2019-11-04

Fittdoktorn om: känsliga underliv

 

Illustration: Julia Hermansson

 

Ta hand om ditt underliv

Känslig hud. Känslig mage. Känsligt underliv, klart du kan ha ett känsligt underliv! Det är ju oftast positivt att ha ett lättstimulerat känsligt underliv. Men det kan också vara sjukt besvärligt att ha ett underliv som inte tål något. Vissa kvinnor får den ena urinvägsinfektionen efter den andra. Nån får obalans i pH efter varje mens. Nån tål inte kondomer. Man kanske inte tål sin nya partners flora rentutav. Eller så får man svampinfektion stup i kvarten. Klåda. Utslag. Herpes. Eksem. Sprickor. Inflammerade talgkörtlar. Torra slemhinnor. Flytningar. You name it.

 

”Ha aldrig sex med ett torrt underliv!”

 

Vanliga saker i underlivet

Ett underliv som mår bra har rätt pH. Tvätta dig aldrig med tvål. Vatten och olja är bra. Intimolja eller extra virgin olivolja fungerar utmärkt. Tvätta EN gång dagligen, inte mer. Använd bomullstrosor som andas och inte skaver. Sov naken. Ha aldrig sex med ett torrt underliv! En kvinna som är kåt har en fuktig slemhinna. DÅ är hon redo.  Kvinnor som gått in i klimakteriet, ammar eller kanske medicinerar med antiöstrogen efter cancerbehandling får extremt torra slemhinnor trots att de är upphetsade. Fram med olivoljeflaskan igen eller köp glidmedel. Ovesterinsalva (lokal östrogensalva)finns receptfritt på apotek. Det hjälper slemhinnan. Kvinnor som tar antiöstrogen får inte använda Ovesterin och kan istället köpa Replens. Om du spricker vid sex kommer svamp som ett brev på posten, dessutom gör det jävligt ont. Ett underliv som är söndertvättat har inga lactobaciller kvar som håller obalans o pH förändringar borta. Då är det vanligt med illaluktande flytningar (luktar genomträngande rutten fisk). Detta uppstår också lättare efter mens. På apoteket finns Lactalgel mot detta. Prova 1 vecka. Om ingen förbättring bokar du tid till din vårdcentral. Ibland behövs starkare medicinering. Stark klåda och vitklumpiga flytningar kan vara tecken på svamp. Receptfria medel finns på apoteket. En tampong doppad i filmjölk kan lindra tillfälligt. Om den receptfria behandlingen inte hjälper söker du din vårdcentral. Om du lätt får svamp ska du tänka på att vara försiktig med det söta i mat och dryck som göder svamp. Av med syntettrosor och svettiga träningskläder och lufta! Får du lätt  urinvägsinfektion ska du alltid kissa direkt efter sex och bad. Tranbär är förebyggande och citronvatten sköljer urinvägarna. Men Obs! Kvinnor i klimakteriet med upprepade urinvägsinfektioner blir hjälpts av lokal östrogen behandling. Om du rakar dig så använd rakgel och smörj med fet kräm efteråt, Locobase är bra. Vissa kvinnor får lätt inflammerade talgkörtlar i underlivet. Kläm inte! Lägg på en kompress med alsol över natten så brukar det sköta sig själv.

 

”Kondom på vid nya kontakter är ju schysst”

 

Herpes är också vanligt, FYI

Herpes är vanligt. Man kan bli smittad med munherpes vid oralsex och vice versa. Första gången du blir smittad får du ofta feber och känner dig sjuk. Det sticker och kliar i underlivet. Ett par dagar senare kommer vita blåsor på en rodnad botten och efter ytterliggare någon dag spricker dessa och du får öppna små sår som svider. När du har blåsor smittar du. Tyvärr kan du ha blåsor invändigt utan att veta det så ja, kondom på vid nya kontakter är ju schysst. Men det läker ut av sig själv. Bedövningssalva kan vara lindrande. Om det blir besvärligt söker du vårdcentral. Behandling kan lindra men botar inte. Herpes är latent och kan blossa upp flera gå ger i livet eller aldrig igen.

Det va lite om mycket av det allra vanligaste.
Take care of ditt underliv!

Yours fittdr.

 

Illustrationen till inlägget är gjort av Julia Hermansson.

4

Kommentera

Karin K

Otroligt bra tips som alla kvinnor borde ha koll pa! Kanske är texten lite oklar när det gäller citronvattnet och det borde preciseras att det ska drickas, inte användas för snippsköljningar?
Tack!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.