2019-06-30

Sommarens blomster i kruka

Dags för del två i vår lilla ”plantera i kruka-följetång”! I den första delen pratade vi om vad en kan odla i kruka i sommar och nu ska vi prata om blommor! I kruka, för öga, näsa & bi.

Ingen sommar utan blommor och ingen balkong eller trädäck/plattläggning utan krukor, enligt mig iallafall! Krukor kan hjälpa till att skärma av och skapa rum på stora ytor. Vare sig du har de inbyggda som planteringslådor på ett stort trädäck, mobila på hjul på plattläggningen eller helt vanliga balkonglådor på balkongen platsar sig minst en blommande växt i den.

Det finns tre kategorier att välja mellan – sommarblommor, perenner & knölar. Sommarblommorna har sin ”prime time” på sommaren, det säger sig självt och de vill stå soligt för att få mycket blommor. Om vattning och klippning (bort med de överblommade blomställningarna) sker regelbundet så är de dig trogna hela sommaren.

Perenner å andra sidan har ofta en kortare blomning på en mer specifik tidpunkt, finare blad (om en väljer efter det) och hämtar sig bättre efter en torka än sommarblommorna. Det finns även de perenner som blommar hela sommaren med rätt skötsel. Här finns det de som passar bättre i skugga eller halvskugga men även såklart de som gillar soligt läge.

Knölarna då tänker ni… Ja, jag syftar såklart på dahliorna! Dessa underbara väsen som täcker upp hela sensommar- (ibland även höst) floret. Har du inte satt några i kruka än finns det att köpa sommardahlior i butik. De är frösådda och kanske lite mindre än de från en större knöl, men misströsta ej – de kommer att växa till sig! Ta upp knölen efter första frosten i höst och spara till nästa år om du vill.

Sommarblommor

Tagetes

Vurmen för tagetes smittade från min morfar till mig men till skillnad från honom håller jag mig till en sort i pallkragen, nämligen kulturarvssorten linnétagetes (Tagetes linnaeus ’Burning Embers’. Den blir mellan 50-70 cm hög och får mörkt sammetsröda kronblad med en brandgul mitt. Bina älskar den och det gör även jag! Tagetes är även en bra samplanteringsväxt i köksträdgården (eller pallkragen) om en vill motverka dåliga nematoder i jorden. Den är även supervacker tillsammans med olika sorters kål!

Salvia

Salvia ’Amistad’ är en ny sommarkärlek för mig som jag planterade först förra sommaren. Mörkt lila blommor och ett härligt grönt bladverk gjorde att jag inte vill ha en enda sommar utan den nu. Den blommar från juni tills frosten kommer. Vill en ha en mer blå ton på blommorna finns även snygga ’Black and Blue’.

Luktärtor

Luktärtor har väl ingen missat efter Cecilia Wingårds korståg med boken ”Luktärt” och fin publicitet & hyllningar i bl.a. sociala medier. Jag skrev om dem redan förra året men om du har missat att odla luktärtor är det dags att ge det ett försök! Förra året sådde jag från frö & planterade i stora krukor med trollhasselgrenar som stöd, men i år köper jag hem färdiga plantor och låter klättra upp på ett staket. Följ Cecilias råd till punkt och pricka så går det bra. Luktärtor hjärta hönsgödsel = sant! Enkelt & bra!

Perenner

Hur fina kombinationer en än kan hitta i rabatterna är det inte alla perenner som passar sig i kruka. De vill ha ganska mycket utrymme för rötterna så plantera gärna i stora krukor. Här bör en tänka till lite för att ta reda på när ens perenn blommar. Välj med fördel de som har sin blomningstid under sommaren eller sensommaren.

Här kommer mina favoriter i kruka:

Vad är mer romantiskt än en svajjig kantnepeta i en härligt flätad korg?! Bina älskar den, din mamma älskar den, jag älskar den – alla älskar kantnepeta! Klipp med fördel ned den efter första floret (när den blommat över) så får du en superfin planta och en blomning till lite längre fram i sommar. Så bra! Vill stå soligt! På de soliga lägena funkar även lavendel, salvia eller kärleksört.

I halvskugga eller skugga hittar du mina hosta-krukor. Ja alltså inte skämskrukorna som ser ut som något upphostat utan Hosta (latin) eller funkia som de även kallas. Fantastiskt fina blad som får blomställningar under sommaren (helt ok att klippa bort dem om man inte gillar men hos mig får de vara kvar). Välj vilken sort du vill men personligen tycker jag att de lite ljusare bladen är finast i de mörkaste hörnorna. Namnsorten ’August Moon’ är fantastiskt fin i lime-grönt, ’Halcyon’ får snygga blådaggiga blad & ’Francee’ är en klassiker med sin vita kant.

I halvskugga till skugga funkar även de flesta ormbunkar och japansk buskrosling (som är vintergrön).

Lycka till och glöm inte att njuta av sommaren oavsett om ni har krukor eller inte.

 

Stor kram,
Sandra

2
  • Just wanna view more of
  • Home

Kommentera

Rebecca Nordfeldt

Hej!
Undrar var du har fått tag på salvia Amistad? Sökt efter den både som frö och planta i Sverige men får inte tag på den.

Mvh Rebecca

Även jag söker salvian Amistage, du får gärna berätta vart man kan få tag på den.
Hälsningar Catarina

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.