2018-12-11

Att handskas med FOMO

 

Vi slår vad om att du vid det här laget är välbekant med uttrycket ”FOMO” och om inte så är vi övertygade om att du ändå vet vad vi pratar eftersom du antagligen känt av det once or twice. FOMO som står för, ”fear of missing out”, handlar helt enkelt om rädslan att missa något extremt, livsviktigt, kommer- aldrig- hända- igen- kul. Även om FOMO stundvis känns passé, så kastar vi inga sten i glashus för det är (fortfarande!) en väldigt mänsklig känsla. Ingen vill vara utanför helt enkelt. Men FOMO är också en av de värsta energitjuvarna. Inte konstigt, eftersom vi hela tiden håller känslan i vår hand. Vi pratar om telefonen förstås. Let’s face it, vi drabbas extra lätt av FOMO när vi hela tiden uppdaterar Instagram eller Facebook. Vi har alla en självdestruktiv tumme som ibland verkar leva sitt eget liv. Där du mest sitter och väntar på att någon ska visa dig precis exakt hur mycket du missar. Men vi fattar verkligen, det är svårt att låta bli. Lika kul som det är att publicera härliga saker, lika mycket svider det när vi inte är är med. Men det finns vissa knep och tankesätt att ta till när det helt enkelt känns för trist.

Ta bort alla sociala medier appar i 24 timmar

Sociala medier är FOMOS bästa vän och ibland är det bara out of sight, out of mind som funkar. Instagram och Facebook kommer inte göra så att allt känns bättre, ofta är det precis tvärtom.  Vi fattar, det är frestande att vältra i bilder från tillställningen du missar och försöka följa med i realtid. Det är ok att inte orka ha självkontroll i precis allt i livet så ta helt enkelt bort apparna tills det är en ny dag. Instagram feeden är oändlig och det kommer nya bilder imorgon, don’t you worry. Men då mår du bättre och allt känns förhoppningsvis lättare. Var snäll mot dig själv och sänk tröskeln – apparna finns kvar.

Vältra i det

Det ÄR deppigt att missa något som är kul. Inga konstigheter egentligen, man vill vara med. Men när man är ledsen kan det faktiskt vara en bra idé att stanna upp och erkänna det, om inget annat för sig själv. De flesta kan känna igen sig i känslan (och dem som påstår motsatsen ljuger oftast). Efter du har vältrat i det så kan du faktiskt ha kul på ditt eget sätt. Du behöver inte gör allt alla andra gör hela tiden. Det är okej att ta hand om dig själv och vila (vilket de flesta vet men det kan vara skönt att höra från någon annan och bli bekräftad i att det faktiskt är okej). Det finns många sätt att ha kul på! Skriv, kolla på film eller möblera om medan din favoritserier spelar i bakgrunden. Att försöka sig på att ha kul i sitt eget sällskap är viktigt! Det må låta som en kliché men ju fler gånger du uppskattar ditt eget sällskap och det du gör – utan bekräftelsen från sociala medier – desto mindre FOMO kommer du ha i ditt liv. Vi vågar nästan lova det.

Det finns ingen osynlig kvot på hur mycket kul man får lov att ha i livet

Det finns inga begränsningar på hur många upplevelser du får ha i livet. Du har hela livet på dig.  Det kommer fler tillfällen. Möjligheterna tar inte slut (det är ju det som är tjusningen med just möjligheter). Säg det högt till dig själv när det känns som att livet är en minut långt. Det kommer mer kul och det kommer lagras i hjärtat, snarare än att hjärtat töms när du missar något.

Uppskatta de små upplevelserna

Note to self: även fula saker kan kännas härliga. Missta inte ett spännande Instagramfeed för ett perfekt liv. De mest vardagliga sakerna kan vara de man mår bäst av. Risken med att bara se framemot de stora sakerna är helt enkelt att man blir besviken när de inte lever upp till förväntningarna. Det finns inget som säger att ju större en händelse är, desto mer njuter man. Så, öva på att titta på vardagen med nya ögon. Kanske är hämtmat på en tisdag eller levande ljus varje vinterkväll det som du mår bäst av? We don’t judge, vi vill snarare ha alla dina bästa tips till vardagsglädje. Det finns massor, men ibland kan man behöva hjälp med att hitta dem.

Vänd på det

FOMO is for real. Men det är JOMO också. För ibland är det så att man faktiskt mår som bäst av att välja bort saker. Så säg hej till ”Joy Of Missing Out”. Ibland vill man helt enkelt inget annat än att vara hemma och det är också okej. Är det inte självvalt så kan det ändå vara ett fint sätt att vända på steken. För fine, du missade denna festen. Men du får något annat. Istället för att vara splittrad, trött, sjuk och på bristningsgränsen så får du mer energi, sömn och tid att ta hand om dig själv. JOMO är vår nya bästa vän.

Om inget annat, gör något produktivt

Om FOMO ändå håller sitt grepp om dig; gör något annat. Visst, vi ser helt att du vilar, göttar dig och har det bra. Men vi är bara människor. Om känslan fortfarande sitter i så passa på att använda energin till något produktivt. Tvätta, planera kommande vecka eller städa i garderoben. Ibland är det skönt göra något konkret när själen spelar en ett spratt. För det gör den med oss alla ibland, glöm inte det! 

12

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.