hur bra koll får jag när jag i stort sett bara kan läsa rubrikerna till låsta artiklar? Ett tag räddades detta upp av att vår väckarklocka var P1. Nu är hunden vår väckarklocka, så det blir inga morgonnyheter heller. 

Sen finns ju också den där längtan efter att få vara grotta ner sig ordentligt i något som jag verkligen gillar. I höstas gjorde det att jag sökte ett gäng distanskurser på olika universitet och högskolor. Nu pluggar jag både skräck i litteraturen och en kurs om barn- och ungdomsböcker. Vill du lära nytt finns det en uppsjö av alla möjliga kurser. Väljer du en på distans och halv- eller kvartsfart så går det fint att pussla ihop med jobb, familj och annat. För mig är det en energikick samtidigt som jag har nytta av kurserna i mitt författarskap. Kanske blir det någon kurs till hösten också, bara för att det är så kul.

Annars är den stora snackisen just nu Clubhouse. Jag är novis och har precis lyckats ladda ner rätt app (efter lite googlande), blivit inbjuden och lyssnat på mina första samtal. Jag bockade i intresseområden som Författare och Skriva och får en pling när någon startar ett samtal. Ett varningens finger dock; samtal startar hela tiden, när som helst under dagen = lätt att fastna i lyssnandet och lätt att FOMO-känslan uppstår. Som med andra sociala medier måste du aktivt välja bort. 

Så har du en längtan efter att lära dig mer om något eller något nytt, så gör det! 

Status manus 2021: Efter att ha kommit ungefär halvvägs med mitt shitty first draft så har jag skrivit ut det. Det är en milstolpe när jag läser första gången på papper. Och en nödvändig sak att göra för att få överblick och koll på var luckor finns. Det brukar också var vid genomläsningen som jag upptäcker ologiska händelseförlopp och andra felaktigheter. Målet är att hinna skriva så mycket i mars att jag kan lämna till testläsare i april.

P.S Månadens boktips!

I min bokcirkel Bröd&böcker har vi precis pratat om Wolf Hall av Hilary Mantel. Jag läste den för ett antal år sedan på originalspråk och var helt trollbunden av språket. Denna gång lyssnade jag på den svenska inläsningen med Angela Kovács och hon gör det så himla bra! En måstebok för alla historieintresserade. I Wolf Hall kommer vi väldigt nära personerna och maktspelet kring Henrik VIII i 1500-talets England.

 

 

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.