2019-01-23

The COOS Way: making chocolate out of shit

Tjejerna bakom matlagningskonceptet COOS lagar mat som är kul, god och färgstark. Tre riktlinjer även vi gillar. Deras rätter präglas också av övertygelsen att maten borde vara snäll för vår planet. COOS inställning är alltså att göra bra mat som inte bara är god, utan också mat som är bra både för kroppen, själen och planeten. Vilket de påstår man kan göra av nästan vad som helst om man bara tänker efter lite – en tanke som hela deras matfilosofi vilar tryggt på. Vi pratar även om varför alla pekpinnar kring mat måste bort och varför hälsosam mat är tröttsamt. Sist men inte minst bjuder dem på ett av sina bästa recept att fylla vintern med. Här är tjejerna bakom COOS: Chocolate out of shit.

 

”Allt var lite för beige och
med lite för många pekpinnar”

 

 

Berätta! Vilka är ni och vad gör ni?

Vi är Tora och Maéva, båda uppvuxna i Verbier i Schweiziska Alperna. Tora är har svenska föräldrar och ser sig själv som svensk (men Schweiz är ändå hemma) Maéva är så lokal som det går (men lite mer öppensinnad än de flesta schweizare…) Vi har känt varandra sedan lågstadiet och har hängt ihop sedan dess. Fin vänskap om vi får säga det själva!

Tillsammans startade vi COOS (som står för “Chocolate out of shit” – kort och gott: att göra något bra av vad som helst!) som en kul grej för tre år sedan. Med ett gemensamt intresse för mat var vår första tanke ett Instagram-konto där vi lägger upp bilder på det vi lagar med en rolig kommentar. Vi hade börjat tröttna på alla dessa matbloggar och konton som visserligen visar fin mat, men är liksom lite för perfekt och dessutom gjord på ingredienser som kommer från andra sidan jordklotet (tjena avokado-toast-hysterin!) När vi kollade på konton med en mer ”sustainable” approach inriktade på zero waste, veganskt etc. så hittade vi inte det vi letade efter där heller. Allt var lite för beige och med lite för många pekpinnar. Så då bestämde vi oss för att det fanns en plats för oss i bruset och började utveckla vårt Instagram-konto och hemsida mer seriöst. Det har tagit tid att definiera det vi vill göra men efter många om och men har vi landat i att det är genom verkliga upplevelser vi faktiskt kan påverka mest. Sociala medier är en grym platform för att inspirera men det måste också leda till något konkret. COOS handlar om kulinariska upplevelser, i verkligheten och digitalt. Vi har massor av idéer som ligger och pyr och det händer en hel de bakom kulisserna just nu. Det kommer bli ett händelserikt år i år, så håll utkik! 

”Vi vill däremot inte slå folk på fingrarna eller använda skrämseltaktik, eftersom vi inte tror att
det förändrar människors beteende”

 

Vad är typisk COOS-mat?

Matlagningen är vårt sätt att dra vårt strå till stacken för en ljusare framtid (stora ord, eller hur?) Nu mer än någonsin är det extra viktigt att vara medveten om vad vi stoppar i oss och vilken påverkan det vi väljer att ha på tallriken i sin tur har på miljön. Vi vill däremot inte slå folk på fingrarna eller använda skrämseltaktik, eftersom vi inte tror att det förändrar människors beteende. Vi vill ge positiva upplevelser som skapar förståelse och en vilja att förändra sitt sätt att konsumera. Bra mat ska vara mat som är god, som får oss att må bra och som är tillverkad på ett sätt som är hållbart för vår planet!

”För att vara helt ärliga så är vi ganska trötta på uttrycket hälsosam mat-  för vad betyder det egentligen?”

 

Tekniskt sätt är maten vi lagar gjord på främst plantbaserade, närproducerade, säsongsanpassade, ekologiska, oprocessade råvaror med så lite förpackning som möjligt – alltså utvalda enligt the COOS Way som vi har kommit att kalla det. Eftersom vi (i vår del av världen) har så otroligt många varor att välja på idag, så tyckte vi att det var lättare att sätta upp principer att förhålla sig till. Inte som ett regelverk men mer som ett sätt att förenkla beslutstagandet. Sen är det inte alltid enkelt att få till det till 100% – men de råvaror vi köper ska i alla fall uppfylla tre av kriterierna. På så sätt har vi gjort ett val som är bra för både oss själva och planeten!

Upplevelsemässigt är COOS-mat enkel, MATIG, god och färgstark (vi kompenserar vår dragning till svarta kläder genom att göra färgsprakande mat!) Främst vardagsmat som går fort att laga och som gör dig glad. Dels för att vi (som de flesta andra) inte har tid att laga mat i timmar varje dag men också för att ju snabbare det går att göra i ordning, desto mer tid har du att faktiskt sitta ner och njuta av maten!

”slow and steady
wins the race”

 

Vad är era bästa knep för att komma över tröskeln att hälsosam mat inte är svår mat?

För att vara helt ärliga så är vi ganska trötta på uttrycket ”hälsosam mat” – för vad betyder det egentligen? Vi blir så itutade vad som är hälsosamt och inte hälsosamt från alla håll och kanter vilket gör det omöjligt att hålla koll på vad som verkligen är sant. Dessutom skapar det en känsla av att ”jag borde/måste” vilket inte är speciellt konstruktivt. Mat ska först och främst vara gott! Och kul! Att äta bra – alltså mat som får dina smaklökar, kropp och knopp att må extra bra – är inte synonymt med att äta sånt du inte ens kan uttala namnet på. Man kommer rätt långt med grönsaker och basvaror som ris och kryddor. Inte tar det speciellt lång tid att laga heller. Men när det kommer till så kallad hälsosam mat så är det också viktigt att komma ihåg att vissa dagar är det mest hälsosamma en balanserad grönsaksgryta med fullkornsris och citronvatten – men andra dagar står både choklad och vin på menyn. Hur tjatigt det än låter så handlar det om balans. Att äta är att ge både kroppen och själen vad de vill ha. Och ibland vill själen ha choklad!

Petit à petit l’oiseau fait son nid

Det tar också tid att ändra sina kostvanor, det kan kännas övermäktigt. Börja steg för steg: ”peu à peu”.  Svårare behöver det inte vara! Du behöver inte riva ut hela skafferiet från en dag till en annan och lägga om kosten helt. Det funkar för vissa men för de allra flesta tar förändring tid, slow and steady wins the race som det så käckt heter! Om du vill sätta det i ett makroperspektiv så har du möjlighet att ta ett beslut som är bra för din egen hälsa (och Moder Jord!) varje gång du äter. Jo, det kan ge ett visst uns av prestationsångest men se det mer som att du spelar roll och faktiskt har ett inflytande. Både på ditt eget välmående och omvärlden.

Vi är inga skidåkare, så berätta för oss varför ska man åka till Alperna?

För att det är vackraste stället på jorden (vi är inte alls partiska!) Tänk er att ni kliver upp i rimlig tid på morgonen, äter frukost med spetsiga bergstoppar som bryter igenom den klarblå himlen. Det är tillräckligt varmt för att ha shorts men eftersom luften är krispig behöver ni ändå en lite tjockare tröja. Ni packar en ryggsäck med nybakat bröd och ost från dalen och ger er ut på berget. Väl uppe på högre höjd är ni omringade av grönskande alpängar, bäckar och ser kanske en marmotte eller två (lite som i Sound of Music fast ni slipper det eviga sjungandet!) Efter några timmars vandrande kommer ni fram till en liten restaurang med pelargoner på terassräcket som ligger tätt intill en bergsvägg. Ni sätter er ner med härligt trötta ben och beställer in en bricka med lokala specialiteter. Sippandes på ett precis lagom kylt vin, tittar ni ännu en gång ut över dalen och utsikten som inte går att se sig mätt på. Övertygade än?

För mer övertygelse hittar ni COOS hemsida här & Instagram här.

 

Recept: Alpmackor

Tartines des Alpes (Alpmackor)

Vi älskar bröd, Maéva har en bagar -och konditorutbildning i bagaget och det är lite av en family-thing för Tora att baka bröd. Så om vi skulle dela med oss av ett recept som är typiskt oss så är det våra Tartines des Alpes (Alpmackor): mackor med deluxe-pålägg! Vårt bröd är gjort på dinkelmjöl och fullkornsmjöl malet på gammeldags vis, vilket gör att det behåller mycket mer av sitt näringsinnehåll. (Det tar lite tid att baka, så har du bråttom kan du såklart köpa färdigt!)

Till brödet behöver du:

– 300 g dinkelmjöl
– 100 g fullkornsmjöl
– 250 ml ljummet vatten
– 2 matskedar olivolja
– 1 tesked salt
– Jäst (färsk eller torr funkar)

Blanda jästen med det ljumma vattnet. I en annan skål, blanda dinkelmjölet och fullkornsmjölet väl och häll sedan i jästblandningen, olivoljan och saltet. Baka ihop hela kalaset till en slät, fin deg. Skulle det vara för blött är det bara att tillsätta lite extra mjöl och är det för torrt så häller du bara på lite extra vatten. Låt degen vila i 1,5 timme. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en bakform och fyll den med degen. Vill du kan du blanda i pumpakärnor och/eller solroskärnor i degen för extra crunchyness. In i ugnen i cirka en timme.

Pålägg:

– 1 sötpotatis
– Rapsolja & olivolja
– En stor näve champinjoner
– Färsk timjan och rosmarin
– 1 päron (äpplen funkar också alldeles utmärkt!)
– 5-7 färska fikon
– Honung
– 1 näve spenat
– 3 cm pepparrot
– Salt & peppar
– Kryddor (vi är svaga för gurkmeja och curry!)

Här finns det verkligen inga regler. Eller jo, okej – det bästa är att välja grönsaker som är i säsong och så närproducerade det går, men annars får du mixa och matcha precis som du vill. Nu har vi ju inte riktigt samma urval av råvaror här nere hos oss, men just nu kan vi äntligen få tag på schweizisk sötpotatis vilket gör det till ett självklart påläggsval! Skala sötpotatisen (du behöver nog bara en halv eller en beroende på hur stor den är) och skär den i relativt tunna skivor. Lägg skivorna på en bakplåt och sprinkla med rapsolja och kryddor. Stoppa in plåten i ugnen på 180 grader  i 20-30 minuter. Samtidigt som sötpotatisen är inne i värmen så kan du börja med att skära päronet i skivor och karamellisera det i stekpannan med en tesked honung. När det är klart (eller samtidigt beroende på vilket multitask-geni du är), stek champinjonerna i lite olja och kryddor. Någonstans däremellan kan du riva pepparroten och blanda den med lite olivolja och peppar så att det bli en go goja. Skär sedan spenaten i strimlor och blanda med lite olivolja.

Stek brödet lätt i en stekpanna i olivolja. Det förhöjer hela upplevelsen, vi lovar! När brödet är krispigt nog är det bara att toppa mackorna med påläggen. Pepparrots-spread och fikon var en överraskande hit! Likaså karamelliserade päron med färsk timjan på.

Bon Appétit, hoppas det smakar!

 

13

Kommentera

Cissi

Så kul! Vill absolut testa brödet, men hur mycket jäst ska det vara i? 🙂

Hej Cissi!

Hoppsan, vi glömde precisera det! Vi brukar använda en som en är färsk och paketet är 42 g och vi använder ungefär halva!

Hoppas det funkar!

Tora – COOS 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.