Sponsrat av Picture Perfect Ystad

2020-09-03

Sommaren är slut, vad gör vi nu? 

Att göra i Ystad

Picture Perfect Ystad 

Välkomna till en ny sida av Ystad! I höst drar det nya initiativet Picture Perfect Ystad igång. Picture Perfect Ystad vill inspirera till att lyfta blicken och visa en levande stadsbild tillsammans med såväl personerna som bor där och de som besöker staden. En stad är mer än bara natursköna bilder (även om vi älskar dem!) utan desto mer personerna som är i staden. Så, hur ser din bild av Ystad ut?

Att göra i Ystad Att göra i Ystad Att göra i Ystad

En liten guide till Ystad 

Sommarmånaderna må vara slut, men ställer man om blicken finns det många bildsköna ögonblick kvar att fånga. Med nya perspektiv, såhär i något nya tider finns det många ställen att upptäcka. Ystad är 45 minuter med tåg från Malmö och med kullersten under fötterna förlängs semesterkänslan. Ystad är perfekt för en dagsutflykt eller så stannar man ett par dagar och utforskar närområdet. En liten guide är på sin plats – upptäck Ystad tillsammans med oss.

Utflyktstips & att göra i Ystad 

Vi börjar här, på turistbyrån. Man måste ändå uppskatta en klassisk utgångspunkt. Här inne får man hjälp med olika saker rörande Ystad om man behöver. Turistbyrån ligger mittemot tågstationen, så det är en enkel plats att börja ifrån. Men vi börjar också här för man får inte missa konstmuseet i samma byggnad. Två bra tips i ett alltså.

Konstmuseet 

Håll gärna koll på Ystad konstmuseums olika utställningar, det är väl värt ett besök!

Söderberg och Sara 

Men först – fika! På Regementsgatan 2 ligger det omtyckta caféet Söderberg och Sara. Här bakas allt, även det som sen körs vidare till fiket i Malmö. Ett mysigt café med garanterat god fika.

Köp med bröd hem eller njut av en kardemummabulle på plats. Eller ta med och ät under ett träd eller på närmsta lekplats om man har barn med spring i benen.

Att göra i Ystad Att göra i Ystad

Ystad är ju en sån stad som är fin att upptäcka genom promenader. Det finns många fina gränder men sina Ystadstypiska husfasader. Vi rekommenderar att gå kringelikrokigt.

Att göra i Ystad

Visserligen finns det en hel del att se och göra i Ystad även fast det inte är badväder. Men en utflykt behöver inte alltid vara så omständig, speciellt inte om man reser med barn. Ibland är det tillräckligt med ett miljöombyte och en lekplats man aldrig varit på innan.

Att göra i Ystad Att göra i Ystad

Lekplats Åfåran hittar man i en av de mysigaste gränderna.

Att göra i Ystad Att göra i Ystad Att göra i Ystad

#PPYSTAD vill lyfta blicken och följa med i Ystad hela året. Varje säsong har sin charm. Och vi kan fortfarande resa men gärna på andra sätt och lite mer close to home. Tagga gärna @pictureperfectystad och #PPYSTAD och visa vad du ser. En fin tanke är att vi kan inspirera varandra till att se saker på andra och fler sätt.

Att göra i Ystad

Sandskogen i Ystad 

Sensommaren och hösten kan ju vara något lynnig. Den kan vara lika regning och grå som den kan vara solig och krispig. Skeptikerna har packat ihop badkläderna, romantikerna inväntar brittsommaren. Oavsett så är Sandskogen i Ystad värd ett besök när solen skiner.

Att göra i Ystad Att göra i Ystad

Packa väskan och planera en dag för stranden. Den optimistiske kan bada annars kan man promenera längst kusten. Det är lika vackert. Havet är hela året.

Att göra i Ystad Att göra i Ystad

Dessutom är det lite glesare med folk och har man tur får man stranden för sig själv. Glöm inte kameran!

Att göra i Ystad

Väl inne i stan så äter man god mat hos Grändens Mat . Här kan man välja mellan värmande långkok eller trendiga poké bowls. Avslutar gör man gärna med en av deras goda milkshakes.

Extra fint tack vare deras gemytliga uteservering. Plocka fram filtarna för här sitter vissa Ystadbor året runt. En uppskattad plats, helt klart.

Att göra i Ystad

På andra sidan stortorget hittar vi inte bara typiska Ystad-vyer, utan också väldigt god glass.

Hos glassmakeriert kan man beställa hem eller äta två kulor på plats.

Och så händer det spännande saker som är värt att hålla ett öga på. På Stora Västergatan 1 renoveras Ystad Saluhall för fullt som förväntas öppna senare i höst.

Att göra i Ystad

Stay tuned.

Att göra i Ystad

Här är stortorget i Ystad! Också en bra plats att utgå ifrån när man är på besök.

Vid torget ligger även Frusen Glädje med glass gjord på Österlen.

Att göra i Ystad

Support your locals 

Och så finns det förstås något i ett #supportyourlocals även här. Vi besöker gärna bokhandeln som även den ligger vid Stortorget och botanisera bland olika böcker. Finfin hjälp finns att få i butiken om man letar efter något speciellt.

Plocka med några böcker och ta med på picknicken eller läs på turen hem.

Att göra i Ystad

Kid Ystad 

På  Stora Östergatan 1 ligger en charmig liten butik som heter Kid Ystad och drivs av Merve Tügel Kacan. Här handplockas charmiga barnkläder och är ett trevligt stop i början av gågatan eller så stöttar och handlar man på hemsidan förstås. 

Att göra i Ystad

En liten glad påminnelse att det faktiskt är just precis så här det är. Vi stöttar gärna mindre verksamheter!

Kid Ystad har ett urval på omtyckta märken som exempelvis Villervalla, MarMar och Mini Rodini.

 

Att göra i Ystad Att göra i Ystad

 

Att göra i Ystad Att göra i Ystad

Och kanske är något av det härligaste med att byta miljö just det – nya vyer, vinklar och utsnitt. I Ystad finns det mycket att titta på. Upplevelsen finns ofta i det lilla, i färggranna fasader, takåsar och ovanliga fönster. Inspiration finns överallt.

Att göra i Ystad

Det finns massor av fina saker att se, göra och uppleva i höst! Hur ser din höst ut?

När man är klar för dagen stannar man till en extra stund på stortorget och köper med sig frukt och grönt till veckan.

Att göra i Ystad

Så, även om sommaren lider mot sitt slut så blommar fortfarande vissa rosor än. Följ gärna @pictureperfectystad och #ppystad för fler tips, event, inspiration och happenings i Ystadområdet.

 

 

 

 

6

Kommentera

Veronika

Jenny,

Tack så hemskt mycket för ett jättefint reportage, som fick även den mest väletablerade utlandssvensken att få akut hemlängtan. (Och jag är inte ens ifrån Ystad!)

Jättefina bilder som så vackert fångar stadens färger och små detaljer, som dess smågator och dess mer ”pampiga” byggnader. Och så kommer vi till stranden, som vi absolut inte vill missa.

Med andra ord, Ystad är den lilla skånska staden som erbjuder det mesta, speciellt om man har sitt ursprung i Lund. Ystad verkar vara ett ypperligt val av en stad var man kan tänka sig att bosätta sig. (Om det inte vore så att man är bosatt på andra sidan Atlanten såklart!)

Alltså jag vill tillbaka till Ystad! Nu! Så inspirerande och såå fint! Ni är grymma!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.