2021-02-25

En som skriver – Möt Ulrika Nettelblad

   

1. För de som inte känner dig sedan tidigare – berätta om dig själv!

Jag heter Ulrika och jag skriver. Förutom det är jag läkare, mamma till tre barn, och någon som gör annorlunda val. Skaffat barn ung, flyttat till en liten plats, lever utan smartphone, cyklar runt med en lådcykel utan el full av ungar, går gärna upp klockan sju en lördag för att hinna skriva.

2. Vad kommer vi kunna läsa om på din blogg?

Jag kallar det berättande blogg – blogg där språket, tonen och berättandet är i centrum. Inlägg som är som krönikor. Det blir mycket om att skriva, om barns svar på tal, och om allt möjligt annat som silverfiskar och vinterbad. Mellan de berättande inläggen blir det skrivguider, som min inläggsserie om att skriva krönikor och bokrecensioner.

3. Vad är din drömbloggrubrik?

“Berättelsen om boken”, ett inlägg jag skulle skriva om någon ville ge ut mitt romanprojekt som jag har haft en on/off-relation med i evigheter.

4. En pinterest bild som symboliserar din blogg?

Är aldrig på pinterest. Detta är alltså inget försök till hipsterstatement, jag är bara så oerhört icke-visuell.

5. Hur kommer det sig att du främst använder dig av svartvita bilder? Finns det någon särskild tanke med det?

Min vision av min blogg har en helhetsstämning, bildspråket måste matcha orden. Dovt och skevt men med strimmor av ljus. Jag önskar att jag hade kunnat förmedla den stämningen i färg, men jag är helt ärligt inte tillräckligt duktig för det tror jag? Så den svartvita världen fick duga.

6. Nämn tre saker på din att-göra-lista?

Beställa kurslitteratur inför en kurs i ryska jag ska plugga i vår. Skicka faktura för några krönikor jag skrivit. Köpa en viss sorts skrivblock.

7. Det pratas ju en hel del om orimliga förväntning i bloggvärlden. Bloggaren ska kunna allt från bjuda på bra och personligt innehåll, tänkvärda texter och fina bilder. Hur hanterar du och tänker kring den pressen?

Jag har orimliga förväntningar på mig själv i mycket, men inte i mitt bloggande. Känner mig så stadig och trygg i min kreativa vision för bloggen, och i min integritet när det gäller vad jag är bekväm att dela. Tror jag har nytta av att ha försökt skriva skönlitterärt under så lång tid när jag bloggar. Jag kan backa några steg, se på bloggen som en berättelse, och tänka: vad är det jag försöker berätta, vilka delar hör till och vad ska bort? Bloggen är inte mitt liv, det är bara historier om vissa delar av det. I det finns en trygghet.

8. Vilka bloggar fastnar du för?

Bloggar där språk, ton, ord, berättande är det som gör hela grejen.

9. När gapskrattade du senast?

När ett av barnen gav mig svar på tal efter noter.

10. Sist men inte minst, dina tre bästa lifehacks!

Herregud, de allra bästa? Vilken press! Men tre bra lifehacks är i alla fall:
– trösta sig själv istället för att skälla på sig själv.
– dra fram en bok i stället för att dra fram mobilen.
– massera sina örsnibbar.


Du hittar Ulrikas blogg här

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.