2021-01-13

Nyårslöfte eller inte – vågar vi utmana 2021?

Illustration av Mari Bergström
Illustration av Mari Bergström

Gavs det lika många nyårslöften för 2021 som för 2020 tro? Kanske är vi lite tilltufsade av året som gått och rädda för att utmana det nya året för mycket? Tänk om allt skiter sig igen?

När någon frågar mig om jag ger nyårslöften svarar jag alltid nej. Och det är sant, fast med viss modifikation. Jag ger inga löften men jag gör planer. Att planera och sätta upp mål för det jag vill nå är något jag lägger mycket tid på (tillfredsställelsen i planerandet förstår bara en planerare). Jag vågar knappt säga det, men jag använder Excel för min planering. Lika tillfredsställande är det när jag kan bocka av något som KLART.

 

”Det som krävs för att komma igång är en bra idé och uthållighet”

 

Nu sket sig inte riktigt allt 2020 (men mycket…) och det gäller att hitta ljusglimtarna och ta med sig dem in i det nya året. Kanske har du haft tid att börja skriva? Kanske finns det en idé som pockar på? Ett nyårslöfte som känns säkert att ge för 2021 är att sätta igång ett bokprojekt.

Det som krävs för att komma igång är en bra idé och uthållighet. Att skriva ett manus kräver tid. Mycket tid. Myten om att författare skriver på ren inspiration och alltid hamnar i rusigt skrivflow är tyvärr inte sann. Skrivandet handlar väldigt mycket om att skapa rutiner och att skriva regelbundet. Precis som när du vill komma igång med nya (bättre) vanor, så ska du bestämma dig för när, hur och hur mycket du ska skriva. Gör en plan! Sätt upp mål! (Om planering är din grej.) Men, när skrivflow uppstår (för det gör det), så är det helt fantastiskt att skriva. Du vet att du är på rätt väg med din idé när du kommer på dig själv med att tänka på den ofta, blir överlycklig när du hittar lösningen på en knut eller längtar tills du kan fortsätta skriva nästa gång.

 

”Det är idéerna som stannar kvar länge och växer och växer som jag vet har potentialen”

 

På tal om idéer, så är det en av de vanligaste frågorna som en författare får; var får vi våra idéer ifrån? Jag skulle vilja svara ALLT på det. Min fantasi går igång på platser jag besöker, stämning, känslor, böcker, filmer, illustrationer och historia. En idé kan också uppstå genom att du tänker: vad händer om…? Det kan vara ett ämne du brinner för, lusten att utforska relationer mellan människor eller att skapa en helt egen värld, som driver ditt skrivande. Jag går alltid och funderar, vrider och vänder på en idé länge (vi pratar år), innan jag börjar skriva på den. Det är idéerna som stannar kvar länge och växer och växer som jag vet har potentialen att bli en hel bok. För min del handlar det också om rätt magkänsla och behovet av att få skriva just den här boken. Som en författarvän till mig säger: den här boken måste skrivas nu, det går inte att skriva annat innan den är skriven.

Skynda långsamt! Att skriva en bok får ta den tid som den behöver.

Häng med mig på resan att skriva ett helt manus! Min plan är att skriva ett eller två under 2021. I varje månadskrönika kommer jag att göra ett nedslag i var jag befinner mig och ge tips till dig som skriver.

 

P.S Månadens boktips!

Det är få böcker jag läser om, men nu var det dags. Har sneglat på Den hemliga historien av Donna Tartt i bokhyllan väldigt länge, men varit rädd för att en omläsning skulle göra mig besviken. Minnet av hur den slukade mig totalt, en jul i mitten av 90-talet, har sannolikt blivit lite förvrängt med tiden. Jag är inte lika uppslukad denna gång, men den är bra. Riktigt bra. Mörk, obehaglig och fängslande.

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.