Sponsrat av Skånelden

2019-05-05

JWHF walks and talks: från Malmö till Bökestad mot Östafors och tillbaka

Vi har varit och vandrat! Med en längtan efter miljöombyte och frisk luft slog vi ihop oss tillsammans med Skåneleden och styrde upp vårens utflykt. Vi tävlade ut 10 platser i vår VIP-buss (hehe), bjöd på picknick och, till vår förtjusning, en helt nyutslagen natur. Vi ville inspirera till att leta sig ut från stan och de vanliga vardagsspåren. Den 28 april begav vi oss ut. Att  det dessutom visade sig vara ett himla härligt sätt att lära känna varandra blev pricken över i. Rekommenderas till alla!

Vi gick etappen mellan Bökestad och Östafors. En bra bit från Malmö men med övertygelsen att Skåne är fullt av flera vackra leder – som ofta glöms bort. Vi lyxade till det med att hyra buss dit, som tog ca 1,5 timme från Malmö men det går såklart även bra med kollektivtrafik. I så fall tar man tåget till Bromölla från Malmö C och byter sen till Regionbuss 561 mot Olofström till hållplatsen ”Olofström”. Det tar ca 2 timmar, men helt klart värt det. Vill man vara extra äventyrlig finns det väldigt fina vindskydd på vägen som man kan övernatta vid. Även fina grillplatser och en fin liten bod man kan elda och värma sig vid.

Vi började alltså i Bökestad och dem som var med under dagen var Christin och Jasmin från JWHF, Stina, Åsa, Elin, JonnaCatherine, Bea, Sandra och Cathrin .

Vi hade lite otur med vädret, men var glada ändå! Alla rörande överens hur kul det var att se något nytt och hur skönt det var att lämna stan en stund.

Det unika och otroligt vackra med just den här leden var den varierande naturen. Vi gick förbi sjöar, granskog, bokskog och skogsgläntor.

Leden är cirka 9 km lång och klassas som ”lätt” hos Skåneleden, även om alla i gruppen tyckte att vissa partier var ganska utmanade faktiskt. Både höjdskillnaderna och pulsen varierade stundvis och vid regn fanns det stenpartier som var extra hala och lite besvärliga. Men sen fick vi reda på att benämnen ”lätt” är vilken typ av underlag det är, och i detta fall betyder det varierande under med minst 50% avfalt. Det finns leder som är ”mycket lätt” som är jämn terräng och går att komma fram med både rullstol och vagn. Men Skåneleden jobbar på att ändra svårighetsgraderna så det ska påminna mer om när man åker skidor!

Vi hade avsatt ca 3 timmar till att vandra. Vi tänkte att vi hade goda marginaler till att båda äta lunch och dricka en kopp kaffe men vi stadsbor glömde att det tar längre tid att gå 9 km i skogen än på spikrak asfalt. Och att man måste ta sig tid att stanna upp och njuta av allt det fina. Så det var precis så att vi hann! Vi rekommenderar att man i alla fall ger det någon extra timme för en lugn kaffestund.

Alla Skåneledens etapper är fint och tydligt markerade. Man kan även ladda ner kartor till de specifika etapperna som man kan ha med sig.  Vilket definitivt kräver en shoutout till det fina jobb Skåneleden gör för att göra naturen mer tillgänglig för oss alla. Hela gruppen var imponerade och lite förundrade över att några av oss tagit det för givet innan, eller knappt reflekterat över det.

En glad Jasmin från JWHF som fick blodad tand att ge sig ut fler gånger!

Naturen blev väldigt dramatiskt och nästan melankolisk i regnvädret.

Vilket gjorde att vi kom fram till att naturen verkligen alltid är fin.

Här är exempelvis ett parti som var lite halt och stenigt. Det gör etappen extra fin men det tar lite längre tid och kan vara lite utmanande.

På sina ställen var det även fint ordnat och omhändertaget med små passager över de geggigaste partierna eller där bäcken forsade igenom.

Sandra var en av dem som vann och följde med!

Vid en glänta bestämde vi oss för att äta picknick, men det började tyvärr ösregna så vi satt inte så länge. Men hann njuta av tystnaden och fågelkvitter samtidigt som vi diskuterade frustrerande kvinnofrågor och senaste avsnittet av Game of Thrones.

Åsa, Catherine, Bea, Sandra och Jasmin.

Och Jonna! 

Sandra, Jasmin och Elin.

Vi bjöd på mackor från St Jacob och kaffe såklart.

Den skira grönskan, något alldeles speciellt, inte sant?

Vi tjoade lite extra var när vi passerade gränsen mellan Blekinge och Skåne.

Från det ena till det andra – omväxlingen var verkligen något av det bästa med denna tur!

Och höjdskilladerna. Även om det var lite jobbigt påväg upp (ska motvilligt erkännas) så var det alltid värt det. Otroligt fina vyer!

Sen var det dags att gå ner igen. Vid det här laget var vi rejält blöta!

Men lika glada! Som grupp håller man verkligen humöret upp och hjälper varandra både med tålamodet och tempot. Vi väntade in varandra, höll varandras kameror, varnade om skonsnören som gått upp, höll koll på tiden och peppade varandra.

Här är Christin från JWHF!   

Framme i Östafors möts man av brusande forsar och lika fin avslut som början. Vill man ta sig hem från Östafors med kollektivtrafiken tar man Regionbuss 561 mot Sölvesborg via Bromölla till Bromöllastation och sedan hoppar man på tåget därifrån tillbaka till Malmö.

Vi hade en otroligt fin söndag tillsammans! Tack till alla som följde med och gav sig hän – det hade inte varit lika kul utan er. Och såklart, tack till Skåneleden för ett otroligt fint intiativ, för att ni tar hand om naturen som gör att vi kan njuta av den enklare. Följ gärna Skåneleden på Instagram för ännu mer inspiration om fler leder och missa för sjutton inte deras hemsida som är proppfull med både inspiration och information. Så bra! Se till att använda det!

 

 

Alla bilderna är tagna av Christin Clausen-Bruun / @midiss

 

 

 

 

 

13

Kommentera

Li

Ser ljuvligt ut, tack för tips!

Jonna

En himla fin dag! ?

Anna María

Så underbart det ser ut att ha varit trots regn! Magiska bilder!

Men wow! Vilken peppande och fin skildring av Skåneleden! Min bebis @hejnaturen försöker göra något liknande som ni gjort här – få fler att hitta njutningen i naturen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.