2018-12-27

Nyårsdukningen: vemod, minnen och en hint av vår

Med en färgsprakande jul bakom oss tar vi oss an nyår. Hela tiden med lusten som ledstjärna såklart. Inga måsten, bara om man vill. Inspiration snarare är tvång. När det kommer till dukningar så kommer man långt med att utgå från vad man har hemma. Ett tips är helt enkelt att ösa på oavsett vilket håll man går, göra det maffigt och låta saker ta för sig. Att dekorera enligt tema är ett annat bra råd om man är rädd för att gå vilse (men var inte det!). Medan vi valde en färgstark dukning till julen, så vältrar vi oss i det pampiga till nyår. För lika mycket som nyår kan innebära att man blickar framåt och längtar efter det krispiga och ljusa, lika mycket kan kvällen få präglas av vemod, minnen och högtidlighet. Så vi sparade den våriga dukningen till senare och fokuserade på en sober bakgrund tillsammans med en lyxig och storslagen bukett mitt på bordet till den stora finalen.

”vi la en gardin på bordet
och låtsades som ingenting”

 

Foto: Lina Arvidsson. Styling: Sanna von Gertten & Christin Clausen-Bruun

Mörka färger behöver inte vara tråkigt! Med olika materialval och nyanser kan man få fram en riktigt fin och levande dukning. Vi använde oss av en petroleumblå duk på bordet som vi blandade tillsammans med mörkblått, grått och svart. Har man ingen duk som passar gäller det att vara kreativ! Vi la en gardin på bordet och låtsades som ingenting – tyg som tyg, tänkte vi. Buketten är också ett ihopplock där vi helt enkelt snodde lite från julen. Amaryllisar är suveräna som snittblommor och passar utmärkt i en bukett eftersom de tar den plats som de förtjänar.

”låt dina favoriter bestämma”

 

Foto: Lina Arvidsson. Styling: Sanna von Gertten & Christin Clausen-Bruun

För gärna in mönster i dukningen! När man utgår från en eller ett par färger i en dukning är det effektfullt att införa mönster istället för ännu fler färger. På så sätt blir dukningen ändå lekfull och personlig.

Ett annat tips är att även jobba med en accentfärg. Vi hittade mimosa i blomsteraffären och eftersom det är en favorit så fick det helt enkelt bli så. Låt dina favoriter bestämma! Vi plockade upp den gula färgen i mimosan i menyn och namnkorten. Var inte rädda för att plocka fram färgpaletten, några enkla penseldrag på ett fint papper är både fint och lätt att göra. En enkel meny bidrar till feststämningen.

”förberedd en härlig och stämningsfull kuliss
men låt sen kvällen ta plats”

 

Foto: Lina Arvidsson. Styling: Sanna von Gertten & Christin Clausen-Bruun

Med en elegant och stilren grund ville vi att blomsterbuketten skulle vara ett litet fyrverkeri. Hortensia, amaryllisar och eucalyptus är tacksamma blommor att ha i en bukett när man gärna vill ha den stor och maffig eftersom de är just fylliga och stora. Vi har även i anemoner, gula bär och mimosa som en flört till våren som kommer så småningom. Har ni några hyacinter kvar från jul är det också fint att ha i! Blanda olika sorter, former och nyanser även i buketten för att få en fin kontrast mellan det vilda och formella.

Foto: Lina Arvidsson. Styling: Sanna von Gertten & Christin Clausen-Bruun

Men framför allt – ha kul med dukningen! Förberedd en härlig och stämningsfull kuliss men låt sen kvällen ta plats. För precis som maten ändå ska ner i magen så kommer gästerna till sist och sätter sitt avtryck och då är det ändå inte så noga vart gaffeln ligger.

 

 

Fotograf: Lina Arvidsson
Styling: Sanna von Gertten och Christin Clausen-Bruun

 

5
  • Just wanna view more of
  • Home

Kommentera

Jessika

Så fint! ? Och de blå assietterna och skålarna – var hittar man dem??

midis

Hej! Tack!! De mörblå skålarna och tallrikarna har vi hittat hos AB småland i Malmö! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.