Sponsrat av Bookie

2021-03-01

Hello Bookie! Hello Bokklubben!

Hello Bokklubben!

Äntligen är det dags att lägga sig tillrätta och öppna en ny bok. JWHF’s bokklubb är en härlig Digital klubb som djupdyker in i olika böcker tillsammans. Att läsa en bok är definitivt lika med värdefull egentid för oss. Under de senaste par åren tillsammans har vi också verkligen upptäckt att läsningen blir både rikare och roligare när man få prata igenom karaktärerna, händelserna och dramaturgin efteråt. De bästa böckerna är ju dem där man saknar boken när man läst sista sidan. Så det är en väldigt fin del av läsupplevelsen när karaktärerna får leva vidare en stund till i vår bokklubb.

 

Hello Bookie!

Bokklubben lever vidare tillsammans med helt nystartade bokprenumerationskoncepet Bookie! För är det något vi upptäckt så är det att den bästa läsningen är ju faktiskt den som blir av! Att ha en någon som väntar på en sporrar en till att läsa. Världens är full med böcker men samtidigt så är det lätt att bli överväldigad. Var ska man börja?

Det är här Bookie kommer in i bilden. Perfect timing alltså! Tillsammans med Bookie får man ett personligt urval varje månade där de lägger fokus på att hitta nya och intressanta böcker i alla olika genres – de där guldkornen bland böcker, du kanske annars hade missat. Du väljer sedan vilken av månadens utvalda böckerna du vill ha och får den direkt hem i brevlådan till ett medlemspris. Man väljer mellan olika prenumerationspaket, det som passar ditt liv allra bäst, och får ett precis lagom urval att välja mellan.

Keep the conversation going

Så det är äntligen dags att läsa en nya bok tillsammans! JWHF bokklubb är en underbar mashup mellan IRL och det digitala. En härlig kombination av lugn och ro, avkoppling och nedvarvning och sen; stöta och blöta, gestikulera med händerna (nåja, skriva intensivt på tangentbordet i alla fall) och givande diskussioner. Det är ju fördelen med internet – det går snabbt, är livligt och fullt av olika perspektiv. Vi läser alltså boken var för sig och möts sedan i vår digitala bokklubb på Facebook

Rösta på din favoritbok i vår Facebook-grupp. Omröstningen slutar på onsdag morgon (den 3:e mars)  och vi diskuterar den nya boken 31 mars kl 20.00. Men no worries, vi påminner er när det är dags!

Röstningen avslutad: nästa bok vi läser tillsammans blir ”Små katastrofer”. 

Bli en Bookie du också!

Använder du rabattkoden JWHF får du 1 extra bok gratis, när du startar en prenumeration hos Bookie (boken läggs som ett tillgodo på ditt konto direkt är du blivit prenumerant).

Det är äntligen dags att börja läsa igen!

Mars urval av böcker hos Bookie:

 

Rösta på din favorit till bokklubben:

Små katastrofer, av Sarah Vaughan

Sarah Vaughans Efter skandalen gavs ut i 24 länder, nominerades till bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin och gjorde succé som Netflix-serie. Hennes nya, Små katastrofer, hyllas av såväl läsare som recensenter!

Läkaren Liz Trenchard på St Josephs barnavdelning har blivit kallad till akuten för att dubbelkolla en patient.
Beth Curtis, står det på journalen som sköterskan lämnar fram. Liz hajar omedelbart till. Betsey? Kan det vara dottern till hennes väninna Jess?

Jess och Liz träffades när de gick i samma föräldragrupp och väntade sina första barn. Tillsammans med två andra nyblivna mammor kämpade de sig igenom den första tiden och förblev vänner när de fick varsitt barn till. Men efter att Jess fått sitt tredje, lilla Betsey, har de inte haft lika mycket kontakt.

Innan hon ska träffa den lilla patienten pratar hon med underläkaren som kallat på henne: Orörlig, irritabel, slö, gråter, har kräkts, står det i journalen. Jag vet inte riktigt vad som är fel med henne, säger han och undrar om de ska behålla flickan för observation.

Självklart, men först ska vi ta en titt på henne, svarar Liz och drar draperiet åt sidan.
Efter den stunden blir ingenting någonsin sig likt igen.

Liz upptäcker en huvudskada på den tio månader gamla Betsey. Och Jess historia om vad som hänt går inte alls ihop.

Stöld, av Ann-Helén Laestadius

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius roman Stöld bygger på verkliga händelser. Det är en vild och vacker läsupplevelse – som en jojk till renskötarlivet!  Men den är också en spännande roman om brott som begås utan att utredas. En svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.

Elsa provåker sina nya skidor. Hon är ensam på väg till rengärdet. Föräldrarna och storebror Mattias är hemma. Hon vill överraska dem och göra i ordning renarnas pellets själv.

Plötsligt hörs en skoter starta. Ljudet får henne att stanna tvärt i skogen och försiktigt kika fram.
Det är han. I hans hand finns en kniv med blod på och den döda fjolårskalven ligger intill stängslet. Det är hennes ren. Hon känner igen den och ger ofrivilligt ifrån sig ett ljud. Han hör henne, flinar och håller sedan ett finger mot munnen. Så drar han fingret över sin hals.

Död, det betyder död, hon vet det.

Han gasar därifrån på skotern utan att märka att renörat landar i snön. Det duniga örat med märket som bevisar att kalven tillhör Elsas familj.

Elsa är nio år och vet ännu inte att händelsen ska komma att påverka hela hennes liv.
Genom åren bär Elsa i hemlighet med sig det lena lilla örat som en ständig påminnelse om hotet. Och medan familjen och släkten kämpar för rättvisa, växer inom Elsa en livsfarlig desperation.

Domslut, av Ulrika Mossberg

Lea lever ett inrutat liv som framgångsrik domare. En kväll i en bar möter hon Jakob, vars fotografi hon nyss sett i förundersökningen till morgondagens rättegång. Med en enda blick kullkastar han alla de murar Lea byggt upp omkring sig. Jakob kämpar med att fortsätta sitt liv utan Rakel, som han har stått så nära att de nästan har blivit en och samma person. Nu anklagar hon honom för olaga förföljelse. ”Domslut” är en berättelse om kärlek och hur långt den kan driva en människa.

Shuggie Bain, Av Douglas Stuarts

Shuggie Bain är Douglas Stuarts delvis självbiografiska, gripande, berättelse om fattigdom, brustna drömmar och stor kärlek. Boken, som hyllats i media, där den bland annat utsetts till Årets bästa bok av The Times, har belönats med Bookerpriset, nominerats till National Book Award och ska även bli film!

Agnes känner för att visa hela Glasgow sin nya, vinröda sammetsklänning; väcka lite avundsjuka och dansa med en man som är stolt över att hålla henne i sin famn. Men mest av allt känner hon för att ta en drink.

Agnes Bain är för vacker för att vara en vanlig hemmafru. Hennes mörka lockiga hår, snygga figur och stilkänsla gör henne till en skotsk Elizabeth Taylor. Men under ytan är hon djupt olycklig över att ha en notoriskt otrogen man och ett liv fyllt av besvikelser.

Hennes yngsta son, Shuggie, är van vid att ta hand om sin mamma när hon mår dåligt. De lever nästan som i symbios, och när Agnes är nykter är hon underbar. Det är hon som lär honom att alltid behålla värdigheten inför plågoandar. Man måste, som hon säger, fortsätta dansa vad som än händer.

Men inte ens Agnes kan förneka nöden när Shuggies pappa överger dem i ett nedgånget gruvsamhälle, där de fattiga grannarna beter sig som gamar. Drömmarna om ett bättre liv faller och Shuggie gör allt han kan för att rädda sin mamma

Drift, av Jenny Holmqvist

Eva växer upp i Uppsala på fyrtiotalet. Hon drömmer om att utbilda sig men blir förälskad i en läkarstudent. När hon upptäcker att hon är gravid lämnar hon Sverige i panik. Många år senare blir den lilla flickan Marta i Thunder Bay, Kanada, övergiven av sin mamma – som försvinner spårlöst en natt …

Uppsala, våren 1946. Eva står utanför universitetsbyggnaden med några av de andra sekreterarna på Kemikum när hon får syn på honom: Erik – läkarstudenten som hon lagt märke till flera gånger nu. Hon är inte säker på hur det började, om det var hans blick som först fastnade på henne, eller om det var tvärtom. Men nu finns de där; blickarna. De gör henne både nervös och glad.

Astrid har frågat hur hon ser på framtiden och antytt att Eva borde studera vidare. Och visst skulle hon vilja bli som Astrid, som till och med de manliga lektorerna nickar respektfullt åt i korridorerna. Men det finns annat som drar också – drömmen om att lämna den trånga staden och kanske resa någonstans.
Eva väcks ur sina funderingar av att någon säger hennes namn. Erik står plötsligt framför henne och frågar om hon vill promenera en bit. Hon har ingen aning om vad hon ger sig in i när hon säger ja …
Thunder Bay, Kanada, försommaren 1956. Marta ligger i sin säng på övervåningen i det ljusgröna huset. Det är sent och hon borde sova men lyssnar till pappas steg över golvet där nere, och ser framför sig hur mamma sitter i en stol med sina böcker och anteckningar. Allt det den där Astrid skickar till henne på ett annat språk.
Marta vrider sig i sängen och känner att hon måste kissa. På frusna ben stiger hon upp och ut i hallen. Så hörs deras röster och hon blir stående på översta trappsteget. Orden är konstiga och låter som glassplitter ur deras munnar.
Det är något mamma vill. Marta hör längtan och något annat – något mörkare. Pappa är arg och sammanbiten. Sådär onåbar som han ofta är. Så säger mamma: ”Jag reste hit med dig, ut på landet, ut i ingenting – och vad blev det av mig? Livet? Ingenting.”
Marta vill inte höra mer. Hon kryper ner i sängen och trycker björnen närmare kroppen, andas in i dess päls. Några dagar senare är mamma borta..

Rösta på din favorit här! 

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.