2019-02-26

Att tro på sig själv, målbilder och en 5-årsplan

Foto: Julia Lindemalm

Under en intensiv skrivhelg med skrivvännerna och skrivpedagogen – tillika författaren – Karin, för flera år sedan, så pratade vi om att göra en femårsplan för skrivandet. Som den planerande, listskrivande människa jag är, gick jag igång på idén direkt. Självklart skulle jag ha en plan! Hela grejen med planen var att bryta ner det stora målet om att få en bok utgiven till mindre delmål. Delmål som var enklare att nå och som blev en sporre på vägen. Och som kunde firas (Karin uppmuntrade oss till att fira med tårta för varje refusering som vi fick)!

”Men vänta nu, kanske du tänker,
är detta ett delmål? En refusering?”

 

Jag gjorde en plan och formulerade delmål, som att upprätta ett skrivschema, låta en lektör läsa manuset, skicka manus till förlag och få en personlig refusering från förlag. Men vänta nu, kanske du tänker, är detta ett delmål? En refusering? Och det är det. Istället för att få en kort standardrefusering så skulle en personlig refusering, med konstruktiv kritik att arbeta vidare med, ta mig ett steg närmare utgivning. Jag satte även upp delmålen starta blogg om skrivande och köpa ny dator i planen. Ett tips; att blanda delmål – högt och lågt – och konkretisera dem. Att köpa en ny datorn kan vara ett lika bra delmål som att avsätta tid till att skriva. 

Foto: Julia Lindemalm

I början kändes fem år som en väldigt lång tid, men tid går ofta fort. Jag tror inte att en ska skrämmas över att vissa saker kräver tid. Och vill du bli författare är ett av de viktigaste karaktärsdragen att ha tålamod. Massor av tålamod. På det sättet har planen också hjälpt mig vidare. Varje gång jag har kunnat bocka av ett delmål som jag har uppnått har det gett mig en kick att fortsätta mot det stora målet. För att inte ge upp så handlar det även om att ha tilltro till sig själv och att ha den mentala inställningen att det går att lyckas. En inställning som mår bra av delmål eftersom att man faktiskt ser att det är möjligt när man lyckas med delmålen, snarare än att bli överväldigad över det stora målet.

 

”Om lusten och viljan att skriva inte fanns,
skulle det inte ha blivit en bok – oavsett femårsplan”

 

I början av 2016 upprättade jag min plan för åren 2016–2020. Vansinnigt eller kanske orealistiskt att sätta mål för fem år framåt kanske en del skulle säga. Men för mig har målbilden i planen hjälpt mig att hålla fokus och målmedvetet arbeta med mitt manus för att nå dit jag önskade. Många gånger har jag tänkt att det är en ouppnåelig dröm att bli utgiven författare. Men varje gång har jag landat tillbaka i att det går att lyckas. Genom att envist fortsätta skriva fast refuseringar tillfälligt har sänkt mig och fått mig att tvivla och genom att tro stenhårt på min bokidé och uthålligt följa min skrivplan så hände det till slut. Jag tecknade avtal med Rabén & Sjögren, som ville ge ut min bok.

I slutet av mars kommer jag att fira! Då släpps min debutbok Skuggan – Drakberidaren bok 1. Och alla timmar av oförtrutet skrivande känns så värt det! Givetvis finns det något ännu viktigare bakom Skuggan än min femårsplan och det är drivkraften att skriva för att jag vill skriva. Om lusten och viljan att skriva inte fanns, skulle det inte ha blivit en bok – oavsett femårsplan, så se till att göra saker du verkligen drömmer om snarare än det du tror förväntas av dig.

Så, jag fortsätter att tro på mig själv och följer min plan. Den är inte slut än.  Mitt stora mål är nämligen att jag ha gett ut två böcker innan 2020 är slut. Så jag fortsätter att skriva, skriva, skriva och checkar nöjt av mina delmål.

 

 

7

Kommentera

Men OJ vad jag känner mig! Fast jag satte inte en deadline. 2016 började jag satsa på mitt skrivande. Frigjorde tid och struktur, startade en blogg och köpte ny dator. Sen skred jag till verket. Min tanke var att det skulle få ta tid och att det var själva skrivandet som till en början var målet. Tre år senare skickade jag in manuset till förlagen och fick ett ja från ett av dem. I vår/försommar debuterar jag på Visto förlag med min roman ”Inte någons mamma”. Det känns minst sagt fantastiskt!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.