2020-03-03

Helen Ekeroth om: allt det andra

 

Foto: Julia Lindemalm

Min fritid påverkas mycket av att jag i stort sett alltid har deadlines hos förlaget. Just därför står det ofta SKRIVA i min kalender (jag inbillar mig nämligen att det är större chans att jag avsätter tid om jag ser en uppmaning till mig själv att göra det). För det är ju det en författare gör. Skriver. Så tänkte jag ganska länge, tills det inte var så längre. Förändringen kom när skrivandet gick från hobby till jobb. 

”Du borde starta egen firma!”
”Kan du skriva på avtalet utan att ha stenkoll på det som står där?”
”Vi vill boka in dig för att prata för 400 elever!”
”Vill du moderera paneler?”
”Du måste betala sociala avgifter!”

Allt det andra är saker som jag inte tänkte på eller ens var medveten om när jag dagdrömde om att få en bok utgiven. Säkert finns det många inom kreativa yrken som känner igen sig. Allt det andra är oftast väldigt roliga saker. Men, de tar tid från skrivandet. Det är lätt att säga JA till allt. Bästa tipset är att tänka efter först och be om hjälp när det går! 

 

”Gör allt som du tycker är roligt!”

 

Jag startade egen firma med hjälp av min man som är civilekonom. Tack vare honom svär jag lite mindre när jag ska momsredovisa, ha koll på alla kvitton och fakturera. Men, har en utgifter och inkomster så är en egen firma värd jobbet. Det första avtalet jag skrev på i författarsammanhang var manuset till min debutbok. Jag, som är van att läsa komplicerad text från mitt vanliga jobb, var ändå lite osäker på vissa saker i avtalet med förlaget. En vän uppmanade mig att skicka avtalet till juristerna på Författarförbundet och det var ett kanontips. Tjänsten är gratis och responsen från dem gjorde att jag lugnt kunde skriva under avtalet.

Senast fick jag be mina söner om hjälp. Det är möjligt att jag kände mig aningen gammal när de fick rycka in och visa hur jag skapar en egen kanal och lägger upp film på Youtube… Något som jag ombads göra inför att jag ska träffa elever i Malmös skolor. Att prata inför publik gör jag på jobbet också, men det är en annan sak att göra det som författare. Jag var helt klart utanför min comfort zone när jag sa ja till uppdraget att prata för barn och jag kommer att lägga mycket tid på upplägg och förberedelser. Samtidigt ska det bli väldigt roligt! 

 

”Tacka nej när du känner att det skapar negativ stress som får dig att må dåligt”

 

När jag fick frågan om jag ville moderera paneler som ska prata om fantastik sa jag JA direkt. Insåg sen att moderera förstås kräver en hel del planerande. För vilka frågor skapar diskussioner om sådant som publiken inte redan hört flera gånger? Och hur skapar moderatorn utrymme för alla i panelen att tala? (Och hur ska moderatorn – a.k.a. jag – undvika att prata för mycket själv bara för att ämnena är så himla intressanta?)

Sensmoralen då? Gör allt som du tycker är roligt! Våga dig utanför din comfort zone! Tacka nej när du känner att det skapar negativ stress som får dig att må dåligt. Och – det viktigaste! – se till att du faktiskt har tid för ditt skapande. 

 

P.S Månadens boktips!

En av vårens snackisar? Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg är underhållande läsning där Jekyll, doktor Frankenstein, Carmilla och Dorian Gray besöker psykologen. Förpackningen i bokform men utformat som riktiga patientjournaler är det som ger boken det där lilla extra. 

 

 

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.