2018-12-09

Att vara utmattad: intressen, att vilja och att inte orka

HEJ jag heter Maja och är utmattad.

Och jag har nyligen insett att mitt starkaste vapen mot den här utmattningen är mina intressen. Jag ska förklara.

Det är maj och jag kommer på att jag bara M Å S T E sy en väska. Helt plötsligt är det juni och det blommar mer än någonsin i vägkanterna. Jag bara M Å S T E plocka alla blommorna. Binda kransar å göra bukett efter bukett. Sommaren går och det blir juli. JAG MÅSTE SEGLA. Helst all vaken tid. All sovande tid också i och för sig. Att ligga på svaj i en vik och sova i lilla båten, att sen gå upp på morgonen och kunna hoppa direkt i vattnet. Det blir höst och jag ska flytta över hela landet. Helt plötsligt är det är september och jag broderar igen. Hela dagarna sitter jag och broderar mina citat om utmattningen. Oktober. Jag börjar kurs i mönsterkonstruktion. NU NU NU måste jag bli mönsterkonstruktör. Går ett par veckor. NEJ, blir jag inte möbeltapetserare så går jag under. Nu är det november. Jag sitter i soffan med fötterna vilande på min senaste besatthet. För ja, mina intressen blir ofta som besattheter. Som om jag måste ta igen allt jag missat. Mitt nya soffbord som jag byggde förra veckan. Det är i smutsig orange färg och jättehärligt. Format som en kidneyböna å mitt alldeles egna. Jag gjorde det helt själv!

Om det bara vore så enkelt. För det går inte riktigt till så här. Det är vad jag vill men inte vad jag orkar. Viljan kostar mig mycket just nu. Gör jag det jag längtar efter så får jag leva med konsekvenserna; att jag ligger raklång dagar i rad. Att jag fixar att sy den där väskan men inte att laga mat, diska eller tvätta mina kläder. Att min kille måste bära mig till sängen. Byggandet av bordet ledde till det. Att han fick hjälpa mig till sängen och sen lugna min panikångest innan jag kunde sova. Allt detta för att jag fått för mig att jag bara MÅSTE bygga ett bord. Det är ju inte hållbart. Jag vet det. Men det är så otroligt svårt att hantera viljan som kommit tillbaka, fast det är ett steg i rätt riktning för att bli frisk. Utmattningen har så många olika lägen. Men att inte klara allt jag vill är så tufft. Jag är så fruktansvärt less. På tröttheten. På att inte klara av. På att ställa in.

 

Men även om min kropp inte orkar allt just nu, så räddar min kreativa sida mig. För jag står inte ut om jag inte får pyssla på med mina intressen. Intressena som är det viktigaste i mitt liv. Det mitt liv kretsar runt. Det och vila. Mest vila. Skulle nog säga att det är 90 procent vila. 10 procent göra. Kanske inte ens det, även om det ser ut som jag gör mycket. Man behöver något att hålla fast vid ibland. Att få visa upp och prata om det friska också. Det är så viktigt. Att inte bara va en sjuk och trött person. Det är så viktigt för mig. Trots att det stundvis kostar mig, så har jag insett hur viktig konsten och kreativiteten är för mig. Det är där jag får återhämtning, känner mig som mig själv, får tillbaka pirret i kroppen. Pirret av att genomföra en ide. Att gå från tanke till färdig produkt. Och jag tror, på fullaste allvar, att det är den som kommer ta mig ur min utmattning. För jag är utmattad. På heltid. Har varit det i fyra år. Men det enda som hjälper mig att bli bättre är att få skapa. Det är det enda som hittils inte bara tagit energi.

Så, i somras, efter 10 månader av arbetsträning på den älskade teatern så bestämde jag mig. Det här funkar uppenbarligen inte för mig, eftersom jag under hela året bara minskat i arbetstid istället för att öka. Så nu. Från och med nu ska allt istället göras på lust. Bara göra saker jag vill. När jag vill. För mig själv. För efter fyra långa år är jag äntligen säker på en sak. Det är på det här sättet jag kommer bli frisk. Att få göra det jag tycker är kul och är bra på. Det kommer ta mig ut på den friska sidan. Jag kommer vara trött längs vägen, ligga raklång, gråta av frustrations när tröttheten klampar in och säger sitt. Men om jag får göra det jag vill och längtar efter så är jag säker på att hjärtat och viljan kommer ta mig framåt. Det kan inte tröttheten ta ifrån mig.

Så HEJ jag heter Maja och jag kommer bli frisk!

 

 

 

Ni hittar mer av Maja här 

9

Kommentera

<3!!! Och det du skapar är så fint.

ÅH, tack tack tack!!

Linn

Hej! Såg dina broderier redan i somras men har själv inte Instagram så kunde inte lämna en hälsning. Dom är så fina! Utmattning alltså, där är jag med. 9 månader och jävla vad en får kämpa. Stora kramar

HEJ!
Meh, va kul. TACK!
och ja vet. är ett jäkla kämpande. går av ibland men mår också ok ibland. KRAM

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.