2019-02-07

Fittdoktorn ryter ifrån: tänk dig för

Illustration: Julia Hermasson

Att vilja bli mamma

Det är få saker som är så känsliga som graviditet och att bli mamma. Ur många synvinklar. För tänker du någonsin att det finns en annan verklighet än din egna? De flesta som vill skaffa barn blir med barn inom ett år. Men några utav oss blir inte med barn. Utredningar, provtagningar, behandlingar, hormoner, sprutor, sjukhusbesök, gynstolar, spermatest, äggledarspolningar, terapi, illamående, sjukskrivningar och åratal av evigt planerande av när man ska ha sex. Fy fan.

”En bra kommentar
kanske istället är att fråga
hur det känns”

 

När denna kvinna får frågan om och om igen ”ska inte ni skaffa barn” , ”nu är det väl tid snart”, ”ska ni inte ha nummer två snart”, ”nu börjar det snart bli dags för ett syskon va”. Sorg i hjärtat. Misslyckande. Förtvivlan. Varför kan inte vi? Det är nåt fel på mig. Vi kan inte. Alla andra kan. Tänk dig att se alla vänner skaffa barn, se deras lycka och välgång gång på gång. Behöva vistas i samma rum som dem. I vetskapen om att du inte kan själv. Tre försök får du. Sen får ni betala själv. Hundratusentals kronor och behandlingar och flera år senare och ändå går det inte. Den sorgen. Tänker du på det när du frågar en kvinna om inte hon har tänkt skaffa barn?

Att inte vilja bli mamma

Sen har vi kvinnor som inte vill skaffa barn. Är det ok i vårt normativa samhälle? Uttrycka orden att man valt att avstå barn. Meningen med livet är att skaffa barn. Jaha? Så då har livet ingen mening för dessa då? Är man konstig eller? Haha en gång lyssnade jag på en kvinna som viskade lite lätt- vet du vad, jag har inga barn så jag kan ha sex och sova och resa när fan jag vill och jag är så rik! Ja, kanske det! Så kan det också få lov att vara.

Eller så får man inte skaffa barn

Sen finns kvinnor som inte får skaffa barn. För att de kanske äter någon livsviktig medicin som ger missbildningar på barnet. Eller kanske har hon genomgått strålning och cellgifter? Kanske har hon varit tvungen att operera bort livmodern? Vad vet jag?  Vad vet du?

”lika många kvinnor som vi är,
lika många och lika olika historier
bär vi med oss”

 

Alla kvinnor finns 

Det finns kvinnor som blivit gravida som inte vill vara gravida. Kondomhaveri, missade p-piller, sexuella övergrepp, otrohetsaffärer. Tur vi bor i Sverige. När någon säger att hon är gravid behöver det nödvändigtvis inte betyda ett rungande grattis, kanske hon inte vill. En bra kommentar kanske istället är att fråga hur det känns.

Så finns det kvinnor som blir gravida om och om igen men drabbas av missfall lika ofta.  Det finns kvinnor som drabbats av att bebisen har dött i magen i sen graviditet. Eller kvinnor som mist ett barn.

Likaså finns det kvinnor som fått barn som man tycker borde må hur bra som helst men som faktiskt mår skit. Om du inte kan få barn själv kan du ju tycka att kvinnan med den lilla bebisen som nu klagar över hur jobbigt det är och hur trött hon är rent ut sagt är dum i huvudet.

Det jag vill ha sagt är att lika många kvinnor som vi är, lika många och lika olika historier bär vi med oss. Så, av respekt mot den du möter- utgå inte ifrån att hennes historia och förutsättningar är samma som dina. Svårare än så behöver det inte vara.

Kraft & kärlek !
-Yours/ fittdr

 

Illustrationen till inlägget är gjort av Julia Hermansson. 

 

 

18

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.