2018-12-12

Dagdröm och fantisera för inspiration och kreativitet

En vanlig fråga jag får är hur jag kommer på mina berättelser. Var får jag inspirationen ifrån? Svaret på det är att jag fantiserar. Något som jag ibland får känslan av att en del vuxna glömt bort hur en gör. Att fantisera är så naturligt för barn, de fantiserar hela tiden. Som vuxen tittar en del lite skeptiskt på mig när jag säger att jag gillar att fantisera.

Jag spontanfantiserar en hel del, men jag kan också välja att skapa tillfällen för det. Det som oftast funkar för att få min hjärna att släppa de vanliga tankarna på jobb, ”måsten” och vad vi ska fixa till middag och istället vandra iväg i egna spår är att ta en powerwalk eller att sticka. Det viktiga är att inte hålla hjärnan fullt sysselsatt genom multitasking. Stort no-no alltså till att samtidigt sticka, lyssna på ljudbok samt avbryta stup i kvarten för att surfa på nätet eller sociala medier och messa med folk. Då blir det inget utrymme kvar för hjärnan att få vandra fritt. Illusionen av att vara effektiv genom att göra allt samtidigt tror jag är nära att spricka. Det jag vill komma åt är att inte medvetet tänka på någonting. Det är då det händer saker i hjärnan!

”ofta är det detaljer som inspirerar”

 

Givetvis göder jag mina fantasier med inspiration. Och inspiration kommer från allt möjligt; saker, miljöer, platser, människor eller sinnesintryck. Tänk efter, visst triggar en viss lukt eller smak vissa specifika minnen eller känslor? Ofta är det detaljer som inspirerar. Som stämningen när du går in i ett rum, en textrad i en låt du lyssnar på eller ljudet av en sten som faller djupt ner i en brunn.

Skrivandet är så mycket mer än själva skrivtiden. Väldigt mycket är tanke-tid. Och läs-tid. En historia skapar sig inte av sig själv. Jag måste mata hjärnan genom att tänka på min berättelse och ge mitt medvetande intryck som det kan bearbeta i det undermedvetna. Resultatet blir scener som poppar upp, karaktärer som agerar av sig själva eller en plötslig insikt om hur jag kan lösa ett parti i storyn där jag kört fast.

Även andras böcker ger så mycket inspiration och jag läser massor. Något de flesta stora författare faktiskt uppmanar till (t ex Stephen King i sin bok Att skriva). Men mycket av inspirationen får jag också när jag reser. Inte bara att jag får inspiration av miljöombytet utan jag får också mer konkret inspiration. Exempelvis i min kommande debutbok Skuggan har klockan jag köpte i Malaysia omvandlats till silverklockor som används för att tämja drakarna. Även om jag faktiskt hittade en liknande klocka på vikingamarknaden i Foteviken, vilket var lite märkligt. Den kinesiska asken har helt enkelt fått vara förebild för en ask i boken. Att hitta föremål som jag kan använda i min berättelse underlättar när jag ska beskriva hur de ser ut. Ett enkelt men effektfullt knep när man skriver.  

Platser inspirerar också. Den gamla borgen som tornar upp sig på klippan mitt i Edinburgh har varit förebild till borgen i min berättelse. Samma borg sägs ha inspirerat J K Rowlings när hon skapade Hogwarts. Jag har även haft det karga landskapet i Skottland i tankarna när jag skapat miljöer i bokens fiktiva värld. Att faktiskt ha varit på en plats gör det enklare att gestalta den. Skriv upp vad du tänker, känner, ser när du är på en ny plats.

 

”ge tid till dagdrömmeri och fantasier”

 

Det finns förstås lika mycket i det dagliga livet som inspirerar. Här och nu, det behöver inte alltid vara svårare än så. För det mesta roar jag mig med att fantisera om en historia som utspelar sig i Malmö. Tänk vilken guldgruva att hämta från så nära. Jag kan gå och spana in portar, byggnader och platser. Kanske skriver jag om det någon gång i framtiden.

Men framför allt – ge tid till dagdrömmeri och fantasier! Ta det inte för givet. Jag tror att det får hjärnan att må bra, minska stressen och öka kreativiteten. Oavsett vilket yrke du har.

 

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.