2020-12-30

En dukning med färg och en tävling med Marimekko

Som bekant så älskar vi färg och när det finns möjlighet så krämar vi gärna på. Helt enkelt för att det blir roligare så. I garderoben, i hemmet, i stöket och i blombuketten.

Eller som här i dukningen till vårt samarbete med Marimekko. Som egentligen innan you know what, skulle ha varit ett fysiskt event i Marimekkos Göteborgsbutik (JWHF’s efterlängtade första gång i Göteborg!) men som istället fick förflyttas till den digitala världen.

Så idag bjuder vi inte på något fysiskt event men däremot ett reportage fullt av inspiration och våra bästa tips för en glad nyårsdukning. För sällskapet är kanske mindre i år, men ha kul och duka för fest kan man ju göra ändå.

Ska vi get to it? Låt oss!

Marimekko flower vase red mini vase mint marimekko porslin oiva unikko beige gul ranunkel

Film av RD Filmproduktion och Studio Bergström

Basen

Ah basen. Ska den vara neutral eller ska den vara färgrik? Både och säger vi! Allt beror på smak och humör. En gång valde vi till exempel en riktigt röd ton eller en djup, mörk bas medan vi den här gången skapade vi en dukning utifrån en ljus bas. För att ljus är vad vi behöver just nu. Kanske mer än någonsin.

Men fastän vår bas må vara ljus så består den ändå av mönster och kontrastfärger för att göra det personligt och kul. En bas behöver ju inte vara trist bara för det är en bas och kanske är det vårt främsta tips till alla sorts dukningar! Våga en annorlunda bas!

Färger och former

Vi valde att jobba med pigga, glada och lite våriga färger (den kommer snart!) och paletten gick därmed åt rosa, gult, rött och grönt medan de svarta detaljerna bröt av det sockersöta och skapade lite härlig kontrast

Att jobba med olika former i en dukning är också vi gärna slår ett slag för och med Marimekkos design blev det enkelt att göra eftersom deras sortiment bjuder på en så bred variation. Det blir med andra ord väldigt effektfullt att blanda deras mönster, vaser och glas eftersom det finns en naturlig lekfullhet i deras formspråk som rimmar väl med det vi gillar.

Marimekko flower vaseFower vase red marimekko porslin oiva unikko beige

 

 

”En stor och maffig bukett är underbar att ställa på bordet. När ingen ska sitta där”

 

Den uppbrutna buketten

En stor och maffig bukett är underbar att ställa på bordet. När ingen ska sitta där. För fastän det ser underbart ut så är det ett faktum – det blir svårt att prata med personen mitt emot med ett buskage av blommor emellan. Det löser man enkelt genom att bryta upp buketten i mindre delar och sätta ut i små vaser lite överallt på bordet. Gärna en liten kvist på tallriken med, när man ändå är i farten. Praktiskt, snyggt och väldigt enkelt sätt att sätta en personlig tvist på sin dukning.

Marimekko flower vase red mini vase mint marimekko porslin oiva unikko beige gul ranunkelMarimekko flower vase red mini vase mint marimekko porslin oiva unikko beige gul ranunkel

Blanda gärna porslin & mönster

Våga blanda olika kollektioner! Porslinet måste inte nödvändigtvis komma från samma serie utan kan blandas upp med annat som har en annan form och andra färger. Inte minst när man håller basen i mer naturella färger. För att fortfarande skapa en spännande dukning kan man istället jobba med olika mönster. Det är fint att blanda stormönstret med mindre mönster. Och så en servett på det och man har ett snyggt lager på lager.

More is more

Våga ösa på med ljus och blommor. Det gör inget om inte maten får plats – den kan stå på köksbänken istället.

Marimekko porslin oiva unikko beige gul ranunkel

Marimekko porslin oiva unikko beige gul ranunkel

 

”Det gör inget om inte maten får plats – den kan stå på köksbänken istället”

 

Fler tips för nyårsdukningen

  • En stark färg i botten är härlig att ha som kontrast till ljust porslin och tvärtom.
  • När du väljer bas är det bra att fundera på vad du ska duka med – vilka servetter, vilket porslin och vilka blommor vill du ha?
  • Komplementfärger som till exempel blått och rött eller gult och lila passar fint ihop. Även att blanda kalla nyanser med varma eller att bara arbeta utifrån en färg i olika toner.
  • Använd fina kökshanddukar istället för servetter eller bordstabletter.
  • Variera höjderna i dukningen
  • Vill du ändå ha en stor bukett? Ställ den längst ut på kortsidan då. Den måste inte stå i mitten på bordet. Asymmetriskt är också fint.
  • Viktigast av allt – HA KUL!

Tävling med Marimekko

För att fira in det nya året drar vi nu igång en tävling där du kan vinna en Flowe Vase, formgiven av Carina Seth Andersson, från Marimekko på vår instagram! Så surfa in där och läs vad du behöver göra för att få chansen att vinna en!

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.