2019-10-26

Shevolution & BLOODY YES!

Shevolution, ett kreativt kollektiv grundat av tre kreatörer med rötterna i Malmö. Journalisten och copywritern Eva Paulsen, illustratören Lina Ekstrand och art directorn Louise Matell

 

”Hög tid att vi börjar sätta ett större värde på empati, värdesätta vårt center istället för att pusha oss till vår gräns (…) Att försöka skapa en värld som är sammankopplad, inte rangordnad”

 

De flesta kvinnor, över 90%, upplever någon form av premenstruella symptom. Huvudvärk, migrän, uppblåsthet och humörsvängningar hör till vardagen för många, medan hela 80% av oss lider av mensvärk. En av tio kvinnor drabbas av endometrios och 80% får myom före 50 års ålder. Fertilitetsproblem hos kvinnor bara ökar, liksom de flesta besvär kopplade till vår menscykel. Men trots att fertilitetsexperter pekar på livsstilsfaktorer som den enskilt största orsaken – och därmed också den främsta lösningen – är det få kvinnor som känner till vad exakt som sker under de olika faserna i deras cykel och HUR de kan mildra besvärliga symptom. Samtidigt är stigmat runt menstruation fortfarande i allra högsta grad närvarande och lika få vet vilka fantastiska resurser menscykeln faktiskt har att erbjuda. Det vill Shevolution ändra på. Vi är ett nystartat kreativt kollektiv bestående av tre kreatörer med rötterna i Malmö: Illustratören Lina Ekstrand, baserad på Österlen, samt art directorn Louise Matell och journalisten och copywritern Eva Paulsen som båda arbetat i Berlins kreativa scen i över tio år.

 

”Samtidigt vill vi vända perspektivet på menstruation från något besvärligt och skamfyllt som helst ska medicineras bort, till något positivt och en källa till kraft”

 

För att låna den fenomenala Kiran Gandhis ord tycker vi att det är hög tid att vi börjar sätta ett större värde på empati, värdesätta vårt center istället för att pusha oss till vår gräns och sikta mot ett samhälle uppbyggt kring samarbete snarare än konkurrens. Att försöka skapa en värld som är sammankopplad, inte rangordnad. Shevolutions mål är att lyfta kvinnliga talanger från hela världen och föra dem samman i inspirerande, roliga projekt där vi delar med oss av kontakter, erfarenhet och kunskaper och lyfter varandra. Namnet är lika mycket en blinkning till evolution som revolution, eftersom vi avser att revolutionera föråldrade strukturer och bidra till att den kreativa industrin utvecklas till en mer inklusiv plats med mer hjärta och mindre armbågar!

Nyligen lanserade vi vårt debutprojekt BLOODY YES!, en kombinerad guide och väggkalender som med hjälp av verktygen konst, vetenskap och feminism vill sprida den ovärderliga kunskapen om cykelsynkning till alla kvinnor som blöder. Samtidigt vill vi vända perspektivet på menstruation från något besvärligt och skamfyllt som helst ska medicineras bort, till något positivt och en källa till kraft!

Till kalendern har vi handplockat tolv fantastiska kvinnliga konstnärer som har bidragit med illustrationer till var sin månad. Bland illustratörerna, som kommer från bland annat Indien, Korea, Costa Rica, Taiwan och Litauen, syns svenskarna Alva Skog och Yasmina Karli Malmsten, också hon Malmöbo. BLOODY YES! Förklarar i en informativ guide hur menstruationscykeln faktiskt fungerar – kunskap som få kvinnor har en aning om – och hur kalendern kan användas för att kartlägga sin cykel och leva mer i balans med den. Vi har också med inspirerande intervjuer med den Malmöbaserade fertilitetsexperten Jenny ”Vulverine” Koos och den amerikanska kroppsaktivisten och musikern Kiran ”Madame” Gandhi, trummis åt M.I.A. som skapade rubriker i hela världen år 2015 när hon sprang London Marathon friblödandes.

 

”Projektet BLOODY YES! är skapat uteslutande av kvinnor, för kvinnor. All vinst från försäljningen går till gräsrotsorganisationen Women for Women International”

 

Cykelsynkning har blivit ett superhett ämne inom hälsorörelsen och globala medier som Forbes, Financial Times och ELLE skriver om fenomenet som ”det ultimata produktionsverktyget” – med all rätt! Istället för att leva och arbeta efter mäns förutsättningar och förvänta dig att du ska må likadant, vara lika produktiv och ha samma behov och kapacitet dag ut och dag in vill vi att kvinnor ska ha koll på sin egna unika biologi och hur den tar sig uttryck genom menscykelns  fyra faser. Genom att lära dig kartlägga din cykel kan du förutsäga återkommande toppar och dalar under HELA din cykel. Du vet på förhand när du kommer att behöva extra ro och vila, men också när kommer ha som mest energi eller detaljtänkande eller vara som mest karismatisk. Du kan planera jobb, socialt liv, träning och kost därefter, vilket gör att du både kan ta hand om dig optimalt och dra nytta av dina personliga superkrafter som återkommer varje månad. Du får också en bild av hur dina vanor påverkar menscykeln och kan förebygga eller till och med bli av med olika besvär.

Projektet BLOODY YES! är skapat uteslutande av kvinnor, för kvinnor. All vinst från försäljningen går till gräsrotsorganisationen Women for Women International och alla som har deltagit har gjort så pro bono för att de tror på projektet, vilket vi är otroligt tacksamma för!

 

”För oss är det en självklarhet att alla kvinnor borde få lättillgänglig, inspirerande och inbjudande information om hur deras kroppar faktiskt fungerar”

 

Vi samlar nu in via crowdfunding på Kickstarter för att kunna trycka de första 500 exemplaren av BLOODY YES!. Där kan man köpa en eller flera kalendrar och prints från flera av våra illustratörer. När den väl är utgiven kommer BLOODY YES! att säljas på Moderna Museets shoppar i Malmö och Stockholm, i bokhandlar i London och concept stores i Berlin, samt utvalda butiker i Malmö och Köpenhamn. Med en vecka kvar av vår kampanj har vi fått in över 75% av summan vi behöver för att trycka och leverera första utgåvan till alla backare. Eftersom det är en ”allt eller inget”-kampanj gäller det att nå målet, annars förlorar vi alla bidrag som kommit in. Inga pengar till tryck och inga pengar till välgörenhet. Men vi tror stenhårt på projektet och hoppas att alla kvinnor som blöder ska känna likadant!

För oss är det en självklarhet att alla kvinnor borde få lättillgänglig, inspirerande och inbjudande information om hur deras kroppar faktiskt fungerar, men tyvärr har vi insett att vi inte är ensamma om att bli förvånade över hur lite vi vet och förbannade över att denna grundläggande biologi varken lärs ut i skolan eller från vården. Nu vill vi vända den ilskan till något positivt och skapa en rörelse där kvinnor tar tillbaka makten över sin egna cykel. Hög tid för (sh)evolution!

 

10

Kommentera

Hej! Såg att kickstart tiden gick ut i nov. Undrar om den fortfarande är igång. Vill gärna köpa 2 st almanackor. Var kan jag beställa? Läste om ert projekt i HD och blev både imponerad och glad över ert arbete. Kram Kerstin.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.