Sponsrat av Bookie

2021-03-21

Duka upp för läsning!

Duka för läslust

Läsning är bra att ha i livet! Men hur skapar man förutsättningar för läsglädje som gör läsningen lustfull och meningsfull även i vardagen? Att läsa innebär mer än att utveckla sitt språk eller för den delen, sin läsförmåga. Det är ett sätt att vidga sina vyer och en hjälp att förstå andra människor, inte sant? Och kanske ett sätt att även förstå sina egna erfarenheter. Men vi behöver läsglädje och läslust för att komma till skott. Kanske är det så att läslusten inte bara är något som uppstår och som vi ska fånga? Ett flyktigt tillfälle som svävar där ute i universum. Istället för att Carpe boken, så kanske vi måste släppa in den i vardagen istället, hur den än ser ut?  Kanske är läslust just något man får skapa och som man sen släpper fri? Fri att njuta av. 

Omringa dig av skönlitteratur 

Såhär är det – man behöver omringa sig av skönlitteratur för att känna läsglädje och nyfikenhet. Mer historier, ger plats för ännu mer historier. Böcker behöver finnas hemma och egentligen i alla miljöer man lever sitt liv i för att de ska bli en naturlig del av vardagen. Det måste inte vara något man gör bara när man går och lägger sig. Eller åker tåg. Kanske ska vi ha en ”bring your book to work-day?”. Istället för casual friday, så har vi Reading Wednesday?  Hur skulle det se ut? Antagligen ganska härligt.

Läsning i vardagen 

Läsning är alltså något alla borde göra regelbundet, det finns många fördelar men det finns också en del pucklar att ta sig över. Det är ju något som gör det svårt för oss att öppna en bok!? Ibland är det omständigheterna men ibland kan det kännas omöjligt bara att veta vilken bok man ska öppna. Vi behöver hjälp på traven. Som tur är, har bookie.nu klarat det jobbet och hjälper oss! Bookie är en ny bokprenumerationstjänst vars mål är att just underlätta för läsningen i vardagen. Skapa mer läsglädje istället för prestationsångest. Varje månad väljer Bookie 5 böcker som de tycker är läsvärda, eller som folk pratar mycket om. Sen väljer du och de skickar hem till dig. Enkelt! De ser även till att ha lite av allt när det kommer till tycke och smak. Man är helt enkelt sugen på olika saker, vid olika tillfällen.

Vi ställde några frågor till gänget bakom Bookie för extra inspiration.

Hej Bookie! Ni har nyligen lanserat – berätta!

Ja, det känns så kul att vara igång! Vi har jobbat med Bookie så länge och nu är det äntligen lanserat. Det har varit en nervös tid inför lanseringen, för även om vi såklart trott på idén ändå från början så kan man ju aldrig riktigt veta hur det ska tas emot. Men vi har fått oroligt mycket positiv feedback och så många hejarop sedan vi lanserade, så nu känns det fantastiskt. Vår ambition med Bookie är ju att göra det enkelt att få till läsningen och att välja bok. Om du är en av alla dem som vill läsa fler böcker men inte riktigt får ändan ur så är tanken att Bookie ska hjälpa dig att få till läsningen.

”De som känner att de vill läsa mer men har svårt att få till det, faktiskt ska läsa mer”

Vad betyder böcker för er?

Det kan låta klyschigt men alla vi som jobbar med Bookie älskar att läsa böcker, att tipsa andra om bra böcker och att diskutera böckerna vi läst och jag hoppas verkligen att det syns i det innehåll och den kommunikation vi gör för Bookie.

Och läsning? 

Det fantastiska med läsning är att den ger så mycket och så många olika saker. Avkoppling, nya insikter, skratt och gråt, lärdomar och nya kunskaper, tidsfördriv, gemenskap och mycket, mycket mer.

Ta dig tiden (om ingen ger dig den).  

När vi går i skolan serveras vi ett läsintresse, visst, vissa kanske tycker man tvingas till det (hej alla skoltrötta själar!), men plötsligt står man där utan någon som frågar en vad som stod i senaste boken och det helt plötsligt var ganska längesen man öppnade en bok. När ingen sa till en, slutade man lita på sig egen förmåga att hitta läslusten och la helt enkelt av. Det var som att man tog läsning för givet och glömde att man faktiskt måste göra plats för den. Som med allt annat. Så kanske nästa gång du dukar, duka upp till Jacob, Marianne och Vera eller vad nu karaktärerna heter i nästa bok. Bjud dem på popcorn eller låt dem hålla dig sällskap till kvällsfikat.

Ni på Bookie är experter på böcker och läsning. Hur är det att jobba med det dagligen? Är det som skomakarens barn eller får ni in läsning i vardagen? Har ni några bra tips på hur i så fall?

Det är fantastiskt att få jobba med böcker! Men, jag kan också erkänna att jag har aldrig varit så stressad över läsningen som de senaste åren, sedan jag började jobba med böcker. Plötsligt insåg jag hur otroooligt många fantastiska berättelser det finns, som jag vill läsa. Men huuur ska jag få tiden att räcka till?! Så Bookie har faktiskt hjälpt mig också, att lyckas välja var i hela Böcker-jag-vill-läsa-högen jag ska börja.

Mitt bästa tips för att få in läsning i vardagen… ibland är det faktiskt supersvårt. Innan Corona och hemma-jobbandet hade jag ett regel för mig själv att alltid läsa på tunnelbanan till och från jobbet. Inget dumscrollande på telefonen. För tillfället, med hemmajobbandet, är ju den tiden borta och ibland är det svårt att ta sig tid att läsa då. När man är hemma och det finns trehundrafemtiofyra andra saker som borde göras. Men mitt tips är nog att bara bestämma att ”Nu skiter jag i allt det andra och läser min bok ett tag.” Själv brukar jag ta en halvtimme i badkaret och läsa där. Då finns det inga distraktioner.

Samtidigt ska ju läsningen vara lustfylld, inte kravfylld. Ibland kommer man in i en lässvacka eller har otroligt mycket annat i vardagen som tar tid. Det händer alla, och då är det nog bara att acceptera det och landa i det ett tag. Lässuget och tiden till läsningen kommer komma tillbaka! Och förhoppningsvis kanske Bookie kan hjälpa till att få suget att komma tillbaka snabbare.

”En viktig del av vårt koncept är ju också att det ska vara KUL att välja bok. Därför försöker vi alltid tipsa om böckerna på ett lite annorlunda sätt”

Ta hand om dig

Sen är det ju det här med att man mår bra av läsning. I själen, i kroppen och i knoppen. Vi pratar mycket om mindfullness nuförtiden, alltså att man ska ta hand om sin mentala hälsa lika mycket som man ska ta hand om sin fysiska hälsa. Vi tar del av tips efter tips men glömmer ofta att ett av de äldsta och mest effektiva metoderna för mindfullness är just läsning. Läsning är helt enkelt bra för hjärnan, lite som att vässa kniven. Faktiskt finns det åtskilliga fördelar med läsning. Läsning är mer än bara ”en bra grej”. Det reducera bland annat stress och får dig att sova bättre på natten, men det är också faktiskt som gymnastik för hjärnan. Lika viktig som vilken annan träning som helst.

Olika böcker för olika tider på dygnet? Eller? 

Det är nog väldigt olika för olika personer. Vissa älskar ju t.ex. att läsa något riktigt läskigt och blodigt sent i mörkret medan andra inte skulle göra det ens om de fick betalt för det. Jag tror ändå att det bästa sättet att få till läsningen är att läsa precis det man är sugen på, den tiden på dygnet man är sugen på det.

Vad är drömmen att Bookie ska bidra med?

Det är enkelt: att de som känner att de vill läsa mer men har svårt att få till det, faktiskt ska läsa mer.

Som att borsta tänderna

Vi kunde inte låta bli att fråga Nina Morillas, 52, grundare av vårdhem för alzheimers-patienter i Madrid – numera grundare och VD för vårdadministrationsverktyget pinkus.es, hur hon ser på läsning både i sitt yrkesliv och i sitt privatliv, och hur de två hör ihop:

Jag arbetade med vård av alzheimers-patienter i 25 år och det var väldigt tydligt att se, att patienter som läst och skrivit mycket i sina liv, löste uppgifter mycket bättre än patienter som inte läst så mycket i sina liv. Det finns mycket forskning som visar samband mellan regelbunden läsning och skrivning, och ökad koncentrationsförmåga hela livet”, säger Nina.

Hon fortsätter: “Själv har jag i många år varit medlem av en bokklubb. Självklart är det utmanande att hitta tid att läsa, men det löste jag genom att helt enkelt skemalägga min läsning. Efter ett tag, började mina barn lära sig att det var lästimme och då stör man inte mamma. Ofta tog de tillfället i akt och använde den timmen till att läsa själva. Poängen är att göra läsning till rutin. Som att borsta tänderna”.

Hur väljer ni på Bookie böckerna? Kan man önska?

Det är vår litteraturredaktör Kerstin som framför allt jobbar med urvalet. En stor del av hennes jobb går helt enkelt ut på att läsa böcker för att kunna välja ut de som passar bäst för Bookie. Det ska först och främst, självklart, vara bra böcker med bra språk och en fängslande historia. Sen är det ju en viktig del av hela vårt koncept att det inte alltid ska vara de största och mest välkända författarna utan vi vill hitta de där guldkornen som man kanske annars hade missat. Spännande debuter, snackisar, historier som tar upp aktuella ämnen och som har något viktigt att säga.

Förutom riktigt bra böcker, vad mer kan man hitta på Bookie framöver?

En viktig del av vårt koncept är ju också att det ska vara KUL att välja bok. Därför försöker vi alltid tipsa om böckerna på ett lite annorlunda sätt. Att skoja med olika personligheter och hitta personas och utifrån det rekommendera böcker. Inom kort kommer vi även addera lite mer av ett Community till vår tjänst. Att man kan betygsätta och kommentera böckerna och även diskutera dem med andra Bookie-prenumeranter. Att diskutera en bok, i en bokcirkel, med vänner eller på t.ex. sociala medier ger verkligen en extra dimension till läsningen och kan göra den så mycket roligare.

Berika läsningen

Vi vet att alla kan uppleva en och samma bok helt olika. Läsning är beroende av den som läser och i vilka sammanhang man läser. Men det betyder ju också att man kan påverka situationen, inte sant? Det finns faktiskt studier som visar på att läsförståelse och läsglädje är beroende av vilken miljö man vistas i (omge dig av litteratur!) och….feedback. Det är alltså också viktigt med kommunikation och inspiration för att ta hand om sin läslust. Man upptäcker att texter upplevs på olika sätt och blir ett tillfälle där man kan lära av varandra. Gemensam läsning leder till inspiration, läsglädje och givande boksamtal. Det berikar läsupplevelsen. Vi delar med oss och lär av varandra i vår gemensamma bokklubb. Vi delar läsupplevelse, läsminnen och framför allt – skapar tid och rum för läsning. Tack för att ni berikar vår läsning i JWHF’s bokklubb. Nästa bok – små katastrofer- diskuterar vi 31 mars.  

 

Hur motiverar man sig att öppna en bok istället för att scrolla på telefonen?

Det är bara att göra. Just do it! Instagram, Tiktok, bloggar och allt, allt, allt som finns där på telefonen är ju konstruerat för att aldrig ta slut och för att få oss användare att stanna kvar så länge som möjligt. Så det enda sättet att slita sig och öppna boken är nog helt enkelt att bara göra det. Du vet ju att det kommer vara så härligt sen när du gjort det och kommit in i den där fantastiska historien. Ni vet att man brukar säga att ”Du ångrar aldrig ett dopp”. Det är precis samma med läsning. 

Bästa boken? Ever? Finns den?

Haha! Världens svåraste fråga ju! Men jag har ändå några böcker som jag verkligen älskade när jag läste dem och alltid tipsar om: Stål av Silvia Avallone, Hela Härligheten av Maragret Mazzantini, Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross och hela Neapel-kvartetten av Elena Ferrante (inser förresten nu för första gången att alla de här böckerna utspelar sig i Italien. Ja, då vet vi vad jag går igång på då… Haha!) . Jag hoppas verkligen att jag i slutet av året har lagt till minst två-tre av våra utvalda Bookie-böcker under året, på min tips-lista!

 

Tack Bookie! Så, ut med tandborsten och sätt dig ner med en härlig bok – både din kropp och din hjärna kommer tacka dig!

P.s Bli en Bookie du också!

Använder du rabattkoden JWHF får du 1 extra bok gratis, när du startar en prenumeration hos Bookie (boken läggs som ett tillgodo på ditt konto direkt när du blivit prenumerant).

 

 

Foto: Jenny Brand Grönberg
Styling: Christin Clausen-bruun

 

4
  • Just wanna view more of
  • Home

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.