2019-09-12

Dublintips från en boknörd

 

När jag och min man fick veta att Worldcon skulle vara i Dublin i augusti så bestämde vi oss direkt för att åka dit. Jag menar, kombon mysig stad och stort fantasy- och sciencefictionkonvent med författare och fans från hela världen är ju svårslaget. I alla fall för en boknörd som jag.

Det blev fem dagar med en härlig blandning av historia, författarpaneler, böcker, bokhandlar och öl. Vi bodde på fantastiskt mysiga The Fleet, mitt i centrum i området Temple Bar. Ett hotell där det kändes obligatoriskt att beställa en drink i baren bara för att kunna sitta och slappa i loungen. 

 

”Missa inte Books Upstairs och The winding Stair som får bokälskaren att rysa av välbehag! Det knarrar i golvet, luktar böcker och inbjuder till läsning med slitna skinnfåtöljer”

 

Dublin är precis lagom stort att promenera runt i om en håller sig i de centrala delarna, som är en blandning av gammalt och nytt, nergånget och pampigt. På flera ställen syns fortfarande hålen av engelsmännens gevärskulor från det irländska Påskupproret 1916. Vi började med en guidad walking tour för att greppa staden. Guiden, en skäggig gammal historiker från Trinity College visade både huset där Bram Stoker satt och drev in skatt innan han skrev Dracula (en annan typ av blodsugare) och katedralen där Jonathan Swift hade sitt kyrkliga uppdrag, samtidigt som han skrev satir över sin samtid. Gullivers resor känner nog de flesta till. 

Vi hade redan före resan bokat Fast Lane-biljetter till Trinity College Library och Book of Kells (bok från 800 e.Kr. som folk köar för att se). Biblioteket, som är inspiration till biblioteket på Hogwarts, var en upplevelse som jag kommer att bära med mig länge. Tänk att studenter på universitetet fortfarande klättrar upp och ner för stegarna här och använder böckerna!

Dublin har också en rad fina bokhandlar för den som vill botanisera böcker. Störts och med ett imponerande utbud är Hodges& Figgis med flera våningar fulla med böcker. Små, charmiga independent bookstores finns också kvar, något som en sällan ser i Sverige längre. Missa inte Books Upstairs och The winding Stair som får bokälskaren att rysa av välbehag! Det knarrar i golvet, luktar böcker och inbjuder till läsning med slitna skinnfåtöljer. Här finns nya och en del begagnade böcker med tonvikt på irländskt och väldigt fina tygkassar med tryck! 

För den som vill äta och dricka gott så finns det mängder av pubar och restauranger. Jag, som inte dricker särskilt mycket öl i vanliga fall, föll pladask för irländsk stout. Drick en pint av den mörka, skummiga ölen och det känns som om du ätit en hel måltid. På J.P Mooney´s är det dessutom livemusik. En kväll hamnade vi på Salamanca, ett fullsatt, slamrigt tapasställe. Kommer du innan klockan sju kan du beställa tre tapas och ett glas rött till bra pris. 

 

 ”En författare som jag blev väldigt nyfiken på efter att ha hört henne i flera paneler är Fonda Lee”

 

De flesta dagar tillbringade vi på CCD, Convention Centre Dublin, där vi lyssnade på författare som pratade om allt från kartor i fantasyböcker, normer och könsroller i litteratur till Artemis – NASA:s projekt för att återvända till månen 2024. Att få lyssna på en av NASA:s kvinnliga astronauter som berättar om sina förberedelser för färden var på gränsen till overkligt. Och att föreställa sig en gateway på månen för vidare färder ut i rymden är som att läsa en science fictionroman! 

Längst kö var det nog till intervjun med George RR Martin. Kan erkänna att jag var lite starstruck över att vara i samma sal som han. Han sa tyvärr ingenting om nästa bok, något som fans av Game of Thrones tålmodigt väntar på. Jag gissar att bokserien A Song of Ice och Fire kommer att sluta annorlunda mot TV-serien. 

Jag hade preppat mig med en stor bokhög av författare som jag försökte hinna läsa innan jag skulle lyssna på dem på konventet. En författare som jag blev väldigt nyfiken på efter att ha hört henne i flera paneler är Fonda Lee, en kanadensiska med svart bälte i karate och kung fu (och som dessutom gillar Matrix och Inception!), som skriver fantasy för unga och vuxna. 

För den som har mer tid rekommenderas en tripp runt hela ön. Vi hann inte det, men oj, vad sugna vi var på att åka och se alla inspelningsplatser de använt i Game of Thrones och att vandra i det storslagna landskapet.

 

 

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.