2020-10-16

TID – en bristvara, eller?

Hösten är här och jag vill helst bara ägna min tid åt att gå promenader med hunden i skogen, läsa massor av böcker och skriva på mina manus. Så funkar ju inte livet, utan det finns en massa andra saker jag behöver göra. Men hur använder jag tiden bäst som jag kan bestämma över själv?

”Faktum är att hela livet består av en väldig massa tid”

 

Det finns två förhållningssätt till tid – det vanliga, att tid är en ständig bristvara och den mer ovanliga, att tid alltid finns. Faktum är att hela livet består av en väldig massa tid. Varför upplever vi då att det är så ont om tid?

Ibland tänker jag att vi inte skulle vara så fixerade vid tid om vi inte hade delat in den i dagar, timmar och minuter. Eller om vi kunde få leva mer i samklang med en naturlig rytm. Varför är det till exempel bestämt att många arbeten och skolor ska starta så tidigt på morgonen? 

Den främsta orsaken till att tid ses som en bristvara tror jag är att vi har för höga ambitioner när det gäller vad vi ska hinna med. En sådan enkel sak som att sortera upp saker i det som verkligen ”måste” göras och det som en vill göra brukar resultera i ett ifrågasättande när det gäller ”måste-grejerna”. Vad händer om du skjuter upp dammsugningen och istället myser i soffan med dina barn och läser högt ur en bok? Eller struntar i att laga middag och fixar gröt på ett par minuter så att du istället kan träffa en kompis eller sätta dig med ditt stickprojekt och en ljudbok i lurarna?

 

”Jag vill ha stora mängder
tid som är fri”

 

Hur kan en skapa upplevelsen av att ha gott om tid? Det är den ultimata önskan, att ha tid till allt som jag vill göra. Men kanske är det ett feltänk? Jag har kommit fram till att det inte handlar om att stoppa in så mycket som möjligt att fylla min tid med. Jag mår inte bra av att ha all min tid inbokad och uppdelad utan jag vill ha stora mängder tid som är fri. Jag sorterar därför bort saker. Konsten är att inte bli stressad över vad jag inte kan eller vill göra utan se det jag faktiskt gör som värdefullt. Skit i FOMO!!! Jag vet, jättesvårt, men det går att öva upp sig på att bli bättre på att vara nöjd fast du väljer (ska vara ett aktivt val – inte att du missar!) att inte vara med på allt.

När jag pratar med vänner om tid (ofta utifrån det eviga dilemmat att ha tid att skriva en bok) så handlar det om att ha för lite tid. Jag vill vända på det – bestäm dig för vad du vill göra med din tid – för tid har du!

Exempel på hur du frigör tid: 

Om du spenderar 2 timmar och 15 minuter med mobilen varje dag, minska denna tid. (En av mina tidstjuvar som jag ständigt jobbar med.)

Om du spenderar helgen med att maratontitta på en TV-serie, minska denna tid. (Inte så svårt, TV väljer jag ofta bort.)

Om du ständigt jobbar över – fundera på vilka uppgifter som kan göras good enough och på så sätt kräva mindre tid. (Något jag blir bättre och bättre på ju äldre och tryggare jag blir.)

Kan du ta tjänstledigt i perioder och ändå klara av ekonomin? Gör det! (Min räddning när jag har deadlines för manus.)

Det handlar helt enkelt om att skapa utrymme för det jag verkligen vill göra. Och denna helgen så kommer jag att välja att spendera mycket tid i läsfåtöljen med mina böcker och mitt manus.

 

 

P.S Månadens boktips!

Vad jag har längtat efter stickade tröjor, te, tända ljus och en massa läsning! För den som gillar att bli skrämd är hösten bästa tiden att kura i läsfåtöljen med en skräckis. Disapperarance at Devils Rock av Paul Tremblay är lite lagom läskig (för mig, som lätt blir mörkrädd) med ett klassiskt upplägg om en pojke som försvinner i bergen, som samtidigt är överraskande och gripande

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.