2020-01-22

Eva Paulsen: Brev från Berlin

Eva Paulsen är det senaste tillskottet hos JWHF team av krönikörer! Eva är frilansjournalist, copywriter och fotograf med rötterna i Malmö. 2008 flyttade hon till Berlin och har under de senaste decenniet flitigt rest runt i världen och levererat livsöden, nyheter och content till över 150 tidningar, magasin, företag och agenturer. Hon är också medgrundare av det kvinnliga kreativa nätverket Shevolution. Efter ett lite längre stopp i Singapore är hon återigen tillbaka i Berlin, nu som nybliven mamma. Hos JWHF delar hon med sig av sin favoritstad, resor och livet i det stora hela – i en direkt brevväxling från Berlin. 
Foto: Hanna Skoog

Folk gillar att säga att det som gör Berlin speciellt är kontrasten mellan det gamla och nya, eller hur staden befinner sig i ständig förändring. Jag har hört mig själv repetera samma floskler, men ärligt talat är det väl en beskrivning som passar in på de allra flesta världsstäder. Berlin däremot är och förblir alltid lite …mer. Lite fler världskrig, lite sämre service, lite flitigare demonstranter, lite bättre vegmat. Lite äldre punkare, lite mer gatukonst och mycket, mycket roligare klubbar. Berlin är ekologiska butiker och kissluktande tunnelbanestationer, skumma barer, myllrande kulturutbud, en blomstrande restaurangscen och mängder av ockuperade hus.

Berlin är ungt ungt ungt, helt gigantiskt, spännande men samtidigt tryggt. Det är en plats som är till för alla – kulturtanter, klubbkids, författare, hippies, punkare, performancekonstnärer, knarkare och knarklangare. Bögar, feminister och lösspringande hundar. Arkitekter, sexklubbsbesökare, historiefanatiker och anarkister. Här frodas modefolk och matkritiker, musiker och dagdrivare. Du kan vara VD för ett startup, poet, filmstjärna eller helt vanlig turist – Berlin har något för dig.

 

”Men Berlin fortsatte bara att leverera”

 

Berlin hade något för mig när jag kom hit för strax över tio år sedan med planer på att plugga tyska och stanna bara ett litet tag. Men Berlin fortsatte bara att leverera – och jag blev kvar. Här har jag blivit kär och gjort slut, bott i kollektiv och blivit sambo, blivit sjuk, blivit frisk, varit deprimerad, börjat frilansa och byggt en brokig karriär. Berlin har gett mig mina roligaste år av dejtande och festande och några av mina favoritpersoner i livet. Här har jag gjort mina största misstag och tagit mina bästa beslut. Jag träffade mitt livs kärlek i den här staden och här födde jag mitt barn. Vintrarna kan vara bistra och Berlinarna likaså. Jag packade upp en gång och flyttade till varmare breddgrader, men den tropiska hettan, den perfekta servicen och den punktliga kollektivtrafiken skavde liksom. Snart satt jag där igen, i Berlin.

 

”Visst förändras Berlin hela tiden, men Berlin har också förändrat mig”

 

Visst förändras Berlin hela tiden, men Berlin har också förändrat mig. Jag har bott i denna märkliga, magiska stad längre än jag bott på någon annan plats i mitt vuxna liv. Med åren har min näsa odlat ett så tjockt lager skinn att det inte gnuggas av i första taget. Numera slänger jag käft med Aldis kassapersonal samtidigt som jag fångar upp varorna som flyger av det allt för korta bandet. Styr vant undan påtända zombies och hypermotiverade knarklangares tveksamma charmoffensiver. Den tyska byråkratin och dess kryphål kan jag utan och innan och jag gör till och med min egna deklaration. Visst retar jag mig fortfarande på den tyska omständligheten, den dåliga servicen och bristen på självdistans. Men Berlinbornas skällande bekommer mig inte längre. Jag som brukade ta allt så personligt knycker nu på nacken och ger ett syrligt svar. Och tänker för mig själv, med en nästan tillgiven känsla inombords och på rungande berlinska:

“Dit ist Berlin”.

Fyra platser som är och förblir väldigt mycket Berlin:

Ankerklause – Old school pub med skeppartema som också är ett kafé och vars inglasade veranda hänger ut över kanalen i Kreuzbergs mittpunkt. För frukost eller öl eller både och.

Mauerpark – Har fått sitt namn efter Berlinmuren som en gång löpte förbi här, då parken låg i den så kallade “dödszonen”. Varje söndag hålls här stans största loppmarknad. Här finns gott om matförsäljanre och en karaokearena som på en bra dag lockar tusentals åskådare. När vädret tillåter är parken full av folk som grillar, går på lina, picknickar, spelar basket och håller spontana konserter.

Tempelhofer Feld – En gång var detta Berlins mest centrala flygplats, nu förvandlad till ett fritidsområde så enormt att inte ens 70 000 personer får det att kännas trångt. Här kan du sola och grilla, kitesurfa eller cykla på landningsbanorna eller varför inte ta en öl på fältets egna biergarten? Gillar du koreanskt finns det att köpa i en kiosk i ett hörn av parken, i ett annathittar du en skejtramp. Har du med dig en skruttig cykel kan du laga den i ett litet skjul.

Turkiska marknaden – Berlin är som bekant hem åt den största befolkningen turkar utanför Turkiet. På tisdags- och fredagseftermiddagar sträcker sig den turkiska marknaden längs Maybachufer, kanalens södra bank. Härlig stämning med hesa försäljare som ropar ut sina varor; kött, fisk, ost, nötter, kryddor, frukt och grönsaker. Här säljs också tyger, färdiglagad mat från allehanda länder, färskpressad apelsinjuice och mycket mer. Överhängande risk att bli påkörd av en pytteliten tant med stor shoppingväska på hjul.

 

 

 

12

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.