2019-05-16

Tulpanrikt i tulpanriket

Text och foto: Cecilia Karlsson

Mellan storstäderna Amsterdam och Haag breder tulpanfälten ut sig som kulörta mattor. Röda, rosa, orange och gula, randiga, fläckade – ja, här finns alla tänkbara färger och mönster. Oavsett om du vill cykla i ro längs tulpanfälten, eller trängas i praktparken Keukenhof, är det hit du ska åka om du vill uppleva något utöver det vanliga.

Även den minst växtintresserade låter sig imponeras av vyerna. Det är som att cykla runt i en fantasivärld, som ”Trollkarlen från Oz”, fast med bruna tegelstensvägar och utan trollkarl. Området som kallas Blosterlöksnejden ligger några mil söder om Amsterdam och hit kan du ta dig med vanlig kollektivtrafik, gruppresor, egen bil eller som nederländarna själva gör – med cykel. Det är det allra bästa sättet att komma nära, stanna upp och titta, och förstås fotografera. Men pass opp! Att kliva ut på fälten är inte populärt hos tulpanodlarna, vilket i många fall markeras med staket eller taggtråd.

Praktfull njutning – om du kommer i rätt tid

Det är inte bara vackert att blicka ut över kilometervis av färgsprakande fält, det doftar gott också. Även om det inte främst är hyacinter som odlas här, så ger de sig onekligen tillkänna när står i blom. Trots att det är goda 25 grader varmt och strålande sol just den här dagen, ger doften en smula julkänsla. Bland oss svenskar är det nog julen de flesta av oss förknippar med just hyacinten. Och kanske är det just de här hyacintlökarna som kommer blomma på ditt bord till julen, efter att de blommat ut nu under vårkanten, vissnat ner och dragit in all näring i löken igen.

För den som semestrar i någon av de omkringliggande städerna, och hyr cykel där, går det alldeles utmärkt att ta med cykeln på tåget och kliva av vid någon av stationerna Sassenheim eller Voorhout. Sedan är det bara att cykla åt valfritt håll, så finns de blomstrande fälten där. För största möjliga tulpantäthet rekommenderas området Lisse. Det måste förstås vara rätt tid på året, april till maj.

Buntvis till billig penning

Mycket av det som blommar här säljs som lök senare under året, och en hel del odlas för blommornas skull och skördas kontinuerligt. Längs vägarna finns en hel del gårdsbutiker där buketterna, eller snarare de rejäla buntarna, säljs till en billig penning. En bukett med fyrtio nyplockade tulpaner går loss på ynka femtiolappen. Det är inte lätt att få sig en pratstund med tulpanodlarna så här års. Ett par misslyckade försök blir det, att försöka byta några ord med personerna som driver upp de miljontals tulpanerna.

Hinner inte, det är bråda tider, ropar tulpanodlaren utanför byn Voorhout över axeln, artigt men jäktat.

Odlarens dotter, som jobbar extra efter skolan för att täcka upp i bukettbutiken, berättar att det är mycket att göra den här tiden på året. Det är nu turisterna hopar sig i området, i vanliga fall är det en lugn by och familjeföretaget odlar då andra typer av växter som enbart säljs via grossister.

Bör upplevas åtminstone en gång

Desto mer talbara är turisterna. Mary från USA besöker Nederländerna för första gången och har rest hit främst för att få uppleva tulpanfälten.

Herregud, så vackert det är här! Jag hade i min vildaste fantasi inte kunnat ana att det skulle vara så här perfekt. Det här är något alla måste uppleva en gång i livet, det bara måste man.

Mary fortsätter att fotografera det regnbågsrandiga fältet där människor från hela världen stannat under sin cykeltur genom landskapet. Lite längre ner på fältet står Iacopo från Italien och tar sina sista bilder för dagen. Han är nöjd med sin resa, men är inte lika överväldigat imponerad.

Det är vackert, men det ser faktiskt ut precis som jag tänkt mig. Nu har jag sett det, men tror inte att jag kommer att komma hit igen.

Keukenhof som kronan på verket

Oavsett om du reser motordrivet eller på cykel är det enkelt att ta sig vidare till nederländernas stolthet, tulpanparken Keukenhof. Jämför man med tulpanodlarnas fält, som består av många rader likadana sorter som blommar över samtidigt, är Keukenhof en designad parkmiljö. Här kan besökaren låta sig inspireras av olika lökplanteringar, med blandningar som erbjuder blomning över hela säsongen.

Här kommer du inte att vara ensam svensk, det är fullt av oss, ropar en dam ur ett större bussällskap från Östergötland, när hon noterar en svensk stämma i sorlet.

I Keukenhof har man inte sparat på krutet, med omkring sju miljoner lökar och 800 sorters tulpaner. De är planterade i rader, cirklar, ängar, dalgångar, lustiga formationer, snirkliga lökfloder i en alldeles överdådig och nästintill svårsmält tulpanprakt spritt över 32 hektar.

 

 

 

4

Kommentera

Li

Vilka underbara bilder och härlig medryckande text ?

Tack! Vad kul att du gillar den och berättar det 🙂

Ingrid

Så kul att läsa om ’våra’ tulpaner i Nederländerna! Tips om ni vill slippa köa och trängas med alla andra turister: åk till länet Flevoland istället. Lika många fina tulpanfält men mycket färre turister. Finns vandrings, cyckel och bilturer på den här webbsidan: https://tulpenrouteflevoland.nl/?lang=en

Ingrid (från Amsterdam)

Vilket toppentips! Det ska jag komma ihåg till nästa resa (förhoppningsvis nu i vår).

Tack !

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.