2021-01-28

Sofia Bekken: grönt är skönt

Vi börjar årets första månad med att ersätta en sorts grönt (julgranen, vi ses om ett år!) med en annan. Låt oss slänga in ett nytt träd och massa andra härliga gröna växter!

Det var förresten faktiskt en grön växt som var starten till att jag blev florist. Jag köpte en grön växt (som överlevde!) och kände mig som Moder Jord. Sen köpte jag en till, en till och en till. Besattheten ledde till att jag inte bara tog familjekort med mina växter utan också blev anställd i en blomsterbutik.

Jag älskar ju gröna växter och tycker att det förgyller hemmet helt klart. Dem rensar inte bara luften i våra hem, utan det finns även forskning som visar att gröna växter minskar stress, ger energi och gör det lättare att koncentrera sig.

Okej, vill absolut ha allt detta ovan, synd bara att just gröna växter verkar även kunna ha exakt motsatt effekt? Stressen över att glömma vattna, när den plötsligt sitter tvärdöd i sin kruka och ger oss huvudvärk när vi måste (och glömmer) plantera om den. Trots att alla växter märkligt nog är märkta med ”lättskött”??  

Så hur ska man få en växt att inte dö efter 3 dagar, veckor eller månader efter att man köpt hem den? Växter är ju levande och kan inte sköta om sig själva, så enkelt är det. Sorry, annars är det plast som gäller. Alla hem är olika och alla växter är olika, dem behöver hitta sitt läge när det kommer till ljus, luft och vattning.

 

”Va envis och försök igen”

 

Så, mitt tips är att börja i liten skala. Köp hem en, två eller tre växter och läs på om dem. Behövs det så ställ påminnelse på telefonen om du är dålig på att komma ihåg. Tänk på att vattnet i krukan kan torka upp olika fort beroende på om du har torr luft hemma exempelvis. Då behöver du vattna mer än vad det generella skötselrådet säger nämligen. Du kanske har söderfönster hemma? Då behöver du flytta växterna när sommarsolen kommer. Så, trots att det delas ut generella skötselråd så behöver varje planta sin uppmärksamhet.

Jag är absolut en riktigt plantlady och älskar att rå om växterna med vattning, omplanering osv men är också medlem i klubben ”dödar-lätt-växter”, så du är inte ensam! Det kan vara skönt att veta. En sista räddningsaktion för en växt som du ser är påväg att dö är att prova plantera om den i ny jord, flytta den till mer ljus eller testa ta en stickling på den. Va envis och försök igen!   

Avslutningsvis kommer såklart en liten lista på mina personliga gröna favoriter!

Elefantöra Ursäkta kan en växt ha ett gulligare namn?? Runda små gulliga blad.
Monstera  Allas favorit växt? Vill skriva att den är lättskött, men avstår såklart.
Fiolfikus Tröttar aldrig på den och kommer köpa en på stam detta året!
Gullranka Okej, Gullranka vann gulligaste namnet. Fin i ampel.
Kalatea Magiska blad och vill gärna ha minst 10 st olika.
Rosenskärm Köper en varje år och beundrar!

Hoppas ni blev lite mer pepp på att pyssla om era gröna växter hemma eller köpa någon ny du inte visste fanns innan. Vill också rikta strålkastare till att ta sticklingar på växter du har hemma eller hos någon kompis, det är faktiskt himla kul!

Puss och kram!
/Sofia

 

9
  • Just wanna view more of
  • Home

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.