2019-10-17

Möt Victoria Pettersson Henry: grundaren och designern bakom streetwear märket Henry Rude

Henry Rude är det Malmöbaserade streetwear märket som den senaste tiden verkligen letat sig in i folks garderober. Inte minst har grundaren och designern Victorias lekfulla och mönsterrika väskor tagit alla med storm. Vi älskar inspirationen och ville höra ännu mer om Victorias modeglädje som tar avstamp i hennes resor och bakgrund i Afrika. De mesta av Henry Rudes kollektioner görs i Ghana & Burkina Faso av ett litet men tajt productionsteam som med varsam handledning av grundaren Victoria är med och skapar Henry Rude – med en tydlig vision om att kunna bidra med ett mode som är både stylish, självsäkert och schysst. 

Foto: Christin Clausen-Bruun

 

”När jag startade märket hade jag en idé om att skapa plagg för urbana och kreativa personer inom kultur- eller modebranschen”

 

Foto: Christin Clausen-Bruun

Hej Victoria, läget? Vad gör du just nu? 

Hallå JWHF! Det är superbra med mig – sitter just nu uppkrupen i soffan med en stor kopp te och går igenom mina företagsmail och sociala medier som jag ofta gör när jag kommer hem från mitt andra jobb.

Du är ju grundare till det coola streetwear-märket Henry Rude, kan du berätta lite om märket? 

Absolut – Det började väl egentligen när jag följde med min pappa på en resa till Ghana och blev helt tagen av livet och kulturen där. Alla färgstarka och uttrycksfulla kläder, tygerna, musiken, naturen och de lite smått kaotiska marknaderna. I Ghana är det väldigt vanligt att man köper ett tyg och tar det till sin skräddare för att få sin outfit uppsydd efter egna mått och preferenser – dvs alla plagg är helt unika och sydda just för dig! Jag började arbeta småskaligt med några lokala skräddare och hantverkare, och fortsatte åka ner längre perioder för att arbeta med mitt märke. Det började som ett klädmärke, med tyger från de lokala marknaderna, men just nu fokuserar vi mer på väskor och accessoarer, och produktionen har nu utökat till Burkina Faso. Sedan skickas produkterna hit till Sverige där jag säljer dem online, i butiker och på designmarknader.

Foto: Christin Clausen-Bruun

”För mig är det viktigt att ha en nära relation till skräddarna, för att också mina kunder ska veta hur produkterna tillverkats och av vem”

 

Foto: Christin Clausen-Bruun

Henry Rude producerar det mesta av sina grejer i Ghana & Burkina Faso, hur kommer det sig? 

Jag köpte mitt första västafrikanska wax print (som tygerna kallas) i en liten butik på Jamaica, och blev totalt förälskad i mönstret. Det fick mig att länge vilja göra någonting med liknande tyger och jag sydde upp en första kollektion i Portugal, men kände att jag egentligen skulle vilja producera i något afrikanskt land eftersom tygerna har så stark koppling dit. Så när min pappa skulle hälsa på en vän i Ghana såg jag möjligheten att hänga med och utforska… Vid en senare resa dit träffade jag en kille som sedan blev min pojkvän och vi reste till hans hemland Burkina Faso som ligger norr om Ghana. Jag höll på att trilla av stolen av allt det vackra där – Burkina är fortfarande ett av de mest inspirerande länderna jag vet! Jag och killen är inte tillsammans längre, men han hjälper mig mycket med produktionen där nere när jag inte kan vara på plats. För mig är det viktigt att ha en nära relation till skräddarna, för att också mina kunder ska veta hur produkterna tillverkats och av vem.

Hur känner man igen Henry Rude? 

I början var det framförallt genom de starka färgerna och mönstren som ju inte var så vanliga i det tidigare, ganska minimalistiska, skandinaviska modet. Idag använder jag både mönstrade tyger men också lite mer stilrena uttryck i mina kollektioner – dock alltid i kombination med märkets label som sitter på alla väskor och är lätt att känna igen!

Foto: Christin Clausen-Bruun

 

”Det har aldrig handlat om att bara tjäna pengar eller vara egenföretagare för mig, utan det började genom mitt behov av att skapa något konkret utifrån min inspiration och kreativitet”.

 

Foto: Christin Clausen-Bruun

Typiska kunden? 

När jag startade märket hade jag en idé om att skapa plagg för urbana och kreativa personer inom kultur- eller modebranschen. Många som handlar av mig är t.ex. DJ’s, designers, stylister, musiker osv. Men idag har märket utvecklats till att passa de flesta, och jag blir alltid lika glad när jag på designmarknader får träffa mina kunder som är alltifrån unga tjejer, till medelålders pappor och pensionerade damer. Precis så vill jag att det ska vara!

Vad betyder mode och skapande för dig?

Mode har varit ett intresse så länge jag kan minnas – jag har alltid använt kläder och accessoarer för att uttrycka mig och har inte varit rädd för att sticka ut. När min mamma år 2006 öppnade vintage-butik i Linköping där jag växte upp, erbjöd vi också en plats för unga designers där man kunde sälja sina egna alster. Jag började skapa smycken och kläder av sånt vi fick in i butiken och experimenterade ganska mycket med olika material o former. När jag flyttade till Malmö fortsatte jag att skapa smycken, och efter några månaders praktik hos ett kläd- & ett smyckesmärke i New York vågade jag ta steget till att starta eget. Jag har alltid älskat att skapa på olika sätt och har testat allt ifrån att måla, keramik, spela musik osv. 

Kan du berätta lite om din bakgrund? 

I gymnasiet ville jag egentligen söka modedesign-programmet men valde Samhäll eftersom det skulle ge en ”bredare grund i framtiden”. Sedan tog jag en kandidatexamen i Media – & Kommunikationsvetenskap, och har läst lite strökurser i språk och socialantropologi.

Förutom att driva Henry Rude och mitt andra märke Victoria Henry (med mer fokus på traditionellt hantverk), så jobbar jag just nu heltid som copywriter & master data-assistent. Det blir inte mycket fritid över, men så har det varit för mig senaste åren och det är självvalt – jag trivs med många bollar i luften och lyckas alltid hamna där även när jag tänker att jag ska ta det lite lugnt. 

Tidigare har jag jobbat mycket i butik och med flyktingar & socialt utsatta människor. Jag drev även butiken Affair på S:t Knut tillsammans med Jasmin Jahja och Lina Byberg år 2017.

”Jag har bara lärt mig saker på vägen. Men det har funkat ändå, även om det varit kämpigt ibland”

 

Foto: Christin Clausen-Bruun

Hur kom det sig att du startade Henry Rude? 

Som vanligt när jag får ”för mycket” inspiration kan jag inte hålla mig, utan måste skapa! Det har aldrig handlat om att bara tjäna pengar eller vara egenföretagare för mig, utan det började genom mitt behov av att skapa något konkret utifrån min inspiration och kreativitet. När jag upptäckte tygerna och mitt textilintresse blev större ville jag sprida det till andra, och jag förstod att jag faktiskt kunder arbeta med detta.

Vad har du lärt dig sen du började? 

ALLT! Alltså verkligen allt… jag har fortfarande mycket att lära mig om business- och företagande; det är inte min starka sida. Men innan jag började hade jag ingen aning om hur man driver ett eget märke. Ibland tänker jag fortfarande att jag borde läsa någon kurs i t.ex. design eller mönsterkonstruktion, för det har jag ju aldrig gjort; jag har bara lärt mig saker på vägen. Men det har funkat ändå, även om det varit kämpigt ibland. Sättet vi producerar på är väldigt småskaligt, och inte alls likt det mer organiserade sättet som större märken producerar på. Flera av skräddarna jag arbetar med har aldrig arbetat efter mönster utan klipper på fri hand. Vi har kommit fram till ett sätt att jobba tillsammans där vi blandar mönster, fri klippning och att utgå från redan klara prov-ex. Sedan har jag fått lära mig att ha mycket tålamod, då saker och ting inte alltid blir som man tänkt sig när man producerar på vårt sätt. Vi testar oss fram, och utvecklas tillsammans!

Foto: Christin Clausen-Bruun
Foto: Christin Clausen-Bruun

 

”Men jag skulle säga att det tuffaste, men också viktigaste, för mig är att få folk att förstå och värdesätta hur mycket arbete som ligger bakom varje produkt och att det mesta faktiskt är handgjort”

 

Foto: Christin Clausen-Bruun

Vad är det tuffaste med att vara i modebranchen?

Att synas är såklart något man ständigt kämpar med som småföretagare, när det finns så många andra märken och designers som är större. Men jag skulle säga att det tuffaste, men också viktigaste, för mig är att få folk att förstå och värdesätta hur mycket arbete som ligger bakom varje produkt och att det mesta faktiskt är handgjort. Speciellt när jag arbetar med traditionellt hantverk som t.ex. handvävda tyger eller korgar som tar dagar eller veckor att färdigställa. Många kunder är vana att betala en tredjedel av priset hos kedjor där de som producerat varorna inte jobbat under schyssta förhållanden, och då gäller det att få kunderna att förstå varför de bör investera i något från mitt märke istället.

Och roligaste? 

Det är så sjukt kul att se folk gå runt i ens egna alster – får en liten kick och blir lika förvånad varje gång! Nu för tiden händer det ganska ofta att jag eller vänner till mig ser folk på stan med Henry Rude-väska eller plagg från tidigare kollektioner. Och så älskar jag när kunder skickar bilder från olika situationer eller resor med sina plagg så att jag får se produkterna komma till liv så som det var tänkt!

Några stilförebilder? 

Solange och Frida Kahlo har alltid varit två av mina främsta muser, inte bara när det kommer till deras stil men också i sitt konstnärliga uttryck. För att inspirera mig stilmässigt behöver det inte alltid vara just i min smak, men jag gillar folk som vågar utmana, och vågar ta ställning genom sin stil. 

Något annat som inspirerar mig mycket är att se hur människor klär sig i andra länder och framförallt de som kanske inte har råd att köpa det nyaste modet hela tiden. Det är lätt att bära snygga kläder om man är rik, men äkta stil kommer genom kreativiteten och fantasin som uppstår när man måste jobba med det som finns eller är lättillgängligt, och hitta nya sätt att bära upp det på.

Foto: Christin Clausen-Bruun

Vad inspirerar dig? 

Starka kvinnor, som t.ex. ovan nämnda. Människor som vågar släppa tryggheten för att satsa fullt ut på sina drömmar. Resor där jag får utforska kultur och traditionellt hantverk.

Vad är drömmen med Henry Rude? 

Drömmen vore ju såklart att kunna jobba heltid med mitt eget (även om jag ibland tror att jag skulle bli för uttråkad med bara ett jobb), och att utöka produktionen till flera olika länder och ta tillvara på deras olika kunskap och hantverk där. Men just nu drömmer jag mest om att kunna anställa någon som kan avlasta mig, så att jag kan fokusera mer på det jag tycker är roligast – att designa och produktutveckla.

Drömsamarbete? 

Oj, vad svårt, finns så många! Eftersom jag älskar musik som afrobeats och afrohouse skulle det vara kul att få samarbeta med någon stor västafrikansk musikartist som t.ex. Burna Boy. Eller någon svensk artist med afrikanska rötter – kanske Seinabo Sey, Sabina Ddumba eller Leslie Ta. Tycker också att allt stylisten och designern Selam Fessahaye rör vid blir till guld, så hade varit roligt att samarbeta med henne!  Och om man verkligen får drömma – eftersom jag också är intresserad av inredning hade det varit extremt roligt att få göra något med IKEA…men det lär nog förbli en dröm.

Foto: Christin Clausen-Bruun

”Det ska bli skönt att skilja lite mer på jobb och privatliv, och även ha en plats att kunna ta emot kunder, eller kanske ha event och utförsäljningar på”

 

Foto: Christin Clausen-Bruun

Vad händer härnäst, kan du dela med dig om något kommande projekt? 

Jag har precis flyttat in i min nya studio och försöker komma i ordning där. Hittils har jag arbetat hemifrån och också haft allt mitt lager där, vilket både har haft för- & nackdelar. Det ska bli skönt att skilja lite mer på jobb och privatliv, och även ha en plats att kunna ta emot kunder, eller kanske ha event och utförsäljningar på. Närmare julen kommer det också bli en del design – & julmarknader i storstäderna. För att veta vilka får man hålla koll på instagram!

Hur ser en perfekt ledig dag ut? 

Om jag verkligen ska vara helt ledig, utan att kolla jobbmail eller sociala medier så krävs det att jag är någonstans där jag är helt bortkopplad och utan wifi. Jag var nyss på Bali, så skulle vilja vara där och börja dagen med en surfsession, sedan äta någon god vegetarisk lunch och spendera eftermiddagen i en hängmatta med en bra bok. På kvällen vill jag dricka vin och äta något gott med mina vänner Johanna (från @tropicalscandinavia) och Ida (från @pow_studio) – vi är alla egenföretagare och har alltid så mycket idéer att bolla med varandra. Blir alltid superpeppad och inspirerad när vi hänger! Men det kanske inte räknas som att man är helt ledig, om man ändå pratar om och tänker på sitt företag hehe..

Foto: Christin Clausen-Bruun
Foto: Christin Clausen-Bruun

Tre tips? Anything, alla tips är bra tips. 

– Elena Ferrantes bokserie á 4 böcker. Började läsa för 2 veckor sedan och är inne på tredje boken nu. Så fantastiskt bra skrivna, och första boken finns även som serie på HBO. Jag som redan var besatt av Italien innan drömmer ännu mer om att resa till Neapel & Ischia nu.

– Ghana. Många har redan rest runt i delar av Asien och Latinamerika – nu är det dags att upptäcka något nytt! Ghana är ett bra land att resa till om man inte varit i Västafrika tidigare. De flesta pratar engelska (då det är ett av de officiella språken). Det finns alltifrån stränder, till djungel och öken, och norr och söder är väldigt olika kulturellt. Supermycket fina tyger, korgar, träsniden, mässing och läderprodukter att köpa – det mesta handgjort förstås!

– Abhy Summer. Hörde för första gången denna fantastiska sångröst på en liten paradis-ö vid namn Gili Air i Indonesien, när Abhy uppträdde på en liten strandbar i solnedgången. Helt otroligt stark röst; han gjorde alla covers bättre än originalartisterna. På Spotify finns några av hans egna låtar – min favorit är ”Another You”.

10

Kommentera

Så fin intervju! Och kul att få höra mer om storyn bakom Henry Rude?

Mechthild Huss

Så roligt att läsa om Henry Rude! Jag äger ett par fräcka byxor och en väska av detta märke och blir varje gång på väldigt gott humor när jag bär de. En mycket bra intervju – och man vill veta mer.
Hoppas att Julmarknaden vid Möllan blev en stor succe och att märket blir mer och mer känd. Den framtida drömmen om att arbeta med Ikea tycker jag är absolut befogat. Det gäller bara att vara försiktigt med sådana jättefirmor, när det blir ett samarbete måste man kunna leverera, tidsmässigt och mängdmässigt. Låt firman inte växa för fort!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.