Sponsrat av Folkuniversitetet

2019-09-09

JWHF + Folkuniversitetet: allt började med en kurs

 

JWHF har teamat upp sig med Folkuniversitet igen –  för att vi älskar utbildning och att lära oss något nytt! Precis som Folkuniversitetet, håller vi såklart med i tanken om att kunskap förändrar. I början av september firade vi därför släppet av deras kurskatalog tillsammans med ett gäng färgstarka kvinnor. Vi ville starta hösten med att inspirera till att lära oss någonting nytt!

Man behöver inte kunna allt själv och ingen kan allt från början, att gå en kurs är ett fint sätt att lära sig något annat eller fördjupa sig i något. Och ofta är det starten till något alldeles nytt. Och nytt hos Folkuniversitetet är att de utökar sitt kursutbud och att det nu finns fler DIY och estetiska kurser att välja mellan, ex sy och skapa babyleksaker för föräldralediga, dekorativa lagningar och akvarell på polypropylen.

 

”Folkuniversitetet är ett studieförbund som ska vara en naturlig mötesplats för människors fria kunskapssökande – för lärande, kulturupplevelser och möjlighet till reflektion.”

 

I höst sätter exempelvis Folkuniversitetet i Malmö igång med populära kurser i keramik! Kurserna hålls i keramikstudion Artibus lokaler på Södra Förstadsgatan 70. Artibus öppnar även en butik i slutet av september fyllt med fint hantverk!

Martin Andersson är lärare i keramik hos Folkuniversitetet och har studerat keramik och keramikkonst på Capellagården och HDK i Göteborg. Han har även studerat koreanska krukmakartekniker i Sydkorea. Så vi passade på att ställa några frågor till honom eftersom så många är nyfikna på det här med keramik, samtidigt som vi minglar vidare.

Hej Martin, vad är roligast med keramik? 

Upptäckterna. Även om man använder tekniker som är tusentals år gamla och tillämpar glasyrrecept från böcker så stöter man på överraskningar i hur materialen interagerar. En liten justering i bränningstemperatur eller material kan ge stora förändringar i slutresultatet och man blir aldrig fullärd. Spänningen vid ugnsöppning när man har med nya glasyrer eller leror är svårslagen.

JWHF’s team var på plats och förberedde luncheventet enligt konstens alla regler. Vi plockade in lite färg, lyx och tjusiga blommor som en fin kontrast till lokalen.

 

forts. 

Behöver man någon förhandskunskap för att gå en kurs i keramik? 

Nej. Kurserna är individuellt fokuserade och det sker en dialog mellan kursledaren och deltagarna så att alla får inrikta sig på det dom är intresserade av och lägga ambitionsnivån rätt.

Vad är svårast att lära sig? 

Tålamod. Att jobba med lera handlar mycket om timing, leran måste ha rätt fukthalt för att den ska tåla vissa moment så som drejning, kavling eller dekorering. Att lära känna dessa stadier och ha tålamod att vänta på dem är något som tar tid. 

Hur många är man på kursen? 

8-10 personer

 

forts. 

Behöver man ha med sig något på kurserna? 

Förkläde eller oömma kläder. Inspirationsmaterial så som böcker eller bilder är också bra då de leder till en mer konkret diskussion och är ett bra verktyg att förmedla sin målbild med.

Några tips för nybörjare? 

Testa olika tekniker och använd de som är roligast. Inlärningen sker enklare om man är glad istället för frustrerad med en teknik som irriterar en. Och det finns alltid flera vägar att gå för att uppnå de resultat man vill ha.

Hos Folkuniversitetet i Malmö kan man även DIY kurser där man tillsammans med kursledare gör exempelvis egna ekologiska oljor till sina barn, ekologiskt tvättmedel, gravidtetsprodukter eller play-dough (lera) till sina barn. Alla dessa workshops hittar man här.

forts.

Om man vill lära sig mer om keramik, har du några bra tips kring how-to- eller inspirationsböcker om keramik? 

Potters book av Bernard Leach
Keramisk handbok av Finn Lynggaard
Glasyr av Anders Fredholm

Tack Martin!

Vill man anmäla sig till en av Folkuniversitetets kurser i keramik hittar man deras kurs- och workshopsutbud här. 

Lagom till klockan slog lunch ramlade vårt sällskap in.

Vi älskar internet men tycker lika mycket om att ses offline också. Vi tycker miljöombyte är viktigt för både sinnet och själen och även om internet är fullt med kunskap så är det skönt att göra fysiska avstamp.

Att gå en kurs på plats är härligt för man träffar nya människor, byter miljö och ändrar mindset. Rekommenderas starkt!

 

”Folkuniversitetets utgångspunkt är att varje människa har behov av kunskap och vårt breda kursutbud är tillgängligt för alla”

 

Vi tror också på ett man lär sig av att byta erfarenheter, därför är det alltid extra fint när vi samlar ihop oss, om än för ett par timmar! Dessutom; vem behöver inte lite flärd en regnig onsdag? Gör definitivt allt lite roligare, vi lovar!

Vi drack räddad frukt och grönt från Rescued, som tar tillvara på sånt som annars gått till spillo.

 

”Vi menar att det behövs många olika utvecklingsvägar för att det livslånga lärandet ska komma alla människor till del”

 

 

Till lunch serverade vi strålande vegetarisk mat från Resturang Spill i Malmö. Resturang spill startades av Erik och Elinor med en ambition att ta vara på råvaror som tänkt kastas men fortfarande är alldeles strålande att laga mat med. Resturang spill ville förena deras passion för matlagning och service med ansvar för miljön och vår framtid. Och som de lyckas! Tack för supergod mat!

Till efterrätt serverades Chocolattes prisbelönta praliner!

Och tack till alla som kom och firade kunskap, pepp och hösten med oss och Folkuniversitetet.

Även tack till våra sponsorer i goodiebagen: juice från Rescued, blomstersalt från Le Spice i Båstad, naturlig deodorant från Nothing, ekologisk kroppscrub från Urtekram, naturlig snacks från Get Raw, praliner från Chocolatte och till sist från våra vänner på Folkuniversitetet som hela tiden strävar efter att inspirera till ännu mer nyfikenhet och kunskap.

Tävling – vinn en workshop i keramik hos Folkuniversitetet i Malmö! 

Folkuniversitetet tävlar ut 3 platser på deras workshop i keramik den 24 oktober mellan kl 09 – 12 för att vara med och tävla klicka er vidare till JWHF’s Instagram här. Tävlingen avslutas torsdagen den 12 september.

Värde 595kr + materialkostnader / person

 

Eventet är anordnat tillsammans med JWHF’s team och justwannahavefun.se
Koncept & Styling av Christin Clausen-Bruun och Sanna von Gertten

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.