2018-10-17

Min kreativitet mår bra av begränsningar

Några kompisar till mig har köpt en ny lägenhet. De visar bilder på bostaden och föga förvånande är den väldigt fin. Vi diskuterar, jag kommer med positiva kommentarer, de säger ”köket är ju okej, men vi hade kanske inte valt det själva”, jag håller med. Sedan slår det mig att jag inte har någon aning om vilken typ av kök jag hade valt om jag hade fått välja själv. Jag har aldrig varit i närheten av den situationen.

Min inredningsboard på Pinterest är en salig röra av sådant jag tycker är fint. Superminimalistiska rum med max tre färger, murriga lantliga miljöer med oljemålningar, galna eklektiska inredningar med keramikdjur och färgsprakande hem med rosa väggar och blått tak. Här finns ingen tydlig stil, inga starka tendenser, ingen rak idé kring vilket kök jag hade valt om jag fått välja fritt.

Genom åren har jag hunnit bo i en rad olika lägenheter, det är lite så Stockholms bostadsmarknad fungerar om man inte råkar vara väldigt lyckligt lottad. Men trots att jag upplevt minimala andrahandsettor med köket i samma rum som sängen och sterila nyproduktioner utan kärlek i materialvalen, så har jag fått det mesta att kännas som hemma. Antagligen för att möjligheterna varit så pass begränsade att jag varit tvungen jobba med det jag kunnat. Ramen har sedan tidigare varit orubbligt fast och jag har fått måla inom den med en ganska begränsad palett. Och det har funkat, ja faktiskt riktigt bra!

När jag tänker på mitt jobb upplever jag precis samma sak. Som copywriter på reklambyrå älskar jag att få en rolig brief och möjligheten att komma på en ny idé. Men de bästa brieferna är alltid de med tydliga riktlinjer, med en satt målgrupp, en uppskattad budget och en grundtanke kring vad man vill uppnå. Att bara få uppdraget ”kom på något kul som ger oss uppmärksamhet!” kan låta som en dröm, men blir snabbt väldigt svårt. Jag är helt enkelt en kreatör som behöver ramar.

Egentligen tror jag inte att det är bara jag som behöver det, utan de flesta av oss. Vi lever i ett årtionde då allt är möjligt – vare sig det gäller att riva ut kök eller göra reklamfilmer med flygande katter. Just därför kan det vara skönt med lite begränsningar, något som säger att allt faktiskt inte är möjligt. Om så bara för kreativitetens skull.

 

 

 

Ni hittar mer av Julia hos JWHF här och hennes blogg finns här.

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.