2019-06-06

Fittdoktorn om: orgasm istället för läkemedel

Illustration: Julia Hermansson

Skulle du kunna tänka dig en orgasm istället för två Panodil? 

Oxycontin är ett hormon som frisätts i hypofysen vid beröring och värme – som under förlossning och vid amning exempelvis, men även av lugn musik och fysisk aktivitet. Hormonet är avgörande för parrelationer, tillitskänslor och anknytning till ett barn och varann. Frisättningen sänker stresshormonerna i kroppen och verkar lugnande, smärtlindrande och ångestdämpande. Oxytocin är också med i nybildning av muskler och brist av hormonet har starka samband till utvecklandet av olika sjukdomar.

Hur många smärt- och ångestpatienter vi skulle kunna behandla med oxytocinfrisättning?

Hur använder vi denna kunskap? Hjälper vi kroppens egna process? Eller tar vi tabletter istället utan att prova något annat? En sjuk människa som ligger i en säng och har oro och smärtor. Hur mycket oxytocinfrisättning tror du den får? Nada! Ingen beröring. Ingen musik. Ingen natur. Inga behagliga dofter. Inget sex. Inga orgasmer. Nä, vi kan ju inte anställa folk till detta i sjukvården men anhöriga? Man och hustru? Partners? Hur många gånger kryper man ner i sjukhussängen till varann? Kanske till och med bjuder på en orgasm eller bara närhet, hudkontakt och värme.

 

”Förmodligen effektivt!
Ändå använder vi inte det”

 

Närhet som redskap

När jag jobbade på neonatal så plockade vi ut bebisarna från kuvösen och la på mammas eller pappas bröst under tiden de sondmatades. Därför att man vet att de barnen växer och utvecklas snabbare än de barnen som sondmatas inne inkuvösen. Använder vi denna tanke på en intensivvårdsavdelning eller en palliativ avdelning? Bara att få ta med sig sin egen kudde och sitt täcke till sjukhussängen gör att du känner dig mindre sjuk. Klassisk musik i öronen, frisk luft från ett öppet fönster. En sjukgymnast eller anhörig som ger beröringsmassage. Förmodligen effektivt! Ändå använder vi inte det. Hjälp till självhjälp. Egenvård. I hemmet. Vid migrän och oro- go for it, ha sex, tillsammans eller med dig själv! Sex och närhet som redskap. Kanske till och med utan lust. Skitsamma.

Det händer nåt i hjärnan som är mätbart. Värt ett försök!

/ yours. Fittdr.

 

 

Illustrationen till inlägget är gjort av Julia Hermansson.

 

 

11

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.