2018-11-06

Att skriva för att förändra normer och värderingar

Foto: Julia Lindemalm

Varför gillar flickor fortfarande Ronja Rövardotter och Pippi? Jag gillade Ronja för att hon är modig, stark och går sin egen väg. Och hon är tjej. Dessutom är boken spännande, med både läskiga vildvittror och gulliga hästar. Jag ville vara hjälten och fäktas med svärd och skjuta pilbåge när jag var liten. (Och det vill jag ju liksom fortfarande. Eller kasta besvärjelser. Har försökt mig på en och annan Leviosa här hemma med de trollspön familjen har i sin ägo.) Många karaktärer som jag tyckte hade häftiga egenskaper när jag var liten var av andra könet, som Fantomen, Tintin och riddarna i filmklassikern från åttiotalet om Ivanhoe. Den väna och totalt menlösa lady Rowena var inte någon förebild för mig. Lyckligtvis finns det många fler förebilder att inspireras av idag, men det behövs fler! Och då menar jag hela spektret av mångfald. Det är sådant jag tänker mycket på, särskilt när jag själv skriver för barn och unga.

Men det händer en hel del inom populärkulturen. Tänker på succéer som Black panther och Wonder woman. Den nya kvinnliga Marvel-superhjälten är kvinna (äntligen!). För att inte tala om Skam, som var helt underbar på så många sätt och lyfte olika viktiga teman. Ska vi förändra normer måste attityder förändras. Attityder hos väldigt många personer och här spelar populärkultur en viktig roll eftersom vi möter den dagligen. Jag läser just nu den hyllade debuten The hate u give av Angie Thomas. En berättelse om rasismen i USA. Den är hemsk men väldigt bra. I boken följer vi 16-åriga Starr som blir vittne till när hennes barndomsvän skjuts av en polis. Filmen kommer till Sverige i början av 2019. Läs boken! Se filmen! Det ska jag. Andra författare som medvetet vill bryta mot normer eller skapa normer är Anna Ahlund som skriver om relationer (och sex) mellan karaktärer med olika sexuell läggning och olika könsvariationer och Simona Ahrnstedt som skriver romance med starka, feministiska kvinnor.

Nu när jag själv skriver så försöker jag skapa karaktärer som är bra förebilder. Och då menar jag inte att karaktärerna ska vara helyllegoda, utan de behöver ha både bra och mindre bra sidor, de ska vara mänskliga (dessutom är det ganska tråkigt att läsa om antingen helt goda eller helt onda personer). Men, deras egenskaper ska inte bero på kön eller vilket folkslag de tillhör. Jag försöker gå utanför normen. Flickorna i min debutbok är självständiga och modiga (och lär sig fäktas med svärd och att skjuta pilbåge). I bokens värld existerar inte värderingen att du är svagare bara för att du är flicka. Jag vill genom boken också hylla alla coola hästtjejer, fast i boken är hästarna utbytta mot drakar (det är ju fantasy). För det krävs en hel del för att våga sätta sig på en häst. Att lära sig bemästra ett djur som väger 600 kg och springer FORT. Jag har ridit själv, jag vet.

Men det är inte så lätt som en kan tro. Etablerade strukturer är inte alltid uttalade, men de finns där och påverkar oss. Idén att bara flickor kan rida drakarna fanns från början, men efter ett tags skrivande slog det mig att jag trillat dit och gjort kejsarens försvarsminister till man. Så könsstereotypt. Särskilt med tanke på att det är flickorna som lär sig rida på drakar för att ingå i kejsarens styrka. Med lätt rodnande kinder lät jag försvarsministern bli en kvinna, något som min lektör gjorde tummen upp till.

Men, jag skriver ju först och främst för att underhålla och skapa läslust. Jag vill att berättelsen ska vara spännande och hoppas att läsarna ska bry sig om vad som händer karaktärerna, snarare än att ha fokus på vilket kön de har. Tänk när vi kommer så långt att vi inte längre lägger värderingar i vad karaktärer i böcker och filmer har för kön, sexuell läggning, hudfärg eller på något annat sätt helt enkelt är olika! Kan jag bidra lite, lite till att skapa nya normer så är det en viktig bonus.

Blir du nyfiken på boken och Helens skrivande, följ henne på insta!

 

Ps. Har du tips på populärkultur som bidrar till en positiv förändring? – dela dem gärna med oss!

7
  • Just wanna view more of
  • Home

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.