2019-03-27

Hanna Bondesson: Vad är rimligt?

Illustration: Julia Hermansson

Jag påbörjade den här texten i Google Docs. Ett hyfsat uppdaterat ordbehandlingsprogram väl?

Sådär skulle jag säga. För redan i rubriken sköljde de ilsket röda felstavarvågorna in över skärmen och parkerade trumpet under ordet “rimligt”. Jag högerklickade men gavs ingen korrekt stavning till hjälp. Har detta lilla men totalt avgörande adjektiv försvunnit ur språket? Google Docs föreslog mer positivt laddat; “Menade du: roligt?”

Men nä. Det menade jag inte? Jag har för avsikt att skriva en resonerande text om vad som är rimligt. Och inte. “Roligt” följer gärna som känsla på just rimliga upplägg. Det stämmer. På så sätt är orden bekanta med varann men inte annars.

 

“’Orimligt’ formuleras för ditt inre.
Du vet de situationerna?”

 

Faktiska synonymer till rimligt är: Sannolikt, passande, rättvist, tänkbart, möjligt. Vill du veta antonymen? Alltså motsatsordet till allt det föredömligt rimliga? Rulla in ett O och placera det före allt det tänkbara; Osannolikt, Opassande, Orättvist, Otänkbart, Omöjligt.

Mm. Visst är det uppfriskande? Alltså jag riktigt njuter. Men så älskar jag små och stora whistleblowers. Alla ni som orkar och vågar ta strid för det rimliga, och OK – roliga, i livet. Från kroppsaktivister till arbetsplatsombud. O’et rullar in med allas vår rätt att opponera oss. Ifrågasätta rådande upplägg. Klargöra huruvida förutsättningar och förväntningar lirar. Så enkelt är det. Det ska finnas balans i uppläggen. Annars måste man justera.

Och vet du vad? När du sitter i frisörstolen och bläddrar i det inte-så-uppdaterade-livsstilsmagasineteller befinner dig på arbetet och informeras om det nya projektet med en väl tighta tidsram och ett stilla (eller Kishti Tomita- kraftfullt) “Orimligt” formuleras för ditt inre. Du vet de situationerna?

 

”Vad det än gäller, din erfarenhet,
din tanke och din känsla gills”

 

Perfekt. Just där, just då har nämligen just du som bäst chans att 1.) Sätta tillfälligt stopp. Blås i visselpipan. Sätt ner foten – klacken i backen. Och 2.) Formulera ett alternativt, mer rimligt och roligt upplägg.

För din skull, för dina kollegor, studiekamrater, systrar och bröders skull. Vad det än gäller, din erfarenhet, din tanke och din känsla gills. För en rimligare värld; låt ett första bergfast eller skälvande “O” passera dina läppar och bara häng med i vad som kommer sen.

 

RIMLIGT VS ORIMLIGT – Ett snabbtest

Man tycker olika, här kommer ändå testet ”RIMLIGT VS ORIMLIGT” Med krav som kan komma att ställas på dig, av dig själv eller av din omgivning, och som det kan vara bra att ha övat på.

1. Inte ges ordentlig upplärning men förväntas leverera 100%
från vecka 2 

A.) Rimligt B.) Orimligt

2. Inte flytta fram din deadline när materialet du får ta vid är gravt försenat
A.) Rimligt B.) Orimligt

3. Vara schemalaggd till 17:00 – gå hem 17:00
A.) Rimligt B.) Orimligt

4. Komma i jeansen du hade innan du blev gravid bara månader efter förlossning
A.) Rimligt B.) Orimligt

5. Leverera 100% när du arbetar 75% och lönas för 75%
A.) Rimligt B.) Orimligt

6. Känna in dagsformen, göra så gott man kan och sen ”Call it a day”
A.) Rimligt B.) Orimligt

 

 

Illustrationen är gjord av: Julia Hermansson

 

 

16

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.