2019-10-02

Hur yvig ska förändringen vara?

 

Illustration: Julia Hermansson

 

”Ibland hade jag en poäng. Ibland inte. Precis som nu”

 

Som ung vuxen var min standardlösning på egna och andras problem drastisk; Gör slut, säg upp dig, flytta. Det här var min spontana reaktion till det mesta. Neggig pojkvän? Bort. Trött chef? Lämna. Kall stad? Byt. Oftast höll jag tyst om min kavata ordination/provokation. Oombedda råd, och framförallt så yviga, är inte poppis. Men för mitt inre? Åh. Där ordinerade jag en, eller samtliga komponenter av min propplösare, hej vilt. Allt för att komma åt kurens bästa bieffekt: förändring. 

Förändring. Detta dallrande formlösa läge som så många skyr men som jag älskar. I teorin förstår jag tveksamheten. “Man vet vad man har men inte vad man får” och så vidare. Men just därför! Eller? Förändring kan leda till försämring men också till förbättring. Oddsen: 50/50. 

För egen del levde jag som jag lärde. Jag har alltid varit mitt egna sociala experiment. Min egna lilla, högst älskade, labbråtta. Min grundton är, tvärtemot vad man kan tro från ovan läsning, trygg. Just därför tror jag att jag har vågat förändring i tid och otid. Jag är 30+ nu och ser med mildhet på mig själv som tjugonånting. Ibland hade jag en poäng. Ibland inte. Precis som nu. 

 

”Ibland behövs de skarpa avsluten. Nya kapitel vill till. Men ofta går det minst lika bra att hyffsa till grundupplägget”

 

Var befann du dig för tio år sedan? Vilka triumfer har du firat? Vilka nederlag har du rest dig från? Med all sannolikhet har du nu tio gånger fler egna viktiga erfarenheter att ta spjärn mot. Sakta men säkert och utan genvägar (finns inga) har du fått bättre pejl på vad just du vill ha ut av livet. Idogt knatar de allra flesta av oss närmare rätt passion, person, position och postadress. Det är starkt jobbat. 

Finns det då en risk att man vaskar ganska schyssta grundupplägg om man agerar på min harang av “gör slut, säg upp dig, flytta” ? Kanske. Ibland behövs de skarpa avsluten. Nya kapitel vill till. Men ofta går det minst lika bra att hyffsa till grundupplägget.

 

”Små förändringar
gör också skillnad”

 

Här kommer därför en annan, lite mognare, trestegsraket för den förändringsbenägna. 

HYLLA PROCESSEN. “Nothing worth having comes easy” och något av allt vad du drömt om finns kanske redan på plats? Du har förmodligen kysst många grodor, till och med paddor i förbifarten, för att få sitta bredvid just din vuxen i soffan om kvällarna. Säkert har du både knegat och pluggat för att få arbeta med det du gör idag. 

ALLT ÄR SOM DET SKA. Ponera att alla dina P’n av idag är helt rätt. Lägg undan allt tvivel rörande passion, person, position och postadress under en månads tid för att ge dem chans att visa sig från sin bästa sida. Ingen briljerar om man vet att man hänger löst. 

MIXTRA INOM RAMEN. Dra i reglagen. Premiera små framför stora förändringar ett tag. Höj och sänk volymen. Gå ner eller upp i arbetstid. Se över upplägget. Ditt fiffigaste verktyg här är språket. Kommunicera dina behov även om du är ovan. Hade det varit skönt att arbeta en dag hemifrån? Hör dig för om det är möjligt. Vore det gött med mer barnpass men du har svårt att be om hjälp? Sätt ett schema i rullning – varannan torsdag barnvakt. 

Du kanske inte behöver flytta och äga ditt boenden för att faktiskt göra slag i saken och tapetsera med William Morris- tapeten du kom över. Om ni får sätta er egen prägel på boet och trivs så pass att ni stannar ytterligare något år så är det väl värt en förmiddag av vitmålning när ni sen en dag flyttar? Du kanske inte behöver leta efter en 80% tjänst för att få spendera en dag till i hemmet du älskar, det är kanske ingen big deal för din arbetsgivare att du arbeta hemifrån en dag i veckan?

Små förändringar gör också skillnad. 

Om det ändå inte funkar? Jamen då återstår ju de yvigaste dragen. Separationer, uppsägningar, mäklarfix och flyttstädningar. Helt utan dåligt samvete. You tried. 

 

Illustrationen är gjort av Julia Hermansson

 

 

 

8

Kommentera

Karin

Åh du kloka människa! Jag läste, eller jag menar SLUKADE, din text, antecknade och antecknade ännu mer – men gav till slut upp, printade och har nog faktiskt strukit under vartenda ord. OCH gjort anteckningar i marginalen. TACK!

Oj Karin. Tack för intensiteten i din kommentar. Jag tar innerligheten med mig ut på höstpromenad och blir glad om kommande krönikor kan tala till dig, eller någon, med ens hälften av peppen du kom med.

You go.

Tack för detta fantastiska blogginlägg. Kom in här av en slump och oj så mitt i prick för mig just nu. Tack för du fick mig att få upp ögonen för allt vad jag faktiskt har åstadkommit!

Sofie! Att se vad man har åstadkommit är att kunna njuta mer av de bedrifter vi brottar ner framöver. Alla är awsome. So are you.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.