2019-06-19

Sommarens ätbara krukodling

Bor du liksom jag inne i stan med minimal plats till växter på balkongen eller innergården? Vill du piffa ditt trädäck eller plattläggning med fina krukor? Då är detta läsningen för dig! I denna krönika får ni tips på olika sorters växter att odla och ha i kruka över sommaren.

Ända sedan min morfar stolt visade upp sin sommarträdgård och gick igenom varenda planterad kruka med sortnamn på växterna i dem har jag alltid haft en förkärlek till just den – krukan. Självklart med sommarblommor, som i min morfars fall ca 50 sorter olika tagetes, men även med ätbart i som t.ex. tomater & kryddor.

Jag minns spänningen när en väntade på att solrosfröet skulle titta upp ur jorden i grundskolan och det förväntansfulla i att odla egen krasse hemma. Mammas tidiga penséer i knalliga färger på trappan som under säsongen byttes ut till andra kulörta blomster efter säsong, gärna i en kontrastrik mix. De tidiga experimenten under min trädgårdsingenjörsutbildning med chili, tomat & paprika i mängder i våra fönsterkarmar.

Idag är de inte lika fulla, fönsterkarmarna, utan jag nöjer mig med en liten pallkrage på vår innergård i Malmö. Det är nog tur – att ha platsbrist är bra för både plånboken & tidsåtgången. Men det betyder också att jag är extra noga med vad jag tar mig an och satsar på. Den bästa mixen enligt mig är en kombination av både ätbart och blommande växter. Just ätbart är vad vi börjar med då det ligger mig varmt om hjärtat och för att du trots liten yta faktiskt kan ha en egen odling.

Ätbart i kruka

Blommor i all ära men är det inte väldigt trevligt att kunna smita ut på balkongen på morgonen och plocka in tomater, sallad och örter att ha på frukostmackan? Visst finns det en uppsjö av ätbara växter att ha i kruka och många sorter går att odla upp från frö. Har du inte tålamod eller lust till det finns även krukodlade plantor att köpa färdigt i din närmsta handelsträdgård eller plantskola. Här är mina favoriter:

Busktomat

Busktomat är en ständig favorit som kvalar in hos mig varje år. Passar fint i en lite större kruka, vill stå soligt för riklig skörd och ha mycket vatten. Den kan behöva hjälp med pollineringen (ta en tops eller pensel och rör försiktigt runt i varje utslagen blomma) och den vill ha näring då och då. Odlar du från frö kan jag rekommendera namnsorten ’Vilma’, annars så ta vad som finns i affären – det brukar bli bra ändå!

Blandade kryddor

Blandade kryddor funkar perfekt i ett soligt läge. De tål att torka upp lite grann om de har en större kruka och ju mer du plockar, desto mer ger dem. Mina favoriter är gräslök, persilja, rosmarin och timjan. Basilika är himla gott men kan vara svårflörtade och om myntan inte hade spridit sig som ogräs hade den fått stå i min pallkrage med de andra växterna.

Hallon

Hallon i kruka är en nyhet för mig! Alla som har haft hallonbuskar vet hur gott det är att plocka solvarma hallon till desserten. Namnsorten ’Ruby Beauty’ är en metershög planta som ska ge rikligt med skörd, funkar bra i kruka året om och håll i er – inte har några taggar! Bara + med andra ord! En sådan åker ner i min pallkrage i år.

Plantering och skötsel

Liksom alla sorters växter som ska ge frukt trivs dessa plantor bäst i ett läge där det är sol större delen av dagen. Hur mycket plats de behöver är olika men tänk logiskt – ju högre planta, desto mer utrymme behöver den för rötterna.

Vattning behöver ske kontinuerligt för att plantorna ska växa och kunna ge maximal med skörd. Tänk logiskt även här. Är det varmt ute? Ja, då behöver antagligen växterna vattnas varje/varannan dag. Vattna tidigt eller sent på dagen. Zenits varma timmar gör att vattnet avdunstar snabbare. Och låt er inte luras av att det regnar några millimeter. Det är inte tillräckligt för att det ska hinna nå rötterna på plantorna. Eftersom era köksväxter hela tiden sätter nya rötter är det bättre att vattna mycket när ni väl vattnar för att sedan låta det torka upp lite grann. Är ni osäkra på hur torrt det är i jorden kan ni alltid sticka ner ett finger lite försiktigt för att känna efter.

Vilken jord ska en då välja när det ska planteras? Detta kan variera lite från växt till växt och vad ni vill plantera, men generellt så vill de flesta köksväxter ha en hyfsat väldränerad jord med mycket näringstillgång. Så – en blandning av vanlig planteringsjord och kogödsel brukar fungera till det mesta!

När det kommer till skötsel varierar även den beroende på vad du har i din krukodling. Tomater kan behöva tjuvas (plocka bort sidoskott som kommer vid bladfästena) och bindas upp om det inte är busktomater. Kryddor kan behöva klippas då och då för att inte gå i blom. Detta kan ge en besk smak till dem så försök undvika det genom att skörda lite i taget. Tänk också på att plocka de största bladen från bladgrönsaker som t.ex. sallat för att plantorna hela tiden ska kunna sätta nya små, krispiga blad.

När det väl kommer till kritan är det inte hela världen om något dör, glöms bort eller går i blom. Gräslök i blom är bland det finaste jag vet och ibland glömmer jag skörda med vilje!

Lycka till med er krukodling & ställ gärna frågor i kommentarsfältet om ni undrar något!

 

 

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.