2020-09-08

Jag vill skriva en bok – hur gör jag?

 

Jag vill skriva en bok. I en del artiklar påstås det att var tredje person i Sverige vill just det. Och jag är benägen att tro att det är sant. När jag säger att jag skriver och är författare så möts jag ofta av repliken: ”Jag skulle också vilja skriva en bok”.

Att omsätta drömmen till verklighet visar sig för många vara en väldigt stor utmaning. En del kan säkert bara sätta sig ner och skriva, men för de flesta krävs det mer för att det ska bli ett färdigt manus. Så, hur gör du om du vill skriva en bok? 

Hösten väcker lusten att starta med nya saker och att sätta igång nya projekt för mig. Är ditt höstprojekt att börja skriva, så kan du börja med att läsa följande tips:

 

”Berätta för familj, vänner, kollegor att du skriver”

 

 1. Vill du verkligen skriva en hel bok eller är du mer förälskad i drömmen om att vara författare? (Om ja, läs vidare. Om nej, överväg om du ska satsa på något annat.)
 1. Ställ in dig på att det för de flesta tar flera år att skriva sitt första manus. (Vill du verkligen lägga så mycket tid på att skriva?)
 1. Kolla upp vilka kurser i skrivande som du kan söka hos till exempel Folkuniversitetet, Medborgarskolan, folkhögskolor och universitet. Att gå en kurs för att lära sig hantverket och få verktyg som hjälper dig med karaktärsutveckling, dramaturgi, miljöbeskrivningar, få och ge respons på text och mycket mer är aldrig bortkastat, hur mycket talang du än har. Dessutom träffar du likasinnade skrivarpersoner, något som kan var helt förlösande efter att ha suttit i hemlighet och skrivit på kammaren (det var det för mig). 
 1. Läs böcker om skrivande! Det finns många författare som skriver om skrivande, som Stephen King, Elizabeth George, John Ajvide Lindqvist och Karin Erlandsson.
 1. Underskatta inte kraften i att ha fina anteckningsböcker. De ger många en annan känsla att använda penna och papper för att skriva ner idéer eller text än vad mobil och dator gör.
 1. Om du har en bokidé, skriv en pitch! En manuspitch ska sammanfatta vad din bok handlar om, skapa intresse och inte ta längre tid att berätta än det tar att åka hiss (därav namnet hisspitch, som en del använder). 
 1. Utveckla din pitch till en scenlista. Scenlistan ska omfatta början, slutet och de viktigaste scenerna däremellan (vändningarna) i berättelsen. Är du en person som skriver utan att veta vart berättelsen ska ta vägen så kan du hoppa över denna punkt.

”Skriv när du har lust och ibland när du inte har lust”

 

 1. Om du gillar att planera din berättelse, utveckla scenlistan till ett synopsis där du kort beskriver alla större scener i berättelsen. Detta fungerar för många som ett bra stöd i skrivandet.
 1. Gör en lista över de viktigaste karaktärerna och beskriv vem de är (utseende, egenskaper, styrkor, svagheter) och vilket mål de har med sitt agerande. Fundera också på vilka konflikter som finns mellan olika karaktärer. Konflikter driver handlingen och gör karaktärerna intressanta!
 1. Berätta för familj, vänner, kollegor att du skriver. Det känns antagligen lite jobbigt i början (det var en stor grej för mig personligen att ”komma ut” som en skrivande person, som dessutom hade ambitionen att bli utgiven) men ger positiv energi och lite press på att faktiskt göra det du säger att du gör. 
 1. Skriv! Och skriv och skriv. Det enda sättet att lyckas skriva en bok är att skriva. Skriva mycket. Gör en plan för när och var du ska skriva. Försök att frigöra tid till att skriva. Prioritera skrivandet. Skriv när du har lust och ibland när du inte har lust (ofta kommer lusten när du skrivit en stund). 

Att skriva är för många något helt fantastiskt roligt och till och med nödvändigt för att må bra. Så lycka till och sätt igång och skriv!

 

P.S Månadens boktips!

Hyllvärmare kallar vi böckerna som stått länge och förblivit olästa i bokhyllan. Himlakroppar av Eleanor Catton var en sådan bok hos mig, tills jag upptäckte att HBO gjort TV-serie av den (The Luminaries). Det blev katalysatorn till att börja läsa tegelstenen som är ett historiskt spänningsdrama som utspelar sig i guldrushens Nya Zeeland 1866. Det här är den perfekta boken för mysiga höstkvällar med te och tända ljus. Karaktärerna är den stora behållningen och historien nystas långsamt upp genom olika personers perspektiv.

 

 

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.