2019-12-15

I stjärnornas glans

Vi är mitt i december och det kliar i fingrarna och suget på att göra allt det roliga som leder upp till julen och julafton är här – baket, piffet, pyntet och allt det gröna! Med ”allt det gröna” menar jag julkransen att hänga på dörren, buketten att piffa bordet med och växterna som hjälper till att lysa upp den annars så gråa utsikten i fönstret. 

En tidig morgon i november bjöd Blomsterfrämjandet in till frukost och julmys på Slagthuset MMX i Malmö. Utställningen ”Stars in combination with long lasting flowers” hade premiärvisning och Anna Gouteva & Kriminalvården Tygelsjö stod som samarbetspartners.
Tillsammans med ett glatt gäng branschkollegor sög jag åt mig all inspiration som utställningen hade att bjuda på. Vem var då stjärnan för dagen? Ingen mindre än en av julens mest älskade växter – julstjärnan! 

Kriminalvården Tygesjö stod för julstjärnorna & team Gouteva för magin – och vilken inspirationsboost det blev! Tillsammans med torkat växtmaterial, som vi alla vet är i ropet, visade Anna & hennes florister på flera olika sätt att skapa med sina julstjärnor. Ta något så enkelt som låga vaser på ett dukat bord med en liten stjärna i varje. Eller om du är mer av den pyssliga typen – ett blomstermoln med blandat grönt och julstjärnan som accent. 

Oavsett om man föredrar den klassiska röda julen eller någon annan stil på pynt fanns det något att hämta för alla! Fyllda skåp, klädda granar, kransar till både bord & vägg och buketter to die for! Och vem har sagt att en julstjärna måste vara röd? Välj en rosa om det passar ihop med resten av ditt hem. Ett av Annas tips för att få en fin helhet var just att jobba ton i ton med färger som redan finns hemma. Ett annat var att välja sort efter formen på bladen för att komplettera de växter eller former som är befintliga. 

Julstjärnan, eller Euphorbia pulcherrima som den heter på latin, kommer ursprungligen från Mexiko vilket skvallrar om hur den vill stå hemma hos dig: ljust, gärna i direkt solljus (vem vill inte det
efter 12 ynka soltimmar i november
) och i rumstemperatur. Drag mår den inte bra av och behövs det vädras så flytta bort den från fönstret under tiden. Man ska inte heller köpa julstjärnor som stått ute i kylan och även se till att få dem ordentligt inpackade på vägen hem från affären. 

En av de vanligaste skötselmissarna folk gör är att vattna sina julstjärnor för mycket. De vill ha måttligt med vatten, inte dränkas men inte heller torka ut. Det kanske låter lite knepigt men skvätt på lite grann varannan till var tredje dag så ska de hålla sig nöjda.
Vill du använda julstjärnan som snittblomma? Bränn stjälken efter du har snittat den eller doppa den i hett vatten för att få den att sluta ”blöda” ut sin vita växtsaft. 

Visste ni att det odlas ungefär 4 miljoner julstjärnor i Sverige? Det innebär att chansen att kunna shoppa närodlat är stor! Fråga i din blomsteraffär för att få tag på en julstjärna med märkningen ”Från Sverige”. Eller besök Kriminalvården Tygelsjö’s affär söder om Malmö för att handla riktigt fina kvalitetsplantor! 

Gick från Slagthuset med en varm känsla i magen, två stycken svenskodlade & välinpackade ‘Cinnamon Star’ som passar bra till mina soffkuddar i brända toner & ett stort leende på läpparna! Låt julmyset börja! 

 

 

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.